spot_imgspot_imgspot_img

Το «Seaspiracy» στο Netflix θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τα θαλασσινά για πάντα

Το νέο ντοκυμαντέρ, την παραγωγή του οποίου έκανε η ίδια ομάδα που δημιούργησε το «Cowspiracy: The Sustainability Secret», αποκαλύπτει τον εξαιρετικά επιζήμιο αντίκτυπο της εμπορικής αλιείας.

Για μεγάλη μερίδα θεατών, το «Cowspiracy: The Sustainability Secret» του 2014 ήταν η ταινία-σταθμός που αποκάλυψε όλα τα βρώμικα μυστικά των μεγάλων σφαγείων και τους αποθάρρυνε από την κατανάλωση κρέατος. Τώρα, το νέο ντοκυμαντέρ του Netflix από τους ίδιους παραγωγούς, έρχεται να κάνει το ίδιο για τα θαλασσινά. 

Σε σκηνοθεσία και αφήγηση από τον Βρετανό σκηνοθέτη Ali Tabrizi, η νέα ταινία του Netflix μας οδηγεί σε μια eye-opening περιοδεία στους ωκεανούς μας, ρίχνοντας φως σε όλα – από το πόσο σημαντικοί είναι οι καρχαρίες και τα δελφίνια στo οικοσύστημά μας, έως τις εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει η εμπορική αλιεία στον πλανήτη μας (ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ως και το 85% του οξυγόνου που αναπνέουμε προέρχεται από τις θάλασσές μας).

Αυτά είναι 6 μαθήματα που πήραμε βλέποντάς το και που θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα θαλασσινά:

1. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα είναι μια ακαταλόγιστη παράπλευρη απώλεια στον κλάδο της αλιείας

Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα – ψάρια και άλλα υδρόβια είδη που πιάνονται ακούσια στα δίχτυα στην προσπάθεια να αλιευθούν συγκεκριμένα είδη ψαριού, είναι ένα τεράστιο ζήτημα που υπογραμμίζεται από την ταινία. Το 40% της παγκόσμιας αλιείας δεν αξιοποιείται, δεν χρησιμοποιείται και καταλήγει στα απορρίματα. Συχνά, πετιέται πίσω στη θάλασσα, και ενώ αυτό μπορεί να φαντάζει θετικό, τα ψάρια αυτά είναι απίθανο να επιβιώσουν λόγω έλλειψης οξυγόνου ή τραύματος. 

Σοκαριστικά στατιστικά που προβάλλονται στο ντοκυμαντέρ υπερθεματίζουν το γεγονός ότι 50 εκατομμύρια καρχαρίες (κακοήθη μεν πλάσματα που είναι όμως απαραίτητα για τη διατήρηση των ωκεανών μας) όπως και έως 10.000 δελφίνια, πιάνονται ετησίως μόνο στις ακτές του Ατλαντικού της Γαλλίας ως ανεπιθύμητο αλίευμα, σύμφωνα με το Sea Shepherd, μια μη κερδοσκοπική ομάδα διατήρησης των θαλασσών.

© Sea Shepherd

2. Οι πιστοποιήσεις βιώσιμης αλιείας δεν είναι αυτό που φαίνονται 

Αν και η κατανάλωση ψαριών που αποτελούν προϊόν βιώσιμης αλιείας φαίνεται το σωστό πράγμα που οφείλεις να κάνεις, ο Tabrizi αποκαλύπτει πως οι πιστοποιήσεις Dolphin Safe και Marine Stewardship Council μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχουν τα εχέγγυα που οι πελάτες εντέλει αναζητούν. 

Στην ερώτηση αν μπορεί να εγγυηθεί πως κάθε κονσέρβα τόνου με την πιστοποίηση Dolphin Safe, για την δημιουργία της πραγματικά δεν βλάφτηκε κανένα δελφίνι, ο Mark J Palmer του Earth Island Institute (του φορέα που δίνει την εν λόγω πιστοποίηση) είπε: «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Όταν είσαι εκεί έξω στον ωκεανό, πως μπορείς να γνωρίζεις τι κάνουν; Έχουμε απεσταλμένους στα πλοία, απεσταλμένους που μπορεί να δωροδοκηθούν». 

Ένας εκπρόσωπος του Marine Stewardship Council πρόσθεσε «Τα πιστοποιημένα από εμάς αλιευτικά σκάφη οφείλουν να πληρούν τα μετρήσιμα και επιστημονικά μας πρότυπα, ώστε να διασφαλιστούν αποθέματα ψαριών για τις μελλοντικές γενιές. Ο θετικός αντίκτυπος του προγράμματός μας έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την βιωσιμότητα της ωκεανικής βιοποικιλότητας».

3. Οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι απαραίτητα καλύτερες

Τα ψάρια που έχουν εκτραφεί, συχνά θεωρούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον από την άγρια αλιεία, καθώς δεν λαμβάνονται από τον άγριο πληθυσμό. Αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι ορισμένα είδη εκτρεφόμενων ψαριών τρέφονται με άγρια ψάρια, οδηγώντας έναν ειδικό στο ντοκιμαντέρ να αποκαλεί την ιχθυοκαλλιέργεια «άγρια αλιεία σε μεταμφίεση». Όχι μόνο αυτό, αλλά ο σολομός εκτροφής θα ήταν πραγματικά γκρίζος εάν δεν βαφόταν κυριολεκτικά από μια χημική ουσία τροφίμων που του δίνει το διάσημο ροζ χρώμα του.

Άλλα προβλήματα που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουν την προσκόλληση ψειρών στα ψάρια, με το σολομό να φαίνεται ότι τρώγεται ζωντανός από παρασιτικές ψείρες της θάλασσας. Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια σολομοί πεθαίνουν κάθε χρόνο σε εκμεταλλεύσεις σολομού από ασθένειες όπως η αναιμία και οι καρδιακές παθήσεις.

4. Τα πλαστικά δίχτυα είναι μια τεράστια πηγή ρύπανσης που σπάνια συζητιέται

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε τη βλαβερή επίδραση που έχει το πλαστικό μίας χρήσης στους ωκεανούς μας. Αλλά ήξερες ότι μόνο το 0,03% των απορριμμάτων πλαστικής ρύπανσης προέρχεται από καλαμάκια; Αν και σπάνια συζητίεται, τα δίχτυα και ο εξοπλισμός αποτελούν πραγματικά σημαντική ποσότητα της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς μας, συμπεριλαμβανομένου του 46% του λεγόμενου Great Pacific Garbage Patch στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι αυτονόητο ότι αυτό είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τη θαλάσσια ζωή, η οποία μπορεί εύκολα να μπερδευτεί στα δίχτυα του ψαρέματος.

5. Οι «αιματηρές γαρίδες» πιάνονται χάρη στην δουλεία σκλάβων

Θα έχεις ακούσει για τα αιματηρά ή κόκκινα διαμάντια, αλλά ο περιβαλλοντικός δημοσιογράφος George Monbiot λέει ότι οι «αιματηρές γαρίδες» αποτελούν πλέον μια τεράστια ανησυχία – με τρομακτικές αναφορές για δουλεμπόριο που λαμβάνει χώρα στην Ταϊλάνδη με στόχο την αλιεία γαρίδων στον ωκεανό. Ένας πρώην ψαράς σε συνέντευξη στο ντοκιμαντέρ περιέγραψε πώς κακοποιήθηκε και απειλήθηκε με όπλο, ισχυριζόμενος ότι τα πτώματα άλλων που σκοτώθηκαν κρατήθηκαν σε καταψύκτες στο πλοίο που κρατιόταν. 

6. Η μείωση της κατανάλωσης ψαριών είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον

Όλα αυτά – μαζί με την εκτίμηση που δείχνει ότι τώρα αλιεύουμε έως και 2,7 τρισεκατομμύρια ψάρια ετησίως (που ισοδυναμούν με 5 εκατομμύρια ψάρια κάθε λεπτό) – σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κατανάλωση ψαριών και άλλων θαλασσινών (λιγότερο από ένα τοις εκατό των παγκόσμιων ωκεανών μας προστατεύεται από την εμπορική αλιεία). Είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ψάρια, τόσο από ηθική όσο και από περιβαλλοντική άποψη; Ο Tabrizi σίγουρα δεν το πιστεύει.

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της....

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

The Burger Guide 2025: Που τρώμε τα καλύτερα burgers στην Αθήνα αυτή την περίοδο

Το burger είναι όλη η δημιουργικότητα μιας ζωηρής γαστρονομικής φαντασίας. Σε αυτό απολαμβάνεις όλες...

Ναύπλιο: Στο βαρόμετρο των ταξιδιωτικών προορισμών, δεν υπάρχει άλλο

Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι ένας τόπος όπου η ιστορία συναντά...

Που τρώμε φέτος το καλύτερο brunch στην Αθήνα

Το brunch στην Αθήνα δεν είναι απλώς μια τάση - είναι μια φυσική εξέλιξη...

Τα πιο λαχταριστά παγωτά της Αθήνας και που θα τα βρεις

Η σεζόν σιγά-σιγά ανοίγει και μαζί της ανεβαίνει κι η διάθεση, οι ακτίνες του...
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings