spot_imgspot_imgspot_img

Whisky vs Whiskey: οι γευστικές ποικιλίες και τα διαφορετικά προφίλ του ποτού ανά τον κόσμο

Κάθε χώρα παραγωγής υπερηφανεύεται για τη μοναδική ιστορία, τις παραδόσεις και τις πρακτικές της απόσταξης.

Το ουίσκι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως με φανατικούς οπαδούς. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη που προσδιορίζονται από τον τόπο προέλευσής τους κάτι που αποτυπώνεται και στον τρόπο γραφής του ονόματος τους.

Με άλλα λόγια άλλο είδος είναι το «Whisky» και διαφορετικό το «Whiskey» ενώ κάθε χώρα παραγωγής υπερηφανεύεται για τη μοναδική ιστορία, τις παραδόσεις και τις πρακτικές της απόσταξης.

Γιατί υπάρχουν δύο ονόματα

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του φημισμένου μπαρ «The Varnish» στο Λος Άντζελες, Σάμιουελ Χιούστον, μία από τις πιο σημαντικές πτυχές είναι η διαφορά μεταξύ των πολλών τοπικών στυλ. Ορισμένες χώρες έχουν αυστηρούς νόμους και συμβάσεις που υπαγορεύουν τον τρόπο παραγωγής του ουίσκι. Και αυτές οι περιφερειακές διαφορές είναι που προσδιορίζουν το τρόπο γραφής του αποστάγματος.

Έτσι, όσα παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία η επίσημη ονομασία είναι «Whiskey» ενώ στην Σκωτία και τον υπόλοιπο κόσμο «Whisky».

Η παραγωγή του ουίσκι εντοπίζεται στην Ιρλανδία στις αρχές του 15ου αιώνα, με αυτή της Σκωτίας να ακολουθεί με μικρή χρονική απόσταση. Η αρχική διαφορά στην ορθογραφία προήλθε από τις γαελικές διαλέκτους που χρησιμοποιούνται και στα δύο μέρη.

Με την πάροδο του χρόνου οι δύο ξεχωριστές ονομασίες εδραιώθηκαν και κάθε περιοχή ανέπτυξε ταυτόχρονα τα δικά της μοναδικά στυλ. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες παραγωγές στον κόσμο – Ιρλανδία, Σκωτία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Ιαπωνία – έπρεπε να υιοθετήσουν τη μία ή την άλλη ονομασία.

«Όλες οι παραδόσεις μας στο ουίσκι στην Αμερική προέρχονται από την Ιρλανδία και την Σκωτία», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον. Στις πρώτες μέρες ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών, Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί μετανάστες έφεραν μαζί τους την τεχνογνωσία τους στην απόσταξη και άρχισαν να φτιάχνουν σχεδόν αμέσως ουίσκι.

Λόγω της επιρροής των δύο παραδόσεων παραγωγής, σε πρώτη φάση, οι δύο ονομασίες χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω της εισροής μεταναστών από την Ιρλανδία το 1800, το «whiskey» έγινε η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ονομασία στην χώρα και είναι η κύρια μέχρι σήμερα. Η σκωτσέζικη συνέχισε να χρησιμοποιείται στον Καναδά λόγω των στενότερων δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή.

Η επιρροή της Σκωτίας επεκτείνεται και στην Ιαπωνία. Το πρώτο αποστακτήριο ουίσκι της Ιαπωνίας κυκλοφόρησε το ουίσκι του εμπνευσμένο από την Σκωτία το 1929, λίγο καιρό μετά την επιστροφή του Μασατάκα Τακετσούρου από την Σκωτία όπου μαθήτευσε σε αποστακτήρια μεταφέροντας την τεχνογνωσία στην «Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου» για να ιδρύσει το αποστακτήριο, Yamazaki Distillery.

Υπάρχουν διαφορές στην γεύση;

Δεδομένου ότι η σωστή ορθογραφία του αποστάγματος καθορίζεται από την χώρα προέλευσής του, υπάρχουν διαφορές στη γεύση μεταξύ των δύο. Υπάρχουν επίσης πολλές ποικιλίες ποτού σε κάθε περιοχή, η καθεμία με το δικό της ξεχωριστό γευστικό προφίλ.

Whisky

Σκωτσέζικο

Από όλα τα είδη το σκωτσέζικο «Scotch» είναι αυτό με τις περισσότερες ποικιλίες. Αποστάζεται κυρίως από κριθάρι. «Τα σκωτσέζικα τείνουν να παλαιώνουν περισσότερο από άλλα ουίσκι», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον, και η παλαίωση τους δίνει μια πιο βαθιά, πιο πλούσια γεύση. Υπάρχουν πέντε μεγάλες περιοχές στις οποίες παράγεται το Scotch. Το Κάμπελταουν, τα Χάιλαντς, τα Λόυλαντς, το Σπέισαιντ και το Άιλεϊ — το καθένα με το δικό του στυλ. Τα πιο αξιοσημείωτα είναι αυτά από το Άιλεϊ, τα οποία έχουν γεύσεις καπνού τύρφης.

Γιαπωνέζικο

Αν και η Ιαπωνία δεν παράγει ουίσκι σχεδόν τόσο καιρό όσο άλλες χώρες, τα ουίσκι τους έχουν γίνει μερικά από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο. «Τα ιαπωνικά ουίσκι τείνουν να έχουν πιο απαλό προφίλ με λιγότερες τολμηρές γεύσεις», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον. Οι Ιάπωνες παραγωγοί εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από τους Σκωτσέζους και πολλά από τα ουίσκι τους μπορούν να συγκριθούν με σκωτσέζικα ουίσκι single malt.

Καναδέζικο

Είναι ένα από τα πιο ευρέως διαθέσιμα και δημοφιλή στυλ ουίσκι. «Τα καναδέζικα ουίσκι χαρακτηρίζονται από την γλυκύτητα στην γεύση. Είναι πιο κοντά στον ιρλανδέζικο τρόπο παρασκευής ουίσκι», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον. Όπως τα αμερικάνικα ουίσκι, χρησιμοποιούν συχνά πολύ καλαμπόκι στον πολτό, με αποτέλεσμα ένα πιο γλυκό προφίλ γεύσης παρόμοιο με το bourbon. Στον Καναδά, το ουίσκι αναφέρεται συχνά ως «rye» (σίκαλη) ή «rye whisky», ακόμα κι αν αποστάζεται κυρίως από καλαμπόκι.

Whiskey

Ιρλανδέζικο

Η Ιρλανδία θεωρείται ευρέως ως η πατρίδα του ουίσκι και τα ιρλανδέζικα αποστακτήρια παράγουν μερικά από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ουίσκι στον κόσμο. «Σε σύγκριση με το σκωτσέζικο, το ιρλανδέζικο ουίσκι είναι πιο γλυκό και έχει περισσότερο χαρακτήρα malt», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον.

Αμερικάνικο

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ουίσκι που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το bourbon και το rye. Κάθε ένα έχει ένα αυστηρό σύνολο κανόνων που υπαγορεύουν τον τρόπο παραγωγής τους, κάτι που οδηγεί σε μια ξεχωριστή διαφορά στη γεύση.

– Το Bourbon απαιτεί να έχει τουλάχιστον 51% καλαμποκιού στον πολτό, με το υπόλοιπο να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός σιταριού, σίκαλης και κριθαριού. Το Bourbon απαιτεί επίσης να παλαιωθεί σε ολοκαίνουργια, απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια. Λόγω του υψηλού ποσοστού καλαμποκιού στον πουρέ, το bourbon είναι γνωστό ως πιο γλυκό ουίσκι, με νότες βανίλιας και καραμέλας βουτύρου.

– Το Rye παρασκευάζεται παρόμοια με το bourbon, αλλά το 51% που χρησιμοποιείται στον πολτό πρέπει να είναι σίκαλη και όχι καλαμπόκι. Το υψηλότερο ποσοστό σίκαλης του δίνει ένα πιο πικάντικο προφίλ γεύσης με περισσότερο ένταση.

«Η σίκαλη έχει πιο τολμηρή, πιο φρουτώδη πικάντικη γεύση από το bourbon», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον. Η σίκαλη ήταν το πιο δημοφιλές είδος ουίσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη χρυσή εποχή των κοκτέιλ και εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στις μείξεις, λόγω των δυνατών, τολμηρών γεύσεων που διατηρούνται καλύτερα σε ποτά όπως το Sazerac και το Manhattan.

Πηγή: insider.com

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της....

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

The Burger Guide 2025: Που τρώμε τα καλύτερα burgers στην Αθήνα αυτή την περίοδο

Το burger είναι όλη η δημιουργικότητα μιας ζωηρής γαστρονομικής φαντασίας. Σε αυτό απολαμβάνεις όλες...

Ναύπλιο: Στο βαρόμετρο των ταξιδιωτικών προορισμών, δεν υπάρχει άλλο

Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι ένας τόπος όπου η ιστορία συναντά...

Που τρώμε φέτος το καλύτερο brunch στην Αθήνα

Το brunch στην Αθήνα δεν είναι απλώς μια τάση - είναι μια φυσική εξέλιξη...

Τα πιο λαχταριστά παγωτά της Αθήνας και που θα τα βρεις

Η σεζόν σιγά-σιγά ανοίγει και μαζί της ανεβαίνει κι η διάθεση, οι ακτίνες του...
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings