spot_img
More

    Φούρνοι Αγάθης: Ψωμί στην πινακωτή από αναλλοίωτη οικογενειακή συνταγή & γλυκά ημέρας φτιαγμένα με μεράκι και αγνά υλικά

    Στις μέρες μας, όροι όπως «παραδοσιακό», «αγνό» και «φυσικό» φιγουράρουν αριστερά και δεξιά για να τραβήξουν την προσοχή του μοιραία αποπροσανατολισμένου καταναλωτή, και να τον καταστήσουν πελάτη. Στη βορρά του marketing, κάποιες αξίες όπως η ειλικρίνεια και η τιμιότητα «πετιούνται» από το παράθυρο – με την οικογένεια Αγάθη να αναιρεί ευχάριστα όλα τα παραπάνω (και με το παραπάνω), προσφέροντας προϊόντα που μεταλλαμπαδεύουν μια παράδοση που «δένει» άρρηκτα το χθες με το σήμερα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

    Όλα ξεκίνησαν το 1971 όταν ο κύριος Γιώργος με την γυναίκα του την κυρία Λίτσα κατέβηκαν από το χωριό και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί στο Σχιστό Κορυδαλλού. Το παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί με φυσικό προζύμι, το ψωμί που όλοι όσοι είμαστε από την επαρχία θυμόμαστε να ψήνει ο φούρναρης στην πινακωτή (και να ευωδιάζει όλη η πλάση), τους έκανε να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους φούρνους, με πλήθος κόσμου να τους επισκέπτεται από κάθε γωνιά της Αθήνας. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, η πετυχημένη αρχή. Η συνέχεια ήταν η επέκταση της οικογενειακής επιχείρησης με την δημιουργία άλλων 6 καταστημάτων σε όλη την Αττική και τη δημιουργία ιδιόκτητου χώρου παραγωγής βουτημάτων, παραδοσιακών πιτών και κριτσινιών.

    Στους Φούρνους Αγάθης, αν άλλαξε κάτι με την πάροδο των ετών είναι οι γενιές που αντικαθιστούν η μία την άλλη (με την 3η να έχει αναλάβει πλέον τα ηνία) αλλά και η ακονισμένη ματιά στις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών τους. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι όλα όσα έχουν σημασία: η ποιότητα, το μεράκι, η σκληρή δουλειά κι ο σεβασμός στον πελάτη. Εδώ το ψωμί ψήνεται καθημερινά με τον πιο πατροπαράδοτο τρόπο – με φυσικό προζύμι που φτιάχνει περιοδικά η γιαγιά (που βρίσκεται στη 9η δεκαετία της ζωής της), τοποθετημένο σε ξύλινες πινακωτές (με το μάστορα-αρτοποιό να το περιμένει να «έρθει», δηλαδή να φουσκώσει), σε ταμπανωτούς custom made φούρνους που φτιάχθηκαν ειδικά για τους Φούρνους Αγάθης, στις προδιαγραφές που απαιτεί το ψήσιμο ενός τόσο υψηλών προδιαγραφών ψωμί. Η οικογένεια έχει λόγο σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από τη συγκομιδή του σιταριού (για άλευρα χωρίς συντηρητικά) μέχρι την κατά γράμμα τήρηση της παραδοσιακής συνταγής. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί φυσικό, γευστικό και θρεπτικό, απαλλαγμένο από κάθε είδους «σκόντο» που επιτάσσει η εποχή, ένα προϊόν απαράμιλλης ποιότητας και αξίας.

    Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και όλα τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής τους – η μαγική πορτοκαλόπιτά τους (μια αποκάλυψη) έχει προκύψει από μια συνταγή «από παλιά», με φύλλο μπακλαβά, φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι και ξύσμα πορτοκαλιού, και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Το γαλακτομπούρεκο, το πιο σαγηνευτικό γλυκό ταψιού, φτιάχνεται με γάλα ημέρας στην παραδοσιακή μορφή του αλλά και με τραγανό κανταΐφι. Τα παραπάνω, έρχονται να πλαισιώσουν γλυκοί πειρασμοί που θα σε κάνουν να ξεχάσεις δίαιτες και διατροφές. Βελούδινο προφιτερόλ με χειροποίητα chou, εθιστικές γλώσσες κορνέ με δροσερή κρέμα, λαχταριστό μιλφέϊγ και εκπληκτικές mousse au chocolat δημιουργούν ένα καλεϊδοσκόπιο γεύσεων που προσφέρουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης. Από την καλοσυνάτη υποδοχή, μέχρι το εγκάρδιο αντίο, η εμπειρία των Φούρνων Αγάθης ξεχειλίζει ιστορία, ποιότητα, πάθος και… εκπληκτική γεύση!

    Φούρνοι Αγάθης
    Κορυδαλλός: Δερβενακίων 92, τηλ. 2104955952
    Χαϊδάρι: Φαβιέρου 4, τηλ. 2105817498
    Γαλάτσι: Λεωφ. Γαλατσίου 88, τηλ. 2102132111
    Σκαραμαγκάς: Παλάσκα 3, τηλ. 2109643910
    Π. Φάληρο: Λεωφ. Αμφιθέας 30-32, τηλ. 2109400020
    Αγ. Βαρβάρα: Ελ. Βενιζέλου 11, τηλ. 2105444468
    Κερατσίνι: Γρ. Λαμπράκη 344, τηλ. 2104000569
    www.agathis.gr
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Πάρος: Η βασίλισσα των Κυκλάδων

    Η Πάρος, με πρωτεύουσα την Παροικιά, είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο,...

    Tα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα για γλυκές, αριστουργηματικές δημιουργίες

    Το κλασικό γλυκό, εκείνο που μυρίζει σαν φοντανιέρα, σαν τις ονομαστικές εορτές της μαμάς που φώτιζαν το σαλόνι, σαν...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot