spot_img
More

    Γιάννης Καραμπέτσος aka «Sake», τα χίλια πρόσωπα της street δημιουργικότητας

    Ο Γιάννης Καραμπέτσος είναι γνωστός διεθνώς με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Sake και εντυπωσιάζει τους πάντες εδώ και δύο δεκαετίες με ό,τι έχει καταπιαστεί. Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, ωστόσο η καλλιτεχνική του προσωπικότητα άρχισε να παίρνει πνοή το 1994, όταν ανακάλυψε τον μαγικό κόσμο της τέχνης μέσω του graffiti. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2001, ξεκίνησε να ασχολείται με το tattoo, κάτι το οποίο ενέπνευσε ακόμα περισσότερο την καλλιτεχνική του φύση αλλά και τη ζωή του στο σύνολο. Δεν άργησε λοιπόν να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε αυτό που είχε πλέον τον πρώτο ρόλο στην καθημερινότητά του και έτσι ίδρυσε το Sake Tattoo Crew το 2005. Αυτή τη στιγμή, το Sake Tattoo είναι ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο δερματοστιξίας στην Ευρώπη, αφού φιλοξενεί μια πληθώρα εντυπωσιακών καλλιτεχνών που στέκεται επάξια στην παγκόσμια κοινότητα του tattoo. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος ο Sake, όσο και οι υπόλοιποι artists έχουν λάβει πάνω από 100 διακρίσεις σε εγχώρια και παγκόσμια κλίμακα.

    Πέραν της άριστης επιχειρηματικής του δράσης, ο Sake ξεχωρίζει για τις μοναδικές του ικανότητες στα ρεαλιστικά πορτρέτα που συνδυάζει με γραφιστικά στοιχεία στο φόντο. Το 2017 ο Sake ξεκίνησε να επεκτείνεται και στον κόσμο της μοντέρνας τέχνης. Το ταλέντο του δεν άργησε να δημιουργήσει εντυπώσεις θαυμασμού αλλά και αντίκτυπο στη σύγχρονη καλλιτεχνική κοινότητα. Τα έργα που φέρουν την υπογραφή του στέκονται περήφανα σε γκαλερί στο Μονακό, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαΐάμι, τη Γένοβα, το Μιλάνο, την Κύπρο, και την Ελλάδα. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με brands – τιτάνες, όπως είναι η Nike, η Adidas, η Marlboro, η Coca-Cola, η Sprite, η Bayer, αλλά και άλλες εταιρείες κολοσσούς στο χώρο των καλλυντικών, των αρωμάτων, και των αυτοκινήτων. Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2010, η Monster Energy στέκεται στο πλευρό του Sake και του Sake Tattoo Crew.

    Είσαι ένα tour de force, ένας καλλιτέχνης με παγκόσμια αναγνώριση, πολλές διακρίσεις, ταξίδια, collaborations με κορυφαία brands, ιδιοκτήτης και δημιουργός ενός εκ των πιο επιδραστικών tattoo studios με τεράστιο impact στην tattoo κοινότητα και πολλά ακόμη. Πως είσαι κατά τ’άλλα; Τα νέα σου. (γελώντας) 

    Ποοο, σ’ευχαριστώ πάάάρα πολύ αλήθεια ένιωσα κάπως άβολα σχεδόν ντράπηκα με όλα αυτά τα καλά που ανέφερες! Σ’ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ! Είμαι μια χαρά και τρέχω όπως πάντα απ’ότι έχω καταλάβει βλέποντας απ’έξω καμιά φορά την καθημερινότητα μου αλλα πάντα είναι για κάτι φρέσκο και δημιουργικό… είμαι ανάμεσα σε διαφορα πρότζεκτς αυτές τις μέρες αλλά ένα από αυτά ειναι huge και κάτι που δεν εχω ξανακάνει και είμαι κάπως στρεσαρισμένος αλλά και κατενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα που σύντομα θα παρουσιάσω!

    Έχεις υπάρξει μάρτυρας όλης της εξέλιξης της δερματοστιξίας αλλά και του graffiti στην Ελλάδα – αφού είσαι κομμάτι της ιστορίας τους – από τα μέσα των 90’s μέχρι σήμερα. Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια; 

    Μμμμμ , όντως έχω ζήσει πολλές αλλαγές και των δύο σκηνών και του tattoo και του γκράφιτι. Από τη δίκη μου ματιά το tattoo όπως έχουμε όλοι παρατηρήσει μεγάλωσε ακραία πολύ, άλλαξε, εξελίχθηκε, ωρίμασε. Είδαμε από πολύ απλές εικόνες να γίνονται πάνω στο δέρμα έργα τέχνης με βαθειά καλλιτέχνικη άποψη, ουσιαστικά πλέον βλέπουμε τοσα styles κ τόση δημιουργικότητα που μένουμε με το στόμα ανοιχτό συχνά-πυκνά. Αυξήθηκε τόσο πολύ ο κόσμος που το θέλει επάνω του, εξαλείφθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι προκαταλήψεις όσον αφορά τα επαγγέλματα που είχαν περιορισμούς για τα tattoo κτλ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σταμάτησαν να’ναι δακτυλοδεικτούμενοι οι συλλέκτες tattoo από τον υπόλοιπο κόσμο κάτι το οποίο ειναι μαγικό.

    Ίσως οι νεότερες γενιές να μην καταλαβαίνουν ποτέ πως ηταν παλαιότερα το να’χεις tattoo αλλά και αυτο ειναι καλο γιατι οσο χαλαρώνουμε με τέτοιου είδους κόμπλεξ μπορούν κ σουν πιο ομορφα ολοι κ ελεύθερα γιατι ετσι κ αλλιως εχουν τοσα πολλά άλλα θεματα. Είναι τραγικό να δέχεται κάποιος κριτική για το πως επιλέγει και θέλει να είναι, ο καθένας θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρεφτη και να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του, σίγουρα δεν εχει το δικαίωμα να κρίνει όσους θελουν να εκφράζονται πιο ελεύθερα! Τώρα όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι μπορέσαμε κι εξελιχθήκαμε πάρα πολύ και σε επιχειρησιακά θέματα, όσο και σε θέματα τεχνολογίας κατι το οποίο συμβάλλει σε πολύ πιο όμορφα και pro αποτελέσματα!

    Το  γκράφιτι… αχ το γκράφιτι… Δεν έχασε ποτέ τον ρομαντισμό του, την αντιδραστικότητα, την ελεύθερη έκφραση, την ένταση, την αδρεναλίνη του και τόσα άλλα! Αντιθέτως βλέπουμε τεράστια murals παγκοσμίως, τεράστια έργα τέχνης που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, μπήκαν μέσα σε γκαλερί  και  μάλιστα στις μεγαλύτερες, στους μεγαλύτερους δημοκρατικούς οίκους αλλλα ταυτόχρονα συνεχίζει ακάθεκτα και το illegal graffiti και δυναμώνει όλο και πιο πολύ! Δεν έχω λόγια παρά μόνο καλά, και πολλή αγάπη για το γκράφιτι γιατί χωρίς αυτό θα ήταν όλα αφόρητα βαρετά!

    Τι σε εμπνέει σαν δημιουργικό άνθρωπο και ποια θεωρείς την κορυφαία στιγμή σου μέχρι σήμερα;

    Προφανώς κ εμπνέομαι από το ό,τι ζω, βλέπω, ακούω, νιώθω, κτλ. αλλά νομίζω πως τα αντιλαμβάνομαι κάπως διαφορετικά. Έχω παρατηρήσει ότι με τραβάνε και με προκαλούν πράγματα ή καταστάσεις γύρω μας τα οποία έχουν μορφή εντολής – αυτού του γ*μημένου «πρέπει» και με προκαλούν στο να λειτουργώ αντιδραστικά σαν ένα παιδάκι συνέχεια και κάπου εκεί ξεχειλίζει από μέσα μου η ανάγκη για δημιουργία κι όπου βγει!

    Όσον αφορά την πιο κορυφαία μου στιγμη σίγουρα δεν μπορώ να διαλέξω και δεν ειμαι και φαν μου έτσι κι αλλιώς είμαι αρκετά κομπλεξικός με το αρτ μπυ και σε ό,τι κάνω αλλά ξεχωρίζω κάποιες στιγμές που ήμουν μαζί με τις κόρες μου και σταματούσα να κάνω το tag μου κι οι μικρες γούσταραν και καμάρωναν…τι αλλο να ζητήσω!

    Τι ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή σου και στην έμπνευσή σου; Τι μουσική ακούς;

    Για μένα η μουσική είναι πάνω από όλες τις τέχνες, ακουω hip hop, βέβαια πολλές φορές θα με δεις να ακούω και να απολαμβάνω διάφορα είδη γιατί μου αρέσει να είμαι open και να επηρεάζομαι όσο παραπάνω μπορώ!

    Η αρχαιοελληνική εικόνα, η προτομή, το άγαλμα είναι διαχρονικές μορφές τις οποίες έχεις μια μαγική ικανότητα να τις κάνεις σύγχρονες και φρέσκιες. Πως ξεκίνησε όλο αυτό;

    Σε ευχαριστώ και πάλι, μ’έχεις κάνει να κοκκινίσω (γελάει) Λοιπόν, όπως συζητήσαμε και πριν στραβώνω με τα «πρέπει» και με όλα αυτά. Κάποτε έκανα βόλτα στο κέντρο, εκεί στην Πλάκα στα μαγαζιά κι έβλεπα παντού ομοιώματα των κλασικών αγαλμάτων και κάπως βαρέθηκα με την επανάληψη και με το ότι δεν έβλεπα ίχνος δημιουργικότητας πέρα από κόπιες και κάπως έτσι ξεκίνησα να παίζω… Στην αρχή, όλοι εδώ ήταν σφιγμένοι, άκουσα διάφορα σχόλια και κριτικές, βέβαια δεν έδωσα και ποτέ σημασία καθ’όλη την καριέρα μου στον κόσμο που απλά κρίνει έτσι κι αλλιώς. Συνέχισα κι έχει πάει όπου έχει πάει και μάλιστα βλέπω πλέον πολύ κόσμο σε διάφορες χώρες να επηρεάζεται από αυτό!

    Για τους tech αναγνώστες, πόσο σ’έχει βοηθήσει η τεχνολογία στην δουλειά σου; Συχνά σε βλέπουμε να σκιτσάρεις σ’ένα iPad. 

    Πφφφφφ καλά είσαι, και σκέψου βλέπεις μόνο το ταμπλετ, χρησιμοποιώ την τεχνολογία οπουδήποτε μπορώ κ σε οποίο σημείο υπάρχει τρόπος. Δεν είμαι παλαιών αρχών, κοιτάζω οτιδήποτε μπορεί να με βοηθήσει στο να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα από την φάση της δημιουργίας μέχρι και της παρουσίασης !

    Το ταμπού του tattoo έχει πλέον γκρεμιστεί, έχει δημοκρατικοποιηθεί κι όλοι εκφράζονται ζωγραφίζοντας κάτι στο κορμί τους. Ισχύει το ίδιο για το graffiti κι αν όχι γιατί;

    Νομίζω κ στο γκράφιτι έτσι είναι, αφού βλέπουμε τόσα πολλά έξω από στενσιλς, πόστερ και γκράφιτι κι άλλα είδη παρόμοια από πολύ μα πάρα πολύ κόσμο που εκφράζεται στους δρόμους ή στα ρούχα η ακόμα και στα σόσιαλ αλλά με Στρίτ στάϊλ!

    Δεδομένου ότι είμαστε ένα site για την Αθήνα, ας κλείσουμε με αυτήν. Περιέγραψέ μας ένα ιδανικό first date στην Αθήνα. 

    Πσσς , ωραία ερώτηση… Ξέρω γω, βόλτα με αμάξι, να υπάρχει και ωραία μουσική μέσα αλλά κουλ, όχι γρηγορα, να «τρως» τα vibes από οτιδήποτε γύρω σου και ρολάρεις προς κέντρο, μετά περπάτημα στα στενάκια και οπωσδηποτε κι από σημεία που έχεις ωραίο view της Ακρόπολης, ένα σουβλάκι στο χέρι η κάτι που θα γουστάρει η παρέα σου εκείνη τη στιγμη και κάπου, σε κάποιο ωραίο σποτ βγάζεις το spray can και ταγκάρεις κάτι που να χει να κανει με την παρέα κι εσένα, για να’ναι εκει να επηρεάζει τους άλλους αλλά και να σας θυμίζει αυτό το date!

    Γιάννη, σ’ευχαριστούμε για τον χρόνο σου 🙂

    Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ και να δώσω ένα respect και μια αγκαλιά που μου κάνατε την τιμή να πω λίγα και καλά πράγματα για μενα! Big up🤟🏽

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ,...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα...

    Vault: Παλιότερα αφιερώματα

    Η Κυψέλη είναι cool: 10 μέρη για να την απολαύσεις στο έπακρο

    Περισσότερο από άλλες περιοχές στην Αθήνα, η Κυψέλη δείχνει να κερδίζει - έστω αργά...

    Τα 16 καλύτερα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα που πρέπει να γνωρίζεις 

    Ο μεζές είναι απόγονος του Διονύσου, είναι το highlight της εξόδου, είναι το προνόμιο...

    Ψαροφαγία στην Αθήνα: Το «detox» της Σαρακοστής με όλα τα οφέλη + 10 κορυφαία μαγαζιά που θα την απολαύσεις στο έπακρο

    Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με...

    Έξοδος στην Πετρούπολη: Οι must προτάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό

    Ο αστικός ιστός της Αττικής ακόμα κρύβει σημεία που μπορεί να μην γνωρίζεις ή...