spot_img
More

    7 Παράξενες και εντελώς άχρηστες πληροφορίες για τον καφέ

    Σίγουρα ο καφές είναι το 8ο θαύμα του κόσμου και όλα τα σχετικά αλλά γνώριζες για το φτύσιμο των πιθήκων;

    Ο καφές είναι ένα ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας ή καφεόδεντρου. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο. Ο καφές μας κρατά υγιείς, μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο και είναι το πιο κοντινό πράγμα σε σούπερ ορό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Τα παρακάτω μπορεί να τα γνώριζες – αν όχι ίσως εκπλαγείς με αυτά που θα διαβάσεις.

    • Ο καφές είναι ελαφρώς εθιστικός, αλλά η καφεΐνη δεν είναι.

    Σε πείραμα στο οποίο άτομα έπιναν καφέ τακτικά για 12 ημέρες και έπειτα σταμάτησαν, παρουσίασαν «στερητικά σύνδρομα», αλλά τα αποτελέσματα ήταν «μέτρια και παροδικά», δηλ. τίποτα το συγκλονιστικό. Ωστόσο, όταν στα άτομα αυτά η δόση καφέ αντικαταστάθηκε από καφεϊνούχο σε καφέ χωρίς καφεΐνη, αυτοί δεν έπιναν περισσότερο καφέ για να τους “πιάσει” η καφεΐνη. Ως εκ τούτου, είναι ο καφές που είναι ελαφρώς εθιστικός, και όχι η καφεΐνη.

    • Οι Θεσσαλονικείς προτιμούν τον παραδοσιακό φραπέ σε σχέση με τους Αθηναίους που πίνουν φρέντο καπουτσίνο.

    Μεγάλη αλυσίδα καφέ που δραστηριοποιείται στις 2 μεγαλουπόλεις, γνωστοποίησε κάτι ιδιαίτερο για τις καταναλωτικές συνήθειες Αθηναίων-Θεσσαλονικιών. Οι τελευταίοι, τόσο αγοραστικά όσο και σε ερωτηματολόγιο, δήλωσαν ότι αγαπημένος τους καφές είναι το φραπέ (ο φραπές;) ενώ μάλιστα, στο υποθετικό σενάριο ότι θα έπρεπε να πλειοδοτήσουν για τον τελευταίο καφέ της πόλης, θα ξόδευαν έως 30 ευρώ για αυτό το τελευταίο ποτήρι.

    • Η μεγαλύτερη κούπα καφέ στον κόσμο έχει χωρητικότητα 6 λίτρα

    Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο mugs.coffee, η μεγαλύτερη κεραμική κούπα καφέ στον κόσμο που διατίθεται στο εμπόριο, κρατά περίπου το ίδιο με 20 κανονικές κούπες, δηλαδή λίγο λιγότερο από 6 λίτρα, περίπου τον καφέ που πίνει κάποιος σε μια εβδομάδα ή το μισό απ’όσο καταναλώνει ένας μέσος blogger σε μια μέρα.

    • Οι άνθρωποι ψήνουν κόκκους καφέ εδώ και 1.000 χρόνια

    Οι αρχαιολόγοι στην περιοχή του Ντουμπάι ανακάλυψαν πρόσφατα κόκκους καφέ σε στρώματα που χρονολογούνται από τις αρχές του 12ου αιώνα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κόκκοι εισήχθησαν από την Υεμένη, γεγονός που πηγαίνει την ημερομηνία ψήσιματος τουλάχιστον 100 χρόνια πιο πίσω. Οι κόκκοι διατηρήθηκαν επειδή ανθρακοποιήθηκαν με το ψήσιμο και αν και δεν βρέθηκαν πλήρεις κόκκοι, διασώθηκαν αρκετά στοιχεία για να τους αναγνωρίσουν σίγουρα ως ποικιλία Arabica. Λογικό, δεδομένου ότι το Ντουμπάι και η Υεμένη βρίσκονται στην αραβική χερσόνησο.

    • Τώρα είναι δυνατή η παρασκευή καφέ στο διάστημα

    Δεδομένου ότι η βαρύτητα στο διάστημα είναι ανεπαρκής για να στάξει το νερό μέσα από τον καφέ, οι αστροναύτες συνήθως πίνουν στερεοποιημένο, παγωμένο καφέ που … μπλιάξ. Ευτυχώς, μια ομάδα μηχανικών δημιούργησε πρόσφατα ένα σύστημα καψακίου που λειτουργεί χωρίς βαρύτητα. Και αυτό είναι καλό γιατί αν προσπαθούσαμε ποτέ να στείλουμε μια αποικία στον Άρη και οι άποικοι έπρεπε να πίνουν αυτά τα παγωμένο σκουπίδια, αμφιβάλλω αν θα επιβιίωναν. Εγώ πάντως θα πέθαινα.

    • Τα σκυλιά μπορούν να πιούν καφέ, αλλά οι γάτες δεν πρέπει

    Η καφεΐνη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για σκύλους … αλλά μόνο εάν πιούν 150 mg ανά κιλό βάρους. Έτσι, ο μέσος σκύλος (ίσως περίπου 40 κιλά;) θα μπορούσε να πιεί ένα φλιτζάνι καφέ (100 mg) χωρίς να τον βλάψει. Οι γάτες, ωστόσο, είναι πολύ πιο ευαίσθητες στην καφεΐνη και ακόμη και ποσότητες ιχνών μπορούν να βλάψουν το νευρικό τους σύστημα. Ωστόσο, οι πίθηκοι είναι άλλη ιστορία. Δες παρακάτω.

    • Ο ακριβότερος καφές στον κόσμο προέρχεται από το φτύσιμο πιθήκων

    Μέχρι πρόσφατα, θεωρείτο ότι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο ήταν αυτός που συλλέγεται από τα περιττώματα νυφίτσας. Ο Kopi luwak (επίσης γνωστός καφές) ζυμώνεται στα έντερα της νυφίτσας, αλλάζοντας τη χημική σύνθεση των κόκκων, προφανώς προς το καλύτερο. Κόστος: περίπου 400 ευρώ ανά 500 gr καφέ. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε ότι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο προέρχεται από τους κόκκους που οι μαϊμούδες έχουν μασήσει και φτύνουν. Η διαδικασία μάσησης δίνει στον καφέ μια μοναδική γεύση σαν βανίλια. Κόστος: περίπου 600 ευρώ ανά 500 gr.