spot_img
More

    Sticky Rice n’ friends: Ασιατικές νοστιμιές για όλους

    Το sticky rice καλλιεργείται κυρίως στη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ασία, τη Βορειοανατολική Ινδία και το Μπουτάν, έχει αδιαφανείς κόκκους, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη και είναι ιδιαίτερα κολλώδες όταν βραστεί. Είναι η πρώτη ύλη που έχει καταστήσει δυνατές αμέτρητες συνταγές, από το Μπαγκλαντές στις Φιλιππίνες, κι από τη Μιανμάρ μέχρι τη Μαλαισία, την Σιγκαπούρη, την Κίνα και την Ιαπωνία – και το ομώνυμο Sticky Rice στου Ψυρρή ξέρει να το αξιοποιεί με τους πιο νόστιμους τρόπους, συστήνοντάς μας σε ένα pan-asian ροβανιέμι γεύσεων. 

    Το Sticky Rice n’ friends επαναφέρει την ασιατική γαστρονομία στις ρίζες της – τον δρόμο – φέρνοντας στο νου τις υπαίθριες αγορές της ανατολίας, αποδεικνύοντας ότι το κεφάλαιο «ασιατική κουζίνα», μπορεί άνετα και με αυτοπεποίθηση να γράφεται με street πρόσημο και ισάξια επιτυχία και γευστική ένταση, όσο σε ένα upscale εστιατόριο. Που καλύτερα δε από του Ψυρρή που είναι ένα ολοζώντανο και παλλόµενο εκκολαπτήριο γεύσεων, µια γειτονιά που δεν καλουπώνεται, λαϊκή αλλά και πολυπολιτισµική, ανοιχτή σε επισκέπτες, τουρίστες και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

    Λιλιπούτειο αλλά «πελώριο» στις προτάσεις του, το μαγαζί της Ερμού 104Β αποτελείται από μια ανοιχτή κουζίνα στην οποία τα πάντα ετοιμάζονται στην απόλυτη διαφάνεια λίγα μόλις εκατοστά από τα μάτια σου, μ’ένα υπέροχο γκραφίτι με γκέϊσες που φορούν πολύχρωμα κιμονό, τις γνωστές πλέον Maneki Neko γάτες με την πήγαινε-έλα πατούσα (που ο μύθος λέει ότι φέρνουν καλοτυχία) και το κόκκινο του πάθους από την πρόσοψη μέχρι τα τραπεζοκαθίσματα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας εδώ είναι η ποιοτική πρώτη ύλη, η προσοχή στη λεπτομέρεια και τα σωστά προϊόντα που αναδεικνύουν το κάθε πιάτο.

    Στο διαταύτα, εδώ θα γευτείς μεγάλες γαρίδες ψημένες σε καλαμάκι με thai chilli sauce – ζουμερές και πεντανόστιμες – παραδοσιακά γιαπωνέζικα yakitori με κοτόπουλο, φιογκάκια τραγανής ζύμης με κρεμώδες τυρί και καβούρι, shanghai rolls με απολαυστικό χοιρινό κιμά και spring rolls του ονείρου – κι αυτά είναι μόνο τα ορεκτικά για να… ζεσταθείς.  Εξαιρετικά απολαυστικά είναι τα «πουγκιά» dim sum σε παραλλαγές με κοτόπουλο, γαρίδα, χοιρινό ή vegan με καρότα, αρακά, πατάτα και κρεμμύδι, όπως και τα αέρινα σαν σύννεφο bao buns σε συνδυασμούς που απογειώνουν τη γεύση. 

    Θα σταθούμε στο pad thai ως σπεσιαλιτέ, γιατί αφενώς ο κόσμος το έχει ήδη αναγάγει ως τέτοια, αφετέρου γιατί η μαεστρία στο wok εδώ είναι έκδηλη: τα noodles ρυζιού εδώ σωτάρονται τόσο-όσο με κρεμμύδι, φύτρες, αυγό και ταμάρινδο βγάζοντας ένα πικάντικο umami που θα λατρέψεις. Πολύ νόστιμα και τα fried rice, με κορεάτικο kimchi ή κάρυ, το poke bowl με μαριναρισμένο σολωμό, τα sushi ρολασρισμένα στην εντέλεια, δροσερά και αναζωογονητικά. Ο σεφ προτείνει επίσης τραγανή πανσέτα με τοματίνια, πίκλες και sweet chilli, αλησμόνητη peking duck με αχνιστές πιτούλες, το φιλιππινέζικο chicken adobo που είναι ξεκοκκαλισμένο κοτόπουλο με ξύδι, σκόρδο, σόγια και συνοδεύεται από ρύζι ατμού και πολλά ακόμα asian καλούδια, καταρρίπτοντας παράλληλα τον μύθο του «λίγα και καλά», με μια ανάσα και χωρίς καμμία προσποίηση. 

    Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ένα καλό που έχει βγει από τον εκμηδενισμό των αποστάσεων – online και εκτός – είναι η γνωριμία μας με νέες κουλτούρες κι ασφαλώς νέες γεύσεις. Μια ιδανική αφετηρία για το δεύτερο είναι αδιαπραγμάτευτα η παρέα του Sticky Rice n’ friends.

    Sticky Rice n’ friends
    Ερμού 104Β, Ψυρρή, τηλ. 2103215206
    stickyrice.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Ιστορικά και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα που ανεβάζουν στροφές στην γλυκιά απόλαυση

    Το κλασικό γλυκό, εκείνο που μυρίζει σαν φοντανιέρα, σαν τις ονομαστικές εορτές της μαμάς που φώτιζαν το σαλόνι, σαν...

    The inside scoop: Τα καλύτερα παγωτά της Αθήνας (2020 edition)

    Είναι γεγονός: Οι καλύτερες καλοκαιρινές νύχτες (και μέρες) είναι αυτές που περνιούνται με ένα παγωτό στο χέρι. Από τα...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot