spot_img
More

    Παγκράτι για πάντα: 20 μαγαζιά που θεσμοθετούν την πιο δημοφιλή γειτονιά της Αθήνας 

    Όλοι οι «μεγάλοι» της εποχής ζούσαν ή περνούσαν από κει, το Παγκράτι χάραξε την δική του ξεχωριστή πορεία του με αστική φινέτσα, κοσμικότητα, πλακόστρωτους πεζόδρομους, μεγάλες πλατείες, έγινε το λαμπρό αστέρι της Αθήνας. Τα στέκια της εποχής γεννήσανε ιδέες, κινήματα, ζυμώσανε απόψεις, δρώμενα, γίνανε τα εφαλτήρια του σήμερα. Στα 90’s και στα 00’s επήλθε η καμπή – όπως σε κάθε αυτοκρατορία που μετά την ακμή ακολουθεί η πτώση – ξάφνου όμως κάτι μαγικό συνέβη: Η βουή αναζωπυρώθηκε, νέοι χώροι εστίασης με φρέσκιες ιδέες και φρέσκιες φάτσες άρχισαν να ξετρυπώνουν, οι γαστρονομικοί προορισμοί αυξήθηκαν σε σημείο που σήμερα το Παγκράτι είναι συνώνυμο με κάθε κουζίνα, κάθε genre και κάθε φιλοσοφία. Αυτό το ετερόκλητό του, συγκεντρώνει θαμώνες από κάθε σπιθαμή της πόλης, που… δεν το αλλάζουν με τίποτα. Σου παραθέτουμε 20 must προτάσεις για να επισκεφθείς. 

    B&E Goulandris Café-Restaurant: Παντρεύοντας τη μαγεία της τέχνης με τον ρεαλισμό της γαστρονομίας

    Μια σπουδαία πόλη είναι αυτή που αναδεικνύει την τέχνη εξίσου με την γαστρονομία της, και στη Αθήνα είναι ευτυχές ότι αυτό ισχύει χάρη σε ιδρύματα όπως το νέο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή, στο Παγκράτι, όσον αφορά και τα δύο «μέτωπα». Άλλωστε το κλισέ ότι το φαγητό είναι πολιτισμός, δεν θα είναι ποτέ λανθασμένο, όπως μας διδάσκει άλλωστε η παγκόσμια εστιατορική σκηνή και οι συνεχείς διαπιστώσεις της στην αειφορία, το κάλλος, την αρμονία κι άλλες αξίες που μιλούν την οικουμενική γλώσσα των αισθήσεων και της τέχνης. Το Μουσείο πρωτοάνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβρη του 2019 τιμώντας το όραμα των φιλότεχνων...

    Yoko Sushi & Bento: Μοντέρνο Jap fusion βγαλμένο από τη στόφα του ονείρου

    «Η τέχνη για μένα είναι σαν το οξυγόνο», είχε πει η εμβληματική avant garde καλλιτέχνης Yoko Ono κάποτε, και κάτι μας κάνει να πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει για το ομώνυμο sushi spot του Παγκρατίου και τους δημιουργούς του, αφού πραγματικά ό,τι βγαίνει από την ανοιχτή κουζίνα του είναι ένα γευστικό έργο τέχνης, με την οικουμενική διάσταση μιας σωστής εξόδου, η οποία είναι η καλή σχέση ποιότητας-τιμής.  Το Yoko Sushi ξεκινώντας την πλεύση του το 2014 στο Κολωνάκι δίδαξε μινιμαλισμό στο περιβάλλον και πλουραλισμό στην απόλαυση, αποτιώντας φόρο τιμής στην ασιατική παράδοση με self service, street ανατροπή. Fast forward λίγα...

    Tre Sorelle: Casual dining με πρωταγωνίστρια την pizza και αναζωογονητικά cocktails

    Είναι απίστευτο το πως ο μαγικός συνδυασμός μιας ζύμης που έχει ωριμάσει για 24ωρα ολόκληρα και premium υλικών όπως είναι η φρέσκια μοτσαρέλα, η μπουράτα, η παρμεζάνα, το προσούτο, μπορούν να δημιουργήσουν γευστικές εκρήξεις και απίστευτο αίσθημα ευφορίας σε έναν ουρανίσκο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μια ωδή στην πίτσα, αλλά εδώ είμαστε για να γράψουμε μια ωδή στο Tre Sorelle, που νοηματικά δεν απέχει πολύ, αφού στο Tre Sorelle θα βρεις την τέλεια πίτσα.   Άνοιξε το 2018 από τον Ευάγγελο Καραμιχάλη, τον Μιχάλη Χατζηγιάκο και τον Κώστα Ζουμή σ’έναν χώρο που κάποτε ήταν τρία καταστήματα που...

    Baba Ghanoush: Από το υπέρτατο falafel στο ανατολίτικο brunch-έπος

    Πριν 6 χρόνια, αλα(χ)φιαστήκαμε με την ανατολίτικη αλεγκρία του Baba Ghanoush, το οποίο μας έμαθε τι θα πει καλό falafel, κάνοντας την πλατεία Βαρνάβα την αφετηρία για ένα μαγικό ταξίδι στις γεύσεις της Μέσης Ανατολής. Το νέο κυκλοφόρησε σαν έκτακτο δελτίο και πλέον στη συνείδηση όλων μας θεωρείται ένα από τα καλύτερα της πόλης. Καθώς όμως τα ανήσυχα και δημιουργικά πνεύματα δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους, η Χριστίνα Ιωακειμίδου και ο Γιώργος Νούσιας, πήγαν το όλο project ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στο brunch, μια πιο υγιεινή και διατροφικά πιο ποιοτική χροιά, με χορτοφαγικές και vegan επιλογές. Στο Baba Ghanoush, το...

    Madame Fraise: Φίνα, ghost γαλλική ζαχαροπλαστική και panettone όλο το χρόνο

    Σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως τα «νερά» μεταξύ ενός φυσικού καταστήματος κι ενός κόσμου που για τον πελάτη γίνεται conceptual, θολώνουν δημιουργικά, το που φτιάχνεται ένα προϊόν καθίσταται πλέον μια έννοια παρωχημένη με την ουσία της να βρίσκεται στην ποιότητα και την αειφορία της σχέσης-ποιότητας-τιμής. Αυτό μας δίδαξαν οι αγορές online - και στο μέτωπο της εστίασης οι ghost kitchens και τα ghost labs - που εστιάζουν στη μαγεία όσων γίνονται παρασκηνιακά για να φτάσεις να απολαύσεις κάτι, κι όχι σε παραφουσκωμένες βιτρίνες και πληθώρα επιλογών σε ράφια που περιμένουν νωχελικά να αγοραστούν. Το Madame Fraise...

    Η νέα τάση στο Παγκράτι, θα σε κάνει να αναφωνήσεις Oh My Pinsa!

    Pizza... Αγαπημένη στρογγυλή θεά της γεύσης, μας έχει μαγέψει με τα νόστιμα θέλγητρα της, αράδες λέξεων έχουν γραφτεί για εκείνη και πολλές παραγγελίες έχουν κατά καιρούς για αυτή δοθεί. Κι όμως, όπως σε καθετί άλλο, όσο και να τη γουστάρεις, κάποια στιγμή επέρχεται ο κορεσμός. Κι είναι η στιγμή που ψάχνεσαι για κάτι διαφορετικό, ίσως αναπάντεχα ανατρεπτικό. Έτσι γεννήθηκε, ή καλύτερα αναγεννήθηκε η τάση που ακούει στο όνομα Pinsa. Καμιά φορά για να πας μπροστά, χρειάζεται να στρέψεις το βλέμμα προς τα πίσω. Η Pinsa, πρόγονος της pizza, είναι μια συνταγή που προέρχεται από την αρχαία Ρώμη, είναι ένα μείγμα...

    Geppetto The Bar: All day αλλεγκρία και παραμυθένιες προτάσεις στην Πλατεία Βαρνάβα

    Κάποια πράγματα στη ζωή είναι ανατρεπτικά - ο μικρός Πινόκιο ενηλικιώθηκε, έμαθε να είναι ειλικρινής, διέπρεψε στο βαρύ μέτωπο του hospitality κι ανέλαβε το ξυλουργείο του πατέρα του Geppetto το οποίο μετέτρεψε σε ένα στιλάτο all day μαγαζί στην πιο hot πιάτσα της Αθήνας. Έτσι θα μπορούσε να είναι το sequel του εμβληματικού παραμυθιού του Ιταλού Carlo Collodi σε ένα παράλληλο σύμπαν - σε αυτό όμως η ιστορία ξετυλίγει τη μαγεία της εξόδου, των ιντριγκαδόρικων γεύσεων και των υπέροχων cocktails, όπως την φαντάστηκαν κι εξαργύρωσαν μετά από εμπειρία χρόνων οι ιδιοκτήτες του.  Το Geppetto The Bar παίρνει όλα τα συστατικά...

    Fish Point: Η επανάσταση στην σύγχρονη ψαροφαγία

    Το Fish Point ανοίγοντας το 2016 ήρθε να προτείνει έναν νέο τρόπο στο πως αντιλαμβανόμαστε και καταναλώνουμε το ψάρι - τον οποίο πολλοί έσπευσαν σύντομα μετά να αντιγράψουν: με επιρροές από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, όπως του Camden στο Λονδίνο, της La Boqueria στη Βαρκελώνη και του Tsukiji στο Τόκυο, το Fish Point φιλοξενεί κάτω από τη στέγη του όλα όσα χρειάζεται ένας γνήσιος ρέκτης της ψαροφαγίας για να απολαύσει με τον ιδανικότερο - και οικονομικότερο - τρόπο το αγαπημένο του φαγητό.  Η μέρα εδώ ξεκινάει από νωρίς το πρωί, όπου στήνονται στην απόλυτη διαφάνεια ψάρια από θάλασσες της...

    Musique Café: All day ιστορίες με άρωμα Νάξου, που αγαπήσαμε στο Παγκράτι

    Κάθε περιοχή έχει κι ένα σημείο αναφοράς, ένα στέκι για τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και το μέρος εκείνο που προσελκύει όσους ψάχνουν κάτι ιδιαίτερο και ποιοτικό στον όρο διασκέδαση. Για το Παγκράτι, το σημείο αυτό είναι εδώ και δέκα χρόνια, το Musique Café στη συμβολή Αρριανού και Αρχελάου, που με τον πολύ χαρακτηριστικό του Ναξιώτικο αέρα, έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στο πάνθεον των τοπ προορισμών για την περιοχή. Ένας χώρος πολύ ιδιαίτερος, όπου το κλασσικό μπλέκεται αρμονικά με το μοντέρνο, με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι έχει δοθεί πολύ προσοχή στη λεπτομέρεια. Ψηλοτάβανο, με μια πολύ χαρακτηριστική...

    Η αβάσταχτη νοστιμότητα του Mon Chou στο Παγκράτι

    Οι νότες χαράς και αισιοδοξίας που νιώθεις μέσα στο ατελείωτο πεντάγραμμο της ζωής, είναι όλα όσα πραγματικά χρειάζεσαι: ένα χαμόγελο, μια έξοδος που σφυριλατείται στη μνήμη, ένα ανυπέρβλητο γλυκό. Στο Mon Chou και οι 3 αυτές συνθήκες βρίσκουν εφαρμογή σ ́έναν υπέροχα φιλόξενο και ζεστό χώρο που στις βιτρίνες του φιλοξενεί όλα όσα χρειάζεσαι για να αναφωνήσεις από γλυκιά ευτυχία: Βελούδινη κρέμα, σοκολάτες και τραγανά, αέρινα σουδάκια για να κάνεις το mix & match της ψυχής σου, δημιουργώντας το ιδανικό για σένα προφιτερόλ, τη στιγμή που το παραγγέλνεις. Το Mon Chou ξεκίνησε την πλεύση του στην Ευτυχίδου τον Ιανουάριο του 2019. Είναι ένα project που οι ιδιοκτήτες του το ξεκίνησαν με τον πιο ευγενή σκοπό - να προσφέρουν το αγαπημένο τους γλυκό στην απόλυτη...

    Το Λούβρον: Δημιουργικοί νεωτερισμοί που πατούν στα στιβαρά θεμέλια της παράδοσης, στο Παγκράτι

    Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει γρήγορα και το ίδιο συμβαίνει και στα μαγαζιά της πόλης. Οι προτάσεις πολλές, κάποιες με θετικό πρόσημο, κάποιες ολοκληρωτικές πανωλεθρίες. Η λέξη-κλειδί για εμάς τη σήμερον είναι «παράδοση». Είτε αυτή αφορά στους χώρους αυτούς καθ’αυτούς, είτε στην κουζίνα τους, είτε στη γενικότερη αύρα που μας κάνει να αναπολούμε το παρελθόν αλλά να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.  Το Λούβρον στο Παγκράτι έχει διαγράψει αισίως μια πορεία 84 χρόνων από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής, που πήρε το όνομά του - όχι από το εμβληματικό μουσείο του Παρισιού - αλλά...

    Millybird House: Νιώσε κυριολεκτικά σαν στο σπίτι σου, στην πιο ζεστή γωνιά του Παγκρατίου

    Τι είναι αλήθεια αυτό που κάνει ένα café, ένα εστιατόριο ή bar, να φωλιάζουν αγαπησιάρικα στην καρδιά μας και να γίνονται τα μέρη εκείνα που φυλάνε τις ωραίες μας στιγμές; Φτάνουν άραγε η καλή αισθητική, το προσεγμένο menu, το ακριβοπληρωμένο décor για να κάνουν ένα χώρο να ξεχωρίσει; Η έννοια της φιλοξενίας είναι κάτι πολύ βαθύ και ενεργειακό κι ένας χώρος για να αποπνεύσει αυτό το κάτι ιδιαίτερο χρειάζεται πάνω από όλα συναίσθημα, πηγαία αίσθηση της φροντίδας και αυτή τη ζεστή ενέργεια που σε αγκαλιάζει, κάνοντάς σε να νιώθεις πραγματικά σαν το σπίτι σου. Δεν έχω καλύτερο παράδειγμα να δώσω από...

    Perky Dog Athens: Υπέροχες μέρες και νύχτες με pet friendly πρόσημο

    Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ένα pet friendly κατάστημα, η χαρά μας είναι τεράστια. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως είναι μια τάση που ήρθε να μείνει, καθώς όλο και περισσότερα μαγαζιά επιτρέπουν στους τετράποδους συντρόφους μας να είναι κομμάτι της δίκης μας διασκέδασης.  Μια τάση τόσο διαδεδομένη στην Ευρώπη, μα θα λέγαμε ενοχοποιημένη στη χώρα μας, δεν θα μπορούσε να λείπει από το πάντα πρωτοπόρο Παγκράτι. Πάνω στην πολυσύχναστη Υμηττού, στο νούμερο 85, ανάμεσα από τις φυλλωσιές των δέντρων, ξεπροβάλλει μια χαριτωμένη σκυλοφατσούλα, που σε προσκαλεί να βιώσεις με το pet σου, στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης.  Το...

    Medez Cafe & Bar: Η διαχρονική all day αξία στο Παγκράτι

    Ένα συστατικό που λείπει τα τελευταία χρόνια από την Αθήνα των industrial μαγαζιών και των copy paste ιδεών είναι η ψυχή. Οι εκφάνσεις της υλοποιούνται σ’ένα μπισκοτάκι που θα συνοδεύσει τον καφέ σου, στη διάρκεια στο χρόνο, σε μια χειροποίητη διακοσμητική κατασκευή. Στο Medez λοιπόν αυτή η αξία, που κυβερνά υποσυνείδητα τη καρδιά μας, που μας έλκει γιατί είναι ειλικρινής κι ανεπιτήδευτη, δεν έχει χαθεί. Έχει εμπλουτιστεί, έχει εξελιχθεί με τους καιρούς κι έχει μετουσιωθεί σε ενδιαφέρουσες προτάσεις για κάθε στιγμή της ημέρας, είτε αυτές έρχονται στο ποτήρι, είτε στο πιάτο, είτε από τα ηχεία.  Άνοιξε το μακρινό 1996, πολύ...

    Acapus: Γευστικές έξοδοι με διάθεση για παιχνίδι και εξερεύνηση

    Μεγαλειώδη κάστρα του Game of Thrones, ατμόσφαιρα βγαλμένη από το σύμπαν του Tolkien, εμβληματικές ασπίδες και αψίδες, σπαθιά, λυχνάρια, προβιές και οικόσημα - δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα που αντικρύζεις με το που μπαίνεις στο Acapus. Αυτή τη μαγεία του fantasy lounge, που έγινε ο παράδεισος των board game junkies και των film buffs, το Acapus την ξεκίνησε το μακρινό 1994, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σαν γνήσιος πρωτοπόρος στο concept καφές και συστηματική συλλογή επιτραπεζίων, κάνοντας με αυτό τον τρόπο την επανάσταση στην καφεστίαση. Είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά, συνεχίζει να προπορεύεται των εφήμερων τάσεων και των περιστασιακών trends,...

    SiR TEN bar & eatery: Χαρτογραφώντας μια νέα γενιά εμπειριών σε φαγητό, ποτό και… αγορές, στο Παγκράτι

    Λένε ότι η ζωή μιμείται την τέχνη, αλλά το ολοκληρωτικά custom made και αναζωογονητικά πρωτότυπο SiR TEN δεν μιμείται κανέναν. Ξεκίνησε την πλεύση του πρόσφατα στην Εμπεδοκλέους στο Παγκράτι και πρόκειται για έναν concept χώρο που συνδυάζει τις οικουμενικές γλώσσες του design, της μουσικής, της γεύσης και της μόδας, μοιράζοντας τη δράση του ανάμεσα σε 2 ορόφους. Αντλεί έμπνευση από εμβληματικά νεοϋορκέζικα bars και την γενικότερη fusion φιλοσοφία του Big Apple - της πόλης όπου όλα φαντάζουν δυνατά - και φιλοδοξεί να γίνει το νέο εγγυημένο 10’ το καλό στην αθηναϊκή έξοδο, όπου μπορείς να είσαι certain (είδες τι...

    Black Bear Specialty Coffee: Ένα project για τους vegetarian καφελάτρεις – κι όχι μόνο

    Όλοι έχουμε δικαίωμα στον καλό καφέ, μακριά από ελιτισμούς, χωρίς να μας στραβοκοιτάνε αν δεν γνωρίζουμε από υψόμετρα και ποικιλίες, ακόμα κι αν θέλουμε λίγη ζάχαρη ή φυτικό γάλα στο φλυτζάνι μας. Το Black Bear στο Παγκράτι, ήρθε να δημοκρατικοποιήσει τον specialty καφέ και να σε μυήσει - στους δικούς σου ρυθμούς - στο τι είναι τελικά κορυφαίος καφές. Πίσω από το εγχείρημα που έγινε λατρεία είναι 2 αδέρφια, ο Πάρης κι ο Βαγγέλης Νεοφώτιστος, οι οποίοι έχουν κάνει πολλούς από εμάς να περιμένουμε νωχελικά στη σειρά για έναν take away από τα έμπειρα χέρια τους.  Το Black Bear ξανάφερε...

    ΠαΡοΤ Bar: Το πιο ασυνήθιστο bar του Παγκρατίου για τις πιο διασκεδαστικές βραδιές

    Το Παγκράτι οφείλει το ηχηρό του revival, σε εκείνα τα bars με χαρακτήρα, που έδωσαν το δικό τους στίγμα στην περιοχή, λειτουργώντας σαν πόλος έλξης για τους εραστές του night out. Τα βλέμματα συγκέντρωναν παραδοσιακά η Πλατεία Βαρνάβα ή η Αρχελάου, ωστόσο τον Ιούλιο του 2014 την εμφάνισή του κάνει ένα μικρό bar στον πεζόδρομο της Τιμοθέου, που έμελλε να πλάσει τη δική του ιστορία και να δημιουργήσει μια νέα πιάτσα. Το ΠαΡοΤ του Ντίνου Φωτόπουλου, είναι η κλασσική περίπτωση του bar που βγάζει αυτή την ωραία ενέργεια, την παρεΐστικη και αυθόρμητη, αντανακλώντας ουσιαστικά την ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτήτη του. Αρχικά...

    Baldo The Saucy Pasta: Μοντέρνο pasta concept με φρέσκο γευστικό ύφος

    O κώδικας των γκάνγκστερ παραμένει σε πολλές πτυχές του ένα μυστήριο, παρόλα αυτά, τόσο η κουλτούρα όσο και το ιταλικό ταπεραμέντο υπαγόρευαν πάντα μια ιδιαίτερη στάση ως πρός το φαγητό, καθώς κάθε γεύμα μιας πολυτάραχης ζωής, ίσως να ήταν και το τελευταίο. Ο Amato Baldassare - ή αλλιώς Baldo - δημοφιλής Ιταλός Νεοϋορκέζος γκάνγκστερ και μέλος της φαμίλιας Bonnano, ήταν υπέρμαχος αυτής της αντίληψης κι η αδυναμία του ήταν τα αυθεντικά Ιταλικά ζυμαρικά.  Πως θα μπορούσε λοιπόν, στο σήμερα και στο τώρα, να μην αποδοθεί φόρος τιμής σε αυτόν τον υπέρμαχο της pasta - αλλά και στην ίδια την απολυτότητα της νοστιμιάς...

    Rule of 4M: Specialty καφές που πληροί κάθε προδιαγραφή για τελειότητα

    Τον καφέ - όπως άλλωστε και οτιδήποτε άλλο στη ζωή - τον διέπουν κάποιοι κανόνες. Κατά τους Ιταλούς, που είναι άλλωστε και οι connoisseurs του καφέ, οι κανόνες αυτοί είναι 4 κι έχουν σαν κοινό παρονομαστή το M - «miscela» δηλαδή ποιοτικό χαρμάνι, «macinadosatore» δηλαδή σωστή άλεση, «macchina per espresso» δηλαδή καλή μηχανή εσπρέσσο και «mano», με λίγα λόγια έμπειρο «χέρι».  Με αφετηρία αυτές τις 4 αρχές κι εξοπλισμένος με τεχνογνωσία χρόνων στο μέτωπο της μπάρας, ο Χρήστος έστησε πριν 3 χρόνια έναν χώρο στον οποίο αξιοποιείται στο έπακρο μέχρι και ο τελευταίος κόκκος μιας ευειδούς ποικιλίας καφέ. Ο αρχιτέκτονας...

    keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,