spot_imgspot_imgspot_img

Η Νυρεμβέργη αποκτά Μουσείο Λουκάνικου

Τα ψητά λουκάνικα Νυρεμβέργης είναι διάσημα και αποκτούν πλέον το δικό τους μουσείο. Μόνο μειονέκτημα ότι οι επισκέπτες δεν μπορούν να τα δοκιμάσουν εντός αλλά μόνο έξω.

Εκτός από την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη Αγορά και τον ζωγράφο Άλμπρεχτ Ντίρερ, σήμα κατατεθέν της διάσημης γερμανικής πόλης είναι τα ψητά λουκάνικα Νυρεμβέργης. Τι πιο λογικό λοιπόν η πόλη αυτή της Φρανκονίας στη Βαυαρία να αποκτήσει ένα ειδικό μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στα λουκάνικα.

Το ψητό λουκάνικο ανήκει στα παραδοσιακά γερμανικά φαγητά και είναι πανταχού παρόν στην δημόσια και ιδιωτική ζωή των Γερμανών είτε στην ψησταριά στον κήπο, είτε στις παραδοσιακές γιορτές, είτε στα γήπεδα ποδοσφαίρου. 2,7 κιλά λουκάνικα καταναλώνει ο μέσος Γερμανός κάθε χρόνο σύμφωνα με την Γερμανικό Σύνδεσμο Κρεοπωλών. Ας σημειωθεί ότι παρά την τάση για πιο υγιεινή διατροφή, συχνά χωρίς κρέας, η κατανάλωση λουκάνικων έχει μείνει λίγο πολύ σταθερή στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Σερβίρονται παραδοσιακά σε πιάτο από κασσίτερο με ξινό λάχανο και πατατοσαλάτα

Η επιλογή σε λουκάνικα στη Γερμανία παραμένει τεράστια. Σύμφωνα με τον Ράινχαρντ φον Στουτς, εκπρόσωπο του συνδέσμου κρεοπωλών, «το γεγονός αυτό οφείλεται στο παραδοσιακό επάγγελμα του κρεοπώλη, ο οποίος έφερε κάθε είδους λουκάνικα σε κάθε γωνιά της Γερμανίας». Τα λουκάνικα για ψήσιμο κυκλοφορούν σε όλα τα μεγέθη, είναι για τηγάνι ή για ψησταριά και περιέχουν πολλά και διάφορα υλικά: εκτός βέβαια από το κρέας, συνήθως χοιρινό, φτιάχνονται με βότανα και καρυκεύματα κάθε είδους. Ακόμα και τυρί, είδη σναπς ή ακόμα και σοκολάτα. Ως προς τα λουκάνικα Νυρεμβέργης πάντως, οι δημιουργοί τους πρέπει να σεβαστούν περιορισμούς διότι ακριβώς όπως τα λουκάνικα Θουριγγίας έτσι και τα λουκάνικα Νυρεμβέργης αποτελούν προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια με την γαλλική σαμπάνια και το ιταλικό χοιρομέρι Πάρμας.

«Συνοδεύονται απαραίτητα με χρένο και όχι μουστάρδα»

Από τότε ονομάζονται λουκάνικα Νυρεμβέργης μόνο εκείνα που έχουν παρασκευαστεί στη δεύτερη σε πληθυσμό βαυαρική πόλη μετά το Μόναχο. Έχουν μήκος από 7 μέχρι 9 εκατοστά και βάρος από 20 μέχρι 25 γραμμάρια. «Το μέγεθος και το βάρος των λουκάνικων δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ιστορικά», λέει ο Ράινερ Χάιμλερ από την Ομοσπονδία Προστασίας του Λουκάνικου Νυρεμβέργης: «Το μόνο βέβαιο είναι η συνταγή τους. Περιέχει αποκλειστικά χοιρινό κρέας με έντονη γεύση ματζουράνας, η οποία πρέπει να υπερκαλύπτει όλα τα άλλα βότανα ή μπαχαρικά.

Για όλα αυτά πληροφορείται ο επισκέπτης του νέου μουσείου λουκάνικων, το οποίο ιδρύθηκε από την Ομοσπονδία Προστασίας του Λουκάνικου Νυρεμβέργης. Πρόκειται για το δεύτερο μουσείο αυτού του είδους παγγερμανικά μετά το μουσείο λουκάνικου Θουριγγίας. Σε συνολικά 100 τετραγωνικά οι επισκέπτες μαθαίνουν τα πάντα για την ιστορία επτά αιώνων του παραδοσιακού λουκάνικου από ενημερωτικούς πίνακες, οθόνες και εκθέματα. Μόνο λουκάνικα δεν προσφέρονται στους ενδιαφερόμενους. Δυστυχώς έχουν τη δυνατότητα να δουν μόνο ένα βίντεο με το ψήσιμο λουκάνικων σε ψησταριά.

Υπάρχει ωστόσο λύση. Γύρω από το μουσείο στο ιστορικό κέντρο της Νυρεμβέργης υπάρχουν πλήθος μπυραρίες και μικρά εστιατόρια όπου ο επισκέπτης  θα βρει όσα λουκάνικα τραβά η ψυχή του. Σερβίρονται παραδοσιακά σε πιάτο από κασσίτερο με ξινό λάχανο και πατατοσαλάτα. Ο διάσημος γερμανός μάγειρας, γέννημα θρέμμα της Νυρεμβέργης, Αλεξάντερ Χέρμαν εξηγεί με περηφάνια: «Τα λουκάνικα συνοδεύονται απαραίτητα με χρένο και όχι μουστάρδα. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα βρείτε αυτά τα λουκάνικα ψημένα όπως εδώ».

Να καταναλώνονται με μέτρο και αραιά

Ήδη τον 19ο αιώνα περιηγητές και ταξιδιώτες επισκέπτονταν την Νυρεμβέργη για να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά λουκάνικα στα διάσημα πανδοχεία της. Αρχικά ήταν το φαγητό των φτωχών, που πωλούνταν σε αυτοσχέδια μαγειρεία κατά μήκος των δρόμων.

«Τα λουκάνικα ανήκαν στα πρώτα προϊόντα ταχυφαγείου», δηλώνει μισοσοβαρά μισοαστεία η Άστριντ Ντανάλις από την Γερμανική Εταιρεία Διατροφής. Τα ψητά λουκάνικα έδιναν σε όσους τα έτρωγαν την ενέργεια που χρειάζονταν για να φέρουν εις πέρας τις πολλές βαριές χειρωνακτικές εργασίες εκείνης της εποχής. Σήμερα όμως οι διατροφολόγοι συστήνουν λόγω του υψηλού ποσοστού λίπους να καταναλώνονται με μέτρο και όσο πιο αραιά γίνεται.

Ιρένα Γκίτελ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της....

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

The Burger Guide 2025: Που τρώμε τα καλύτερα burgers στην Αθήνα αυτή την περίοδο

Το burger είναι όλη η δημιουργικότητα μιας ζωηρής γαστρονομικής φαντασίας. Σε αυτό απολαμβάνεις όλες...

Ναύπλιο: Στο βαρόμετρο των ταξιδιωτικών προορισμών, δεν υπάρχει άλλο

Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι ένας τόπος όπου η ιστορία συναντά...

Που τρώμε φέτος το καλύτερο brunch στην Αθήνα

Το brunch στην Αθήνα δεν είναι απλώς μια τάση - είναι μια φυσική εξέλιξη...

Τα πιο λαχταριστά παγωτά της Αθήνας και που θα τα βρεις

Η σεζόν σιγά-σιγά ανοίγει και μαζί της ανεβαίνει κι η διάθεση, οι ακτίνες του...
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings