spot_img
More

    The Beer Guide: 10+2 προορισμοί για ψαγμένη μπύρα στην Αθήνα (+ ένας σύντομος οδηγός για να «παίζεις» τη μπύρα στα δάχτυλα)

    Αυτή η ιστορία που λέγεται μπύρα μου θυμίζει το τραγούδι του Χαριτοδιπλωμένου που λέει «Ψηλές, κοντές, ξανθιές, μελαχρινές, αδύνατες, χοντρές όλες καλές… έχουνε κάτι που θες»… Ο ζύθος έχει πολλές εκφάνσεις και οι μυημένοι (που γνωρίζουν τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητές της) είναι άνθρωποι που εκτιμούν αυτό το εύρος – από την προέλευση, τη συνταγή και την παραγωγή μέχρι τις νότες, την επίγευση και το είδος, κάθε μπύρα έχει τη δική της θέση στο ζυθικό πάνθεον. Αν δεν ξέρεις από μπύρα, δε σε παρεξηγούμε… Κι εμείς έτσι ήμασταν. Αυτό που συνειδητοποιήσαμε δημιουργώντας αυτό το αφιέρωμα είναι ότι αν έχεις τη διάθεση να την εξερευνήσεις, η μπύρα θα σου αποκαλύψει έναν ολόκληρο κόσμο που ούτε που φανταζόσουνα ότι υπάρχει.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι περισσότερες ιστορικές αναφορές περιγράφουν την ανακάλυψη της μπύρας σαν ατύχημα, 6 με 8 χιλιάδες χρόνια πριν από τους Σουμέριους. Ήταν, χωρίς αμφιβολία, μια ουράνια αποκάλυψη και από τότε η τέχνη εξελίχθηκε, έγινε πιο εκλεπτυσμένη και ταξίδεψε στους αιώνες σαν την Ολυμπιακή φλόγα. Σπόροι (όπως το ρύζι, ο λυκίσκος, το κριθάρι και το κεχρί) αποτέλεσαν και τις πρώτες οργανωμένες καλλιέργειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μπύρα γεννήθηκε από το ψωμί. Οι υγροί κόκκοι γνώρισαν αυθόρμητη ζύμωση κι έτσι το πιο δημοφιλές και πιο αρχαίο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο άλλαξε την πορεία της ιστορίας.

    Οι Σουμέριοι δίδαξαν τους Βαβυλώνιους, οι οποίοι δίδαξαν τους Αιγύπτιους, οι οποίοι με τη σειρά τους την γνώρισαν στους Έλληνες, στη συνέχεια στους Ρωμαίους και καταλήγοντας στους Άγγλους, άρχισε να μοιάζει περισσότερο με την μπύρα του σήμερα. Η λαχτάρα για μπύρα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική αγάπη, με την απλή συνειδητοποίηση του τί είναι και πως φτιάχνεται. Για την παραγωγή της μπύρας είναι απαραίτητα τέσσερα βασικά συστατικά: νερό, βύνη (malt), λυκίσκος (hops) και μαγιά (yeast). Η ζυθοποίηση ξεκινάει με τη διαδικασία της σακχαροποίησης (mashing). Σε αυτό το στάδιο, η βύνη αφού θρυμματιστεί, βυθίζεται σε ζεστό νερό, ώστε να παραχθούν ζυμώσιμα σάκχαρα, δίνοντας ταυτόχρονα γεύση και χρώμα στο νερό, που πλέον λέγεται γλεύκος (wort). Στο επόμενο στάδιο, η βύνη απομακρύνεται και το γλεύκος βράζεται με την προσθήκη λυκίσκου, ο οποίος θα δώσει στο γλεύκος την επιθυμητή πικράδα, αλλά και τα χαρακτηριστικά του αρώματα. Αφού το γλεύκος κρυώσει, μεταφέρεται σε δοχεία, όπου θα ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης (fermentation). Η ζύμωση γίνεται με την προσθήκη μαγιάς, η οποία καταναλώνει τα σάκχαρα που περιέχει το γλεύκος και παράγει αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, ακολουθεί η ενανθράκωση (carbonation) και η εμφιάλωση της μπύρας. Η λέξη μπύρα προέρχεται από το λατινικό “bibere” που σημαίνει “ποτό”.

    Με αφορμή την θρυλική Saint Patrick’s Day στις 17η Μαρτίου, που γιορτάζει τον ιρλανδέζικο πολιτισμό και κατ’επέκταση μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές του στην ανθρωπότητα, τη μπύρα, το Athens Hot Spots κυκλοφόρησε και ξεχώρισε 10 pubs που θα σου προσφέρουν το μοναδικό τρίπτυχο ψαγμένων ζύθων – κολασμένων πιάτων – μοναδικού περιβάλλοντος: