spot_img
More

    Parlapanides Brothers: Οι ομογενείς δημιουργοί του Blood of Zeus – του πρώτου anime με θέμα την ελληνική μυθολογία – συζητούν μαζί μας για την συναρπαστική τους σειρά που «trendάρει» στο Netflix

    Οι Έλληνες λάτρεις των anime – κι όχι μόνο – τον τελευταίο μήνα έχουν να εντάξουν έναν ακόμη τίτλο στις λίστες των all time αγαπημένων τους σειρών, κι αυτός δεν είναι άλλος από το πρόσφατα released «Blood of Zeus» στο Netflix. Η σειρά εμπνέεται από την μυθολογία μας, τους θεούς, τους δαίμονες και την αρχαία μας ιστορία για να αφηγηθεί «ένα χαμένο από την προφορική παράδοση έπος», που ακόμα κι αν δεν είσαι fan των κινουμένων σχεδίων, θα σε κερδίσει με την πρωτότυπη πλοκή του αλλά και την καθηλωτική του σκηνοθεσία (εμείς το παρακολουθήσαμε όλο σε ένα βράδι!)

    Photo: Netflix

    Η σειρά πραγματεύεται τις περιπέτειες του Ήρωνα, ενός θνητού νεαρού που ζει απλοϊκά και μάλλον φτωχά, σ’ένα απομακρυσμένο και φιλήσυχο χωριό της Ελλάδας. Όταν οι συγκυρίες φέρνουν στον τόπο του μια στρατιά δαιμόνων αλλά και την γοητευτική πολεμίστρια Αλεξία, ο Ήρων ανακαλύπτει την πραγματική του κληρονομιά – το γεγονός ότι είναι γιός του Δία – και την αποστολή του να σώσει τον κόσμο από τις σκοτεινές οντότητες που τον εποφθαλμιούν. Αναμεμειγμένο σε όλη την πλοκή, είναι το Δωδεκάθεο σ’έναν υπέροχα αποτυπωμένο Όλυμπο, που εμπλέκεται άλλοτε φανερά κι άλλοτε δόλια στις ζωές των πρωταγωνιστών.

    Photo: Netflix

    Με όλα τα συστατικά μιας μυθολογικής αφήγησης – το πάθος, την ύβρη και τη νέμεση – το Blood of Zeus επανεφευρίσκει τις παραδόσεις και τις αποδίδει μ’ένα φρέσκο τρόπο στο τώρα, μυώντας ολοένα και περισσότερους παγκόσμιους θεατές στην ελληνική μυθολογία. Είχαμε την τιμή να μιλήσουμε με τους Ελληνοαμερικάνους εμπνευστές και δημιουργούς του, τον Charley και τον Vlas Παρλαπανίδη, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας και ακυκλοφόρητο backstage υλικό για τους Έλληνες fans της σειράς. 

    Photo by Alberto E. Rodriguez/Getty Images
    • Καταρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που βρήκατε τον χρόνο μέσα στο φορτωμένο σας πρόγραμμα να μιλήσετε μαζί μας. Είναι τιμή μας. Έχετε καθιερωθεί ως ένα tour de force τόσο στην σεναριογραφία όσο και την παραγωγή στην Αμερική, αλλά τα πράγματα δεν ήτανε πάντα ρόδινα για εσάς. Θα θέλατε να μας πείτε πως ξεκίνησε η καριέρα σας και ποια είναι η νούμερο ένα συμβουλή που θα δίνατε στους νέους επίδοξους αναγνώστες μας; 

    VP: Εμείς σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώνετε να γράψετε αυτό το άρθρο! Κι ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, σχεδόν αισθάνομαι ότι είναι μια φιλοφρόνηση που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε. Αλλά σας ευχαριστούμε πάραυτα. Έχετε δίκιο, τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε ρόδινα, για την ακρίβεια αυτό που βιώσαμε ξεκινώντας ήταν η αποτυχία. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους συγγραφείς και σεναριογράφους. Ασφαλώς, είχαμε και κάποιες νίκες στη διαδρομή μας που μας βοήθησαν να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Κλειδί σε όλα αυτά, ήταν το να βρίσκουμε τη δύναμη να σηκωνόμαστε ξανά στα πόδια μας και το να μην αφήνουμε την απόρριψη να μειώσει τον ενθουσιασμό μας γι’αυτό που κάνουμε. Τώρα, όσον αφορά το πως ξεκινήσαμε, πάντα ξέραμε ότι θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα δημιουργικό μονοπάτι μέσω του οποίου να μπορούμε να πούμε ιστορίες που θα συγκινούσαν τους ανθρώπους. Όποιο κι αν είναι το μέσο – κινηματογράφος, τηλεόραση, animation – όλα αρχίζουν από τον γραπτό λόγο. Συνεπώς ξέραμε ότι πρέπει να γίνουμε καλοί συγγραφείς για να τα καταφέρουμε στην βιομηχανία αυτή. Αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο διαβάζοντας διάφορα σενάρια και «πιλότους». Το διάβασμα είναι πολύ σημαντικό, κι ασφαλώς όσο πιο πολύ γράφεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά, δεν υπάρχουν ημίμετρα. Αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινα στους νέους συγγραφείς. Και μετά χρειάζεται και λίγη τύχη. Αλλά όπως λένε, τύχη είναι η προετοιμασία που συναντά την ευκαιρία. Για εμάς αυτή η ευκαιρία ήταν το «Live Bet», ένα σενάριο που γράψαμε και έτυχε του ενδιαφέροντος ενός ατζέντη της William Morris, ο οποίος μετά το πούλησε στα Universal Studios. Αυτό ήταν το εισιτήριό μας στο επάγγελμα και είμαστε ευλογημένοι που δουλεύουμε σε αυτό το έκτοτε. 

    «τυχη ειναι η προετοιμασια που συναντα την ευκαιρια» – Vlass Parlapanides

    CP: Συμφωνώ με όλα όσα είπε ο Βλάσσης. Είναι μια ιδιαίτερα αβέβαιη δουλειά, δεν υπάρχει σταθερότητα. Υπάρχουν μόνιμα σκαμπανεβάσματα και αβεβαιότητα. Για τον λόγο αυτό, αυτό που πάντα συμβουλεύουμε τους επίδοξους συγγραφείς και σεναριογράφους είναι το εξής: Αν υπάρχει κάτι άλλο, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ που πιστεύετε ότι θα σας κάνει ευτυχισμένους, κάντε αυτό. Ακολουθήστε τον δρόμο του γραψίματος μόνο αν αυτό είναι το μόνο που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Αν είναι ο αέρας που αναπνέετε. Με αυτό σαν δεδομένο, το καταπληκτικό πράγμα στην συγγραφή είναι ότι είναι ένας κλάδος με αξιοκρατία. Δεν έχει σημασία από που είσαι, ποιον ξέρεις ή σε ποιο σχολείο πήγες. Αν γράψεις κάτι που ο κόσμος θα αγαπήσει, (οι εταιρίες παραγωγής) θα το αγοράσουν. Τα πτυχία κι οι πιστοποιήσεις δεν μετράνε. Για να γράψεις δεν χρειάζεσαι την άδεια κανενός. Δεν χρειάζεται να περάσεις από casting ή να προσληφθείς. Μπορείς απλά να κάτσεις κάτω και να το κάνεις. Αφιέρωσε σκληρή δουλειά για να εξελίξεις την τέχνη σου και την ικανότητά σου. Ειλικρινά, τα πρώτα σου σενάρια δεν θα είναι και τόσο καλά. Για τους περισσότερους, είναι το πέμπτο, το έκτο ή ακόμα και το 7ο σενάριό τους που θα καταφέρει να πουληθεί. Για την ακρίβεια, η μέση ηλικία για να μπεις στο Writers Guild of America (την επαγγελματική ένωση των σεναριογράφων εδώ στο Hollywood) είναι 34 χρονών. Εργαστήκαμε σε πολλές δουλειές για επιβίωση για χρόνια – γράφοντας παράλληλα στον χρόνο που μας απέμενε – μέχρι να πουλήσουμε το πρώτο μας σενάριο. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσει η ικανότητά σου στο επιθυμητό. 

    Photo: Netflix
    • Το Blood of Zeus δεν είναι η πρώτη σαν ενασχόληση με την ελληνική μυθολογία σαν βάση για την εξιστόρησή σας. (Έγραψαν και το σενάριο της ταινίας Immortals το 2011) Τι είναι αυτό που σας τραβάει σε αυτή τη θεματολογία, σαν μέσο για να αναπτύξετε μια πλοκή; 

    VP: Αγαπάμε την ελληνική μυθολογία, γι’αυτό πάντα επιστρέφουμε σε αυτή. Οι ιστορίες από την ελληνική μυθολογία ήταν οι πρώτες που ακούσαμε. Η μητέρα μας και η γιαγιά μας μας τις αφηγούνταν και είμασταν πάντα ενθουσιασμένοι να τις ακούμε. Μας δημιουργούσαν μια αίσθηση έκπληξης και δέους και μας έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα. Επίσης η μητέρα μας πάντα στο τέλος μας άφηνε μετέωρους μ’ένα cliffhanger (σ.σ. μια απότομη λήξη στην ιστορία που όμως έχει αφήσει σε κρίσιμο σημείο την πλοκή). Μας έλεγε ότι πρέπει να είμαστε καλά παιδιά για να μπορέσουμε να μάθουμε την επόμενη μέρα την εξέλιξη. Αυτό ήταν έξυπνο, γιατί λειτουργούσε. Οπότε, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να γράψουμε τα επεισόδια του Blood of Zeus, θέλαμε να πούμε μια ιστορία που θα προκαλούσε τα ίδια συναισθήματα που νιώθαμε κι εμείς ακούγοντας για πρώτη φορά αυτά τα ελληνικά έπη. Θελήσαμε να μαγνητίσουμε τους θεατές σε αυτό τον κόσμο, να τους ενθουσιάσουμε, να τους κάνουμε να κλάψουν, να γελάσουν, να τους εμπνεύσουμε και να κλείσουμε κάθε επεισόδιο με αυτή την απότομη λήξη που σε κάνει να θες να δεις κι άλλο. 

    Photo: Netflix

    CP: Επίσης η ελληνική μυθολογία, στην πλήρως μεροληπτική μας άποψη, είναι η σπουδαιότερη συλλογή αφηγημάτων του αρχαίου κόσμου. Αυτές οι ιστορίες έχουν αντέξει την δοκιμασία του χρόνου και είναι βαθιά σφυριλατημένες στην συλλογική συνείδηση. Είναι ένα υπέροχο σύμπαν μέσα στο οποίο μπορείς να δουλέψεις. Επίσης, η βιομηχανία μας ως γνωστόν είναι επικεντρωμένη στους υπερήρωες, πράγμα που κάνει την ελληνική μυθολογία ακόμα πιο επίκαιρη. Οι Ολύμπιοι Θεοί ήταν οι πρώτοι υπερήρωες. Αυτό που έκαναν η Marvel και η DC ήταν να τους βάλουν κοστούμια, γι’αυτό θεωρούμε και ότι η ανταπόκριση διαχρονικά σε αυτούς είναι τόσο θετική. Ακόμα, πιστεύω ότι η ελληνική μυθολογία είναι εκ φύσεως σύγχρονη, αφού οι Έλληνες Θεοί ήταν ανθρωπομορφικές οντότητες, που σημαίνει ότι είχαν τα ελαττώματα τους όπως εμείς. Δεν γνωρίζανε τα πάντα, δεν ήταν παντοδύναμοι και δεν ήταν αλάνθαστοι. Γι’αυτό πιστεύουμε ότι η ελληνική μυθολογία είναι και θα είναι επίκαιρη. Είναι το πρότυπο για όλους τους υπερήρωες. 

    Photo: Netflix
    • Η παραγωγή, από τις χρωματικές επιλογές μέχρι το ίδιο το animation, την επική μουσική και ασφαλώς το γράψιμο που τα ενώνει όλα, είναι άρτια. Η διαδικασία είναι οργανική ή υπάρχει πολύ «μπρος-πίσω» για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο αριστούργημα;

    VP: Και πάλι σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια! Τα εκτιμούμε πολύ! Δεν μπορούμε να σας περιγράψουμε τι σημαίνει για εμάς να αρέσει η σειρά στους Έλληνες θεατές. Θελήσαμε να τους δικαιώσουμε δημιουργώντας μια σειρά που όχι μόνο θα τους άρεσε – θα ΣΑΣ άρεσε – αλλά και θα σας έκανε περήφανους. Οπότε και πάλι, είναι πολύ σημαντικό για εμάς το ότι σας «κέρδισε» το Blood of Zeus. Τώρα, όσον αφορά τη διαδικασία, σίγουρα μας ήταν οικεία η ελληνική αφήγηση, οπότε θελήσαμε να συμπεριλάβουμε όλα τα στοιχεία της, συστήνοντας παράλληλα ένα νέο χαρακτήρα στον σύμπαν αυτό, παίρνοντας δημιουργικές ελευθερίες για να παρουσιάσουμε μια νέα, πρωτότυπη ιστορία. Ακόμα, θελήσαμε να πούμε μια ιστορία που θα συμπεριλάμβανε τους Έλληνες Θεούς, και τα μυθολογικά όντα, γιατί είναι αγαπητοί σε όλο τον κόσμο. Και μετά αφιερώσαμε χρόνο στο να βρούμε τι παρακινεί και τι πρεσβεύει κάθε χαρακτήρας. Μετά, η πλοκή σχεδόν γράφτηκε μόνη της. Όσον αφορά τις χρωματικές επιλογές, σε αυτό δούλεψαν ο σκηνοθέτης μας και οι καλλιτέχνες της σειράς. Είμαστε πραγματικά ευλογημένοι που συνεργαστήκαμε με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Shaunt Nigoghossian (που είναι κατά 1/4 Έλληνας!) αλλά και την εξαιρετικά χαρισματική ομάδα καλλιτεχνών στα Powerhouse Animation Studios.

    «η ελληνικη μυθολογια, στην πληρως μεροληπτικη μας αποψη, ειναι η σπουδαιοτερη συλλογη αφηγηματων του αρχαιου κοσμου. Αυτες οι ιστοριες εχουν αντεξει την δοκιμασια του χρονου και ειναι βαθια σφυριλατημενες στην συλλογικη συνειδηση» – charlie Parlapanides

    CP: Ο Βλάσσης ανέφερε ότι είμασταν τυχεροί να δουλέψουμε με μια τόσο ταλαντούχα ομάδα ανθρώπων, πράγμα που ισχύει. Αν και πάντα είχαμε μια έντονη εικόνα της ιστορίας που θέλαμε να αφηγηθούμε, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να γίνει μια συνεργατική διαδικασία. Δεν υπάρχει χώρος για εγωισμούς σε δημιουργικές προσπάθειες. Κατά τη γνώμη μου, ο εγωισμός οδηγεί στον θάνατο της δημιουργικής διαδικασίας. Μη παρεξηγηθώ, είμαστε Έλληνες, οπότε έχουμε ισχυρές απόψεις. Αλλά πιστεύουμε ότι η καλύτερη ιδέα νικά, και πάντα εμμένουμε σε αυτό το ήθος. Πρέπει να είσαι ταπεινός και ανοιχτός σε όλες τις ιδέες. Και όπως είπε ο Βλάσσης, υπήρχαν αρχέτυπα στα οποία θελήσαμε να μείνουμε πιστοί, ώστε να αποδώσουμε τιμή στην ελληνική μυθολογία. Πάντα λέμε ότι αυτή δεν είναι δικιά μας ιστορία, αλλά ιστορία της Ελλάδας. 

    Photo: Netflix
    • Μέσα από τη σειρά σας δημιουργείτε ένα φρέσκο και συναρπαστικό «ρήγμα», στην ελληνική μυθολογία. Αφηγείστε «τις χαμένες ιστορίες που δεν κατεγράφησαν», αφού η μυθολογία μεταλαμπαδευόταν από στόμα σε στόμα. Πως γεννήθηκε λοιπόν η ιστορία του Ήρωνα; 

    VP: Όπως είπαμε, η ελληνική μυθολογία ήταν τα πρώτα «παραμύθια» που ακούσαμε από τη μητέρα και τη γιαγιά μας. Και αυτές με τη σειρά τους, δεν διάβαζαν κάποιο βιβλίο. Μας τα επικοινωνούσαν, όπως κι αυτές τα είχαν ακούσει μικρές, όπως και στην αρχαιότητα – προφορικά. Έτσι μοιραζόταν η ελληνική μυθολογία, κι έτσι πέρασε από γενιά σε γενιά. Πολλές πτυχές της και ιστορίες της δεν καταγράφτηκαν ποτέ. Αυτό το βρίσκαμε πάντα πολύ ενδιαφέρον. Και μετά, όπως κάνει κάθε συγγραφέας, αρχίσαμε να κάνουμε πολλά ερωτήματα. Κι αν κάποιες ιστορίες χάθηκαν στη λήθη του χρόνου; Αν ισχυριζόμασταν ότι η ιστορία μας είναι μία από αυτές; Δεν θα ήταν τρομερά ενδιαφέρον; Είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια καινούργια, πρωτότυπη ιστορία λοιπόν, με όλους αυτούς τους χαρακτήρες που αγαπήσαμε μεγαλώνοντας. Έτσι συλλήφθηκε η ιδέα του Ήρωνα, που βγαίνει από τη λέξη «ήρωας».

    Photo: Netflix

    CP: Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η ιδέα του Blood of Zeus γεννήθηκε μέσα από μια πρόταση για παραγωγή που δεν ευοδώθηκε. Θέλαμε να κάνουμε ένα show ανθολογίας, όπως το American Horror Story, που να διαδραματίζεται στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας. Κάθε σεζόν, είχαμε στόχο να κάνουμε 10 επεισόδια, που θα εξερευνούσαν και μια διαφορετική ιστορία από την μυθολογία. Θα ξεκινούσαμε με τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο. Συζητώντας αυτή την ιδέα και τις πιθανές μελλοντικές της σεζόν, γεννήθηκε το στόρι του Blood of Zeus. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά αν ξέρεις την ελληνική μυθολογία σου, θα ανιχνεύσεις πως προέκυψαν τα στοιχεία της σειράς και που αυτή οδεύει. Και παρεπιπτόντως, ακόμα πιστεύουμε ότι μια ανθολογική σειρά εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία θα έσκιζε! 

    • Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε spoilers, η σειρά καταλήγει με ένα από τα πιο σοκαριστικά cliffhangers. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το σύμπαν του Blood of Zeus και τον πρωταγωνιστή μας τον Ήρωνα;

    VP: Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν μας δοθεί το ok για δεύτερη σεζόν. Αυτό προσδιορίζεται από το πόσος κόσμος θα παρακολουθήσει τη σειρά τον πρώτο μήνα προβολής της. Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να ξετυλίγουμε την ιστορία του. Ήταν ένα μοναδικό «ταξίδι» για εμάς – τόσο δημιουργικά όσο και επαγγελματικά. Και είναι σίγουρα ένα ταξίδι που θέλουμε να συνεχίσει σε συνεργασία με τους καταπληκτικούς ανθρώπους με τους οποίους είχαμε την χαρά να δουλέψουμε. 

    CP: Έχουμε δουλέψει στην ανάπτυξη της συνέχειας για μελλοντικές σεζόν. Όπως είπε ο Βλάσσης, το αν θα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε θα εξαρτηθεί από την τηλεθέασή της. Θα γνωρίζουμε σίγουρα στις προσεχείς εβδομάδες. Όπως και να έχει όμως, είμαστε ευγνώμονες στο Netflix που μας έδωσε την ευκαιρία να διηγηθούμε αυτό τον «μύθο». Ήτανε φανταστικά! 

    • Το site μας είναι για την Αθήνα. Τι σημαίνει η Αθήνα για τον καθένα σας ξεχωριστά;

    CP: Όταν σκέφτομαι την Αθήνα, πάντα χαμογελάω. Λειτουργεί συνειρμικά γιατί Αθήνα σημαίνει ταξίδι στην Ελλάδα. Αγαπάμε να επισκεπτόμαστε την Ελλάδα και να περνάμε χρόνο εκεί. Μάλιστα ήμασταν στην Αθήνα πέρυσι το καλοκαίρι (2019). Αν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί θα μέναμε! Κάθε φορά που κλείνουμε αεροπορικά εισιτήρια για την Αθήνα, έχουμε απίστευτο ενθουσιασμό και προσμονή. Και μετά είναι η ιστορία της Αθήνας. Στο μυαλό μου έρχεται πολλές φορές η «Σχολή των Αθηνών» (σ.σ. η διάσημη νωπογραφία του Ραφαήλ) και η καρδιά μου σκιρτά. 

    VP: Συμφωνώ απόλυτα! Η Αθήνα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Η κολλητή της γυναίκας μου παντρεύτηκε στην Αθήνα και έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις από το ταξίδι μας εκεί. Μια πόλη τόσο πλούσια σε ιστορία και κουλτούρα. Η γενέτειρα της δημοκρατίας και μερικών από τα πιο λαμπρά μυαλά παγκοσμίως. Πόσες πόλεις μπορούν να το ισχυριστούν αυτό;

    • Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!

    VP/CP: Εμείς ευχαριστούμε! Σας ευχόμαστε το καλύτερο και μείνετε ασφαλείς!