spot_img
More

    Λεύκανση & αισθητική οδοντιατρική: Όλα όσα θες να ξέρεις, από το Smiles Only

    Ο Αριστοτέλης είχε πει “Μεταβολή δε πάντων γλυκύ”, ότι δηλαδή η αλλαγή σε όλα τα πράγματα είναι γλυκιά. Σε μια εποχή που κάποιος διαμορφώνει άποψη για εμάς στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα της γνωριμίας μας βάσει της εμφάνισής μας, ίσως μια αλλαγή που προάγει και την υγεία του στόματός μας να μην είναι και τόσο κακή ιδέα.

    Με το πρόσφατο lockdown να έχει δημιουργήσει σε όλους μας μια διάθεση… ανανέωσης και με το καλοκαίρι προ των πυλών, συζητήσαμε με την οδοντιατρική ομάδα του Smiles Only τι μπορεί να μας προσφέρει και πως επιτυγχάνεται η λεύκανση, ποιοί είναι οι τρόποι βελτίωσης της όψης των δοντιών μας και τι απαιτείται για την καθημερινή μας στοματική υγιεινή.

    – Πολλές φορές επικεντρώνουμε την προσοχή μας όσον αφορά την εξωτερική μας εμφάνιση στα μαλλιά μας ή το πρόσωπό μας και σκεφτόμαστε “δεν θα κάνω κάτι στα δόντια μου, είναι ακριβό”. Με δεδομένο όμως ότι η οδοντοστοιχία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη στοματική μας υγεία, τι πρέπει να έχει υπόψιν κάποιος που αμελεί, για παράδειγμα έναν καθαρισμό;

    – Αναμφίβολα τα καθαρά και αστραφτερά δόντια συμβάλλουν καθοριστικά στην δημιουργία ενός όμορφου  χαμόγελου και κατ’επέκταση στην εμφάνιση όλου του πρόσωπου αλλά ταυτόχρονα αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της υγείας και ειδικότερα της υγείας του στόματος. Η πρόληψη είναι η πιο βασική και ταυτόχρονα η πιο οικονομική διαδικασία διατήρησης της στοματικής μας υγείας και κορωνίδα της είναι ο καθαρισμός, μια γρήγορη (20 λεπτά περίπου), απολύτως ανώδυνη και με ελάχιστο κόστος εργασία. Ο καθαρισμός και έλεγχος των οδόντων κάθε έξι μήνες είναι απαραίτητος για υγιή ούλα και δόντια αλλά και για την έγκαιρη διάγνωση τυχών βλαβών και αποφυγή εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης. Με αυτό τον απλό τρόπο σε συνδυασμό με καλή καθημερινή στοματική υγιεινή στο σπίτι μπορούμε με ελάχιστα χρήματα να διατηρήσουμε ένα υγιές στόμα και να αναδείξουμε το πιο όμορφο χαμόγελο μας!

    – Αφού εντάξουμε λοιπόν τον καθαρισμό στα to-do μας, από εκεί και πέρα πως μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω το χαμόγελό μας;

    – Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να ζητήσει ένας ασθενής από τον οδοντίατρό του προκειμένου να βελτιώσει την όψη του χαμόγελού του με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του… Αν για παράδειγμα αυτό που τον ενοχλεί είναι το χρώμα των δοντιών του μπορεί να στραφεί  στην οδοντική λεύκανση, αν θέλει πιο ίσια δόντια υπάρχει η λύση της ορθοδοντικής, που ειδικά σήμερα με τη χρήση των νέων συστημάτων αόρατων ναρθήκων μπορούν να δώσουν λύση σε σύνθετα προβλήματα χωρίς να προκαλούν πόνο και αισθητικά θέματα όπως τα κλασσικά σιδεράκια. Τέλος, αν ο ασθενής επιθυμεί την αλλαγή του σχήματος ή της μορφής ενός ή περισσότερων δοντιών υπάρχει η επιλογή των όψεων είτε ρητίνης είτε πορσελάνης…

    – Ποια τα υπέρ & ποια τα κατά για κάθε τρόπο λεύκανσης; (μασελάκια vs ιατρείο)

    – Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, υπάρχουν δύο τρόποι να λεύκανσης: α) η λεύκανση στο σπίτι, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων και β) η λεύκανση στο ιατρείο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση της ειδικής λάμπας LED.

    Το βασικά πλεονεκτήματα της λεύκανσης στο σπίτι είναι: 1) είναι πιο ήπια μέθοδος με προοδευτικό και ελεγχόμενο αποτέλεσμα 2) είναι πιο οικονομική 3) έχει ευκολότερη επαναληψιμότητα αφού ο ασθενής έχει ήδη τα ναρθηκάκια για την επόμενη φορά.

    Από την άλλη η λεύκανση στο ιατρείο είναι 1) άμεση λύση (σε 1-2 συνεδρίες) 2) έχει πιο θεαματικά αποτελέσματα 3) ενδείκνυται σε άτομα που καπνίζουν και λαμβάνουν χρωστικές (πχ πολλοί καφέδες τη μέρα) και δεν θέλουν να αποχωριστούν τις συνήθειές τους.

    Ως εκ τούτου, προτείνουμε τον συνδυασμό και των δύο παραπάνω τρόπων λεύκανσης προκειμένου ο ασθενής να αποκτήσει το χαμόγελο που επιθυμεί και να μπορεί εύκολα να το διατηρήσει, με μόνο μειονέκτημα το αυξημένο κόστος.

    – Πόσο διαρκεί μια λεύκανση; Τι πρέπει κάποιος να προσέχει αφού αποκτήσει το πολυπόθητο αστραφτερό χαμόγελο;

    Το πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα μιας λεύκανσης εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα και συχνότητα πρόσληψης χρωστικών από τον ασθενή αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή… Για παράδειγμα ένας ασθενής που καπνίζει ή πίνει πολλούς  καφέδες την ημέρα θα διαπιστώσει πως τα δόντια του θα επιστρέψουν στην αρχική τους απόχρωση πολύ πιο γρήγορα. Στην προσπάθειά μας για την μέγιστη δυνατή επιμήκυνση του αποτελέσματος, προτρέπουμε τους ασθενείς μας να ακολουθούν πιστά τον εξαμηνιαίο προληπτικό καθαρισμό και έλεγχο και τους χορηγούμε δωρεάν μια αμπούλα λεύκανσης. Ο συνδυασμός σωστής στοματικής υγιεινής, εξαμηνιαίων καθαρισμών, μειωμένης λήψης χρωστικών και αναμνηστικών δόσεων λευκαντικού υγρού μας δίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα στην διατήρηση των λευκών δοντιών μας.

    – Αν κάποιος έχει στραβά δόντια ή κάποιο κενό ή άλλη αισθητική “απόκλιση” ποια “εργαλεία” μπορεί να του παρέχει ένας οδοντίατρος;

    Όπως αναφέραμε και πιο πριν, αν ένας ασθενής επιθυμεί πιο ίσια δόντια μπορεί να κάνει είτε ορθοδοντική είτε να στραφεί στη λύση των όψεων… Σαφώς πιο ορθή επιστημονικά και συντηρητική θεραπεία είναι η ορθοδοντική, αφού αποτελεί οριστική θεραπεία και δεν απαιτεί το τρόχισμα υγιών δοντιών πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι σε καλή αισθητικά κατάσταση. Οι όψεις μας δίνουν την αμεσότητα του αποτελέσματος και λύνουν μικρά προβλήματα που αφορούν τα ίδια τα δόντια, όπως αποχρωματισμοί ή σπασίματα, αλλά χρήζουν αλλαγής σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    – Οι όψεις ρητίνης και πορσελάνης για πόσο καιρό διαρκούν; Με λίγα λόγια πόσο διάστημα μπορούμε να “ξεχάσουμε” την συντήρησή τους;

    – Η διάρκεια των όψεων ρητίνης εξαρτάται από την λήψη χρωστικών, καθώς η ρητίνη είναι πορώδες υλικό και προσροφά χρωστικές αλλάζοντας έτσι χρώμα… Από την άλλη πλευρά οι όψεις πορσελάνης έχουν καλύτερη αισθητική και σταθερή χρωματική απόδοση αφού δεν επηρεάζονται από τις χρωστικές και κατά συνέπεια μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διατήρηση της στοματικής υγείας μέσω της στοματικής υγιεινής στο σπίτι και τον εξαμηνιαίο προληπτικό έλεγχο είναι καθοριστικής σημασίας για την μακρύτερη διατήρηση όλων των οδοντιατρικών εργασιών στο στόμα μας.

    – Είστε από τις οδοντιατρικές κλινικές που παρέχουν πολλές οικονομικές διευκολύνσεις, ακόμα και πακέτα, κι αυτό είναι προς τιμήν σας με δεδομένες τις απανωτές οικονομικές συγκυρίες που λαμβάνουν χώρα στη χώρα μας. Τα κόστη εντέλει σε δόσεις ή σε κάποιο πακέτο είναι σχεδόν αμελητέα σωστά;

    Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης πολλών συμπολιτών  μας προσπαθούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με το μικρότερο δυνατό αντίτιμο και διευκολύνουμε τους ασθενείς μας δίνοντάς τους τη λύση των άτοκων δόσεων μέσω πιστωτικής κάρτας. Έτσι μπορούμε να προσαρμόσουμε τις θεραπείες μας στις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών και όλοι να απολαμβάνουν ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο.

    – Αν κάποιος έχει δυσοσμία στο στόμα του, τι πρέπει να κάνει; Ποιες παθήσεις μπορεί να υποβόσκουν;

    – Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας ασθενής με δυσοσμία στόματος  είναι να επισκεφθεί τον οδοντίατρό του για να διερευνήσει την ύπαρξη οδοντικών ή περιοδοντικών παθήσεων όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα, που αποτελούν τις πιθανότερες αιτίες του προβλήματος αυτού. Ο οδοντίατρος θα εντοπίσει και θα θεραπεύσει τις παθήσεις αυτές… Αν παρόλα ταύτα η δυσοσμία επιμένει θα ήταν συνετό να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προέρχεται από άλλες περιοχές που επικοινωνούν με τη στοματική κοιλότητα  όπως ο λαιμός ή το στομάχι.

    – Τι συστήνετε στο μέσο αναγνώστη για τον καθαρισμό των δοντιών του στο σπίτι;

    – Το πιο σημαντικό κομμάτι για την διατήρηση της στοματικής υγιεινής και κατ’ επέκταση της στοματικής υγείας, είναι η καθημερινή μηχανική απομάκρυνση της πλάκας από τις οδοντικές μας επιφάνειες… Επομένως βασικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα, πρωί και βράδυ, και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα τουλάχιστον 1 φορά τη μέρα… Οποιοδήποτε άλλο μέσο όπως πχ χρήση στοματικού διαλύματος ή της κατάλληλης οδοντόκρεμας είναι σημαντικό αλλά δευτερεύον.

    – Που μπορούμε να σας βρούμε;

    Τα ιατρεία μας βρίσκονται στο Νέο Ψυχικό στην διεύθυνση Ξάνθου 28, μόλις 5 λεπτά από το μετρό του Χολαργού και 7 λεπτά από το μέτρο της Εθνικής Άμυνας, και στην Παλλήνη στο ισόγειο του κτηρίου της Αττικής Ιατρικής στη οδό Δερβενακίων 30.

    – Σας ευχαριστούμε θερμά.

    – Κι εμείς.

    Smiles Only Dental Clinic
    Ξάνθου 28, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2130444279
    Δερβενακίων 30, Παλλήνη, τηλ. 2106668610
    Ώρες Λειτουργίας: ΔΕΥ-ΣΑΒ κατόπιν ραντεβού
    www.smilesonly.gr