spot_img
More

    Στιλάτη κρεατοφαγία στην Αθήνα: Premium προορισμοί και προτάσεις για DIY καταστάσεις

    Γιατί η Τσικνοπέμπτη θα είναι πάντα η απόλυτη γιορτή στο κρέας.

    Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Τσικνοπέμπτη έδινε πάντα την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ότι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής.

    Η λέξη «τσικνοπέμπτη» προέρχεται από την λέξη «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη «Πέμπτη». Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.  

    Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.

    Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως. 

    Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

    Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη σου ετοιμάσαμε μια mini λίστα με τις πιο must διευθύνσεις για να βγεις τώρα αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα θελήσεις να φας καλό, premium κρέας όπως Wagyu, Kobe και Black Angus, ή για να το προμηθευτείς και να το ψήσεις ή μαγειρέψεις σπίτι. 

    Buffalo Prive Steak House
    Κωνσταντινουπόλεως 7, Γλυφάδα, τηλ. 2155555575 

    Στο Buffalo Prive στη Γλυφάδα, οι ανεβασμένες στροφές της κουζίνας σε συνδυασμό με μια εκμαυλιστικά πολυτελή, αναγεννησιακή σάλα, παγώνουν το χρόνο και σε καθιστούν συνδαιτημόνα μιας κάστας από ρέκτες της φίνας κρεατοφαγίας, ξετυλίγοντας μπροστά σου μια τεχνογνωσία που αναστατώνει όλες τις αισθήσεις. Εδώ δειπνείς υπό το φως κηροπηγίων και πολυελαίων, καθισμένος αναπαυτικά στην θαλπωρή μιας γούνας, δίπλα σε έργα τέχνης όπως ο «Μυστικός Δείπνος» ή το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ – τα πραγματικά έργα τέχνης όμως κρύβονται στην κουζίνα του: ιδιαίτερες κοπές, όπως Wagyu Αυστραλίας, Rib-eye Ουρουγουάης, Kobe Ιαπωνίας και premium κρέατα Black Angus από την Ολλανδία, με marbling (ποσοστό ενδομυϊκού λίπους) σαν το πιο φίνο μάρμαρο και ψησίματα που εκμεταλλεύονται με τον νοστιμότερο και πιο ευειδή τρόπο μέχρι και την τελευταία ίνα ενός πολύτιμου σφάγιου, έχουν καταστήσει το Buffalo Prive τον ίσως τον μοναδικό προορισμό στην Αθήνα στον οποίο θα βρεις τις προχώ αυτές προδιαγραφές για ανάταση σε ουρανίσκο, μάτι, αυτιά και μύτη. Κι αυτό γιατί η δημιουργική εκκεντρικότητά του εκτείνεται στη μουσική – που κυμαίνεται από την ζεν κοσμικότητα του σαξόφωνου μέχρι την γλυκιά ανάμνηση ενός ρεμπέτικου και το ριλάξ της lounge, μυρωδιές από σανταλόξυλο, κρασιά απ’όλο τον κόσμο με την αρωγή σομελιέ που απογειώνουν την απόλαυση. Περισσότερα εδώ

    Τηλέμαχος
    Φραγκόπουλου 19, Κηφισιά, τηλ. 2108074015 
    Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, τηλ. 2103613300 

    Η ιστορία του Τηλέμαχου ξεκινάει από την Κηφισιά, τα χρόνια του μεσοπολέμου, όταν ο όμώνυμος παππούς των σημερινών ιδιοκτητών – έφτιαχνε σπιτικά πιάτα κι έψηνε κρέατα για τους φιλοξενούμενούς του σε μια γνήσια χασαποταβέρνα της εποχής. Από τα τραπέζια του περάσανε όλες οι σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, οι δουλειές άνθιζαν, το έβλεπες στη φρενήρη σάλα. Τα χρόνια περνούσαν και το μαγαζί ακολουθούσε πάντα τις εκφάνσεις της κάθε δεκαετίας, μέχρι το σήμερα, στο οποίο μετουσιώνει αυτή την πάππου-προς-πάππου τεχνογνωσία σ’ένα upscale περιβάλλον με κρυστάλλινα ποτήρια, προσεγμένα σερβίτσια και πολυτελείς λεπτομέρειες, στο οποίο ακόμα μπορείς να απολαύσεις κοντοσούβλι, ζυγούρι, παϊδάκια, γλυκάδια και σταβλίσια μπριζόλα στην ιδανική εκδοχή τους, στην Κηφισιά αλλά και με ένα νέο εστιατόριο στη στοά του αριθμού 10 στην Πανεπιστημίου. Η γευστική φιλολογία δεν σταματάει εκεί. Δίπλα στην παράδοση, φιγουράρουν νεωτερισμοί που καθηλώνουν, όπως dry aged σιτεμένες σπαλομπριζόλες, λουκάνικα τσορίθο, κοντοσούβλι μαύρου χοίρου, T-bones υπερπαραγωγή, ταλιάτες και αναζωογονητικά tartare, ως άλλη επανάσταση της κρεατολαγνείας. Ο Τηλέμαχος έχει αποσπάσει δικαίως αλλεπάλληλες διακρίσεις με Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για τις υψηλές επιδόσεις του και την εκλεκτική κρεατοφαγία πάντα στο επίκεντρο. Η πιο στιλάτη πρεσβεία κρέατος, σ’έναν από τους πιο στιλάτους και κλασικούς γαστρονομικούς προορισμούς στην πόλη. Περισσότερα εδώ

    Wood Restaurant
    Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Κηφισιά, τηλ. 2108074416  

    Για κάποιους, η έννοια «παίζω με τη φωτιά» μπορεί να έχει αρνητικό πρόσημο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ανάγουν την έκφραση, σε τέχνη πάνω στο δημιουργικό ψήσιμο, καθώς τιθασεύοντας την ενέργεια της φωτιάς και γνωρίζοντας όλα τα μυστικά της, δίνουν στην carnivore διατροφή, την πιο εκλεπτυσμένη της μορφή. Το Wood Restaurant, στην οδό Εμμανουήλ, Μπενάκη 22, στην Κηφισιά, είναι το μέρος εκείνο που η κρεατοφαγία βγαίνει από τα στενά πλαίσια που την γνωρίζαμε ως τώρα, και παίρνει μια πιο gourmet μορφή. Το μυστικό εδώ έχει το όνομα fire kitchen, καθώς ανάλογα με την κοπή, την ωρίμανση και την ηλικία του κρέατος, η φωτιά χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να αναδείξει μαγειρικά την ποιότητα του. Εκλεκτά κρέατα από όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα, κόβονται on the spot, ενίοτε ακολουθούν μια ειδική διαδικασία dry aged ωρίμανσης και ψήνονται ανάλογα με την ιδιαιτερότητά τους. Στα κάρβουνα, όπως για παράδειγμα μια ζουμερή Tomahawk Black Angus, ωρίμανσης ως 65 ημερών, είτε αντικριστό, όπως μοσχαρίσιες στηθόπλευρες, να καραμελώνουν στο ψήσιμο. Τέλος ο ξυλόφουρνος προσφέρεται για τέλεια μαγειρευτά, όπως ο Μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος στο μαντέμι, να λιώνει γλυκά, δίνοντας όλη τη γεύση και το άρωμά του στο κριθαράκι, τις ντομάτες και τα μανιτάρια που το συνοδεύουν ιδανικά. Περισσότερα εδώ

    Tylixto Greek Wrap Vouliagmeni
    Αγίου Παντελεήμονος 15, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108960030

    Όταν διασφαλίζεις ποιοτικά την εφοδιαστική σου αλυσίδα με κρέατα πρώτης ποιότητας από κρεοπωλείο, όταν αποτιείς τον ανάλογο σεβασμό στον πελάτη σου με πατάτες κομμένες στο χέρι, όταν κάθε παρασκευή είναι κι αυτή χειροποίητη, από το φιλετάρισμα μέχρι τις σως κι όταν ισορροπείς με φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια τις γεύσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που μόνο να ενθουσιάσει μπορεί. Εξού και ο λόγος που το Tylixto Greek Wrap πάνω στην κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης, στην πολύ όμορφη οδό Αγίου Παντελεήμονος, είναι πάντα γεμάτο. Καταρρίπτοντας το κλισέ του «λίγα και καλά», εδώ θα βρεις γύρους, καλαμάκια και γεύσεις που καθηλώνουν. Ζουμερά χοιρινά, πεντανόστιμα κοτόπουλα, κεμπάπ ζυμωμένα στο χέρι με την απλότητα του αλατιού και του πιπεριού, καθετί εδώ είναι αποτέλεσμα πολύχρονης εμπειρίας και ουσιαστικής αγάπης στο καλό φαί. Το παλμαρέ στο Tylixto Βουλιαγμένης πλαισιώνεται από black angus νοστιμιές, ιδιαίτερες κοπές αλλά και βέργες, που εγγυώνται και ένα τέλειο ψήσιμο, από τους πολύ έμπειρους ψήστες. Περισσότερα εδώ

    Aggelis Meatworks
    Λεωφ. Βουλιαγμένης 170, Γλυφάδα, τηλ. 2108980082

    Όταν η αισθητική συναντά την τέχνη του κρέατος δημιουργείται ένας υπερσύγχρονος πολυχώρος. Το Νο1 κρεοπωλείο της Αττικής με επιλεγμένα κρέατα από την ελληνική ύπαιθρο αλλά και premium κοπές από τις πιο διάσημες φάρμες του κόσμου. Το μοναδικά καταρτισμένο προσωπικό του υποδέχεται τους λάτρεις του κρέατος και ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες τους, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Ειδικά διαμορφωμένοι open χώροι παρουσιάζουν επιλεγμένα κρέατα σε κλασσικές ή πιο ψαγμένες κοπές, πάντα ντόπια, από φάρμες των Σερρών… και για τους bon viveurs υπάρχει ειδικό ψυγείο επεξεργασίας ξηράς ωρίμανσης, όπου ελληνικά μοσχάρια, σιτεύονται επί 40 ημέρες προσφέροντας ιδιαίτερες γευστικές εμπειρίες! Ο Τάσος Αγγελής, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του μοναδικού project, καθιέρωσε τις εντυπωσιακές κρεατοπαρασκευές, όπως μανιτάρια Portobello γεμιστά με κοτόπουλο, σφολιάτα τριαντάφυλλο με κιμά, μπιφτέκια και κρεατόπιτες, έτοιμες για ψήσιμο, που έχουν αποκτήσει τους φανατικούς οπαδούς τους καθώς προσφέρουν ιδιαίτερες γευστικές εμπειρίες! Περισσότερα εδώ

    Μαρτάκης & Τσεκούρας
    Λεωφ. Πεντέλης 50, Βριλήσσια, τηλ. 2108031032 
    Λεωφ. Βεΐκου 67, Γαλάτσι, τηλ. 2102912262

    Από έναν καλό κρεοπώλη εξαρτάται το οικογενειακό τραπέζι αλλά και η επιτυχία κάθε γεύματος που γίνεται επίσημο κάλεσμα, όπως συμβαίνει κάθε Τσικνοπέμπτη. Τα κρεοπωλεία Μαρτάκης & Τσεκούρας είναι χρόνια αρωγοί στον καθημερινό αγώνα να μαγειρέψουμε κάτι νόστιμο και ποιοτικό, αφού εδώ μπορούμε να βασιζόμαστε με απόλυτη εμπιστοσύνη για τη γεύση και την αγνότητα των προϊόντων. Στις βιτρίνες τους κάθε κρέας ή παρασκεύασμα εκτίθεται σαν κόσμημα, εξειδικευμένα κομμένο και επιμελώς συσκευασμένο για κατανάλωση, διηγούμενο παράλληλα μια οικογενειακή ιστορία που απλώνεται σε 3 δεκαετίες κι έχει ως αφετηρία την βαθιά γνώση, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την φροντίδα των ιδρυτών του, Ιωάννη Μαρτάκη και Άγγελου Τσεκούρα. Εμπλουτίζοντας αδιάκοπα την τεχνογνωσία τους γύρω από το κρέας, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς και υπηρετώντας τις ανάγκες των πελατών, τα καταστήματα είναι πιστοποιημένα με ISO, τηρώντας και ξεπερνώντας κάθε προδιαγραφή υγιεινής και ποιότητας. Η εικόνα μιλά από μόνη της – και λέει πολλά – καθώς τα κρεοπωλεία Μαρτάκης & Τσεκούρας είναι πέραν από χάρμα οφθαλμών, χώροι που ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί, να ανακαλύψει και να προμηθευτεί ό,τι καλύτερο σε προσεκτικά επιλεγμένες-πιστοποιημένες φάρμες, της ελληνικής επαρχίας, μα κι από χώρες με παράδοση στην κτηνοτροφία, Γαλλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιρλανδία, Αμερική, Αυστραλία, Ισπανία, που πληρούν τα υψηλά standards της εταιρίας. Περισσότερα εδώ