Ανέκαθεν τα Εξάρχεια δημιουργούσαν ρεύματα, τάσεις, τόσο επαναστατικά και τόσο δημιουργικά, ήταν και είναι ο αναμφισβήτητος trend setter της Αθήνας. Η αρχική Valtezziana υπήρξε από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες για την ανάδειξη μιας αξιόλογης ναπολιτάνικης πίτσας στο κέντρο, έκανε τον κύκλο της εισπράττοντας πολλή αγάπη και πολλές θετικές κριτικές από τον κόσμο, μέχρι που αθόρυβα – όπως ξεκίνησε – έκλεισε. Δεύτερο «σερί» λοιπόν για την γειτονιά και την ομάδα του Black Salami, η Valtezziana 2.0 είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Αντώνη Καζάκου και του Πέτσια, που ανέλαβαν τη νέα εποχή της και εδώ εξαργυρώνουν τη φινέτσα και τη λεπτότητα του ζυμαριού-αποκάλυψη με το οποίο μας κακομάθανε στο micro bakery τους, αυτή την φορά υπό μορφήν της πιο λαχταριστά πεντανόστιμης πίτσας.

Το fun fact της υπόθεσης, είναι ότι όταν το Black Salami ήταν ακόμα όνειρο στα σπάργανα, η ιδέα ήταν να είναι pizzeria. Μη μπορώντας όμως να αποκτήσουν την αντίστοιχη άδεια στον χώρο της Ζωοδόχου Πηγής – «κλειδώνοντας» εντέλει σε αυτή ενός φούρνου – το project μπορεί να μπήκε στο ράφι, τους έδωσε όμως όλο το χρόνο και κατ’επέκταση τη σοφία να δουλέψουν τα άλευρα και τα ζυμάρια όσο κανείς άλλος. Γι’αυτό στη Valtezziana 2.0, θα γευτείς και θα απολαύσεις μια πίτσα που είναι αποτέλεσμα απείρων δοκιμών και φροντίδας, δια χειρός της pizzaiola Δήμητρας Κορδονούρη μ’ένα ξεχωριστό ζυμάρι που φτιάχνεται με τρία διαφορετικά είδη προζυμιών – wild sourdough, biga και poolish – ωριμάζει στωικά από 48 έως 72 ώρες και είναι τόσο τρυφερό που λιώνει σαν υπόσχεση στο στόμα, παραμένοντας παράλληλα απείρως εύπεπτο.

Παραμένοντας πάντα άνθρωποι που βλέπουν την τέχνη τους υπό το πρίσμα του «τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε το προϊόν μας ακόμα πιο ενδιαφέρον, ποιοτικό και διαφορετικό», ο Αντώνης και ο Μπρούνο έχουν προσθέσει ένα πολύ μικρό ποσοστό πολύσπορου αλευριού στη συνταγή τους το οποίο προσφέρει έξτρα γεύση στο ζυμάρι – που και σκέτο να το δοκιμάσεις δηλαδή θα το λατρέψεις. Αυτό, μαζί με δημιουργικότητες που «βάζουν κάτω» τους Ιταλούς, όπως το Σερραϊκό σουτζούκι αντί για πεπερόνι, το λουκάνικο Τζουμάγιας αντί για salcicia, κ.ο.κ. ή η πλήρης σύμπνοια με την εποχικότητα (αυτή την περίοδο σερβίρουν πίτσα με κολοκυθάκι και μια ηδονική μους φέτας) τους έχουν κάνει κι εδώ talk of the town.

Στα των ορεκτικών, θα βρεις 2 πιάτα που συνοδεύουν υπέροχα το κρασί, ένα αέρινο μοσχαρίσιο ταρτάρ αλλά και ένα δροσερό και καλοκαιρινό vitello tonato – εξαιρετικά και τα 2 – με φοβερή πρώτη ύλη και άρτια τεχνική προσέγγιση, κι όπως ό,τι άλλο με εμφανή διάθεση για τιμολόγηση προς… τα κάτω. Για τον πιο γλυκό επίλογο, κράτα χώρο για μια δική τους ερμηνεία του tiramisu, αφάνταστα ελαφρύ σε σχέση με το κλασικό και με cold brew από το Black Salami.
Valtezziana 2.0
Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια, τηλ. 2121073755
Instagram




