spot_img
More

    Αφοί Ασημακόπουλοι: Ένα ζαχαροπλαστείο-μύθος στην καρδιά της Αθήνας

    Στις γευστικές διαδρομές του καθενός μας, είναι κάποιοι προορισμοί που δεν αλλάζουν ποτέ. Κάποια ονόματα συνδυάζονται άρρηκτα με αυτό που η γεύση θέλει να αισθανθεί. Όταν μας ρωτάνε για γλυκό στο κέντρο, αυθόρμητα από το στόμα ξεπηδάνε δυο λέξεις, Αφοί Ασημακόπουλοι! Εμβληματικό ζαχαροπλαστείο της οδού Χαριλάου Τρικούπη 82, μετράει αισίως πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας και συνεχούς εξέλιξης. Μια εξέλιξη που έρχεται ως το αποτύπωμα κάθε γενιάς της οικογένειας που αναλαμβάνει την σκυτάλη.

    Όλα άρχισαν το μακρινό 1915, όπου και ιδρύεται το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας, στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται και σήμερα. Κρέμες, ρυζόγαλα, φρέσκο γάλα στο ποτήρι σερβιρίζονταν στα τραπεζάκια ή διανέμονταν από σπίτι σε σπίτι (σε έναν προπομπό του σημερινού delivery θα λέγαμε) από τα ανίψια του ιδρυτή του γαλακτοπωλείου. Το 1930 περίπου, τα 4 ανίψια Ασημακόπουλοι – που είχαν κατέβει με τα πόδια από το χωριό για να δουλέψουν στο θείο τους, αναλαμβάνουν τα ηνία. Και κάπου εκεί δημιουργείται η μαγιά για μια επιτυχημένη πορεία σε βάθος χρόνου.

    Η εισαγωγή αγελάδων από την Ολλανδία και η ίδρυση βουστάσιου, δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να παράγουν το δικό τους γάλα, αλλά και να προμηθεύουν και άλλους γαλατάδες της Αθήνας. Από εκεί και πέρα η ιστορία αρχίζει να γράφεται με χρυσά γλυκά γράμματα, αφού όντας ήδη ιδρυτικά μέλη του πρώτου συνεταιρικού εργοστασίου παγωτών (ΒΕΓΑ), μπαίνουν δυναμικά στη ζαχαροπλαστική. Αρχικά με γαλακτομπούρεκα, τσουρέκια, παγωτά, πάστες, ενώ ως το 1980 δημιουργώντας ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, αρχίζουν να ασχολούνται και με τη σοκολατοποιία. Αυτή είναι η ιστορία και η κληρονομιά του ιστορικού ζαχαροπλαστείου, που πλέον βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς, βιώνοντας την εξέλιξη αλλά διατηρώντας πάντα αυτό τον χαρακτήρα που αγαπήθηκε από κόσμο και κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.

    Τα πιο πολύτιμα συστατικά για να αντέξει οτιδήποτε στο χρόνο, πέρα και πάνω από τις φιοριτούρες, είναι η αφοσίωση, η αγάπη για αυτό που κάνεις και η βαθειά προσήλωση στο να προσφέρεις την απόλυτη ποιότητα. Κι αυτό το ιστορικό ζαχαροπλαστείο, των Αδελφών Ασημακόπουλων αδιαμφισβήτητα τα διαθέτει όλα. Είναι κάτι που αντιλαμβάνεσαι με όλες σου τις αισθήσεις. Είναι τα αρώματα του φρέσκου βουτύρου και της σοκολάτας, είναι η ενέργεια που εκπέμπει ο χώρος. Μια συλλογική ενέργεια φτιαγμένη από την καλή διάθεση που εμπνέει πάντα και σε όλους, ένας χώρος γεμάτος γλυκά. Ποιοτικές δημιουργίες με γοητεία που γιγαντώνεται όταν τις γευτείς.

    Πασίγνωστο προφιτερόλ και ονειρικό, με βάση ελληνική σοκολάτα, φρέσκο βούτυρο παραγωγής τους αλλά και γάλα απευθείας από επιλεγμένους κτηνοτρόφους, πάστες που πλέον δε βρίσκεις πολύ συχνά στα νέας κοπής ζαχαροπλαστεία, όπως η σεράνο ή η νουγκατίνα, πραγματικά αφράτες και μοσχομυριστές, να γυρίζουν το ρολόι του χρόνου, πίσω όπου η απλότητα και η ποιότητα αποτυπώνονταν μαγικά στη γεύση.

    Το γαλακτομπούρεκό του ένα ποίημα, γραμμένο με αφράτη κρέμα σκεπασμένη ανάλαφρα σε τραγανό φύλλο και σιρόπι αρωματισμένο με αγαπημένα μπαχαρικά, που μιλάνε στο μέσα σου, ξυπνώντας μνήμες και δημιουργώντας μια θαλπωρή που δεν μπορείς παρά να απολαύσεις. Και βέβαια τι να πούμε για τα πασίγνωστα, χειροποίητα artigianale παγωτά, που τα θες χειμώνα καλοκαίρι, ή τη μεγάλη ποικιλία σε σοκολατάκια, που μένεις να χαζεύεις σαν παιδί, μπροστά από τη βιτρίνα, με την ακατανίκητη επιθυμία να γευτείς τα πάντα.

    Μπορεί το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι να είναι ένα προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, όμως η σχέση του με τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά ξεχωριστή! Δεν υπάρχει πιο άμεσος τρόπος να βιώσεις την γιορτινή ατμόσφαιρα της εποχής. Εντυπωσιακές θεματικές δημιουργίες με βάση τη σοκολάτα, μελωμένα τόσο-όσο μελομακάρονα, παραδεισένιες βασιλόπιτες, μπισκοτένια σπιτάκια, έλκηθρα και χιονάνθρωποι, κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο, σε βάζουν αμέσως στο κλίμα, αφού μιλάνε με τον πιο γλυκό τρόπο στο συναίσθημά σου.

    Το ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι, είναι από εκείνα τα μέρη που ασκούν μια ανεπιτήδευτη γοητεία. Από τα σημεία εκείνα της Αθήνας που σε έλκουν, όχι μόνο γιατί ξέρεις από πριν την άριστη ποιότητα σε κάθε δημιουργία τους, αλλά γιατί εκπέμπουν κάτι θετικό και κυρίως γνήσιο. Και σε ένα κόσμο τόσο καλά κρυμμένο πίσω από την πολυλογία του φαίνεσθαι, αν κάτι έχουμε ανάγκη να γευτούμε μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι η γλυκιά γεύση της αυθεντικότητας.

    Αφοί Ασημακόπουλοι 
    Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ. 2103610092
    www.asimakopouloi.com | FacebookInstagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Τα κορυφαία barber shops στην Αθήνα για το απόλυτο grooming

    Ψαλίδια, trimmers, λάδια, πομάδες, πετσέτες και φαλτσέτες - η σημασία ενός καλού barber shop είναι πέρα και πάνω από...

    Κολωνάκι: Η all-time αγαπημένη, trendsetter συνοικία της Αθήνας & οι hot διευθύνσεις της

    Το Κολωνάκι ήταν και παραμένει κλασικό. Πέρα από τη μεγάλη ιστορία του, σήμερα είναι μία από τις γειτονιές της...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot