spot_img
More

    Poké Sushi – Sando: Ανυπέρβλητο jap/hawaiian street fusion που βάζει νέα στάνταρ στην απόλαυση

    Αναπολούμε με ιδιαίτερη θέρμη το Athens Street Food Festival του 2017 για 2 λόγους: ο πρώτος είναι η προ-covid εποχή που αποτελείτο από χαρούμενες, ανατρεπτικές και περιπετειώδεις στιγμές, κι ο δεύτερος γιατί τότε μας συστήθηκε το Poké Hawaiian Sushi – που είναι κατά κάποιο τρόπο συνώνυμο και του πρώτου λόγου – αφού εισήγαγε νέες ερμηνείες στην έννοια «γευστική απόλαυση». Η παρουσία του ήταν καθοριστική στα δρώμενα του foodie θεσμού, η πρότασή του πρωτόγνωρη και το κατάστημα στην Πετράκη τον Μάϊο του ίδιου έτους, ένας αυτονόητος μονόδρομος. 

    Το Poké είναι ένα project από μια παρέα φίλων που βάλανε σκοπό να φέρουν στην πόλη το χαβανέζικο σούσι των σερφάδων – που πρόκειται για μια εναλλακτική street food εκδοχή του παραδοσιακού ιαπωνικού – με τη διαφορά ότι «απλώνεται» σε μπολάκι με εξωτικά φρούτα και λαχανικά αντί να ρολάρεται, ενώ περιλαμβάνει και δημιουργικούς νεωτερισμούς αλλά και πιο ελληνικά στοιχεία. Το γευστικό του αποτύπωμα δε συγκρίνεται με τίποτα –  η φρεσκάδα των υλικών του, οι μελετημένοι συνδυασμοί, οι ιδέες, οι υφές και οι σάλτσες του έχουν ως αποτέλεσμα προτάσεις που καθηλώνουν και θα σε κάνουν να αναφωνήσεις ένα ενθουσιώδες «Aloha!»

    Ο σεφ Γιάννης Κανδυλίδης επιλέγει καθημερινά ένα ελληνικό ψάρι ημέρας όπως παλαμίδα, μαγιάτικο ή κυνηγά να αντικαταστήσει τον πολυψαρεμένο γαλαζόπτερο τόνο και μαζί με τα πιο κλασικά, σολομό και γαρίδες, να συμπληρώσει το μενού. Δημοφιλείς συνταγές είναι το Waimea με ψάρι ημέρας, μάνγκο, αβοκάντο, τσίλι και κόλιανδρο, το O’ahu με σολομό, φύτρες φασολιών, αβοκάντο, τραγανό κρεμμύδι και φύκι νόρι και το Honolua με γαρίδα, ανανά, δυόσμο και μαγιονέζα με wasabi ή τσίλι. 

    Το μενού συμπληρώνουν ορεκτικά, όπως τα χειροποίητα dumplings ατμού με χοιρινό και τζίντζερ, τα edamame με χοντρό θαλασσινό αλάτι και τραγανό σκόρδο αλλά και μερικά special bowls όπως το Moa Pola με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σόγια με ένα εξωτικό relish ανανά σε ζύμωση, bamboo, ντοματίνια μαριναρισμένα σε miso και kale και το kuikawa με σολομό, γαρίδα, αβοκάντο και μια χειροποίητη ελαφρώς πικάντικη σάλτσα τσίλι σε ζύμωση. Τέλος, εδώ θα συναντήσεις εποχιακά πιάτα όπως το Shoyu Ramen τον χειμώνα και το poké bowl με αμπελοφάσουλα και χταπόδι το καλοκαίρι. 

    Η ομάδα του δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες της: η ιδέα για το Sando ξεκίνησε από τον πειραματισμό του Γιάννη Κανδυλίδη με το shokupan ή japanese milk bread, ένα ψωμί που φτιάχνεται με μία πολύ διαφορετική τεχνική, το tangzhong. Το εγχείρημα ξεκίνησε σαν pop-up delivery την πολύπαθη περίοδο της πανδημίας από την κουζίνα του Poké – και μάντεψε – έγινε κι αυτό instant hit με αποτέλεσμα να φιλοξενείται πλέον επί ίσοις όροις στην ίδια διεύθυνση. Την οπτική του επικοινωνία έχει διαμορφώσει ο χαρισματικός graphic designer Μενέλαος Κουρούδης απο το k2design που δημιούργησε μια σειρά από ήρωες, πρωταγωνιστές στο saga του Sando.

    Στα αέρινα ψωμάκια του αγκαλιάζονται κάθε λογής συνδυασμοί: Το Pork Katsu Sando, περιέχει παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα, ψιλοκομμένο λάχανο και tonkatsu sauce – δηλαδή μια ιαπωνική μπάρμπεκιου σως – το Chicken Katsu Sando είναι μια κλασική επιλογή με στήθος κοτόπουλο τηγανητό με panko, ενώ εκμαυλιστικά πεντανόστιμα είναι επίσης το Cheeseburger Sando, το Pork Tsukune and Kimchi Sando και το Fish Sando με μπακαλιάρο tempura και χειροποίητη tartar sauce με βραστό αυγό, κάπαρη και λεμόνι τουρσί.

    Από το μενού δεν λείπει η vegetarian επιλογή του Miso Eggplant Katsu Sando, με μελιτζάνα μαριναρισμένη σε miso και παναρισμένη σε panko και μαγιονέζα με μανιτάρια shiitake, αλλά και γλυκά sando όπως το Strawberry and Kiwi Sando με φράουλες, ακτινίδιο και μια ελαφριά κρέμα mascarpone. Όλα τα καλούδια του Poké και του Sando, μπορείς να τα έχεις και στον χώρο σου μέσω των δημοφιλών delivery apps.

    Poké Hawaiian Sushi
    Πετράκη 7, Αθήνα, τηλ. 2103226653 
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Το Κουκάκι είναι state of mind*

    Πάμε στου Κουκάκη;», έλεγαν οι παλιοί για την όμορφη συνοικία που ξαπλώνει στα πόδια της Ακρόπολης (και το έγραφαν...

    Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Τι καινούργιο λέει το φλιτζάνι στα specialty coffee shops της Αθήνας

    Στην εποχή μας ο καφές αυτοπροσδιορίζεται από υψόμετρα και μικροκλίματα, είναι μια οικουμενική γλώσσα, μια συνθήκη ειρήνης, μια ιεροτελεστία...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot