spot_img
More

    Thess Bao: Η βορειοελλαδίτικη γαστρονομία που τρώγεται στο χέρι, τώρα και στην Αθήνα

    Είναι μόλις 3 ετών και έχουν ήδη κατακτήσει τις καρδιές μας, διαγράφοντας την πιο αξιοζήλευτη πορεία. Ο λόγος για τα ξακουστά Thess Bao, που από την 1η Απριλίου – και δεν είναι ψέμα – μπορείς να απολαύσεις στην Περικλέους, στην καρδιά της Αθήνας.

    Οι θεοί του street food πρέπει να είχαν τρελά κέφια όταν σκέφτηκαν ότι το bao ban μπορεί να «χειραφετηθεί» από την ασιατική κληρονομιά του και να αναδειχθεί σ’ένα από τα πιο νόστιμα comfort γεύματα με νεωτερισμούς και τεχνικές που συναντάς σε μισελενάτα εστιατόρια. Επειδή όμως «συν Αθηνά και χείρα κίνει», ο Γιάννης Πατέικας κι ο Δημήτρης Πάμπορης – δυό χαρισματικοί chef με γαλόνια σε πόστα που ιχνηλατούν το «fine» στο dining της Θεσσαλονίκης και του εξωτερικού – μαζί με τον Γιάννη Ζιάγκα (ιδιοκτήτη του βραβευμένου εστιατορίου To Μανιτάρι) – δε μείνανε στη σκέψη αλλά προχωρήσανε στην πράξη: Αφιέρωσαν μήνες πειραματιζόμενοι με συνδυασμούς, υφές, ιδέες και απρόσμενα υλικά, «κλειδώσανε», έναν κατάλογο με απογειωμένες προτάσεις, και άνοιξαν το πρώτο τους Thess Bao το Νοέμβρη του 2019 στην οδό Καλαποθάκη. 

    Η ανταπόκριση στάθηκε αθρόα και τα Thess Bao γίνανε ένα mix από instant hit και talk of the town, παροτρύνοντας locals και οποιονδήποτε επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη να τους κάνει ένα «πέρασμα» για να επιβεβαιώσει τον ντόρο. Ο οποίος ντόρος με την πρώτη μπουκιά δικαιολογείται στην απολυτότητά του, αφού κάθε αέρινο ψωμάκι – που φτιάχνεται με συγκεκριμένη συνταγή που το διατηρεί ουδέτερο σαν καμβά – αγκαλιάζει μέσα του όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης γαστρονομίας, τεχνικές και μαγειρέματα που δε βρίσκεις επουδενί στην κατηγορία της ταχυφαγείας. 

    Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το pulled pork, που μαρινάρεται σε μέλι και μαύρη μπίρα και ψήνεται για ώρες ολόκληρες μέχρι να καταλήξει ως ξεψαχνισμένο λουκούμι, μαζί με τομάτα, τραγανό κρεμμύδι και κρέμα γιαουρτιού με ξινόμηλο και σέλερι, στο χέρι σου. Άλλα δύο είναι το μοσχαρίσιο μάγουλο και η πανσέτα – το πρώτο μάλιστα σιγοψήνεται στο ρόνερ για 14 ώρες με τοματάδα και κρέμα μπαχαρικών, κι είναι μια αποκάλυψη! 

    Δεδομένων όλων των παραπάνω, ήταν λοιπόν σωστό και δίκαιο τα Thess Bao να τα αποκτήσει και η Αθήνα. Χάρη στον Αλέξανδρο Χριστοδούλου, το Νίκο Κυπραίο και τον Φρατζή Καραγιάννη, μπορούμε πλέον να υπερηφανευόμαστε – και να απολαμβάνουμε – και στην πρωτεύουσα τα καλούδια τους σε τιμές προσιτές σε όλους, με τις πληθωρικές Σαλονικιώτικες μερίδες χωρίς καμία εξαίρεση. 

    Το γαστριμαργικό ενδιαφέρον δεν τελειώνει εδώ: το China Town, με crispy γαρίδες που πανάρονται με panko και πλαισιώνεται από spicy μαγιονέζα με sriracha, λαχανικά και spread από avocado είναι ανυπέρβλητο, ο Japanese style γύρος κοτόπουλου με ένα υπέροχο κοντράρισμα στη γεύση από ραπανάκι, pop corn και σάλτσα Thess bao είναι must, ενώ οι vegetarians θα ανακαλύψουν κι αυτοί ένα σαγηνευτικό chilli con carne από κουνουπίδι στο Vegan Chilli αλλά κι έναν πεντανόστιμο γύρο μανιταριών με τζατζίκι από avocado και λάδι κάνναβης, φουντούκι και ketchup Φλωρίνης.

    Άλλη μια γευστική πρωτοτυπία που δεν θα μπορέσεις να απαρνηθείς, είναι οι Crushed Potatoes, που ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις το ενδιαφέρον σου. Πρόκειται για baby πατάτες που ψήνονται στον ατμό, σπάνε ακανόνιστα με το χέρι και τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας ένα τραγανό περίβλημα του ονείρου. Σε αυτές προστίθενται toppings όπως μαριναρισμένα ντοματίνια και σάλτσα φέτας, pulled beef με καυτερή ketchup, παρμεζάνα και φρέσκο κρεμμύδι και άλλοι κολασμένοι συνδυασμοί για την απόλυτη… «καταστροφή»!

    Η κουζίνα του είναι ανοιχτή κι όλη η μυσταγωγία της δημιουργίας πραγματοποιείται μόλις λίγα εκατοστά από τα μάτια σου – μάλιστα σε busy ώρες θα δεις πολύ κόσμο από πίσω, αφού κάθε bao αντιμετωπίζεται σαν ένα γαστρονομικό έργο τέχνης, με τις ιδανικές αναλογίες όπως τις εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του και πάντα ολόφρεσκα, premium και handmade υλικά. Έξω δε, θα βρεις τραπέζια και αναπαυτικά stools για να καθίσεις. 

    Για το γλυκό φινάλε «κράτα χώρο» για ένα Banoffee bao με φρέσκια μπανάνα, Merenda, κροκάν αμυγδάλου και toffee καραμέλας και μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την Fritz Cola, που είναι πιστοποιημένο vegan αναψυκτικό και απείρως θεϊκή. 

    Thess Bao Athens
    Περικλέους 30-32, Αθήνα, τηλ. 2103214717
    www.thessbao.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Χειροποίητο παγωτό στην Αθήνα: 10 διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείς

    Δροσερό, γλυκό, αναζωογονητικό, το παγωτό το αγαπάμε, ίσως επειδή τίποτα δεν αιχμαλωτίζει την αυθεντική χαρά και την αθωότητα όσο...

    Η Αθήνα σε τροχιά ηθικής διατροφής: Οι καλύτερες vegetarian & vegan γαστρονομικές προτάσεις

    Η διαδικασία της θρέψης είναι από τις πιο σημαντικές για τον οργανισμό, αλλά συνήθως επαφίεται λανθασμένα αποκλειστικά στο πεδίο...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot