spot_img
More

    Μπάρμπα Αλέξης: Η φλόγα της γαστρονομίας από την Αντιόχεια, στην Αθήνα

    Οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες, στις βαλίτσες τους φέρανε μαζί ψυχή, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και μια γαστρονομία που δε θέλει ιδιαίτερα προξενιά, αφού είναι απλά υπέροχη. Από το 1960 που ήρθε η οικογένεια Κεσέρογλου από την Αντιόχεια, το νέο της σπίτι είχε πάντα χειροποίητες λιχουδιές της μαμάς, οι παππούδες διηγούνταν ιστορίες στα εγγόνια τους, η φλόγα της παράδοσης και της μνήμης κρατιόταν ζωντανή. 

    Έτσι, το 1992 ξεκίνησε την πλεύση του το πρώτο τους εστιατόριο στη Χαλκηδόνα, με στόχο να μεταλλαμπαδεύσει και να μυήσει ολοένα και περισσότερους στη νοστιμιά της Αντιόχειας, που αγκάλιασε μέσα της πολιτισμούς και θρησκείες, αλλά και τον Ελληνισμό, αφού ήταν «παλαιόθεν ελληνίς» όπως έγραφε κι ο Καβάφης. Τα τραπεζώματα ήταν καθημερινά, οι οικοδεσπότες εξαιρετικοί, το φαγητό όνειρο, ο κόσμος έφευγε χαμογελαστός και χορτασμένος, ξαναρχόταν πολύ σύντομα. 

    Σήμερα ο Μπάρμπα Αλέξης δεν είναι άλλη μια αλυσίδα στην οποία βουλιάζει η ποιότητα και η παράδοση ένεκα κέρδους. Είναι μια οικογενειακή υπόθεση με τη 2η γενιά στο τιμόνι, ο φάρος της Ανατολίτικης γαστρονομίας στην Αθήνα, η επιτομή του Λαχματζούν, του Χαϊντάρ, του Παστουρμαλί, του Αδάνα Μπαρούτ, όλου του αλφαβηταριού της τοπικής κουζίνας της Αντιόχειας, παραμένοντας πάντα φωτεινός και διαυγής στις εκλεκτές πρώτες ύλες του, τις συνταγές και τις τεχνικές μαγειρέματος, και με δεύτερο κατάστημα στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. 

    Μετά είναι όλα αυτά τα πιάτα που ευνοούν το μοίρασμα στη μέση, η ζουμερή χοιρινή τηγανιά με ολόφρεσκη ντομάτα και τηγανητές πατάτες, το πλούσιο γιαουρτλού, το καυτερό Αδάνα Κεμπάπ και το Κούσμπασι, το γιαουρτλού και το σις με το πιο αέρινο και νόστιμο κεμπάπ που έχεις φάει ποτέ στη ζωή σου. Χειροποίητο, ελαφρύ και ζουμερό, με μπόλικα μπαχαρικά. 

    Γεύσεις πάντοτε ατόφιες και με μεράκι άφθονο, σφιχταγκαλιασμένες σαν γροθιά, από τους ειδικούς του είδους, τους σεβόμαστε και τους αγαπάμε γιατί δεν υποκύπτουν στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού – πέραν του ντεκόρ που είναι υπέροχο – παραμένουν πιστοί στην αποστολή της αυθεντικότητας, με τέλεια ψημένα κρέατα και τέλεια αλλαντικά. Για τον πιο γλυκό επίλογο, «κράτα χώρο» για ένα συγκλονιστικό, γαλατένιο καζάν ντιπί. 

    Μπάρμπα Αλέξης
    Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. 2102583415
    Φλέμινγκ 48, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, τηλ. 2104835903
    www.barbalexis.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Που θα ψωνίσεις φέτος τα νέα γυαλιά ηλίου σου

    Χρώματα, υλικά, σχέδια, κλασικές ή σύγχρονες γραμμές, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο προστασία των ματιών μας, αλλά ένα...

    Η Αθήνα σε τροχιά ηθικής διατροφής: Οι καλύτερες vegetarian & vegan γαστρονομικές προτάσεις

    Η διαδικασία της θρέψης είναι από τις πιο σημαντικές για τον οργανισμό, αλλά συνήθως επαφίεται λανθασμένα αποκλειστικά στο πεδίο...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot