spot_img
More

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές μας άλλαξαν. Ο εγκλεισμός διαμόρφωσε τον ψυχισμό μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο μπορούμε να εκτιμήσουμε σήμερα. Αρχίσαμε να μιλάμε για το πώς νιώθουμε με λιγότερους ενδοιασμούς. Αρκετά ταμπού έσπασαν.

    Κι εκεί που κάποτε το internet και τα social media ήταν πηγή ανακάλυψης, χαράς, επικοινωνίας, τώρα είναι ένα απλανές περιβάλλον που τίποτα δεν μας συγκινεί. όλοι πουλάνε κάτι που επιθυμούν να αγοραστεί, κανείς δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Σε αυτό, βάλε και 2 πολέμους, μια ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, και το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι που περπατάνε μόνοι και παραμιλούν στην πόλη, κόσμος εκνευρισμένος, έτοιμος στην πρώτη αφορμή να αρπαχτεί.

    Σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου Adecco Global Workforce of the Future 2022, οι millennials (42%) και η Gen Ζ (40%) είναι οι ηλικιακές ομάδες που επιβαρύνθηκαν περισσότερο. Στην ίδια έρευνα, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση, με τους πολίτες της να δηλώνουν σε ποσοστό 37% (10% πάνω από τον μέσο όρο) ότι η ψυχική τους υγεία έχει χειροτερέψει τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

    Ο Λάμπρος είναι 35 ετών. Περιγράφει πως αρχικά το lockdown είχε κυρίως θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή του. «Το είδα σαν διακοπές, δούλευα από το σπίτι, έπαιζα videogames, μαγείρευα. Μετά τις 3 βδομάδες, οι περιορισμοί στη μετακίνηση και η αποστασιοποίηση με έκαναν μια μορφή ζόμπι. Δουλειά-δουλειά-δουλειά, καμία χαρά, κανένα συναίσθημα πέραν αβεβαιότητας και φόβου. Αισθάνομαι άγχος, μοναξιά, συνεχή κόπωση, αγωνία, απαισιοδοξία. Πολλές φορές η αυτοπεποίθηση και η ελπίδα μου χάνονται, όπως και η αυτοπειθαρχία και η γαλήνη μου».

    Τα κοινωνικά δίκτυα δεν βοηθούν. Παλιά το ΜSN για παράδειγμα ήταν κάτι καινούργιο. Στο Pinterest ανακάλυπτες κάτι πρωτότυπο. Σήμερα η προσοχή μας διαρκεί όσο ένα 10 δευτερολέπτων βίντεο στο Tik Tok, δηλαδή σε περιεχόμενο χωρίς καμία ουσία, που μας αποπροσανατολίζει ακόμα περισσότερο από στόχους, όνειρα και κοινωνικότητα και μας προσφέρει μια απλή, μικρή δόση ντοπαμίνης.

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην έκθεση του 2022 με τίτλο «Η υγεία με μια ματιά» ένας στους δύο νέους Ευρωπαίους αναφέρει ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες περίθαλψης σε επίπεδο ψυχικής υγείας, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπερδιπλασιάστηκαν εκείνοι που αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

    Διάβασε επίσης

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ,...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα...

    Διακοπές και εύρεση εργασίας: Οι 5 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να ξεκλειδώσεις το επόμενο level

    5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά....

    Τι θα γινόταν αν ξεκινούσες σήμερα; Πως να κάνεις πραγματικότητα όλα όσα ονειρεύεσαι

    Τι θα γίνει αν ξεκινήσω σήμερα; Αν σήμερα βγεις πρώτη μέρα να περπατήσεις 3 χιλιόμετρα,...

    Vault: Παλιότερα αφιερώματα

    Τα 16 καλύτερα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα που πρέπει να γνωρίζεις 

    Ο μεζές είναι απόγονος του Διονύσου, είναι το highlight της εξόδου, είναι το προνόμιο...

    Ψαροφαγία στην Αθήνα: Το «detox» της Σαρακοστής με όλα τα οφέλη + 10 κορυφαία μαγαζιά που θα την απολαύσεις στο έπακρο

    Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με...

    Έξοδος στην Πετρούπολη: Οι must προτάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό

    Ο αστικός ιστός της Αττικής ακόμα κρύβει σημεία που μπορεί να μην γνωρίζεις ή...

    Εννιά στάσεις στην Αθήνα για τέλειο γλυκό

    Το ζαχαρένιο τοπίο της πόλης αποκαλύπτει μια αλήθεια: ότι το γλυκό για τον Αθηναίο...