Το ψωμί, αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής μας, αλλά συγχρόνως είναι εκείνη η παρασκευή που μυρίζει παράδοση και ξυπνά αναμνήσεις, όσο καμία άλλη. Κι αν όπως ό,τι άλλο γύρω μας, το ψωμί έχει μπει στη βιομηχανοποιημένη εποχή του, υπάρχουν ακόμα φωτεινές εξαιρέσεις που το ζύμωμα και το ψήσιμο, εμπεριέχουν προσωπική εργασία, αγάπη και τρυφερή προσοχή.

Ένα τέτοιο σημείο, όπου το ψωμί μοσχομυρίζει παράδοση, είναι το Mouratos art of Bakery, που εδώ και 86 χρόνια φτιάχνει ψωμί κι εδέσματα με βάση χειροποίητες ζύμες, συνεχίζοντας με το ίδιο μεράκι την πιο νόστιμη ιστορία αρτοποιίας αλλά και ζαχαροπλαστικής της Μήλου.

Στο χαρακτηριστικό, πετρόκτιστο κτίσμα 300 τ.μ. στην τοποθεσία Κατηφόρα, μια περιοχή μεταξύ του Αδάμαντα και της ενδοχώρας, σε περιμένει να την ανακαλύψεις, η πιο ενδιαφέρουσα ποικιλία από δώδεκα είδη εκλεκτών αρτοπαρασκευασμάτων, όμορφα στοιχισμένα στις προθήκες τους, όπως το ψωμί αργής ωρίμανσης με προζύμι που ξεκουράζεται για 24 ώρες, δίνοντας ένα τελικό αποτέλεσμα με πλούσια γεύση κι υψηλή διατροφική αξία! Ό,τι και να διαλέξεις, τα ποιοτικά άλευρα, το σωστό ζύμωμα αλλά και το αριστοτεχνικό ψήσιμο είναι άμεσα αντιληπτά, από την πρώτη ως την τελευταία φέτα που θα κόψεις!

Εκτός από το ζεστό, μοσχομυριστό ψωμί, στο Mouratos, οι ζύμες παίρνουν μορφές και γευστική χροιά κάθε είδους, όπως μαλακό brioche γεμιστό με κοτόπουλο ή μπιφτέκι, αλλά και λαχταριστός χοιρινός γύρος τυλιχτός σε χρυσαφένιο πέπλο σφολιάτας! Από την άλλη για κλασσικούς παραδοσιακούς προορισμούς, σίγουρα να δοκιμάσεις τη «λαδένια», ζυμωτή πίτα δηλαδή, με κατακόκκινες φρέσκιες ντοματούλες και καραμελωμένα κρεμμύδια ή τα χαρακτηριστικά τοπικά πιταράκια, με γέμιση από πιπεράτο, τριμμένο ξεροτύρι, δυόσμο και κρεμμύδι, πεντανόστιμα, με το άρωμα των φρέσκων υλικών τους να αναδύονται απολαυστικά!

Στο κατάστημα θα βρεις ποικιλία σε πίτσες και σάντουιτς, 15 είδη λαχταριστών κρουασάν, χειροποίητα βουτήματα, σπιτικά μυρωδάτα κέικ, νόστιμα τσουρέκια και γλυκά του ονείρου, όπως πλούσιες σε γεύση πάστες, διάφορα εποχιακά γλυκά και εξαιρετικά σιροπιαστά.

Το σημείο είναι ιδανικό για μια στάση για καφέ και ξεκούραση από την περιήγηση σου στο νησί. Μην παραλήψεις να δοκιμάσεις παραδοσιακή καρπουζόπιτα, μια γλυκιά πίτα φτιαγμένη μόνο από ντόπιο άνυνδρο καρπούζι που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή, αλλά και το πιο νόστιμο κουφέτο Μήλου, με αφυδατωμένη λευκή κολοκύθα, μέλι και αμύγδαλο, ένα τοπικό γλυκό του κουταλιού που παραδοσιακά σερβίρεται στου μηλέϊκους γάμους κι αποτελεί τέλεια γαρνιτούρα για το μέλι ή το παγωτό σου!

Κάθε τόπος, χαρακτηρίζεται από τα τοπία του αλλά και τις γεύσεις του. Ανακαλύπτοντας και τα δυο, έχεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία αλλά και μια τεράστια πηγή αναμνήσεων. Η ανακάλυψη της Μήλου, περνάει μέσα από τα πανέμορφα νερά, τις άγονες ομορφιές της, αλλά και μέσα από Mouratos art of Bakery, ώστε να ανακαλύψεις τη μαγεία της πιο μεγάλης αρτοζαχαροπλαστικής παράδοσης του νησιού!
Mouratos Art of Bakery
Ε.Ο. Τριοβασάλου – Απολλωνίων, Κατήφορα, Μήλος, τηλ. 2287022800
Facebook | Instagram


