spot_img
More

    Mandala Studio: Δημιούργησε και συ τον δικό σου κύκλο ευεξίας!

    Mandala στα σανσκριτικά, σημαίνει κύκλος. Ο κύκλος  της ζωής, της σύνδεσης και της επικοινωνίας. Αντιπροσωπεύει ουσιαστικά την ολότητα και δείχνει τη σχέση με το άπειρο και τον κόσμο που εκτείνεται πέρα αλλά και μέσα στο μυαλό και το σώμα. Χρησιμοποιείται για να εστιάσει την προσοχή, προκειμένου να βοηθήσει στο διαλογισμό και τη συγκέντρωση. Κάθε mandala έχει τη δική του ιστορία και ο καθένας μπορεί να έχει το δικό του. 

    Στο Χαλάνδρι συναντήσαμε την Κατερίνα Λαρή-Γαρυφάλλου και μας μίλησε για το δικό της  Mandala. Ο χώρος που με αγάπη έχει δημιουργήσει από το 2013, έχει το αποτύπωμα της Ινδίας, της χώρας που γέννησε τη Yoga. Με τρόπο μαγικό, σε βάζει σε μια κατάσταση εσωτερικότητας, απομακρύνοντας τη φασαρία μέσα σου και έξω από σένα. Καταλαβαίνεις αμέσως, πώς μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά ως  ευχάριστη παύση στη διαδρομή της πολυτάραχης καθημερινότητας για κάθε ασκούμενο. 

    Το πρώτο ερώτημα που μου γεννήθηκε στο μυαλό, είναι γιατί επέλεξες αυτή την ονομασία και το συγκεκριμένο λογότυπο για τη σχολή

    Όπως το κάθε mandala εμπεριέχει μια ιστορία και έναν κύκλο δημιουργίας και ενέργειας , έτσι και στη σχολή, ήθελα τα πάντα  να εκφράζουν αυτή την ενέργεια που μπορεί να δημιουργηθεί και να συμβάλλει στη σωματική και πνευματική εξέλιξη του καθένα.

    Μέσα από ένα κύκλο σωματικών και πνευματικών δραστηριοτήτων, τόσο εγώ όσο και οι συνοδοιπόροι-δάσκαλοι, στοχεύουμε στο να οδηγήσουμε τον ασκούμενο στο δρόμο της σωματικής εκγύμνασης, της σύνδεσης του με την αναπνοή, της αυτοβελτίωσης, της αυτοσυγκέντρωσης, της επίγνωσης σώματος – νου.

    Ακόμα και ο χώρος  επιλέχθηκε ώστε να παραπέμπει σε ένα mandala. Έχει τέσσερις εισόδους όπως ακριβώς το yandra μέσα στο οποίο βρίσκεται  το mandala. Το λογότυπο εκφράζει πολλά πράγματα. Στη μέση θα δεις το Om οριζόντιο αλλά αν προσέξεις καλά θα δεις ένα ελεφαντάκι. Είναι η δύναμη του Ganesha, που συμβολίζει τη σοφία, τις τέχνες, τα γράμματα, είναι φύλακας των νέων ξεκινημάτων και βοηθός στην υπερπήδηση κάθε εμποδίου. Επίσης τα έξι πέταλα που το περιβάλλουν αντιστοιχούν στο δεύτερο ενεργειακό μας κέντρο (chakra). Το κέντρο της δημιουργίας!

    Πιστεύω πως οτιδήποτε, ακόμα και ως σύμβολο, μπορεί ενεργειακά να συμβάλλει στο να δημιουργηθούν οι τέλειες συνθήκες για τον καθένα να βρει τον δρόμο του προς την ηρεμία και ευεξία!

    Η Κατερίνα ως αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης με πολλές διακρίσεις και πτυχιούχος κλασικού μπαλέτου του «Royal Academy of Dancing», έχει δουλέψει με το σώμα της στον ακραίο βαθμό που απαιτεί ο πρωταθλητισμός. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως fitness trainer σε groups και ως personal trainer.

    Το 2000, αναζητώντας έναν τρόπο εκγύμνασης που να διατηρεί τη δυναμική του σώματος της, χωρίς αυτό να καταπονείται, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την yoga. Τότε ανακάλυψε τη δική της αλήθεια, την πραγματική της φύση και η Yoga έγινε η μεγάλη της αγάπη και ο οδηγός της  στη ζωή.

     Κατερίνα, τι μεσολάβησε και  η Yoga από μια διαδικασία εκγύμνασής έγινε για σένα ουσιώδης στάση ζωής;

    Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μου στη yoga εδώ στη Ελλάδα, με την ιδιοσυγκρασία αλλά και την εμπειρία της αθλήτριας, παρατήρησα εκπληκτικές αλλαγές στο σώμα μου, που συνέβαιναν χωρίς να το ταλαιπωρώ. Η φιλοσοφία της yoga με συνεπήρε και με ώθησε στο  να κατευθυνθώ στην πηγή της. Το 2005 έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Ινδία.  Εκεί γυρνάω κάθε χρόνο,  για να βρίσκομαι κοντά στους δάσκαλους και καθοδηγητές μου. Με την καθοδήγησή τους, ανακάλυψα ότι η yoga αποτελεί τρόπο ζωής και σκέψης, ότι προάγει την σχέση του σώματος με το νου και αποτελεί φυσική θεραπεία για πολλές από τις ψυχοσωματικές παθήσεις του σημερινού ανθρώπου.»

    Τα τελευταία χρόνια δεν επισκέπτεται μόνη της την Ινδία. Έχει συντροφιά της, όσους μαθητές της είναι έτοιμοι να βιώσουν την πολύτιμη αυτή εμπειρία σωματικής και πνευματικής κάθαρσης.Να έρθουν σε επαφή με την ψυχή και το σώμα τους, χωρίς τις ανέσεις της δύσης. 

    Πως βιώνεις εσύ ως δασκάλα την επαφή με τους μαθητές σου;

    Νιώθω πάντα την ανάγκη να μοιραστώ. Να μοιραστώ το βιώμα μου και όλα τα οφέλη που προσέφερε σε μένα η σπουδή μου στη yoga, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, αναλογιζόμενη πάντα τι είναι αυτό που ο καθένας αναζητά. Μου αρέσει πολύ η ποιότητα της ενέργειας που δημιουργείται μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Κάθε μαθητής, με τη δική του πρόθεση και επιδίωξη και ταυτόχρονα όλοι μάζι στον ίδιο κύκλο θεραπείας σώματος – νου – πνεύματος. Εγώ είμαι εκεί, για να αναγνωρίσω το επίπεδο του καθενός και το κατά πόσο είναι έτοιμος να κάνει αλλαγές στη ζωή του. Τότε γίνομαι η γέφυρα που θα τον βοηθήσει να φτάσει εκέι που θέλει, είτε αυτό είναι λέγεται ήρεμη αναπνοή, είτε απελευθέρωση από τους σωματικούς πόνους, είτε την εκτέλεση μιας απαιτητικής Asana!

    ΝιΩθω πΑντα την ανΑγκη να μοιραστΩ. Να μοιραστΩ το βΙΩμα μου και Ολα τα οφΕλη που προσΕφερε σε μΕνα η σπουδΗ μου στη yoga, Οχι μΟνο σωματικΑ αλλΑ και πνευματικΑ, αναλογιζΟμενη πΑντα τι εΙναι αυτΟ που ο καθΕνας αναζητΑ.

    Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, τι πιστεύεις είναι πιο σημαντικό, η τέλεια ευθυγράμμιση του σώματος ή το να μπορείς να κρατάς την asana χωρίς να πιέζεσαι, αναπνέοντας ήρεμα?

    Η ευθυγράμμιση είναι το ζητούμενο ως ένα όριο. Ως εκεί δηλαδή που δε σε κουράζει και δε σε αποσπά, δημιουργώντας σου δυσάρεστη αίθηση. Η Yoga πάντα λειτουργεί από μέσα προς τα έξω. Αν δώσεις χώρο στην αναπνοή και  χρόνο στο σώμα σου, αν παρατηρείς και δεν το πιέζεις, η σωστή ευθυγράμμιση θα έρθει ως φυσικό αποτέλεσμα.

    Ζούμε σε ένα περιβάλλον ουσιαστικά τοξικό για την σωματική κα πνευματική μας υγεία. Οι διαίτερες συνθήκες που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, επιδεινώνουν την κατάσταση. Ως Yoga Therapist, τι θα προτεινες για έναν πιο ευεργετικό τρόπο ζωής;

    Ο οργανισμός μας από μόνος του έχει το θείο δώρο να μπορεί να αυτοθεραπεύεται. Η δική μας ευθύνη απέναντί του είναι να παραμένουμε συνειδητοί στο τι προσλαμβάνουμε και τι αποβάλλουμε και γενικότερα να το φροντίζουμε. 

    Στην καθημερινότητά μας, δυσχεραίνουμε αυτή τη διαδικασία αυτοϊασης, λόγω της κακής διατροφής και του έντονου αγχους. Η σύγχρονη διατροφή είναι γεμάτη με βλαβερά συστατικά, πρόσθετα και συντηρητικά που συσσωρεύονται στο σώμα, ειδικά, στα νεφρά, στο συκώτι και στο παχύ έντερο.

    Όταν καταναλώνουμε βλαβερές τροφές, ουσιαστικά κουράζουμε τον οργανισμό μας, αναγκάζοντάς τον να δαπανά πολλή ενέργεια για να καθαρίσει την τροφή από όλα τα βλαβερά στοιχεία και να κρατήσει τα ωφέλιμα.

    Είναι ευεργετικό για τον οργανισμό να του δίνουμε ένα διάστημα ξεκούρασης μέσω της νηστείας. 

    Πολύ σημαντικό για την ευζωϊα μας είναι και η αναπνοή. Όταν δεν αναπνέουμε σωστά, τα εσωτερικά  όργανα σφίγγονται και καταπονούνται καθώς δεν υπάρχει καλή οξυγόνωση και γενικότερα θέτουμε τον οργανισμο σε κατάσταση στρες. Η βαθεία, κοιλιακή αναπνοή χαλαρώνει, τα όργανα, οξυγονώνει τον εγκέφαλο δημιουργώντας μια γενικότερη σωματική ισορροπία. Σημαντική στην αναπνοή είναι τόσο η βαθεία εισπνοή, όσο και η βαθειά εκπνοή. Εισπνέω οτιδήποτε ωφέλιμο και εκπνέω οτιδήποτε το σώμα δε χρειάζεται.Κυριολεκτικά και μεταφορικά»

    Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι πέραν των κλασσικών μαθημάτων που συναντά κανείς σε ένα studio, Hatha Yoga, Vinyasa, Aerial, Pilates, που πραγματοποιούνται πλέον και on line, υπάρχουν και προγράμματα για μικρούς yogis.

    «Η yoga για τα παιδιά αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τρόπο άσκησης, καθώς αναπτύσσεται η ισορροπία, η ευλυγισία και ο συντονισμός, ενισχύεται η συγκέντρωση και  η φαντασία, αποκτάται πειθαρχία και σεβασμός, χωρίς αυστηρότητα αλλά ευχάριστα, μέσα από το παιχνίδι».

    Επίσης κάθε χρόνο διεξάγονται πολλά ενδιαφέροντα σεμινάρια, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματά, Yoga, Yoga Therapy και Aerial Yoga.

    Το mandala είναι κάτι παραπάνω από ένα studio. Είναι μια ζωντανή γέφυρα και ένα μονοπάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε εκείνο το χαρούμενο μέρος, όπου το μυαλό σου είναι ήσυχο, η αναπνοή σου βαθειά και ήρεμη και το σώμα σου υγειές και εύρωστο.

    Info: Mandala Body & Mind Focus | Κώστα Βάρναλη 52, Χαλάνδρι, τηλ. 2114090169
    www.mandalastudio.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Κολωνάκι: Η all-time αγαπημένη, trendsetter συνοικία της Αθήνας & οι hot διευθύνσεις της

    Το Κολωνάκι ήταν και παραμένει κλασικό. Πέρα από τη μεγάλη ιστορία του, σήμερα είναι μία από τις γειτονιές της...

    Ιστορικά και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα που ανεβάζουν στροφές στην γλυκιά απόλαυση

    Το κλασικό γλυκό, εκείνο που μυρίζει σαν φοντανιέρα, σαν τις ονομαστικές εορτές της μαμάς που φώτιζαν το σαλόνι, σαν...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot