spot_imgspot_imgspot_img

The Italian Gastro Guide: Τα πιο iconic πιάτα της ιταλικής κουζίνας και η προέλευσή τους

Όταν σκεφτόμαστε αντιπροσωπευτικά ιταλικά πιάτα, ο νους μας μοιραία πηγαίνει πάντα στα ίδια – ένα μεγάλο κομμάτι πίτσας ψημένο σε ξυλόφουρνο, ένα υπέροχο πιάτο ζυμαρικών, ένα γλυκό gelato. Τα πράγματα όμως … απλά δεν είναι έτσι. Η ιταλική κουζίνα είναι ποικιλόμορφη, πλούσια και διαφορετική ανά περιοχή κι αυτό οφείλεται κατά μεγάλο λόγο στην σχετικά πρόσφατη ενοποίησή της το 1861, αλλά και στη γεωγραφία της (πχ. στο παραθαλάσσιο Abruzzo ή στις Marche υπάρχει έντονο το στοιχείο του ψαριού, ενώ περιέργως η Σαρδηνία χαρακτηρίζεται από προϊόντα και πιάτα “di terra”, δηλαδή της γης) . Έτσι, υποθέτοντας ότι όλοι τρώνε ζυμαρικά και σάλτσα ντομάτας κάθε βράδυ απλά δεν είναι σωστή. Βέβαια μην παρεξηγηθούμε – οι Ιταλοί αγαπούν την πίτσα και τα ζυμαρικά τους, αλλά η χώρα είναι πλούσια σε γεωργικό diversity, τo οποίo μπορείς εύκολα να παρατηρήσεις ταξιδεύοντας από τη μια περιοχή στην άλλη. Ποια είναι λοιπόν τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας και από που προέρχονται;

Εμιλία – Ρομάνα | Tagliatelle alla Bolognese

Πιθανώς δεν ξέρεις τίποτα για την εμιλιανή κουζίνα… Θα βοηθούσε να αναφέραμε τις Tagliatelle alla Bolognese; Η Μπολόνια είναι η πρωτεύουσα αυτής της περιοχής και, προφανώς, είναι και ο τόπος καταγωγής της περίφημης σάλτσας. Στην Emilia – Romagna είναι επίσης χαρακτηριστικό τα Lasagna al ragù (με σάλτσα Μπολόνια) και το Prosciutto di Parma, το φημισμένο κρέας ωρίμανσης της Πάρμας.

Λιγουρία | Pesto alla Genovese, Minestrone

Η Λιγουρία είναι ακραία ορεινή, κάτι που δεν βοηθά τη γεωργία ή την εκτροφή ζώων όπως σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Το πρόβλημα αυτό κατόρθωσε να το λύσει αξιοποιώντας άλλους πόρους, όπως τα αρωματικά βότανα και τα ψάρια από τις ακτές της. Η πιο διάσημη σάλτσα της, το Pesto alla Genovese, είναι φτιαγμένη από μείγμα βασιλικού, σκόρδου, ελιάς και τυρί παρμεζάνας. Οι Λιγουριaνοί χρησιμοποιούν αυτή την πράσινη σάλτσα σε ζυμαρικά, όπως linguine ή σπαγγέτι, αλλά και σε άλλα πιάτα όπως η περίφημη Minestrone, η γνωστή σούπα λαχανικών. Έχουν επίσης πολλές συνταγές με ψάρια, όπως το Buridda, μια σούπα από θαλασσινά.

Λομβαρδία | Risotto alla Milanese, Ossobuco alla Milanese

Η Λομβαρδία είναι διαφορετική γαστρονομικά από την υπόλοιπη Ιταλία σε κάποια πράγματα, με ένα από αυτά την προτίμηση τους για το βούτυρο αντί για το ελαιόλαδο και την χρήση περισσότερο του ρυζιού έναντι των ζυμαρικών. Έτσι, ένα από τα πιο διάσημα πιάτα τους είναι το Risotto alla Milanese (ρύζι με κρόκο, βούτυρο και τυρί). Στη Λομβαρδία, βρίσκει επίσης κάποιος διάσημα και νόστιμα πιάτα όπως το Cotoletta alla Milanese ή το Ossobuco alla Milanese (σούπα με κρέας και μυελό). Το χωριό Gorgonzola, γνωστό σε όλο τον κόσμο για το τυρί του, είναι επίσης στη Λομβαρδία.

Τοσκάνη | Tagliatelle al ragù di Cinghiale

Η κουζίνα της Τοσκάνης είναι απλή αλλά πολύ πλούσια. Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα ζυμαρικών στην Τοσκάνη είναι το Pappardelle con il sugo di lepre, ζυμαρικά με σάλτσα από ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι και λαγό. Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές με διάφορα κρέατα γύρω από την Τοσκάνη, όπως το Pici al ragù di anatra (ζυμαρικά με σάλτσα πάπιας) ή το Tagliatelle al ragù di cinghiale (ζυμαρικά με σάλτσα αγριογούρουνο). Το Ribollita, μια σούπα με πατάτες και λαχανικά βρασμένα δύο φορές, είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα ολόκληρης της Τοσκάνης. Στη Φλωρεντία, τα πιο τυπικά πιάτα είναι η Trippa alla Fiorentina (εντόσθια χοίρου με σάλτσα ντομάτας και καρότο, κρεμμύδι και σέλινο) και η Bistecca alla Fiorentina, μια υψηλής ποιότητας ψητή μπριζόλα. Υπάρχουν επίσης συνταγές με ψάρια από την ακτή, όπως το Cacciucco, μια σούπα ψαριών και θαλασσινών που είναι τυπικά από το Λιβόρνο.

Ρώμη | Carbonara

Είναι σίγουρα η πιο φημισμένη και πολυδιασκευασμένη μακαρονάδα με τις περισσότερες ίσως θεωρίες για την ιστορία και την αυθεντική της εκδοχή. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, όμως, ήταν το συνηθέστερο γεύμα των εργατών, που δούλευαν στα δάση γύρω από την πόλη της Ρώμης κόβοντας ξύλα για κάρβουνο (carbone), εξ’ ού και το όνομα του πιάτου. Η παραδοσιακή συνταγή τη θέλει να φτιάχνεται με λαρδί, όμως, σήμερα οι περισσότεροι προτιμούν να την φτιάχνουν με παντσέτα κομμένη σε κύβους ή μπέικον. Από ζυμαρικά τα μακριά μπουκατίνι ή σπαγγέτι της ταιριάζουν πολύ, ενώ μπόλικο πιπέρι και πικάντικη παρμεζάνα ή πεκορίνο είναι το ιδανικό τελείωμα μαζί με αβγό, που άλλοι προτιμούν να το προσθέτουν ωμό, ενώ άλλοι το μαγειρεύουν με τα υπόλοιπα υλικά για μερικά δευτερόλεπτα.

Απουλία | Panzerotto

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα καλύτερα και πιο χρησιμοποιημένα συστατικά στην κουζίνα της Απουλίας. Τα λαχανικά και τα ψάρια είναι επίσης πρωταγωνιστές στις συνταγές αυτής της ιταλικής περιοχής που λούζεται από την Αδριατική Θάλασσα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα στην Απουλία είναι το Panzerotto, που θυμίζει τηγανιτό calzone και είναι ψωμί γεμιστό με ντομάτα, ελιές, κρεμμύδι και τυρί Pecorino. Υπάρχει επίσης μια “μίνι” έκδοση που ονομάζεται Calzuncieddi.

Σικελία | Arancini

Ίσως μια από τις σημαντικότερες συμβολές της Σικελίας στην ιταλική κουζίνα και σε όλο τον κόσμο είναι το gelato και τα παγωμένα ποτά. Η σικελική κουζίνα έχει επιρροές επίσης από την αραβική και ελληνική κουζίνα: φυσική, φρέσκια, πικάντικη αλλά και πάρα πολύ και νόστιμη. Τα Arancini (μπάλες από ψωμί ρυζιού γεμισμένες με κρέας, τυρί, μπιζέλια και σαφράν) και το Cannoli siciliani (γλυκοί κύλινδροι γεμισμένοι με κρέμα τυριού ricotta) είναι πολύ δημοφιλή όχι μόνο στη Σικελία αλλά στην Ιταλία.

Σαρδηνία | Porceddu

Η κουζίνα της Σαρδηνίας χαρακτηρίζεται από τη χρήση προϊόντων της γης, “di terra”. Παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, η ποιμαντική παράδοση έχει διαμορφώσει τις συνταγές της περιοχής. Το Porceddu, χοιρινό ψημένο και αρωματισμένο με μυρτιά και δεντρολίβανο, είναι ένα από τα κύρια παραδείγματα αυτής της κουζίνας. Αν ψάχνεις για ζυμαρικά, τα Malloreddus (ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, λουκάνικα, κρεμμύδι, κρόκο και τυρί Pecorino της Σαρδηνίας) και οι Culurgiones (γεμιστά ζυμαρικά με τυρί ricotta και μέντα με σάλτσα ντομάτας και τυρί) θα σε αποζημειώσουν.

Βασιλικάτα | Cutturiddi

Η κουζίνα της Βασιλικάτα, επηρεάζεται πολύ από την Καμπανία και την Απουλία και επικεντρώνεται στο χοιρινό κρέας, τα λαχανικά και το πιπέρι τσίλι. Ένα παράδειγμα αυτής της επιρροής θα μπορούσε να είναι το Cutturiddi, ένα στιφάδο με κρέας και λαχανικά. Η Basilicata είναι επίσης περήφανη που είναι η πρώτη περιοχή που δημιούργησε την salsiccia, το φημισμένο ιταλικό λουκάνικο.

Umbria | Zuppa di Farro

Η κουζίνα της Ουμβρίας είναι ρουστίκ και παραδοσιακή. Υπάρχουν πολλές σούπες, όπως η Zuppa di farro (σούπα δημητριακών με ντομάτα, καρότο, τυρί, προβιτούτο και κρεμμύδι) ή το Zuppa di lenticchie di Casteluccio di Norcia (ένα πιάτο με φακές που εκτιμάται πολύ στην Ιταλία), αλλά και συνταγές ζυμαρικών με tartufo , ένα από τα πιο βραβευμένα και διάσημα συστατικά της κουζίνας της περιοχής.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings