spot_img
More

    L’ Alchimiste Bistro: Casual μπιστρονομία με πολλές γευστικές εκπλήξεις στο πιάτο και στο ποτήρι σου

    Η πιο αναγνωρισμένη γαστρονομία στον κόσμο, η μητέρα για πολλούς όλων των κουζινών, σύμβολο μιας ολόκληρης κουλτούρας που το 2010 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, στην Αθήνα – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – «χωλαίνει». Η γαλλική μπιστρονομία είναι σχολή από μόνη της και φωτεινά παραδείγματα σαν το L’ Alchimiste, φτιαγμένα από Γάλλους, συντηρούν τη φλόγα της χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. 

    Με αυτή τη γαλλική φινέτσα και ανυπέρβλητη τεχνογνωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι της καταγωγής τους, ο χαρισματικός chef Jean-Yves Carattoni και ο γιος του Mathieu Carattoni, δημιούργησαν μαζί ένα πραγματικά πολύ όμορφο γαλλικό bistrot, με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αντανακλούν την γεύση και την ατμόσφαιρα στην αυθεντική μορφή τους αλλά και με αποκλίσεις που προσδίδουν στο εγχείρημά τους έναν ανατρεπτικό, smart casual και πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα.

    Το L’ Alchimiste εκφράζει μ’έναν σύγχρονο αλλά και ελαφρώς μυστικιστικό τρόπο το γαλλόφωνο τοπίο, υψώνοντας την τρικολόρ σημαία με one-of-a-kind προτάσεις τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και του ποτού. Το αντιλαμβάνεσαι άλλωστε μπαίνοντας και βλέποντας την απέραντη κάβα που υψώνεται μέχρι το ταβάνι – δημιουργώντας ένα κοίλο installation – και το επιβεβαιώνεις με τα ντελικάτα amuse bouche, τις φίνες μπουκιές που έρχονται σαν καλοσώρισμα με το ποτό σου και αποτελούν «δείγμα γραφής» της δυναμικής της κουζίνας του, προκαλώντας έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο.

    Οι «αλχημίες» του αγαπημένου μπιστρό της Πλατείας Καρύτση, αποτυπώνουν όλο το μεγαλείο των τεχνικών, των συνδυασμών, των πολύ καλών υλικών που διδάσκει η γαλλική παράδοση για χρόνια, πάντα με το πρίσμα του twist. Ίσως μόνο εδώ θα βρεις baked Camembert με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και σουσάμι (πιο γαλλικό δε γίνεται), την κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα στα καλύτερά της, σερβιρισμένη με χωριάτικο ψωμί και τυρί gouda να λιώνει εκμαυλιστικά στο στόμα, αλλά και μια εξαιρετική πάπια κονφί, με μπούτι πάπιας σιγομαγειρεμένο στο λίπος του, με πατάτες σοτέ και χειροποίητο chutney μήλου στο πλάι. 

    Μόνο για τον Δεκέμβρη, εδώ ο επισκέπτης θα μπορεί να αφεθεί άνευ όρων στην απόλαυση της μπαλοτίνας γαλοπούλας, γεμισμένης με μυρωδάτο βερύκοκο και κάστανο. Συνοδεύεται με σαλάτα κινόα, με φυστίκι και σταφίδα, ενώ το πιάτο ολοκληρώνει ένα υπέροχο dip που παντρεύει τέλεια χειμωνιάτικες νότες από Dijon mustard, μέλι και κονιάκ. Αποτελεί την δική τους εκδοχή του κλασικού Χριστουγεννιάτικου πιάτου dinde farci και είναι αδιαπραγμάτευτο «must». 

    Μετά είναι τα cocktails. O Mathieu ξεπερνά κάθε προσδοκία με μιξαρίσματα που ξεφεύγουν παρασάγκας από τα τετριμμένα. Ξεκινάμε με το Double echo,  που έρχεται να σε συναρπάσει σερβιρισμένο με τον πιο εντυπωσιακά απροσδόκητο τρόπο, σε δυο διαφορετικά ποτηροδοχεία: Στο ένα δοχείο έχουμε ξινό με gin λεμόνι και νότες από κόκκινα φρούτα και στο άλλο πικρό γλυκό campari και sweet vermouth.

    Η αλχημεία υπαγορεύει να τα δοκιμάσεις ξεχωριστά, έτσι στο πρώτο σου έρχεται λεμόνι με ίχνος κόκκινων φρούτων και στο δεύτερο πικρό πορτοκαλί. Έπειτα τα βάζεις μαζί και οι γεύσεις συνδυάζονται δίνοντάς σου ένα grapefruit Σιν, ενώ η μίξη προσομοιάζει σε χημική αντίδραση και το ποτό σου αφρίζει!

    Πολύαγαπημένο και το Elixir που έχει γίνει σήμα κατετεθέν του μαγαζιού και ένα στιβαρό modern classic, με homemade Pink Gin, ίβίσκο, ρόδι, St~Germain liqueur, lime και tonic. Το Smoked Nectar από την άλλη, είναι μια «καπνιστή» δημιουργία με Johnnie Walker Black Label, Drambuie και Cognac και σερβίρεται εντυπωσιακά «σφραγισμένο» με γυάλινο καπάκι, πριν ανοιχτεί και απελευθερώσει τους καπνούς του. 

    Στο ίδιο mastermind μοτίβο κινείται και το Autumn Leaf, μια επανεφεύρεση του Mai Tai, με γαλλική πινελιά  φτιαγμένο με μαύρο και χρυσό ρούμι, αχλάδι και οrgeat (σουμάδα), ενώ στο Floral Delight με βάση το gin, συναντιούνται παιχνιδιάρικα το γιασεμί με coulis κόκκινων φρούτων. Το ένα cocktail πιο εντυπωσιακό από το άλλο, άξια βραβείου και λόγος να επισκεφθείς το L’ Alchimiste από μόνα τους, μετά το θέατρο, στη βόλτα για ψώνια, σαν διάλλειμα στο απόγευμά σου μετά το γραφείο. 

    Τα επιδόρπια, κι αυτά ανθολογούν κλασικές αξίες της γαλλικής ζαχαροπλαστικής: η Crème brulée του είναι εμβληματική, παρότι διεθνές trend στα εστιατόρια, σπάνια τη συναντάς τόσο ανυπέρβλητη, όπως θα την έβρισκες στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Γαλλίας, με υπέροχη κρέμα βανίλιας και το τέλειο καψάλισμα στην κρούστα καραμέλας. Το L’ Alchimiste, συγκεντρώνει όλες αυτές τις προϋποθέσεις για να γίνει στέκι σου, χωρίς προσποίηση και με το πιο φιλόξενο, inclusive και happy κλίμα. Αν θες να το ζήσεις – και το οφείλεις στον εαυτό σου να το ζήσεις – όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καρύτση. 

    L’ Alchimiste Bistrot
    Χρήστου Λαδά 1, Πλατεία Καρύτση, Αθήνα, τηλ. 2168090389
    www.alchimistebistrot.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Τα αγαπημένα μας pet shops: Τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες για τους πιστούς μας φίλους

    Τα τελευταία χρόνια όλοι μας συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο το μεγαλείο της σχέσης μας με τα ζώα, την ανάγκη...

    #FALL_IN_THE_CITY: Μια δυναμική επιστροφή στην urban έξοδο 

    Αποχαιρετώντας για τα καλά το καλοκαίρι, η πραγματικότητα μας προσγειώνει πλέον στην καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που δε χρειάζεται να...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot