spot_img
More

    Soulmates Yoga Studio: Ένα άνετο και ασφαλές μέρος για να εξερευνήσεις το σώμα, το νου και τη ψυχή

    Όπως στη ζωή, έτσι και στην πρακτική της yoga, όλα είναι μια αέναη ροή. Μια ροή οργανικής κίνησης, αναπνοής και συναισθημάτων. Μια μετάβαση από τα έξω προς τα έσω και vice versa. 

    Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό στοιχείο που θα συναντήσεις στα μαθήματα της Μαντούς. Για εκείνη, κάθε συνεύρεση με τους μαθητές, είναι ένας ζωντανός ψυχοοργανισμός που δημιουργεί παλμό και ενέργεια, με όλες τις αισθήσεις να συμμετέχουν ενεργά, από την στιγμή της επικέντρωσης ως τη χαλάρωση στη savasana.  

    Η κίνηση άλλωστε είναι βαθειά καταγεγραμμένη στο σώμα της, στην περιτονία και την ψυχοσύνθεσή της καθώς από τεσσάρων χρονών ασχολήθηκε με το χορό έχοντας σαν  παιδικό όνειρο μια θέση σε ακροβατικό τσίρκο. Και επειδή όταν αντιληφθείς την αποστολή σου ως άνθρωπος , όλα οδηγούν στην εκπλήρωση της αποστολής αυτής, χρόνια αργότερα παιδαγωγός πλέον, για άλλη μια φορά η εσωτερική ανάγκη για κίνηση και ουσιαστική επαφή με το σώμα έφεραν στο δρόμο της τη Yoga, άρχικά μέσα από βιβλία φιλοσοφίας και σωματικής τεχνικής και ακολούθως εκπαιδευτικά, σεμινάρια αλλά κυρίως προσωπική πρακτική και ενδοσκόπηση.

    Συναντηθήκαμε να μιλήσουμε για γιόγκα στον πολύ όμορφο χώρο του Soulmates στο Ίλιον, μια ηλιόλουστη μέρα. Χώρος φωτεινός με απίστευτη ενέργεια και ήρεμη αύρα, ακριβώς όπως την εκπέμπουν η ίδια η Μαντώ και οι δάσκαλοι της σχολής. Κυρίαρχο χρώμα, το πράσινο. Το πράσινο της φύσης, το χρώμα της θεραπείας και του ενεργειακού κέντρου της καρδιάς. Τα πάντα εδώ προσκαλούν να χαλαρώσεις,να ανοίξεις και να νιώσεις άνετα και οικεία! 

    Μαντώ, πως δημιουργήθηκε το Soulmates και τι αντιπροσωπεύει για σένα;

    Έπειτα από αρκετά χρόνια διδασκαλίας σε yoga studios στην Αθήνα, κάποια στιγμή αισθάνθηκα πως θέλω να μαζέψω την ενέργειά μου προς τον πυρήνα μου και να επικεντρωθώ στη δημιουργία ενός studio που θα αντιπροσωπεύει τη δική μου προσέγγιση στην καθοδήγηση των ασκούμενων. Οι γνώσεις και η αγάπη για την φιλοσοφία της yoga, μας κινεί στο Soulmates να αγκαλιάσουμε και να φροντίσουμε τους μαθητές μας σύμφωνα με αυτό που χρειάζονται και έχουν ανάγκη. Μέσα από τις κλασσικές παραδόσεις και τα νέα συστήματα yoga δημιουργούμε ένα μονοπάτι που οδηγεί με ειλικρίνια και όχι μέσα απο το φαινεσθαι,στην ισορροπία και την ευθυγράμμιση κάθε αναπνοής, κίνησης και πρόθεσης.

    Διαβαίνοντας αυτο το μονοπάτι, που ο καθένας κάνει την δική του διαδρομή, είναι πολύτιμη καθε συνάντηση και σχέση με τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους. Ψυχές για σύνδεση και ουσιαστική επικοινωνία. Και η δική μου προσωπική σχέση με την Yoga μου δίνει μια καθαρή εμπειρία συνάντησης και μοιράσματος. Όσο ενέργεια και αγάπη βάζω σε αυτό, τόσο, και άλλο τόσο θα μου επιστρέψει. Αυτό είναι το Soul Mates, με σένα μαζί και με τους άλλους μαζί. 

    Είναι μια πραγματικότητα, ότι πλέον υπάρχει ένας δυσανάλογος αριθμός δασκάλων, σε σχέση με τους ασκούμενους ενώ παράλληλα παρατηρείται ένας καταιγισμός αυτοπροβολής στα social media. Ποιο πιστεύεις οτί είναι εκείνο το στοιχείο που καθορίζει την ποιότητα και την επιτυχία ενός δασκάλου;

    Η χρήση των social media είναι καλώς ή κακώς απαραίτητη για την προβολή της πρακτικής μας – δουλειάς μας ,καθώς αποτελεί έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας με το ευρύ κοινό.

    Σαφώς το να είσαι ευλύγιστος και να μπορείς να μπαίνεις σε απαιτητικές Asanas  είναι εντυπωσιακό σαν εικόνα, όμως η ουσία βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στην αφοσίωση που επιδεικνύεις στο ίδιο το αντικείμενο, την Yoga και μέσα από αυτό, στους μαθητές σου. Ο ρόλος μας είναι να να τους δείχνουμε το δρόμο και τον τρόπο προς την στάση του σώματος, την ευεξία, την ηρεμία και την αυτογνωσία. Οι πληροφορίες που θα λάβουν στο μάθημα για το σώμα τους να είναι ένα μικρό λιθαράκι που θα πάρουν μαζί τους ως εφόδιο για τη ζωή τους έξω από το mat.

    Τα social χωρίς αμφιβολία δημιουργούν πελατεία. Το να είσαι παρόν και να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά,να βλέπεις το μέσα τους και να αντικαθιστάς το αγχος με την αίσθηση της ισορροπίας, να τους δίνεις έμπνευση, κίνητρα και ώθηση προς την κατεύθυνση που επιλέγουν, είναι αυτό που χτίζει ουσιαστικές σχέσεις και σε κάνει δάσκαλο.

    Ένα κλασσικό μάθημα Yoga, περιλαμβάνει την αρχική επικέντρωση, Surya Namaskar (Χαιρετισμοί στον Ήλιο), τις σειρές των Asanas ανάλογα με τον προσανατολισμό και τη θεματολογία του μαθήματος και την τελική χαλάρωση και απόσυσρση των αισθήσεων στη Savasana. Συνήθως το περισσότερο βάρος δίνεται στις Asanas, ωστόσο, εσύ πως διαχειρίζεσαι τη ροή του μαθήματός σου;

    Το πιο σημαντικό είναι η μετάβαση απο την πραγματική ζωή στο mat, και το αντίθετο. Η πρώτη συνάντηση απ’έξω προς τα μέσα και στο μαζί. Και εδω έρχεται ο δάσκαλος να σε δει και να σε καθοδηγήσει σε αυτό.

    Ξεκινώντας ένα μάθημα, ένα άτομο που έρχεται από τη βοή της πόλης δεν είναι εφικτό να κάνει άμεσα παύση στην επίδραση των εξωτερικών ερεθισμάτων και να βρεθεί σε μια κατάσταση εσωτερικότητας. Έτσι η επικέντρωση για μένα γίνεται μέσω της κίνησης. Κίνηση και αναπνοή αποκτούν τον ιδιο παλμό οδηγώντας με αρμονικό τρόπο τον ασκούμενο από την κατάσταση Yang σε εκείνη του Yin.

    Οι δημιουργικοί Χαιρετισμοί στον Ήλιο είναι μια ροή κίνησης που ζεσταίνει τις μυϊκές ομάδες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια διαλογιστική διαδικασία που αποτοξινώνει σώμα και νου και αποτελεί σημαντικό μέρος του μαθήματος. 

    Στις Asanas, ενθαρρύνω την παρατήρηση τοσο στο σώμα όσο και στις ποιότητες που βγάζει κάθε θέση ξεχωριστά. Οι ενεργειακές ευθυγραμμίσεις έχουν σημαντική θέση επίσης, παντα με σεβασμό στο σώμα, τις δυνατότητες και την κατάσταση που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή ο κάθε ασκούμενος.

    «Προσπαθω και θελω να δωσω στους ανθρωπους μια πιο συνειδητη εικονα για το ιδιο τους το σωμα»

    Κλείνοντας ένα μάθημα χαλαρώνουμε άλλες φορές με απόλυτη σιωπή και άλλες με οραματισμούς  και τη χρήση όλων των αισθήσεων καθώς τα κέντρα του εγκεφάλου λειτουργούν  συνειρμικα δημιουργώντας νέες εμπειρικές αποτυπώσεις.

    Για όσους τη γνωρίζουν ως δασκάλα, συνήθως συνδέουν τη Μαντώ με τη Vinyasa αλλα κυρίως με την Aerial Yoga, πάνω στην οποία διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Φεβρουάριο με ένα τεράστιο manual που η ίδια με μεγάλη ευθύνη δημιούργησε και περιλαμβάνει θέσεις πάνω στα πανιά και αρμονικές μεταβάσεις. Η αλήθεια είναι πως έχει ένα ξεχωριστό, χαρισματικό τρόπο να καθοδηγεί και να δημιουργεί εμπνευσμένα μαθήματα και η Aerial Yoga είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για εκείνη.

    Τι σημαίνει για τη Μαντώ Aerial Yoga;

    Η κίνηση, ο χορός και η αρμονία μεταβασης απο μια θέση στην άλλη είναι για μένα μια ζωτική ανάγκη, εκφράζομαι, εκτονώνομαι, ηρεμώ μέσα από αυτά. Η Aerial είναι μια μίξη ήπιων ακροβατικών και vinyasa. Είναι αυτό που σου δίνει δύναμη στα χέρια και φτερά στα πόδια. Μου αρέσει η μεγάλη ελευθερία κίνησης με το σώμα και το πανί στον τρισδιάστατο χώρο. Αμέτρητες δυνατότητες να γειωθείς και να αιωρηθείς δημιουργόντας την δική σου χορογραφία εκεί ψηλά. Η διδασκαλία της aerial ειναι επίσης κάτι ξεχωριστό, δύσκολο αλλα και μαγικό. Μεγάλη κουβέντα, σαν το manual του εκπαιδευτικού χαχα!

    Πως μπορεί να ωφεληθεί κάποιος μέσα από την πρακτική της Yoga;

    Κάθε ασκούμενος λαμβάνει διαφορετικά οφέλη ανάλογα με το πόσο ανοιχτός είναι, τι αναζητά και ποια είναι η σωματική ,ψυχική και πνευματική του κατάσταση την κάθε στιμή. Το πιο βασικό είναι ότι μαθαίνεις. Μαθαίνεις την ανάσα σου, το σώμα σου, πώς να το ακους και να το σέβεσαι. Εκπαιδεύεσαι να πηγαίνεις με τη ροή χωρίς εμμονές αλλά με επίγνωση, ειλικρίνια και αφοσίωση. Η Yoga δεν κάνει θαύματα, ο  δάσκαλος δεν θα σου λύσει τα προβλήματα, όμως ανάλογα με το πόσα κρατάς μέσα σου και πόσο αφήνεσαι σε αυτό που δημιουργείται στη διάρκεια της πρακτικής, πόσο παρατηρείς εσένα τον ίδιο, τότε σου δίνονται πολύτιμα εργαλεία, που όχι μόνο θα βοηθήσουν το σώμα σου να γίνει πιο δυνατό ή πιο μαλακό, αλλά και την ψυχή σου είτε να δυναμώσει είτε να μαλακώσει. Η yoga άλλωστε είναι μια κάτι που ξεκινά από μέσα προς τα έξω,σε οδηγεί πρώτα να βρεις το κέντρο σου και έπειτα να αλληλεπιδράς αρμονικά με τα εξωτερικά ερεθίσματα.

    Κάθε μάθημα από μόνο του είναι μια αλληλεπίδραση, μια ανταλλαγή ενεργειών κάτι που δημιουργεί η ίδια η στιγμή. Αυτό για μένα είναι η μαγεία και είναι κάτι που μπορείς να το βιώσεις μόνο όταν το αφήσεις να ξεπεράσει το σωματικό επίπεδο και το δεις σαν ένα ζωντανό οργανισμό, που πάλλεται, εξελίσσεται και απελευθερώνεται!

    Info: Soulmates Yoga Studio | Αθήνας 36, Ίλιον, τηλ. 6908248872
    www.soulmatesyogastudio.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Νέα Σμύρνη: Μια όαση μεταξύ κέντρου και παραλιακής με πλήθος προτάσεων για φαγητό και ποτό

    Κοντά στο κέντρο της Αθήνας αλλά συγχρόνως μια ανάσα από την παραλιακή, η Νέα Σμύρνη ήταν πάντοτε ένας δήμος...

    Που θα φας το καλύτερο ψάρι στην Αθήνα

    Τα θαλασσινά είναι εθνικός μας θησαυρός κι ένα είδος φαγητού, του οποίου τα διατροφικά οφέλη αναρίθμητα. Από τις πιο...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot