spot_img
More

    Ας μιλήσουμε για yoga: 4 δάσκαλοι μας συστήνουν στον κόσμο και τα οφέλη της

    Η συντάκτριά μας Φανή Σίμου συζητά με 4 χαρισματικούς δασκάλους της Αθήνας και εξερευνά τις πτυχές, την φιλοσοφία και τα benefits που προσφέρει η πρακτική της yoga

    Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η εποχή μας – η εποχή της αναλώσιμης πληροφορίας και της φρενήρους ταχύτητας – δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση του στρες, ως μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση στην πλειοψηφία του πληθυσμού ανά τον κόσμο.

    Καθώς βρισκόμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση, εξαιτίας του εξοντωτικού ρυθμού ζωής, τον συνεχή βομβαρδισμό από οπτικοακουστικά ερεθίσματα, τη βοή των πόλεων και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τη συναισθηματική στήριξη από κοινωνικές ομάδες, μέσα από τις οποίες είναι προορισμένος να μοιράζεται ο άνθρωπος, το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα,(φτιαγμένο ουσιαστικά για να μας παρέχει ταχεία  αντίδραση σε περιπτώσεις απειλών) βρίσκεται σε μια κατάσταση υπερδιέργερσης .

    Υπάρχουν αρχαίες και σύγχρονες μέθοδοι εξισορρόπισης του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού (χαλάρωση, στροφή της προσοχής μας προς τα έσω, αναγέννηση) νευρικού συστήματος, του Yin και του Yang. 

    Η yoga αποτελεί μια από τις αρχαιότερες  πρακτικές με ολιστικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ύπαρξη. Η ίδια η λέξη yoga, προερχόμενη από το σανσκριτικό yuj,  σημαίνει ένωση. Ένωση του Εγώ με το Όλον, ένωση του σώματος με την αναπνοή, το νου με το πνεύμα.

    Για πολλούς είναι μια μορφή γυμναστικής, για άλλους μια σωματική ακροβατική πρόκληση, όμως κατ’ουσίαν αυτό που είναι η yoga δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι μια αέναη, εσωτερική διαδικασία, ένα προσωπικό, βιωματικό μονοπάτι  για τον καθένα που όμως οδηγεί στον ίδιο προορισμό. Την επίτευξη της ισορροπίας, μέσα από τη βαθειά γνώση του είναι μας, τον έλεγχο της ενέργειάς μας και την εναρμόνισή μας με το εξωτερικό περιβάλλον του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι.

    Το μαγικό που συμβαίνει είναι ότι ακομα και αν την προσεγγίσει κάποιος ως καθαρά σωματική άσκηση, εκείνη λειτουργεί ευεργετικά σε όλα τα επίπεδα και έστω και ασυνείδητα λαμβάνεις όλα τα παραπάνω οφέλη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όταν το σώμα σου βιώνει πόνο, ένας ανοιχτόμυαλος γιατρός θα σου πει να δοκιμάσεις yoga, όταν το πνεύμα και η ψυχή σου έχουν ανάγκη από ηρεμία, πάλι θα σου προταθεί να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ως ασκούμενη και ως δασκάλα η ίδια, θέλησα να μιλήσω και να ανταλλάξω απόψεις με ανθρώπους που έχουν μελετήσει και νιώσει τα οφέλη της και μέσα από τα μαθήματα τους μοιράζονται τη γνώση, την εμπειρία και το βίωμά τους. 

    Τέσσερεις άνθρωποι, με διαφορετική αφετηρία, διαφορετική προσέγγιση αλλά μια κοινή βάση. Την ανάγκη για αυτοβελτίωση και μοίρασμα.

    Ας μιλήσουμε για yoga λοιπόν!

    Soulmates Yoga Studio
    «Ένα άνετο και ασφαλές μέρος για να εξερευνήσεις 
    το σώμα, το νου και τη ψυχή»
    Αθήνας 36, Ίλιον, τηλ. 6908248872

    Για την Μαντώ Παπαδογεώργου, κάθε συνεύρεση με τους μαθητές, είναι ένας ζωντανός ψυχοοργανισμός που δημιουργεί παλμό και ενέργεια, με όλες τις αισθήσεις να συμμετέχουν ενεργά, από την στιγμή της επικέντρωσης ως τη χαλάρωση στη savasana. Η κίνηση άλλωστε είναι βαθειά καταγεγραμμένη στο σώμα της, στην περιτονία και την ψυχοσύνθεσή της καθώς από τεσσάρων χρονών ασχολήθηκε με το χορό έχοντας σαν παιδικό όνειρο μια θέση σε ακροβατικό τσίρκο. Και επειδή όταν αντιληφθείς την αποστολή σου ως άνθρωπος, όλα οδηγούν στην εκπλήρωση της αποστολής αυτής, χρόνια αργότερα παιδαγωγός πλέον, για άλλη μια φορά η εσωτερική ανάγκη για κίνηση και ουσιαστική επαφή με το σώμα έφεραν στο δρόμο της τη Yoga, άρχικά μέσα από βιβλία φιλοσοφίας και σωματικής τεχνικής και ακολούθως εκπαιδευτικά, σεμινάρια αλλά κυρίως προσωπική πρακτική και ενδοσκόπηση. Συναντηθήκαμε να μιλήσουμε για γιόγκα στον πολύ όμορφο χώρο του Soulmates στο Ίλιον, μια ηλιόλουστη μέρα. Χώρος φωτεινός με απίστευτη ενέργεια και ήρεμη αύρα, ακριβώς όπως την εκπέμπουν η ίδια η Μαντώ και οι δάσκαλοι της σχολής. Κυρίαρχο χρώμα, το πράσινο. Το πράσινο της φύσης, το χρώμα της θεραπείας και του ενεργειακού κέντρου της καρδιάς. Τα πάντα εδώ προσκαλούν να χαλαρώσεις,να ανοίξεις και να νιώσεις άνετα και οικεία!

    Μαντώ, πως δημιουργήθηκε το Soulmates και τι αντιπροσωπεύει για σένα;

    Έπειτα από αρκετά χρόνια διδασκαλίας σε yoga studios στην Αθήνα, κάποια στιγμή αισθάνθηκα πως θέλω να μαζέψω την ενέργειά μου προς τον πυρήνα μου και να επικεντρωθώ στη δημιουργία ενός studio που θα αντιπροσωπεύει τη δική μου προσέγγιση στην καθοδήγηση των ασκούμενων. Οι γνώσεις και η αγάπη για την φιλοσοφία της yoga, μας κινεί στο Soulmates να αγκαλιάσουμε και να φροντίσουμε τους μαθητές μας σύμφωνα με αυτό που χρειάζονται και έχουν ανάγκη. Μέσα από τις κλασσικές παραδόσεις και τα νέα συστήματα yoga δημιουργούμε ένα μονοπάτι που οδηγεί με ειλικρίνια και όχι μέσα απο το φαίνεσθαι ,στην ισορροπία και την ευθυγράμμιση κάθε αναπνοής, κίνησης και πρόθεσης.

    Διαβαίνοντας αυτο το μονοπάτι, που ο καθένας κάνει την δική του διαδρομή, είναι πολύτιμη καθε συνάντηση και σχέση με τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους. Ψυχές για σύνδεση και ουσιαστική επικοινωνία. Και η δική μου προσωπική σχέση με την Yoga μου δίνει μια καθαρή εμπειρία συνάντησης και μοιράσματος. Όσο ενέργεια και αγάπη βάζω σε αυτό, τόσο, και άλλο τόσο θα μου επιστρέψει. Αυτό είναι το Soulmates, με σένα μαζί και με τους άλλους μαζί.

    Διάβασε περισσότερα εδώ >>

    Spiti Yoga
    «Home sweet homeπου λέγαμε και στο χωριό μου»
    Λεωχάρους 6, Αθήνα, τηλ. 6948060953 

    Δίχως αμφιβολία, το Spiti Yoga είναι ένα studio αλλιώτικο από τα άλλα. Και αυτό το αντιλαμβάνεσαι με το που διαβείς το κατώφλι του. Βρισκόμενη στο κέντρο της Αθήνας, που ούτως ή άλλως πάντα μου μεταδίδει έναν εσωτερικό θόρυβο, και κατευθυνόμενη προς την οδό Λεωχάρους για να συναντήσω τον Γιώργο Ανδρουλάκη και τη Γωγώ Δαβανέλου, έπεσα πάνω σε πορεία. Μποτιλιάρισμα, ένταση, νεύρα. Μπαίνοντας στο χώρο, όμως, όλα ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν και μια αίσθηση ζεστασιάς με αγκάλιασε και όλα ξεχάστηκαν. Τα πάντα εδώ σε κάνουν να νιωθεις σπίτι. Δεν είναι μονάχα ο πολύ προσεγμένος χώρος που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από περιοδικό διακόσμησης, αλλά ο τρόπος που κινούνται οι άνθρωποι μέσα σε αυτόν.

    Είχε μόλις τελειώσει το πρωινό μάθημα, κάποιοι έπιναν καφέ, έπαιρναν το πρωινό τους, άλλοι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι συζητούσαν χουχουλιάζοντας κάτω από την πλεκτή χρωματιστή κουβέρτα. Η εικόνα, η αίσθηση, όλα τόσο γλυκά, όσο και η σπιτική λεμονάδα της Γωγώς που υπάρχει σχεδόν πάντα εδώ (φέτος τους τη χρωστάει ακόμα!), φρέσκια και με έξτρα συστατικό την αγάπη! Η κουβέντα μας έγινε στο δροσερό μπαλκόνι με καφέ και συντροφιά μας τον Μπούφο, το «φύλακα»-σκύλο του σπιτιού, και πραγματικά ένιωσα τόση οικειότητα και άνεση, λες και γνωριζόμασταν από καιρό! Ο Γιώργος είναι ο μπαμπάς και η Γωγώ η μαμά μιας διαφορετικής οικογένειας, από αυτές που τις διαλέγεις. Το ζητούμενο εδώ είναι μέσα από τη σωματική άσκηση (είτε αυτό λέγεται yoga είτε pilates είτε χορός) να είσαι ο εαυτός σου, να επικοινωνείς και να δημιουργείς δεσμούς με τους γύρω σου, έξω από τις νόρμες της παραδοσιακής γιόγκικης φιλοσοφίας μα παράλληλα τόσο μέσα σε αυτές, καθώς όλα σε ενθαρρύνουν να ξεκλειδώσεις, να αποδεκτείς και να βελτιώσεις τον αληθινό σου εαυτό χωρίς ενοχές και χωρίς πέπλα πνευματικότητας. Απλά, ανθρώπινα και γήινα!

    Ο Γιώργος έχει κερδίσει στο χώρο τον τίτλο του δασκάλου-animateur. «Όταν άκουσα ότι μια δασκάλα με αποκάλεσε έτσι, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να νιώσω ότι δεν με σέβονται. Έδωσα ακόμη μια γρήγορη σκέψη και ένιωσα πως ο χαρακτηρισμός ήταν spot on!» Αυτό που επιδιώκει στα μαθήματά του είναι να χαλαρώσεις αληθινά και να αφήσεις εκτός τα προβλήματα, τα άγχη και τις ανησυχίες σου και αυτό το πετυχαίνει μεταδίδοντας την ανάλαφρη διάθεση που ο ίδιος εκπέμπει μην παίρνοντας τον εαυτό του τόσο στα σοβαρά. Από την άλλη, με πολλαπλές ιδιότητες ως επαγγελματίας χορευτής, δάσκαλος yoga, θεραπευτής και δάσκαλος thai massage, αντιλαμβάνεται σε βάθος το σώμα, την κίνηση και τη θεραπεία, δίνοντας με σοβαρότητα τις κατάλληλες κατευθύνσεις σε κάθε σώμα ξεχωριστά. Η Yoga άλλωστε ήταν αυτή που βοήθησε και το δικό του σώμα να ξεδιπλώσει τη δυναμική του.

    Διάβασε περισσότερα εδώ >>

    Ayama Yoga House
    «Μεταμόρφωσε το Σώμα, το Μυαλό και τη Ζωή σου»
    Αγαθάρχου 12, Μοναστηράκι, τηλ. 2103450020 

    Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τη yoga, το γνωρίζουν ως Yoga House. Εδώ είχα και εγώ την πρώτη μου ουσιαστική επαφή με τη Yoga κάποια χρόνια πίσω και πάντα μέσα μου θα υπάρχει ένας δεσμός. Ένας χώρος με τη δική του ιστορία, τη δική του μοναδική αύρα που σου χαρίζει απλόχερα την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου χωρίς πρέπει και χωρίς στεγανά. Η αίθουσά του έχει φιλοξενήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ασκούμενους με διαφορετική οπτική και επιδιώξεις, κάποιοι από αυτούς διδάχθηκαν, εμβάθυναν ή παρακολούθησαν την εκπαίδευση δάσκαλων yoga και εξελίχθηκαν σε νέους, εμπνευσμένους δάσκαλους που ο καθένας τους σήμερα ξεχωρίζει στο δικό του μονοπάτι. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και ανταμοιβή για κάθε δάσκαλο που απλόχερα μοιράζεται τη γνώση, το βίωμα και την εμπειρία του. Ο Χρήστος Χαρικιόπουλος, ιδρυτής του Ayama Yoga House, διαθέτει ακριβώς αυτές τις ποιότητες που σε ενθαρρύνουν να γνωρίσεις σε βάθος και πέρα από τις Asanas, την αληθινή αξία της yoga.

    Ένας άνθρωπος με έμφυτη τη λεκτική και την διδακτική μεταδοτικότητα με σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας σαν ασκούμενος, περισσότερες από 1200 ώρες προσωπικής εκπαίδευσης και 15 χρόνια διδακτικής εμπειρίας. Πάνω από όλα όμως, με αφοσίωση στον ίδιο τον άνθρωπο, θα σε καθοδηγήσει με ασφάλεια στο είδος της πρακτικής που θα διαλέξεις για τον εαυτό σου.

    Χρήστο, πως ξεκίνησε το δικό σου ταξίδι στον κόσμο της Yoga;

    Από πολύ νέος είχα ενδιαφέρον για τη γνώση, όχι την ακαδημαϊκή, κυρίως με απασχολούσαν ερωτήματα φιλοσοφικής φύσεως τύπου, γιατί είμαι εδώ, ποιος είμαι, που πάω. Ε, πριν 18 χρόνια στα πλαίσια μιας γενικότερης ενδοσκοπικής διαδικασίας, όπου έψαχνα να βρω το νόημα και τον σκοπό μου στη ζωή, γνωρίστηκα με μια δασκάλα yoga και ξεκίνησα μαθήματα. Όμως αυτό που έχει σημασία δεν είναι πως ξεκίνησα αλλά γιατί παρέμεινα. Ήταν αυτή η μοναδική αίσθηση που σχεδόν διαγραφεί από το μυαλό ότι έγινε πριν την πρακτική ή ότι πρόκειται να ακολουθήσει μετά. Όταν παραμένεις μόνος σε απόλυτη σύνδεση με την αναπνοή σου, εξερευνώντας το σώμα σου και τον τρόπο που κινείται. Τότε κατάλαβα ότι είχα βρει τη «θέση» μου.

    Μετά από τέσσερα χρόνια προσωπικής πρακτικής, έφυγα για εκπαίδευση στην Ινδία. Γυρνώντας ξεκίνησα να διδάσκω και το 2006 ίδρυσα το Yoga House ενώ παράλληλα συνέχιζα την προσωπική μου εκπαίδευση. Σήμερα, είμαι εγγεγραμμένος στον διεθνή οργανισμό της Yoga Alliance (USA) σαν E-RYT 500 (Experienced Registered Yoga Teacher 500hrs.) και το Yoga House είναι αναγνωρισμένο σαν RYS (Registered Yoga School) 200 & RYS 300. Διδάσκω σχεδόν καθημερινά στο χώρο και παράλληλα διευθύνω προγράμματα εκπαίδευσης δάσκαλων τα τελευταία 10 χρόνια. Καθοδηγώ σεμινάρια για δασκάλους yoga, workshops και yoga retreats σε τακτική βάση. Το σπουδαιότερο όμως για μένα είναι η μάθηση και η δημιουργία. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο παρακολουθώ προγράμματα εμψύχωσης & διαχείρισης ομάδων, δημιουργικής γραφής και συμβουλευτικής.

    Διάβασε περισσότερα εδώ >>

    Mandala Studio
    «Δημιούργησε και συ τον δικό σου κύκλο ευεξίας!»
    Κώστα Βάρναλη 52, Χαλάνδρι, τηλ. 2114090169 

    Mandala στα σανσκριτικά, σημαίνει κύκλος. Ο κύκλος  της ζωής, της σύνδεσης και της επικοινωνίας. Αντιπροσωπεύει ουσιαστικά την ολότητα και δείχνει τη σχέση με το άπειρο και τον κόσμο που εκτείνεται πέρα αλλά και μέσα στο μυαλό και το σώμα. Χρησιμοποιείται για να εστιάσει την προσοχή, προκειμένου να βοηθήσει στο διαλογισμό και τη συγκέντρωση. Κάθε mandala έχει τη δική του ιστορία και ο καθένας μπορεί να έχει το δικό του. 

    Στο Χαλάνδρι συναντήσαμε την Κατερίνα Λαρή-Γαρυφάλλου και μας μίλησε για το δικό της Mandala. Ο χώρος που με αγάπη έχει δημιουργήσει από το 2013, έχει το αποτύπωμα της Ινδίας, της χώρας που γέννησε τη Yoga. Με τρόπο μαγικό, σε βάζει σε μια κατάσταση εσωτερικότητας, απομακρύνοντας τη φασαρία μέσα σου και έξω από σένα. Καταλαβαίνεις αμέσως, πώς μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά ως ευχάριστη παύση στη διαδρομή της πολυτάραχης καθημερινότητας για κάθε ασκούμενο.

    Το πρώτο ερώτημα που μου γεννήθηκε στο μυαλό, είναι γιατί επέλεξες αυτή την ονομασία και το συγκεκριμένο λογότυπο για τη σχολή.

    Όπως το κάθε mandala εμπεριέχει μια ιστορία και έναν κύκλο δημιουργίας και ενέργειας , έτσι και στη σχολή, ήθελα τα πάντα να εκφράζουν αυτή την ενέργεια που μπορεί να δημιουργηθεί και να συμβάλλει στη σωματική και πνευματική εξέλιξη του καθένα.

    Μέσα από ένα κύκλο σωματικών και πνευματικών δραστηριοτήτων, τόσο εγώ όσο και οι συνοδοιπόροι-δάσκαλοι, στοχεύουμε στο να οδηγήσουμε τον ασκούμενο στο δρόμο της σωματικής εκγύμνασης, της σύνδεσης του με την αναπνοή, της αυτοβελτίωσης, της αυτοσυγκέντρωσης, της επίγνωσης σώματος – νου.

    Ακόμα και ο χώρος  επιλέχθηκε ώστε να παραπέμπει σε ένα mandala. Έχει τέσσερις εισόδους όπως ακριβώς το yandra μέσα στο οποίο βρίσκεται  το mandala. Το λογότυπο εκφράζει πολλά πράγματα. Στη μέση θα δεις το Om οριζόντιο αλλά αν προσέξεις καλά θα δεις ένα ελεφαντάκι. Είναι η δύναμη του Ganesha, που συμβολίζει τη σοφία, τις τέχνες, τα γράμματα, είναι φύλακας των νέων ξεκινημάτων και βοηθός στην υπερπήδηση κάθε εμποδίου. Επίσης τα έξι πέταλα που το περιβάλλουν αντιστοιχούν στο δεύτερο ενεργειακό μας κέντρο (chakra). Το κέντρο της δημιουργίας!

    Διάβασε περισσότερα εδώ >>