36 ώρες στην Αθήνα: Το άρθρο των New York Times που αποθεώνει την αγαπημένη μας πόλη

Από την αρχαία Ακρόπολη στο επιβλητικό Πολιτιστικό Κέντρο Νιάρχου σχεδιασμένο από τον Piano Renzo, η ελληνική πρωτεύουσα προσελκύει ρεκόρ αριθμό τουριστών για να εξερευνήσει τα μνημεία του, καινούρια και παλιά.

Υπάρχουν πόλεις που μετρούν την ηλικία τους με τα χρόνια, αλλά υπάρχει κι η Αθήνα, η οποία μπορεί να καταγράψει την ιστορία της σε χιλιετίες. Από τις επικές μάχες έως τις αναποδιές, αυτή η αρχαία μητρόπολη ανέκαμψε ξανά και ξανά, αποδεικνύοντας ότι είναι ανθεκτική όσο καμία άλλη. Καθισμένη στις παρυφές των αρχαίων πολιτισμών, η ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε εύκολα να επιπλέει στις παλιές της δόξες. Αλλά πρόσφατες προσθήκες όπως το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποδεικνύουν ότι αυτή η πόλη στην καρδιά της Μεσογείου δεν φοβάται να δημιουργήσει νέα μνημεία και να αφήσει μια τολμηρές παρακαταθήκες στους μεταγενέστερους. Με μια εκθαμβωτική γαστρονομική σκηνή που εδράζεται σταθερά στις παραδόσεις και το έδαφος της χώρας – την ελληνική έννοια της αγάπης και της φιλοξενίας – δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αθήνα υποδέχτηκε έναν αριθμό ρεκόρ τουριστών το περασμένο έτος. Ευτυχώς για εμάς τους επισκέπτες, υπάρχουν πολλά να βιώσουν σε αυτή την ιστορική πόλη.

Παρασκευή

1) 4 μ.μ. Νέα Αγορά

Ολοκληρωμένο το 2016, το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον Piano Renzo, στεγάζει την εθνική βιβλιοθήκη και την όπερα στα όμορφα, περιποιημένα εδάφη του, με τα διάσπαρτα νεαρά ελαιόδεντρα. Ακόμη και αν χάσετε την αρχιτεκτονική περιήγηση στα αγγλικά που ξεκινά στις 10 το πρωί, μπορείτε να περιηγηθείτε στους διάφορους χώρους του συγκροτήματος, κάνοντας drop in σε μια ελεύθερη υπαίθρια τάξη tai chi ή να καθίσετε σε μια από τις κατακόκκινες καρέκλες της όπερας και να απολαύσετε την εντυπωσιακή ακουστική. Εναλλακτικά, απλά σταθείτε κάτω από την οροφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να δείτε “πιάτο” την Αθήνα και την θάλασσα.

2) 6 μ.μ. Παραμένοντας στα πέριξ

Ανεβείτε στο δωρεάν λεωφορείο που αναχωρεί από το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και καταλήγει στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ και “χαθείτε” στην πιο “it” γειτονιά, το Κουκάκι (πατήστε εδώ για το αφιέρωμα του Athens Hot Spots στο Κουκάκι). Τα κάποτε παραμελημένα πεζοδρόμια που πλαισιώνται από νερατζιές, έχουν ζωντανέψει με μπουτίκ και καφέ που εξυπηρετούν τους νεαρούς Αθηναίους καθώς και τους Ευρωπαίους τουρίστες. Για να κατανοήσετε τις αστικές ρίζες της συνοικίας, πάρτε μια δόση από υδατάνθρακες και άνεση μέσα στο Takis Bakery, το οποίο αναστατώνει τους γείτονες από το 1962 με καλοψημένα κουλούρια με σουσάμι, πλούσιες πίτες τυριού και αρτοσκευάσματα. Στον στενό του ίδιου δρόμου, τα παιδιά του αρτοποιού μετουσιώνουν την παράδοση της οικογένειας Παπαδόπουλου στην γαστρονομία με το Drupes & Drips, ένα λιλιπούτειο wine bar όπου μπορείτε να αναζωογονηθείτε για τη νύχτα με ένα εσπρέσο freddo, ένα shot καφεΐνης που ανακινείται με πάγο (€ 1,90 ή περίπου 2,20 δολάρια).

3) 9:30 μ.μ. Μια γαστρονομική Οδύσσεια

Πολλά φανταχτερά στέκια εμφανίστηκαν γύρω από το Κουκάκι, αλλά οι κάτοικοί του παραμένουν πιστοί στην Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (πατήστε εδώ για το αφιέρωμα του Athens Hot Spots στο εστιατόριο), ένα εστιατόριο γειτονιάς που διαχέει στο πεζοδρόμιο. Ένα γεύμα εδώ είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα, με εποχιακά συστατικά που προέρχονται από διάφορα νησιά της χώρας, σε συνδυασμό με τα αποκλειστικά εγχώρια τυριά και κρασιά. Από την πλούσια σε βότανα σαλάτα κολοκυθιών (8,20 €) μέχρι το χταπόδι αργά-μαγειρεμένο σε πήλινο δοχείο (18,40 €), κάθε πιάτο αναδεικνύει την ρουστίκ μαγειρική με ένα άγγιγμα κεφαλαιουχικής πολυτέλειας, που ζει μέχρι και στο όνομά της, που τιμά τον πολιούχο των μαγείρων.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει ανεκτίμητα αντικείμενα από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου. (c) Eirini Vourloumis για τους New York Times

Σάββατο

4) 8 π.μ. Κυκλαδική Αθήνα

Ξεκινήστε το πρωινό σας με μια βόλτα στα Αναφιώτικα, με τα ασβεστωμένα σπίτια σχεδόν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό το γεωμετρικό μίσχο των εξοχικών κατοικιών χτίστηκε τον 19ο αιώνα από εποίκους από την Κυκλαδίτικη νήσο Ανάφη, τον λιλιπούτειο γείτονα της Σαντορίνης. Εδώ, τα λουλούδια ξεχειλίζουν από γλάστρες και κοσμούν τα λαβυρίνθια μονοπάτια, όπου οι αδέσποτες γάτες δεν έχουν τόσο την απαίτηση όσο την σιγουριά ότι θα γευτούν και θα χαϊδευτούν.

5) 9 π.μ. Η Πόλη αφ’υψηλού

Ακόμη και ο ταλαιπωρημένος ταξιδιώτης δεν θα έχανε μια περιήγηση στην Ακρόπολη, η οποία δικαίως στέκει επιβλητικά πάνω από την πόλη. Το ανεκτίμητης αξίας θαύμα, αποτελείται από αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του ναού του Παρθενώνα, σ’ένα ατελείωτο παιχνίδι Tetris με στόχο να καταγραφούν, να αποκατασταθούν και επανατοποθετηθούν τα πολλά θραύσματα του (και αντικαταστάσεις για τα κομμάτια που λείπουν). Για να απολαύσετε αυτό το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού χωρίς τα σκαλιά, περπατήστε στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα συναντήσετε πρόσωπο με πρόσωπο με μια αναπαλαίωση της περίπλοκης ζωφόρου που κάποτε περικύκλωνε  το ναό. (Η είσοδος στην Ακρόπολη είναι € 20, Μουσείο, € 5).

Η πλατεία Αβυσσηνίας έχει μια δημοφιλή αγορά, προσελκύοντας Αθηναίους από όλους τους δρόμους της ζωής. (c) Eirini Vourloumis για τους New York Times

6) 12 μ.μ. Η καρδιά της πόλης

Η αρχαία αγορά στους πρόποδες της Ακρόπολης δεν βλέπει ιδιαίτερη εμπορική δράση αυτές τις μέρες, οπότε κατευθυνθείτε στην γεμάτη ζωντανή κεντρική αγορά του Βαρβάκειου, όπου οι πωλητές προσπαθούν να ξεπεράσουν τις φωνές ο ένας του άλλου διαφημίζοντας φρέσκα αλιεύματα, πολύχρωμα λαχανικά και κρέατα. Τα ανεπιτήδευτα εστιατόρια στην αγορά, όπως η Ήπειρος, προσφέρουν την πιο φρέσκια επιλογή για να απολαύσετε πατσά ή μαγειρίτσα, τη σούπα αρνιού που παραδοσιακά προορίζεται για τις πρώτες πρωινές ώρες του Πάσχα. Λίγα βήματα μακριά από την αγορά, το delicatessen Καραμανλίδικα σερβίρει μεζέδες και ούζο, όπως ποικιλία (€ 16) και καπνιστό ψάρι (από € 5,50) σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο.

7) 3 μ.μ. Χρυσό, Ασημί, Χάλκινο

Ταξίδι στο χρόνο στη Νεολιθική εποχή και στη συνέχεια εννέα χιλιετίες μετά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (€ 10), το οποίο παρουσιάζει ανεκτίμητα αντικείμενα από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου. Από την περίφημη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνωνα μέχρι το άγαλμα της Άρτεμις, πήλινα ευρήματα και εξαιρετικά κοσμήματα, οι διαχρονικοί θησαυροί του μουσείου αποτελούν απόδειξη για τη μακροζωία της τέχνης.

8) 6 μ.μ. Raising the Roof

Στο κέντρο της Αθήνας, οι τοιχογραφίες με θέα στο λόφο της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού καμουφλάρουν αμέτρητες στέγες από μπλοκ τσιμέντου. Το ηλικίας ενός έτους Anglais είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, με τα πολύχρωμα φώτα στριμωγμένα πάνω από ένα νεανικό κοινό. Το A for Athens, πάνω στην πολυσύχναστη πλατεία Μοναστηρακίου, σερβίρει μυθικά ποτά όπως ο Πολύφημος ο Κύκλωπας, καθώς και ένα cockatl μαστίχα, το ευωδιαστό δέντρο ρητίνης της Χίου (€ 12).

9) 8 μ.μ. Μεζές και ντάκος

Τα ποικίλα πιάτα, οι vintage ταπετσαρίες και τα τραπέζια Formica μπορεί να σηματοδοτούν ένα hipster hangout, αλλά το κρητικό εστιατόριο Aster έχει την ουσία για υποστηρίξει το ιδιόρρυθμο στυλ του. Βυθιστείτε σε μεζέδες όπως ο σολομός με πιπερόριζα, η σαλάτα με φακές (€ 5,50) και τα τηγανητά κεφτεδάκια με πλούσιο γιαούρτι (€ 6). Και μην παραλείψετε να πάρετε ντάκο, την απάντηση της Ελλάδας στην panzanella, με σφήνες διπλού παξιμαδιού με ώριμες ντομάτες και κρεμώδες τυρί (€ 4).

10) 10 μ.μ. Bohemian Rhapsody

Κλείστε το βράδυ του Σαββάτου στου Ψυρρή, μια πρώην βιομηχανική περιοχή όπου τα καταστήματα σιδηρικών και τα ατελιέ μόδας συνυπάρχουν αρμονικά. Τα μικρά δρομάκια που ξεχύνονται από την πλατεία Ηρώων είναι γεμάτα από εκρηκτικές εγκαταστάσεις που ταλαντεύονται μέχρι την αυγή, αλλά για μια εμπειρία που διαχωρίζει καλύτερα τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο grunge και το λαμπερό, κατευθυνθείτε στην Cantina Social. Ένα γεμάτο καφέ που δίνει τη θέση του σε εορταστική πελατεία καθώς πλησιάζει η νύχτα. Με soundtrack που μπορεί να κυμαίνεται από τα σκοτεινά indie συγκροτήματα στα πιο λαμπρά ποπ, ένα πολυποίκιλο πλήθος φοιτητών, στελεχών των μέσων ενημέρωσης και, μερικές φορές, drag queens, συγκεντρώνονται στην αυλή όπου η προβολή παλιών ταινιών μετατρέπει τους τοίχους σε πίνακες ποπ τέχνης.

Κυριακή

11) 8 π.μ. Περιέργα ευρήματα 

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν υπάρχει έλλειψη στα καταστήματα που εμπορεύονται όμοιους πίνακες σκακιού και ανεπίσημα μπλουζάκια κοντά στο κεντρικό δρόμο της πλατείας Μοναστηρακίου. Αλλά μόνο τα πρωινά της Κυριακής εκκεντρικοί ρακοσυλλέκτες φτάνουν στην Πλατεία Αβυσσύνιας για να πουλήσουν μια γκάμα από περίεργα ευρήματα. Το πραγματικό θέλγητρο της υπαίθριας αγοράς, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τους Αθηναίους όλων των κοινωνικών στρωμάτων να συναντώνται.

12) 12 μ.μ. Ώρα νησιού

Σε λιγότερο από μισή ώρα, το μετρό σας μεταφέρει από την πλατεία Μοναστηρακίου στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τα πλοία και οι κρουαζιέρες αναχωρούν για μακρινούς προορισμούς. Αλλά δεν χρειάζεται να ζηλεύετε όσους κατευθύνονται προς τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αποδράσετε μακρυά. Η Ύδρα (πατήστε εδώ για το αφιέρωμα του Athens Hot Spots στην Ύδρα), ένα νησί 25 τετραγωνικών μιλίων από οικείους ορμίσκους και μοναστήρια στην κορυφή του λόφου, μόλις 1,5 με 2 ώρες το πλοίο (€ 28). Εκεί, ψαρόβαρκες και πολυτελή σκάφη συνυπάρχουν στο λιμάνι της πρωτεύουσας, που ονομάζεται επίσης Ύδρα, κι όπου ζουν οι περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι του νησιού. Μετά από ένα γεύμα με σαγανάκι και μαρινάτο γαύρο, σε μια από τις πολλές ταβέρνες που περιβάλλουν τον παραλιακό δρόμο, ξεκινήστε από αυτή τη γραφική πόλη για μια βουτιά στη θαυμάσια θάλασσα. Θα πρέπει να περπατήσετε αν δεν μπορείτε να πείσετε έναν από τους ντόπιους να σας επιτρέψουν να δανειστείτε ένα γαϊδουράκι: Το νησί είναι ευτυχώς απαλλαγμένο από μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα.

(c) Eirini Vourloumis για τους New York Times