spot_img
More

    Ονειρία: Δημιουργική ελληνικότητα που καθηλώνει γευστικά, στο Χαλάνδρι

    Αν ψάχνεις τη βαθύτερη και την παλιότερη ουσία της ελληνικής γαστρονομίας, θα την βρεις στην παράδοση, σε όλα τα χωριά ανά την Ελλάδα, στα στριφτάρια της Λέσβου, στις τηγανιές του Βόλου, στις – πιο comfort δε γίνεται – πατάτες με αυγά και τραγανό λουκάνικο Καρπενησίου. Η Ονειρία στο Χαλάνδρι, αυτό το ξέρει καλά. Και το τιμά, με ένα δημιουργικό και ετερόκλητο μενού-ωδή στον μικροπαραγωγό και τα τοπόσημα, σερβίροντας οικεία ελληνικότητα με ωραίους μοντερνισμούς και twists.

    Μπαίνοντας στη ζεστή αγκαλιά της, δε γίνεται να μην αισθανθείς δέος από τον λαογραφικό, πολιτισμικό παλμό του χώρου της. Μου έρχονται στο νου τα λόγια του Σφακιανού λαογράφου Κανάκη Γερωνυμάκη, ότι «Στις ρίζες της κληρονομιάς στηρίζεται ένα δέντρο για να στέκεται όρθιο». Παλιές εταζέρες, ένα γραμμόφωνο, κειμήλια, πέτρα και ξύλινα δοκάρια σ’ένα από τα πιο επιβλητικά αρχοντικά στο Χαλάνδρι, συνθέτουν έναν χώρο που σε απομονώνει από την περιοχή και σε ταξιδεύει νοητά σε κάποιο ορεινό παραδοσιακό σπίτι της επικράτειας. 

    Ο χαρισματικός chef Γιάννης Τσιάκος χορεύει το βαλς της έμπνευσης στην κουζίνα της Ονειρίας, ψάχνει με φροντίδα την πρώτη ύλη του, αναπιάνει συνταγές παλιές και νέες, δημιουργεί ό,τι καλύτερο μπορείς να γευτείς και να μοιραστείς στη μέση με τους συντράπεζούς σου: Η «Σαν Πολίτικη» σαλάτα για παράδειγμα που κάνει την αρχή, συγκεντρώνει μαριναρισμένο λάχανο, παλαιωμένο τυρί Άνδρου (της Μπουρνιάς), φουντούκι και τσιπς από προσούτο Ευρυτανίας και είναι μια αποκάλυψη. 

    Οι Γκιουζλεμέδες – ένα παραδοσιακό έδεσμα από το νησί της Λέσβου, αποτέλεσμα της έλευσης των Μικρασιατών – έχει φύλλο με κασέρι Μυτιλήνης, παστουρμά, ντομάτα και σπιτική σάλτσα πάπρικα που περνιέται σβέλτα από το τηγάνι κι είναι πεντανόστιμο. Στο ίδιο μοτίβο τα Ντόνατς Κολοκυθοκεφτέ, το Πεϊνιρλί με στραπατσάδα και ελληνική κόππα, το αλμυρό Κανταΐφι με κοτόπουλο στήθος, πιπεριές και φέτα, όλα υπέροχα. Νους, φαντασία και νοστιμιά.

    Το εστιατόριο έχει ιδιαίτερη έφεση και στα κρεατικά. Το κοντοσούβλι όπως δεν το έχεις ξαναφάει, σιγομαγειρεμένο με μπύρα lager, miso και μουστάρδα πανω σε ψητά λαχανικά, τα χοιρινά μπριζολάκια σε ωραία μαρινάδα, με άχυρο πατάτας και σπιτική σαλάτα coleslaw είναι πρωτότυπα και ζουμερά. Εννοείται ότι δε λείπουν οι ποικιλίες κρεατικών, τις θαυμάσαμε σε διπλανό τραπέζι, πληθωρικές και με κάτι για τον καθένα ξεχωριστά.

    Την άνοιξη η Ονειρία απλώνει τραπέζια προς τα έξω, για να απολαμβάνεις το φαγητό σου κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό. Για τον πιο γλυκό επίλογο «κράτα χώρο» για ένα συγκλονιστικό Μαλεμπί με ροδόνερο και μαστίχα Χίου, με φυστίκι Αιγίνης και γλυκό τριαντάφυλλο, αέρινο και υπερλαχταριστό.

    Ονειρία
    Κολοκοτρώνη 8, Χαλάνδρι, τηλ. 2114035993
    www.oneiria.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Διακοπές και εύρεση εργασίας: Οι 5 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να ξεκλειδώσεις το επόμενο level

    5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά. Οι διακοπές μας εκτός από...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    #FALL_IN_THE_CITY: Μια δυναμική επιστροφή στην urban έξοδο 

    Αποχαιρετώντας για τα καλά το καλοκαίρι, η πραγματικότητα μας προσγειώνει πλέον στην καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που δε χρειάζεται να...

    Κολωνάκι: Η all-time αγαπημένη, trendsetter συνοικία της Αθήνας & οι hot διευθύνσεις της

    Το Κολωνάκι ήταν και παραμένει κλασικό. Πέρα από τη μεγάλη ιστορία του, σήμερα είναι μία από τις γειτονιές της...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot