spot_img
More

    Ayama Yoga House: Μεταμόρφωσε το Σώμα, το Μυαλό και τη Ζωή σου

    Μια κουβέντα του Χρήστου Χαρικιόπουλου, ιδρυτή του Ayama Yoga House, με τη συντάκτριά μας Φανή Σίμου

    Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τη yoga, το γνωρίζουν ως Yoga House. Εδώ είχα και εγώ την πρώτη μου ουσιαστική επαφή με τη Yoga κάποια χρόνια πίσω και πάντα μέσα μου θα υπάρχει ένας δεσμός. Ένας χώρος με τη δική του ιστορία, τη δική του μοναδική αύρα που σου χαρίζει απλόχερα την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου χωρίς πρέπει και χωρίς στεγανά. Η αίθουσά του έχει φιλοξενήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ασκούμενους με διαφορετική οπτική και επιδιώξεις, κάποιοι από αυτούς διδάχθηκαν, εμβάθυναν ή παρακολούθησαν την εκπαίδευση δάσκαλων yoga και εξελίχθηκαν σε νέους, εμπνευσμένους δάσκαλους που ο καθένας τους σήμερα ξεχωρίζει στο δικό του μονοπάτι.

    Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και ανταμοιβή για κάθε δάσκαλο που απλόχερα μοιράζεται τη γνώση, το βίωμα και την εμπειρία του. Ο Χρήστος Χαρικιόπουλος, ιδρυτής του Ayama Yoga House, διαθέτει ακριβώς αυτές τις ποιότητες που σε ενθαρρύνουν να γνωρίσεις σε βάθος και πέρα από τις Asanas, την αληθινή αξία της Yoga.

    Ένας άνθρωπος με έμφυτη τη λεκτική και την διδακτική μεταδοτικότητα με σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας σαν ασκούμενος, περισσότερες από 1200 ώρες προσωπικής εκπαίδευσης και 15 χρόνια διδακτικής εμπειρίας. Πάνω από όλα όμως, με αφοσίωση στον ίδιο τον άνθρωπο, θα σε καθοδηγήσει με ασφάλεια στο είδος της πρακτικής που θα διαλέξεις για τον εαυτό σου.

    Χρήστο, πως ξεκίνησε το δικό σου ταξίδι στον κόσμο της Yoga;

    Από πολύ νέος είχα ενδιαφέρον για τη γνώση, όχι την ακαδημαϊκή, κυρίως με απασχολούσαν ερωτήματα φιλοσοφικής φύσεως τύπου, γιατί είμαι εδώ, ποιος είμαι, που πάω. Ε, πριν 18 χρόνια στα πλαίσια μιας γενικότερης ενδοσκοπικής διαδικασίας, όπου έψαχνα να βρω το νόημα και τον σκοπό μου στη ζωή, γνωρίστηκα με μια δασκάλα yoga και ξεκίνησα μαθήματα. Όμως αυτό που έχει σημασία δεν είναι πως ξεκίνησα αλλά γιατί παρέμεινα. Ήταν αυτή η μοναδική αίσθηση που σχεδόν διαγραφεί από το μυαλό ότι έγινε πριν την πρακτική ή ότι πρόκειται να ακολουθήσει μετά. Όταν παραμένεις μόνος σε απόλυτη σύνδεση με την αναπνοή σου, εξερευνώντας το σώμα σου και τον τρόπο που κινείται. Τότε κατάλαβα ότι είχα βρει τη «θέση» μου.

    Το να παραμενεις συνειδητα συγκεντρωμενος στο εδω και τωρα ειναι οτι καλυτερο μπορεις να πετυχεις οχι μονο στην πρακτικη αλλα και στην καθημερινοτητα σου.

    Μετά από τέσσερα χρόνια προσωπικής πρακτικής, έφυγα για εκπαίδευση στην Ινδία. Γυρνώντας ξεκίνησα να διδάσκω και το 2006 ίδρυσα το Yoga House ενώ παράλληλα συνέχιζα την προσωπική μου εκπαίδευση. Σήμερα, είμαι εγγεγραμμένος στον διεθνή οργανισμό της Yoga Alliance (USA) σαν E-RYT 500 (Experienced Registered Yoga Teacher 500hrs.) και το Yoga House είναι αναγνωρισμένο σαν RYS (Registered Yoga School) 200 & RYS 300. Διδάσκω σχεδόν καθημερινά στο χώρο και παράλληλα διευθύνω προγράμματα εκπαίδευσης δάσκαλων τα τελευταία 10 χρόνια. Καθοδηγώ σεμινάρια για δασκάλους yoga, workshops και yoga retreats σε τακτική βάση. Το σπουδαιότερο όμως για μένα είναι η μάθηση και η δημιουργία. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο παρακολουθώ προγράμματα εμψύχωσης & διαχείρισης ομάδων, δημιουργικής γραφής και συμβουλευτικής.

    Η σχολή λειτουργεί από 2006 αρχικά ως Yoga House. Ποια ήταν η δική σου πρόθεση ως δάσκαλος και ως ιδρυτής;  

    Ο Ram Dass, είχε κάποτε πει: «We are all just walking each other home». Δηλαδή είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να φτάσουμε στην εστία μας, όπου εστία ο βαθύτερος και αληθινός μας εαυτός. Αυτή ήταν και η βασική μου επιδίωξη. Η πρόθεση μου ήταν και παραμένει σε κάθε μάθημα να δημιουργείται ένας «ιερός κύκλος», οπού ο καθένας θα έχει την ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη σε σώμα και νου, για διάδραση, για ανταλλαγή απόψεων, ενέργειας, γνώσης και εμπειριών.

    Προς τον ίδιο προορισμό βαδίζουμε όλοι μας αυτό που διαφέρει είναι το σημείο εκκίνησης για τον καθένα και θεωρώ ότι ο ρόλος κάθε δασκάλου είναι να βοηθά τους άλλους να ανακαλύψουν την δική τους διαδρομή ώστε να έρθουν σε επαφή με τον δικό τους «ζωτικό χώρο». Στο Ayama Yoga House δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε κάτι συγκεκριμένο, ούτε να αναπαράγεις κάποια πρότυπα των yogalebrities. Χρειάζεται μόνο να είσαι συνειδητά παρών και σε πλήρη σύνδεση με την αναπνοή σου.

    Μου δίνεις μια καλή πάσα για να ρωτήσω έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί και έχει εντρυφήσει στη Yoga όπως εσύ, τελικά, τι είναι η Yoga? Πόση σχέση έχουν οι φωτογραφίες των yogalebrities στα social media, σε απαιτητικές και ακροβατικές πόζες, με την φιλοσοφία  που δίδαξε ο αρχαίος σοφός Patanjali;

    Η σύγχρονη yoga είναι η εξέλιξη που έχει προκύψει από το σύστημα που δημιούργησε ο Krishnamacharya και παρουσίασε στη Δύση πριν περίπου 100 χρόνια. Από αυτό το σύστημα μάλιστα, η πλειοψηφία των σημερινών δάσκαλων εστιάζουνκυρίως στην σωματική εξάσκηση (asanas) και ακόμα σπανιότερα στις αναπνοές. Από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Αφουγκράζεσαι τις προσωπικές σου ανάγκες, επιλέγεις πόσο σε βάθος θέλεις να προχωρήσεις, πόσο έτοιμος είσαι να εργαστείς με την εαυτό σου και ανάλογα αυτό μπορεί να εξελιχθεί και σε έναν γενικότερο τρόπο ζωής. Σε ότι αφορά τα πρότυπα που παρουσιάζονται μέσα από τα social media, θα σου έλεγαότι ο ίδιος ο Krishnamacharya έλεγε: «Advanced asanas are only for demonstration. If you want to achieve Yoga, use simple asanas». Μετάφραση: «Οι προηγμένες θέσεις προορίζονται μόνο για επίδειξη. Αν θέλετε να επιτύχετε την Γιόγκα, χρησιμοποιήστε απλές θέσεις». Αν ο μοναδικός στόχος της πρακτικής σου είναι καταφέρεις μια απαιτητική πόζα, τότε κοιτάς το δέντρο και χάνεις όλο το δάσος. Ίσως κάτι σε ακροβατικό σε εκφράζει περισσότερο.


    Το δικό μου μότο είναι: «Η Ασάνα ξεκινάει από την Ανάσα». Ακόμα και αν βλέπεις τη yoga ως εναλλακτική γυμναστική, από τη στιγμή που ανασαίνεις με τρόπο ήρεμο, αργό και συνειδητό, αμέσως οφείλεσαι σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Μέσα από την ήρεμη και σταθερή αναπνοή, το νευρικό σύστημα χαλαρώνει, ο νους συγκεντρώνεται και ηρεμεί με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος. Όμως όλα τα παραπάνω σχετίζονται με την ποιότητα της αναπνοής σου στη διάρκεια της πρακτικής.

    Πριν 2 χρόνια περίπου προστέθηκε στο όνομα του χώρου η λέξη Ayama. Τι σημαίνει Ayama και γιατί αυτή η προσθήκη;

    Η προσθήκη της έννοιας Ayama, σημαίνει την μετάβαση σε μια νέα εποχή για μένα προσωπικά αρχικά. Ayama σημαίνει στα σανσκριτικά διεύρυνση/επέκταση και αυτό ακριβώς μου συνέβη. Ήρθε μια ημέρα που συνειδητοποίησα ότι η αντίληψη μου για το τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μου είχε περιοριστεί από συγκεκριμένες πεποιθήσεις. Πεποιθήσεις που αφορούσαν τον στόχο της πρακτικής, τον ρολό μου ως δάσκαλος/εκπαιδευτής, ως διαχειριστής του χώρου, τον ρολό μου ως πατέρας, ως σύζυγος και φυσικά με τον ρολό μου ως άνθρωπος σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Πολλοί και διαφορετικοί «ρόλοι» στο έργο της ζωής που συχνά με έφερναν σε δύσκολη θέση αφού είχαν διαφορετικές ή/και αντίθετες προτεραιότητες. Ε, και τότε συνειδητοποίησα ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου είναι να είμαι αληθινός, ανεξάρτητα από πεποιθήσεις και δεδομένα.

    Όταν διερευνούμε την αντίληψη μας, ακόμα και σε αυτά που μπορεί να θεωρούμε «σταθερά» ή δεδομένα, όταν αναρωτιόμαστε «κι αν τελικά δεν είναι έτσι; …» τότε συμβαίνει ένα σπουδαίο άνοιγμα, μια λυτρωτική απελευθέρωση από τους ρόλους που κουβαλάμε. Ayama λοιπόν, γιατί όταν ανοίγεις τους ορίζοντες σου όλα είναι εκεί, γιατί τότε νιώθεις το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Think out of the BOX, σε κάθε περίσταση. Τουλάχιστον, αυτός ο ρόλος νιώθω ότι φτιάχτηκε για μένα! (γέλια)

    Θα σε πάω σε ένα θέμα που αφορά περισσότερο εκείνους που διδάσκουν Yoga. Είναι θεωρητικά εύκολο να γίνεις δάσκαλος, αφού πια υπάρχουν αμέτρητα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πλειάδα δασκάλων που κάποιοι σαφώς είναι πολύ καλοί και κάποιοι ακατάλληλοι. Πιστεύεις ότι θα ήταν ωφέλιμο αν υπήρχε ένας εγχώριος οργανισμός, αξιολογησης και πιστοποίησης ώστε να διασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο στους διδάσκοντες;

    Ας ξεκινήσουμε αρχικά με τη θεώρηση ότι δεν είναι όλα για όλους. Μπορείς να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 200 ωρών, ώστε να εμβαθύνεις στην προσωπική σου πρακτική, αυτό όμως δεν σε κάνει απαραίτητα δάσκαλο. Αρχικά χρειάζεται το έμφυτο ταλέντο του να μεταδίδεις τη γνώση που ο ίδιος έχεις αποκτήσει μέσα από τη εμπειρία σου. Η Yoga θα έλεγα, είναι μια εφαρμοσμένη φιλοσοφία και είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεσαι το δικό σου βίωμα. Επίσης πολύ σημαντικό, είναι ο δάσκαλος να επιθυμεί πραγματικά να προσφέρει, να έχει συνείδηση ότι βρίσκεται εκεί για τους μαθητές κι όχι για τον εαυτό του.

    Είναι ουσιώδες να έχεις συναίσθηση της ευθύνης που φέρεις για το σώμα, την ψυχή και το μυαλό των μαθητών που έχεις απέναντί σου και πως τη στιγμή εκείνη εκτελείςένα σοβαρό λειτούργημα. Υπό αυτό το πρίσμα στο Σύλλογο Γιόγκα Ελλάδος, έχουμε θέσει μεταξύ άλλων στο τραπέζι, την ιδέα της δημιουργίας ενός συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης δασκάλων που πιστεύω ότι θα ανεβάσει κατά πολύ το επίπεδο διδασκαλίας στην Ελλάδα. Πρωτίστως βέβαια υπάρχει μια σειρά από βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς, από την πλευρά της Πολιτείας ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο νομικό πλαίσιο που να ορίζει αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα. Έχουμε επαφές με διαφορά υπουργεία αλλά δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που συναντάμε από άλλους παράγοντες που θίγονται από μια τέτοια εξέλιξη.

    Πολλοί πιστεύουν ότι όταν ασκείσαι στη Yoga, πρέπει να έχεις και έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρόπο που τρέφεσαι. Συμβαδίζει λοιπόν η Yoga με τον σύγχρονο τρόπο ζωής;

    Δεν υπάρχει πρέπει. Όταν μπαίνει το πρέπει χάνεται η έννοια της ελευθερίας και το νόημα της Yoga, να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός. Τα πάντα επαφίονται στην προσωπική επιδίωξη και στο ποιος αληθινά θες να είσαι. Αν αναγνωρίζεις ότι είναι κάτι χρήσιμο για σένα, να αλλάξεις τις διατροφικές σου επιλογές, τότε το πράττεις από επιλογή, όχι επειδή πρέπει. Τόσο στις διδαχές της yoga όσο και στη φιλοσοφία της vegan και vegetarian διατροφής, αναφέρεται η έννοια της μη βίας, ahimsa στα σανσκριτικά. Μη βία σε άλλα έμβια όντα αλλά προπάντων μη βία στον ίδιο σου τον εαυτό.

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να μην τρως για παράδειγμα κρέας στα πλαίσια της μη βίας, αλλά ωστόσο να είσαι βίαιος στο κοινωνικό σου περιβάλλον ή να πιέζεις ποικιλοτρόπως τον εαυτό σου, ακυρώνει αυτόματα την αρχική σου πρόθεση. Το θέμα για άλλη μια φορά είναι να παραμένεις συνειδητός. Γιατί τρώω ή γιατί δεν τρώω κάτι. Ποια ανάγκη εξυπηρετούν οι διατροφικές μου επιλογές. Αυτές είναι απαντήσεις είναι που χρειάζεσαι και όχι τα Dos and Don’ts. Η τροφή είναι ενέργεια, είναι η ανάγκη μας για θρέψη. Όταν οι διατροφικές μας επιλογές εστιάζουν μόνο στην απόλαυση του ουρανίσκου τότε η τροφή χάνει την ουσία της.

    Αυτό που είναι γεγονός είναι πως η πράξη της θρέψης γίνεται όλο και πιο βίαιη, όσο πλησιάζει το επίπεδο που εσύ βρίσκεσαι στην τροφική αλυσίδα. Αντίθετα όταν απομακρύνεται, τόσο η ενέργεια που λαμβάνεις είναι πιο εκλεπτυσμένη, με αποτέλεσμα οι σκέψεις, η συμπεριφορά, οι αντιδράσεις σου να γίνονται πιο λεπτές. Έτσι η ίδια μας η συνείδηση ανεβαίνει προς τα πάνω αυξάνοντας την δόνησή μας ως οντότητες.

    Σαφέστατα η Yoga μπορεί να συμβαδίσει με το σύγχρονο τρόπο ζωής, όταν δεν υπάρχει προσκόλληση στις λέξεις αλλά πίστη στο νόημά τους. Άλλωστε αν το καλοδείς, παντού και πάντα ανεξάρτητα από την εποχή, την περιοχή ή τη θρησκεία συναντάς το ίδιο νόημα. Ισορροπία = Αρμονία.

    Από τις μέρες της καραντίνας και μετά, έχουμε περάσει σε μια νέα μορφή διαδικτυακών μαθημάτων. Κατά πόσο μπορεί ο ασκούμενος να αποκομίσει τα ίδια οφέλη παρακολουθώντας online μαθήματα Yoga;

    Αρχικά στο Ayama Yoga House, ξεκινήσαμε τα διαδικτυακά μαθήματα για να προσφέρουμε αφιλοκερδώς στους ασκούμενους, μέλη μας και μη, μια διέξοδο κατά την περίοδο της καραντίνας. Να κάνουν κάτι ωφέλιμο για τον εαυτό τους μέσα σε μια δύσκολη περίοδο και είδαμε πως παρά τις αρχικές δυσκολίες αυτό δούλεψε πολύ θετικά για τον κόσμο.

    Καθώς δεν πρόκειται για ένα μάθημα «κονσέρβα» που ο ασκούμενος ακολουθεί μια μαγνητοσκοπημένη πρακτική, υπάρχει περιθώριο για διάδραση όπως και στα δια ζώσης μαθήματα, ο δάσκαλος παρακολουθεί και καθοδηγεί αξιολογώντας το επίπεδο της τάξης. Άρα, όταν ο δάσκαλος έχει την απαραίτητη εμπειρία τα οφέλη είναι αρκετά σημαντικά, έστω και από απόσταση. Από κει και πέρα, αντιλαμβανόμενοι την ιδιαιτερότητα της χρονικής συγκυρίας αποφασίσαμε να καθιερώσουμε σε μόνιμη βάση την ζωντανή αναμετάδοση. Έτσι διευκολύνουμε κι όλους αυτούς που ενδεχομένως η απόσταση ή ο περιορισμένος χρόνος εμπόδιζε ως τώρα να παρακολουθήσουν κάποιο από τα μαθήματά μας.

    Έχω πάντα στο μυαλό μου ότι όταν προσπαθείς μέσα από τη διδασκαλία να βγάλεις παραπάνω χρήματα από αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχής, παύεις να είσαι δάσκαλος και γίνεσαι έμπορας ή επιχειρηματίας.

    Είναι κοινή μας θέση στο Ayama Yoga House να μην υποκύψουμε στους «νομούς του εμπορίου» και κρατάμε μια χαμηλή τιμή για απεριόριστα OnLine και δια ζώσης μαθήματα ώστε το κόστος να μην είναι εμπόδιο για όσους θέλουν να μοιράζονται μαζί μας την πρακτική τους. Ο στόχος μας είναι η ιδανική ισορροπία για κορυφαία ποιότητα με χαμηλό κόστος. Ίσως ακούγεται ρομαντικό αλλά για εμάς πρώτα από όλα, είναι ο άνθρωπος.

    Με όποιον τρόπο και αν επιλέξεις να βρίσκεσαι κοντά στον Χρήστο και τους υπόλοιπους πραγματικά αξιόλογους δασκάλους του Ayama Yoga House, η ασφάλεια και η ζεστασιά που θα νιώσεις, είναι δεδομένα. Εδώ θα μάθεις να κοιτάς πέραν από την εικόνα, τί είναι αυτό που εκφράζει το σώμα σου, καθώς η στάση του σώματος καθρεφτίζει την στάση μας για τη ζωή γενικότερα. Θα νιώσεις την αίσθηση του εδώ, του τώρα, του μαζί. Την συνειδητή εισπνοή και εκπνοή. Την ένωση με εσένα τον ίδιο και με τους υπόλοιπους που μοιράζεστε την οποιαδήποτε στιγμή. Άλλωστε Yoga σημαίνει ένωση!

    Info: Ayama Yoga House | Αγαθάρχου 12, Μοναστηράκι, τηλ. 2103450020
    www.yogahouse.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Χειροποίητο παγωτό στην Αθήνα: 10 διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείς

    Δροσερό, γλυκό, αναζωογονητικό, το παγωτό το αγαπάμε, ίσως επειδή τίποτα δεν αιχμαλωτίζει την αυθεντική χαρά και την αθωότητα όσο...

    Οι καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας: Νοστιμιά και ποιότητα καθημερινά, σε κάθε γειτονιά

    Κανένα ίσως άλλο τρόφιμο στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει υμνηθεί, δεν έχει λαχταρηθεί και δεν έχει αγαπηθεί όσο...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot