spot_img
More

    Κεμπαπτζίδικον Μπουρνοβαλιά: Γεύσεις, οι Γέφυρες του Παρελθόντος

    γράφει η Άννα-Μαρία Κόκκαλη

    Homeνεα σμυρνηΚεμπαπτζίδικον Μπουρνοβαλιά: Γεύσεις, οι Γέφυρες του Παρελθόντος

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξαναγυρίσει κανείς στις αναμνήσεις. Συμβαίνει μέσα από την μουσική, τις ιστορίες των παππούδων, τα ποιήματα, τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των φίλμ. Ο καλύτερος όμως είναι το φαγητό, γιατί μέσα του κρύβεται το άρωμα, η αύρα και η ζωή των ανθρώπων. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και γι’αυτό ακόμα και χρόνια μετά μπορεί να γεφυρώσει το λησμονημένο παρελθόν με το παρόν.

    Το Κεμπαπτζίδικον Μπουρνοβαλιά έχει πάρει το όνομα του από τον Μπουρνόβα, προάστιο της Σμύρνης. Στα τουρκικά λεγεται Bornova από τις λέξεις burun και ova πού σημαίνουν το άκρο της πεδιάδας, μιας και βρισκόταν στις πλαγιές του βουνού Σιπύλου στα Βοριοανατολικά της Πόλης. Στο προάστιο αυτό έμεναν οι ευκατάστατες οικογένειες αλλά ήταν και η συνοικία των ξένων και ιδιαίτερα των Άγγλων κατοίκων. Η σύνδεση με την περιοχή που στεγάζεται το μαγαζί είναι εμφανέστατη αφού η Νέα Σμύρνη (Αγίας Σοφίας 93) είναι μία από τις εύπορες περιοχές που οικοδόμησαν οι Μικρασιάτες ερχόμενοι στην καινούργια τους πατρίδα.

    Ας μιλήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια για τα εκλεκτά εδέσματα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει στην Μπουρνοβαλιά: παστουρμαδοπιτάκια, πατάτες τηγανητές με αυγά μάτια και σουτζούκι, δροσερό ταμπουλέ, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή, και φυσικά τον βασιλιά της πολίτικης κουζίνας, το γιαουρτλού σε πλούσια μάλιστα μερίδα! Τελευταίος σταθμός του υπέροχου αυτού γαστρονομικού ταξιδιού είναι η σοκολατόπιτα με παγωτό, που κερνάει το μαγαζί, αφήνοντάς σου την πιο γλυκιά γεύση.

    Ο χώρος δίνει σάρκα και οστά στις μνήμες προσφέροντας ενα σπίτι σε όλες τις αναμνήσεις που ξυπνάει το πολίτικο φαγητό. Είναι ζεστός με τα τούβλα και τα παραδοσιακά αντικείμενα που στολίζουν τους τοίχους. Το σέρβις είναι εξαιρετικό και πάντα σε υποδέχονται με ένα μεγάλο χαμόγελο! Όλα αυτά προσδίδουν στην ατμόσφαιρα έναν οικείο τόνο που δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας.

    Αποδεδειγμένα, ο καλύτερος τόπος να διατηρηθεί η πλούσια μικρασιατική ιστορία είναι στα Κεμπαπτζίδικα, όπου οι πολίτικες γεύσεις και η ρεμπέτικη μουσική κλείνουν παιχνιδιάρικα το μάτι στο παρελθόν δείχνοντας, πως στην πραγματικότητα η ιστορία σβήνεται μόνο όταν την ξεχνάμε. Από την πρώτη ματιά… μέχρι την πρώτη μπουκιά, θα το ερωτευτείτε.

    Κεμπαπτζίδικον Μπουρνοβαλιά
    Αγίας Σοφίας 93, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109311125
    Facebook | Ιnstagram

    Διαβασε επισης