spot_img
More

    Το πιο σημαντικό πράγμα για να ζεις μια γεμάτη ζωή, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

    Η ευτυχία και ο σκοπός είναι σημαντικά, όπως και το να είσαι ανοιχτός/ή σε νέες εμπειρίες.

    Όταν σκεφτόμαστε τι συνεπάγεται μια καλή ζωή, μπορεί να φανταστούμε μια που είναι γεμάτη ευτυχία ή ορίζεται από μια αίσθηση σκοπού. Ίσως είναι μια ζωή ικανοποίησης και σταθερότητας, που υποστηρίζεται από μια δεμένη ομάδα φίλων και οικογένειας ή μια ζωή στην οποία περνάμε τα χρόνια μας δουλεύοντας για έναν ουσιαστικό στόχο, με όλες τις πολλές ώρες και τις θυσίες που απαιτούνται.

    Ωστόσο, όσο σημαντικά κι αν είναι η ευτυχία και ο σκοπός, μπορεί να παραβλέπουμε ένα άλλο σημαντικό στοιχείο: το άνοιγμα σε νέες και διαφορετικές εμπειρίες. Σε μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Review της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, δύο ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η αντίληψή μας για το πώς μοιάζει μια καλή ζωή πρέπει να περιλαμβάνει μια εξέταση του αν είναι «ψυχολογικά πλούσια», την οποία ορίζουν ως «χαρακτηρισμένη από μια ποικιλία από ενδιαφέρουσες εμπειρίες που αλλάζουν τις προοπτικές».

    Ο ψυχολογικός πλούτος είναι κρίσιμος

    Όπως υποστηρίζει μία από τους ερευνητές, η Erin Westgate, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η προσθήκη ψυχολογικού πλούτου ως διάσταση για μια καλή ζωή είναι σημαντική γιατί διευρύνει την ιδέα μας για το πώς μπορεί να μοιάζει μια καλή ζωή. «Δεν πρόκειται απλώς για «όλα να πάνε καλά και ομαλά», είπε η Westgate.

    Ο ψυχολογικός πλούτος μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία εμπειριών, μερικές από τις οποίες θα φέρουν ευτυχία και άλλες, τεράστιο αγώνα. Το να ζεις στο εξωτερικό, σε μια χώρα όπου πρέπει να μάθεις μια νέα γλώσσα, είναι μια προκλητική εμπειρία, αλλά μπορεί να αλλάξει για πάντα την προοπτική σου. Το να πάρεις την απόφαση να ακολουθήσεις μια δύσκολη καριέρα ή να κάνεις μια μετάβαση στα μέσα της καριέρας σου, είναι μια επιλογή που – αν και γεμάτη δυσκολίες – μπορεί να προσθέσει απαράμιλλο εύρος και βάθος στις εμπειρίες της ζωής σου.

    Ακόμη και η αντιμετώπιση μιας ψυχικής ασθένειας, μιας οικογενειακής έκτακτης ανάγκης ή οποιασδήποτε από τις πολλές άλλες προκλήσεις που μας αναγκάζουν να βγούμε από τις ζώνες άνεσής μας μπορεί επίσης να κάνει τη ζωή πιο πλούσια ψυχολογικά. Αν και αυτές σίγουρα δεν είναι εμπειρίες που θέλουμε να ζήσουμε, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάξουμε τις προοπτικές μας με τρόπους που φέρνουν ψυχολογικό πλούτο στη ζωή μας.

    Ο πιο κρίσιμος παράγοντας για μια καλή ζωή

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι πιο αναμενόμενοι παράγοντες είναι επίσης οι πιο κρίσιμοι: η ευτυχία και η αίσθηση του σκοπού θα σε πάνε πολύ μακριά. Ανάλογα με την προσωπικότητά σου και τις αξίες σου, μπορεί να δώσεις προτεραιότητα σε μία από αυτές τις πτυχές περισσότερο από άλλες. Αλλά, γράφουν, «Αν και οι ζωές μερικών ανθρώπων μπορεί να είναι υψηλότερες σε μια διάσταση από άλλες, η ευτυχία, το νόημα και ο πλούτος αντιπροσωπεύουν τρία συστατικά ή διαστάσεις της καλής ζωής, παρά ανεξάρτητους τύπους ζωής».

    Γενικά, οι άνθρωποι που δίνουν υψηλή προτεραιότητα στην ευτυχία τείνουν να εκτιμούν τη σταθερότητα καθώς και τη θετική νοοτροπία και οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στο σκοπό τείνουν να έχουν ισχυρές ηθικές αρχές, ενώ εκείνοι που έλκονται προς τον ψυχολογικό πλούτο τείνουν να εκτιμούν την περιέργεια και τον αυθορμητισμό. Οι συγγραφείς της εργασίας σημειώνουν ότι υπάρχουν πρόσθετες διαστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη που δεν υπολογίζονται σε αυτές τις κατηγορίες – δημιουργικότητα, πνευματική περιέργεια και φροντίδα για τους άλλους μεταξύ τους – αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αναπτύξεις την αυτογνωσία για να προσδιορίσεις ποιος/α είσαι και τι εκτιμάς, γιατί αυτό θα καθορίσει πώς μοιάζει μια καλή ζωή για σένα.

    Πηγή: lifehacker.com

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ,...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα...

    Vault: Παλιότερα αφιερώματα

    Η Κυψέλη είναι cool: 10 μέρη για να την απολαύσεις στο έπακρο

    Περισσότερο από άλλες περιοχές στην Αθήνα, η Κυψέλη δείχνει να κερδίζει - έστω αργά...

    Τα 16 καλύτερα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα που πρέπει να γνωρίζεις 

    Ο μεζές είναι απόγονος του Διονύσου, είναι το highlight της εξόδου, είναι το προνόμιο...

    Ψαροφαγία στην Αθήνα: Το «detox» της Σαρακοστής με όλα τα οφέλη + 10 κορυφαία μαγαζιά που θα την απολαύσεις στο έπακρο

    Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με...

    Έξοδος στην Πετρούπολη: Οι must προτάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό

    Ο αστικός ιστός της Αττικής ακόμα κρύβει σημεία που μπορεί να μην γνωρίζεις ή...