spot_img
More

    Ο Θεσσαλός: Τρώγοντας στο μεζεδοπωλείο-έπος του Βοτανικού

    Αν κάποτε οι νύχτες μας μεθούσαν με τεκίλες στα mega-clubs της παραλιακής, τώρα το κέφι μας στηρίζει την Ελλάδα. Σκεφτόμαστε ελληνικά, τρώμε ελληνικά, και το ούζο, το τσίπουρο κι η ρακή  γεμίζουν τα καραφάκια της χώρας, που θυμάται ξανά την καταγωγή της. Σε αυτό ασφαλώς συντείνει η κατάνυξη και η νοστιμιά που προσφέρουν τα νέα μεζεδοπωλεία: αυτά που οργώνουν την Ελλάδα για τον μικροπαραγωγό που θα «κουμπώσει» στη συνταγή τους, δεν είναι «δήθεν» και σερβίρουν μια ποιοτική και προσιτή γαστρονομική εμπειρία με ελληνική ψυχή. 

    Δε μπορώ να σκεφτώ πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των παραπάνω, από τον «Θεσσαλό». Από τα τραπέζια του, που εκτείνονται από τη δροσερή και μεσ’το πράσινο αυλή του, μέχρι τον πεζόδρομο που καταλήγει στην εκκλησία του Προφήτη Δανιήλ, έχει περάσει κόσμος και κοσμάκης από κάθε δρόμο της ζωής, με ένα κοινό: την κοινωνικότητα, τη χαλαρή διάθεση, την αποφόρτιση, τον ρυθμό. Κι όλα αυτά στον Βοτανικό, μια από τις πιο αληθινές και ανερχόμενες συνοικίες, με τα συνεργεία αυτοκινήτων, τις αποθήκες, τα μικρά ψιλικατζίδικα, όπως φαντάζεσαι να τα επισκεπτόταν η κυρία των 60’s λίγο πριν πάει με τις φίλες της για κουν-καν. 

    Στον Θεσσαλό θα φας βιολογικά αυγά με σουτζούκι και ντομάτα όπως δεν τα έχεις ξαναφάει αλλά και τις πιο νόστιμες σωτέ πατάτες με δενδρολίβανο και σκόρδο. Θα γευτείς ζουμερό μπουγιουρντί στο φούρνο με παστουρμά και φέτα, αλλά και συγκλονιστικά μπριζολάκια χοιρινού λαιμού, μαριναρισμένα με φασκόμηλο και μπύρα. Θα βιώσεις την χαρά του κρίταμου στον ντάκο και τη σπιρτάδα της μανούρας Σίφνου στα αμπελοφάσουλα. Με λίγα λόγια θα χορτάσεις αφθονία. Η Ελλάδα είναι άλλωστε μάνα του μεζέ και ποτέ δεν τον τσιγκουνεύεται. 

    Το βασικό χαρακτηριστικό του Θεσσαλού είναι η χρησιμοποίηση και η ανάδειξη προϊόντων μικρών Ελλήνων παραγωγών, όπως τα χειροποίητα λουκάνικα από τα Τρίκαλα και το βουβαλίσιο σουτζούκι από τη Ροδόπολη Σερρών που «διψάνε» για ρακή από τη Μονή Τοπλού της Σητείας, βιολογικό τσιπουράκι και επιλεγμένα κρασιά από το οινοποιείο Λαφαζάνη.

    Η μουσική στον Θεσσαλό, είναι πραγματικά κεφάλαιο από μόνη της, με δική της χροιά και ύφος. Από τα ηχεία του θα ακούσεις Τρύπες και ρεμπέτικο ως Κουστουρίτσα και guests από ιδιαίτερους μουσικούς που ίσως κάποια στιγμή πάρει το αυτί σου σε κάποιo alternative live, ντύνοντας καθημερινά με όμορφες μελωδίες βραδιές που εξελίσσονται πάντα σε πραγματικό γλέντι!

    Η παράδοση που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες για να γίνει ταυτότητα και πάθος στη γαστρονομία, επιβιώνει γνησιότερη στη Θεσσαλία, που δεν ξεγελιέται, ξέρει να τρώει, είναι καλοφαγού και δεν παζαρεύει επουδενί το καλύτερο. Γι’αυτό κι ο ιδιοκτήτης του Θεσσαλού Αλέξης Στρωματιάς μαζί με την Ελένη Σουφλιά, από το 2019 διατηρούν και το Χάνι του Σουφλιά στην γενέτειρά τους, τα Τρίκαλα. Κι εκεί, το μεζεδοπωλείο της Πόρτα Παναγιάς, μοιράζεται το ίδιο «DNA», ατμόσφαιρα όλο γλυκύτητα κι εξυπηρέτηση από την καρδιά, καλομαγειρεμένο φαγητό, γλυκόπιοτα αποστάγματα και μουσική που σε παρασύρει. 

    Ο Θεσσαλός 
    Μελενίκου 2, Αθήνα, τηλ. 2130222335
    Social Links: Facebook

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Παγωμένη απόλαυση: Οι καλύτερες τζελατερίες της Αθήνας

    Παλιά από το 1686, ο Σισιλιάνος Francesco Procopio dei Coltelli άνοιξε το πρώτο καφέ στο Παρίσι, το Le Procope....

    Χαλάνδρι: Η πιο σταθερά διαχρονική πιάτσα των Β.Π. είναι στα πάνω της

    Το Χαλάνδρι είναι ο μεγαλύτερος δήμος των βορείων προαστίων και εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, την...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot