spot_img
More

    Η ιστορία του μανικιούρ

    125 χρόνια ομορφιάς στα άκρα

    Οι άνθρωποι καθ’όλη την ιστορία τους δίνανε ιδιαίτερη προσοχή στην όψη των νυχιών τους. Γνωρίζουμε ότι τα πρώτα trends στα άκρα χρονολογούνται από το 5000 π.Χ.(!) όταν οι γυναίκες στην Ινδία διακοσμούσαν τα δάχτυλά τους με χέννα. Το 4000 π.Χ. ανιχνεύεται ότι οι Βαβυλωνιακοί άντρες χρωμάτιζαν τα νύχια τους με μαύρο ή πράσινο χρώμα. Οι Κινέζοι δε, πιστώνονται για τη δημιουργία των πρώτων βερνικιών νυχιών από ασπράδια αυγών, βαφές λαχανικών και κερί μελισσών ήδη από το 3000 π.Χ.

    Η τεχνολογία, τα βερνίκια και τα σχέδια μπορεί να άλλαξαν μέσα στα χρόνια, αυτό που παρέμεινε αναλλοίωτο όμως είναι η ανάγκη για έκφραση, περιποίηση και μοναδικότητα. Και μπορεί οι σύγχρονες influencers να ποστάρουν στο instagram σχέδια που ξεχωρίζουν και φαντάζουν πρωτοποριακά, το σίγουρο είναι ότι δεν ήταν οι πρώτες που τα ασπάστηκαν. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο παρελθόν, για να ανακαλύψουμε από που ξεκίνησαν όλα.

    Τον τελευταίο αιώνα, οι σειρήνες της οθόνης, οι τραγουδιστές και τα ποπ είδωλα κάνανε δημοφιλή διάφορα στυλ στα νύχια, με αρκετά σχήματα. Κάθε στυλ είχε τη δική του εποχή. Η Susan Shapiro, συγγραφέας του βιβλίου «Νύχια: Η ιστορία του Σύγχρονου Μανικιούρ», είπε «Υπήρξε ένα γενικό ρεύμα από τα στρογγυλεμένα, κοντά νύχια στα μακριά οβάλ στα μέσα του 20ου αιώνα, και αργότερα προς πιο τετράγωνα σχήματα από τη δεκαετία του 70’ και μετά. Στα μέσα των 90’s το κοντό, τετραγωνοποιημένο look ήταν το απαύγασμα του chic, ενώ σήμερα τα σχέδια επεκτείνονται στα stiletto και τα coffin.»

    Τέλη 1800 – αρχές 1900

    Η λέξη “μανικιούρ” ήταν ένας τίτλος που δόθηκε από μια επαγγελματία που έκοβε τα νύχια και καθάριζε τα επωνύχια (τα πετσάκια), σύμφωνα με την Shapiro στο βιβλίο της. Αφού μελέτησε τη φροντίδα των νυχιών στη Γαλλία και παντρεύτηκε τον ποδίατρο J. Parker Pray, η Αμερικανίδα Mary E. Cobb δημιούργησε το δικό της σύστημα συντήρησης νυχιών και άνοιξε το πρώτο nail salon στο Μανχάταν το 1878.

    Η συντήρηση των νυχιών υπαγόταν αρχικά στον ιατρικό κλάδο. Τα κοντά, στρογγυλά νύχια διατηρούνταν εύκολα καθαρά και συμβόλιζαν μια πλουσιοπάροχη ζωή.

    Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Lily Elsie στις αρχές του 20ου αιώνα

    Η δεκαετία των 20’s έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς. Οι γυναίκες μπορούσαν να φορούν πιο αποκαλυπτικά ρούχα, να καπνίζουν και να ξενυχτάνε. Το ποτό και το κάπνισμα γίνανε glamorous στοιχεία και οι διαφημιστές το εκμεταλλεύτηκαν με διαφημιστικά που παρουσίαζαν ενζενί με καλοσχηματισμένα, προσεγμένα άκρα.

    Τέλη 1920’s μέχρι τέλη 1930’s

    Μετά την οικονομική καταστροφή του 1929 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η εκτίμηση για το μανικιούρ φάνηκε να αυξάνεται. Η Shapiro πιστεύει ότι οι γυναίκες κράτησαν την πρακτική ως έναν φθηνό τρόπο για να διατηρήσουν μια αίσθηση πολυτέλειας.

    Στις αρχές του 1932 εμφανίζεται στην αγορά ένα μόνο προϊόν (βερνίκι νυχιών τύπου μακράς διαρκείας), με τη Revlon να το παρέχει πλέον προς μαζική αγορά. Στην πορεία λεπτά ροζ και έντονα κόκκινα χρώματα επέτρεπαν στις χρήστριες να διασκεδάζουν με το χρώμα.

    «Τη στιγμή που υπήρχε βερνίκι νυχιών, υπήρχε τέχνη νυχιών», είχε πει η celebrity nail artist Miss Pop – «Κυκλοφόρησε το κόκκινο της Revlon και παντού έβλεπες νύχια μισοφέγγαρο.»

    Αστέρια όπως η ηθοποιός Joan Crawford έδειξαν ένα έντονο, μυτερό στυλ που ήταν βαμμένο κόκκινο ακριβώς στο κέντρο του νυχιού.

    1940’s & 1950’s

    Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι εταιρείες βερνικιών νυχιών επικεντρώθηκαν στις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις, αναφέροντάς τις ως «τις πιο καλοντυμένες». Αυτές οι εκστρατείες παρουσίαζαν κυρίες με μακρύτερα νύχια σε σχήμα αμυγδάλου χρωματισμένα σε διάφορες αποχρώσεις ατόφιου κόκκινου.

    Τα περιοδικά μόδας της εποχής και οι μεγαλύτερες σταρ προώθησαν αυτήν την κομψή τάση, που σύντομα αντικατέστησε το ημιφέγγαρο ως ένα από τις πιο δημοφιλή σχέδια.

    Αστέρια όπως η νεαρή Elizabeth Taylor και η Lucille Ball του «I Love Lucy» έφεραν το μανικιούρ σε σχήμα αμυγδάλου σε οθόνες σε ολόκληρη την Αμερική και στα νύχια των γυναικών που τις παρακολουθούσαν.

    Τα 60 ‘s

    Οι Supremes, η Dionne Warwick, η Connie Francis και η Etta James ήταν μερικές από τις γυναίκες τραγουδίστριες που μεταμορφώσανε τη μουσική βιομηχανία τη δεκαετία του 1960. Χάρη στην επιτυχημένη εκπομπή American Bandstand, που παρουσίαζε ο Dick Clark, οπαδοί από όλη τη χώρα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες να παίζουν, ξεπατικώνοντας ταυτόχρονα τους ήχους και το στυλ τους.

    Η Miss Pop πιστεύει ότι οι γυναίκες μουσικοί ήταν πάντα η πιο επιδραστική δύναμη στην υπαγόρευση των τάσεων των νυχιών. «Όταν είσαι τραγουδιστής, κρατάς ένα μικρόφωνο και είναι πάντα ακριβώς δίπλα στο πρόσωπό σου», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της. «Θέλεις να έχεις υπέροχα νύχια. Θέλεις να είναι εξαιρετικά όπως το υπόλοιπο της παρουσίας σου.»

    Connie Francis

    Μακριά οβάλ νύχια βαμμένα σε καινοτόμες για την εποχή αποχρώσεις όπως το παστέλ ροζ και το γυαλιστερό ροδάκινο κυριαρχούσαν στη δεκαετία. Mod κουκλάρες όπως η εμβληματική Twiggy και η ηθοποιός Barbra Streisand προτιμούσαν αυτό το στυλ.

    Τα 70’s & τα 80’s

    Ενώ πολλοί χίπηδες αρκέστηκαν στα κομμένα κοντά νύχια, το πλήθος της ντίσκο αγαπούσε να επιδεικνύει λαμπερά, glamorous μανικιούρ. Ντίβες όπως ο Cher και η Donna Summer δραματοποίησαν το οβάλ σχήμα επεκτείνοντάς το ακόμη περισσότερο και προσθέτοντάς του λάμψη.

    Με την εφεύρεση του γαλλικού μανικιούρ το 1978, άρχισαν να κυριαρχούν τα τετράγωνα σχήματα.

    Λίγα χρόνια αργότερα, η εταιρεία οδοντιατρικών ειδών Odontorium Products Inc. μετέτρεψε τα ακρυλικά της οδοντοστοιχίας σε προϊόν για νύχια και συντόμευσε το όνομα της εταιρείας σε OPI, καθιστώντας την την πιο επιτυχημένη μάρκα σε gel που έχουμε σήμερα. Η τεχνική επέκτασης νυχιών επανεφήυρε όλο τον κλάδο παρέχοντας ένα μεγαλύτερο, πιο σταθερό καμβά για λεπτομερή τέχνη νυχιών.

    Γυναίκες της R&B σκηνής και η ολυμπιονίκης των ΗΠΑ, Griffith-Joyner βοήθησαν στην καθιέρωση πολύ μεγάλων τετράγωνων και οβάλ τετράγωνων νυχιών, γνωστών ως “squoval” ως το κυρίαρχο σχήμα στη δεκαετία των 80’s.

    1990’s & αρχές 2000’s

    Στα 90’s πολλές γυναίκες άρχισαν να απομακρύνονται από τα τεχνητά νύχια, επιλέγοντας μικρότερα, πιο φυσικά μήκη. Λεπτές, στρογγυλεμένες γωνίες θεωρήθηκαν πιο ώριμες και θηλυκές, με πιστές στο look όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

    ΤΩΡΑ

    Το πιο συναρπαστικό πράγμα στην εποχή μας είναι ότι υπάρχει ένα look για την καθεμιά μας. Μπορείς να αποκτήσεις extravagant νύχια με πολύτιμους λίθους ή φυσικά νύχια με λίγο αρνητικό χώρο. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία που μπορεί να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα της γυναίκας που κάνει τα νύχια της. Διευθύνει το στυλ της.

    Αυτή η νοοτροπία είναι εμφανής στην ποικιλία των στυλ που υπάρχουν σήμερα και στον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο οι γυναίκες τα αλλάζουν μεταξύ τους. Δεν χρειάζονται πλέον δεκαετίες για να βγουν νέα trends στα νύχια. Χάρη σε αστέρια όπως τη Rihanna και την Kylie Jenner που αλλάζουν συνεχώς την εμφάνισή τους, χρειάζονται μόνο μέρες!

    Διάβασε ποιά είναι τα καλύτερα nail bars στην Αθήνα για το 2020 εδώ!