spot_img
More

    Αθήνα, η πόλη του street food & οι κορυφαίοι πρεσβευτές του

    Δυναμισμός και φρέσκιες ιδέες σε μια γαστρονομική σκηνή που δεν επαναπαύεται ποτέ.

    Το street food είναι το πιο χαρούμενο κάλεσμα του καλοκαιριού: είναι κοινωνικό, αφού συγκεντρώνει όλους τους προσκυνητές του στο δρόμο, είναι χαλαρό αφού δεν καθηλώνει σώνει και ντε γύρω από το τραπέζι, είναι δημοκρατικό γιατί σε κάθε στενό μπορεί κάποιος να βρει ακριβώς το φαγητό που θα ταιριάξει στο δικό του γευστικό όνειρο. 

    Το street food είναι παραδοσιακά αναπτυγμένο στην Ασία. Στο Hanoi λ.χ. τα πεζοδρόμια είναι κυριολεκτικά γεμάτα με σταντ για φαγητό στο χέρι και στο Tokyo τα ramen θριαμβεύουν. Και στη Δύση όμως η Νέα Υόρκη σερβίρει bagels και hot dogs, στο Σικάγο φτιάχνουν το εμβληματικό Italian sandwich, στην Αγγλία fish n’ chips και στο Παρίσι croissant. Η Αθήνα, όντας στη γαστρονομική διασταύρωση των παραπάνω τα έχει όλα! Αυτά είναι τα «best of» της πόλης.

    Tarantino: Επικά burgers με νου και μαεστρία

    Στον απόηχο του Food Fest του 18’ ένα όνομα συζητήθηκε πολύ: ήταν το Tarantino - που τότε δεν είχε ακόμα φυσική παρουσία - μια λαμπρή ιδέα μέσα στο μυαλό τριών τύπων που ζήσανε στο Λονδίνο και το Βερολίνο εργαζόμενοι σε υπαίθριες αγορές και food courts και γυρνώντας θέλησαν να εξερευνήσουν την ελληνική street πραγματικότητα. Οι συνδυασμοί, οι slow τεχνικές, οι ιδέες, οι υφές, έκαναν το κοινό να παραμιλάει από ηδονή, έτσι το μαγαζί στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης ήταν ένα απόλυτα φυσικό επακόλουθο. Το Tarantino είναι ένα ταχυφαγείο που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, δε θυμίζει άλλο κανένα, έχει 2 μαγαζιά και...

    Pizza Dough!: Πίτσα που ανεβάζει στροφές σε γεύσεις και τεχνικές, στο Κουκάκι

    Η πιο μάταιη - ίσως - γαστρονομική ερώτηση, είναι το «ξέρεις πού να πάω για καλή πίτσα;». Κι αυτό γιατί η πίτσα που θα ταιριάξει στο πεινασμένο όνειρο του καθένα μπορεί να εκτείνεται από μια Μαργαρίτα που θριαμβεύει μέσα στην απλότητά της τοματάδας της, μέχρι μια καθαρόαιμη ιταλιάνα Tartufo με αγελαδινή mozzarella, παρμεζάνα, φρέσκα άγρια μανιτάρια, πάστα μαύρης τρούφας, λάδι, λευκής τρούφας, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και φρέσκο βασιλικό. Ευτυχώς για εμάς, το Pizza Dough! σερβίρει και τα 2 με την ίδια ανυπέρβλητη γεύση. Η ομάδα του είναι πλέον γνωστή. Πρόκειται για την Soulfood Thessaloniki, τους ίδιους «serial hitters» που μας...

    Po’boys BBQ: Level up στην ποιοτική κρεατοφαγία, 5 χρόνια μετά

    Με τόσα μπεργκεράδικα κάπου κοντά στο σπίτι σου, αν μας ρωτήσεις πόσο αξίζει να τραβηχτείς στου Ψυρρή για ένα Oklahoma Fried Onion Smashed burger, θα σου απαντήσουμε να το κάνεις. Για να ζήσεις ένα λουκούλλειο κρεατοφαγικό όργιο καταμεσής μιας κινηματογραφικής ατμόσφαιρας, σ' αυτήν την ολοζώντανη γειτονιά της πόλης, κάπου ανάμεσα στον περαστικό, τον τουρίστα, τον ντόπιο και όλες τις φυλές της καρδιάς μιας πρωτεύουσας. Κλείνοντας αισίως την πρώτη 5ετία του, το Po’ Boys έχει εξελιχθεί σε ορόσημο: Ο ψαγμένος chef Βασίλης Σπόρος κέρδισε το «στοίχημα» και συνεχίζει να πειραματίζεται, να εξελίσσεται και να δημιουργεί γαστρονομικές εμπειρίες κι έχει πλέον εγκαθιδρύσει...

    Chickeñeros: Η ολοκαίνουργια taqueria των γαλονάτων chef Γιάννη Γκούτσιου και του Χρήστου Τσακίρη δίνει νέα ζωή στα πέριξ του Χαλανδρίου

    Έχει φοβερή ενέργεια αυτό το μαγαζί που άνοιξε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη. Από τα ηχεία ακούγεται ωραίος ρυθμός, τα κοκτέιλ του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου από το Abstract είναι σούπερ, ο κόσμος - ψαγμένος - το γλεντάει, και το «Chickeñeros» καινοτομεί με ζεν αύρα, ωραία αυλή και latin περιβάλλον. Η φάση σιγοψήνοταν κάνα δυο χρόνια ανάμεσα στον Γιάννη Γκούτσιο που έχει θητεύσει σε κουζίνες-βωμούς όπως το θρυλικό Funky Gourmet και τον Χρήστο Τσακίρη (CTC, La Maison), συμφοιτητές, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του lockdown έστησαν μια ghost kitchen που έκανε απόλυτο σουξέ στους foodies.  Έχοντας περάσει πια στο τελικό στάδιο του τραγανίσματος...

    Βρωμιάρα: Street food όπως δεν το έχεις ξαναφάει

    Η παράδοση που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες για να γίνει ταυτότητα και πάθος στη γαστρονομία, επιβιώνει γνησιότερη στην Ήπειρο, εκεί όπου γεννήθηκε. Το τσίπουρο, ο μεζές, η αλοιφή, είναι γέννημα θρέμμα του Βορρά, που δεν ξεγελιέται, ξέρει να τρώει, είναι καλοφαγάς και δεν παζαρεύει επουδενί το καλύτερο. Ήταν φυσική απόρροια λοιπόν, εκεί να γεννηθεί και η Βρωμιάρα, το street food όπως δεν το έχεις ξαναγευτεί, η πιο γκουρμέ εκδοχή στο σάντουιτς, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα σε τεχνική και ποιότητα το γεύμα του καλύτερου εστιατορίου.  Κοντεύει μια δεκαετία από τότε που η Βρωμιάρα...

    Oh my Pinsa!: Εδώ τρως την επανάσταση, το fine dining του ζυμαριού σε street περιτύλιγμα

    Στο σύμπαν του ζυμαριού τα αστέρια είναι πολλά: η πίτσα, το πεϊνιρλί, το καλτσόνε, η piadina, όλα με τη νοστιμιά τους, την ώρα τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη μας γυρνάει «προς τα πίσω», και συγκεκριμένα στην αρχαία Ρώμη, όπου γεννήθηκε η pinsa, ένα αριστούργημα που φτιάχνεται από τρία άλευρα, ωριμάζει για 72 ώρες, προσφέροντας ένα εύπεπτο - λεπτό και τραγανό απ ́ έξω - απαλό στο εσωτερικό, οβάλ καμβά στον οποίο απλώνονται τα υλικά.  Ο απόλυτος πρέσβης της λοιπόν στην Αθήνα έχει την pinsa «κορώνα» στο όνομά του κι αναφωνεί από αυτή την απερίγραπτη ευχαρίστηση...

    Street Wok: Όταν το φαγητό-στο-πόδι βάζει γκολ στην απόλαυση

    Τη νέα εποχή της παντοδυναμίας του street food, το γρήγορο φαγητό ανταγωνίζεται την γκουρμέ κουζίνα με το κεφάλι ψηλά και χωρίς να φοβάται τη hot Sichuan, τον φρέσκο κόλιανδρο ή τις ρίζες μπαμπού. Κι αν οφείλουμε κάπου αυτή την αθεράπευτα πεντανόστιμη γνωριμία με τις αρετές του wok - όπου όλα νοστιμεύουν σε χρόνο dt στην πυρά του γκαζιού - αυτά είναι τα Street Wok.  Όταν άνοιξε το πρώτο Street Wok στην Πανόρμου το 2013, η Αθήνα ήταν πολύ διαφορετική, διψούσε για πρωτοτυπία και οικονομία, χρειαζόταν ένα reset στο πως αφουγκραζόμαστε το street food και δη το έθνικ. Δεν είμασταν ακόμα...

    Puff Daddy Pizzeria: Street modern ιταλικό με αφετηρία την τέλεια ζύμη, στην Πεύκη

    Ο Θανάσης Πετρόπουλος, λάτρης της πίτσας και του ζυμαριού ανέκαθεν, κάποια στιγμή άρχισε να «ψάχνεται» εντατικότερα. Διάβασε, παρακολούθησε βίντεο και σεμινάρια, πειραματίστηκε φτιάχνοντας αλλεπάλληλες πίτσες, μόχθησε πάνω από το ζυμάρι, δοκίμασε τεχνικές, χρόνους, παθιάστηκε με την τέλεια πίτσα. Στο «ταξίδι» αυτό, head tester - πέραν των φίλων τους - ήταν η σύζυγός του η Ντέπυ, η οποία προερχόμενη από μια εστιατορική οικογένεια (Lefkes, Lefkes on the side, κλπ) του παρείχε το απαραίτητο και πολύτιμό της feedback.  Κάποια στιγμή η ζύμη του Θανάση άγγιξε την ιδανική της εκδοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του Puff Daddy Pizzeria και εκπληρώνοντας έτσι,...

    Big Nick: Μεγάλη απόλαυση, μεγάλες δημιουργικότητες, σε street food περιτύλιγμα στη Δάφνη

    Παλιά η Αθήνα ήταν «μικρή» και ο κόσμος ήθελε να μαζεύεται σε κεντρικά μέρη. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουν αποκεντρωθεί, και κάπου ανάμεσα στις γειτονιές, τα στενάκια και τις λεωφόρους, αναζοπυρώνεται μια νέα φλόγα που μας οδηγεί με έμπνευση και δημιουργικότητα στην πραγματικότητα της νέας δεκαετίας – αυτής που το φαγητό επιζητά την ουσία και που η πρόταση θέλει ένα στιβαρό concept για να στηριχθεί.  Το Big Nick προσγειώθηκε τον Οκτώβρη του 21’ στη Δάφνη, απέναντι από το Μετρό του Αγίου Ιωάννη, δημιουργώντας ένα ωραίο tiki σκηνικό στη στοά του αριθμού 145 στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ο εξωτισμός, η ξύλινη...

    Ο Νίκος στη Νέα Σμύρνη ή αλλιώς τα πιο νόστιμα κι αγνά σφολιατοειδή της πόλης

    Στην αναζήτηση για την τέλεια τυρόπιτα, έχεις πολλές κακοτοπιές για να αποφύγεις. Η τέχνη της είναι το τελευταίο προπύργιο της παράδοσης και λίγα μαγαζιά πλέον την προσφέρουν φτιαγμένη από το μηδέν, με το χρυσαφένιο χρώμα της, την τραγανή, θριφτή υπόσχεση, το αληθινό τυρί της. Η Νέα Σμύρνη είναι τυχερή από αυτή την άποψη, γιατί έχει το «Νίκο». Η ιστορία του Νίκου είναι σαν βγαλμένη από μυθιστόρημα. Την τυρόπιτα την διδάχτηκε από τον πατέρα του, που ήξερε να φτιάχνει γαλλική σφολιάτα, ήξερε να ανοίγει κάθε είδους φύλλο. Ήτανε ο άνθρωπος που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει...

    Flaked Croissanterie: Το νέο messy addi(c)tion της πόλης είναι γεγονός

    Στο σύμπαν της γευστικής απόλαυσης το croissant για εμάς έχει την πρωτοκαθεδρία: Πατροπαράδοτο κλασικό έδεσμα, snack, brunch ή lunch break, μαγική συντροφιά του καφέ, το μικρούλι τούτο θαύμα από σφολιάτα είναι μια βουτυρένια νοστιμιά, γεμιστή με όλα τα καλά. Με motto «No flakes, no mess, no joy», το ολοκαίνουργιο Flaked (η φήμη του οποίου ήδη έχει αρχίσει κι εξαπλώνεται) μας λερώνει απολαυστικά και μας καθηλώνει γευστικά με puffy, buttery και messy croissants που φτιάχνονται από το μηδέν, μόνο με ποιοτικά υλικά, πάθος και τεχνογνωσία. Μια νέα, διαφορετική croissanterie - με καταστήματα ήδη στο Μοσχάτο και τη Νέα Σμύρνη - που το...

    Saitama: Εναλλακτικό και πεντανόστιμο street food με Korean αύρα

    Στο γευστικό ταξίδι της γαστρονομικής διαδρομής σου έχεις φάει burger, έχεις φάει chicken wings, σίγουρα έχεις φάει καλαμάκια και άπειρες πατάτες τηγανητές. Το ξέρεις, το ξέρουμε και το ξέρει και το Saitama. Γι’αυτό και όλα τα παραπάνω, το Saitama τα προσφέρει όπως δεν τα έχεις ξαναφάει, μέσα από ένα σπιρτόζικο Korean twist και με δημιουργικότητα και φαντασία, που θα αναζοπυρώσει μέσα σου την αγάπη για το street food.  Το Saitama είναι το παιδικό πάρτυ του ενήλικα, αφού δεν καταλαβαίνει ούτε από πρωτόκολλο, ούτε από ενδυματολογικούς κώδικες και δεν στέκεται στη χρήση του πηρουνιού αλλά του χεριού. Το όνομά του, προέρχεται...

    Comet Street Gourmet: Burgers από άλλο πλανήτη, στα Μελίσσια

    Προσγειώθηκαν κυριολεκτικά σαν κομήτης μόλις πριν ένα μήνα στην Σωκράτους στη βόρεια γειτονιά των Μελισσίων και το ωστικό τους κύμα έχει αρχίσει ήδη να παρασύρει κάθε ψαγμένο λάτρη της street νοστιμιάς, που όμως εδώ αναβαθμίζεται και απογειώνεται από κάθε άποψη. Ο χαρισματικός chef Αντρέας Μούτσας κι οι «partners-in-crime» Σωτήρης Σμυρλής και Κωνσταντίνος Βλαντίκας, μετά τη μεγάλη τους επιτυχία στο Nolio - το οποίο έφερε αέρα Ιταλίας λίγα οικοδομικά τετράγωνα πριν, με τον ξυλόφουρνο και την pop διάθεσή του - εδώ τα δίνουν όλα κυριολεκτικά σε ατμόσφαιρα και γεύση, αυτή τη φορά με πιο χαλαρή, casual αισθητική και όλα τα οφέλη...

    Chicago Beef: Το ανυπέρβλητο, juicy, Ιταλικό beef sandwich προσγειώθηκε με απόλυτη νοστιμιά στην Αθήνα

    Στην όχθη της λίμνης Michigan, το Σικάγο εγκαθιδρύθηκε ως πόλη το 1837 και αναπτύχθηκε ραγδαία στα μέσα του 19ου αιώνα, για να γίνει σήμερα το μεγαλύτερο πολιτισμικό, οικονομικό, τεχνολογικό και εμπορικό hub της μεσοδυτικής Αμερικής. Είναι λογικό ότι ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω, η γαστρονομία αποτελεί έναν ακόμα εμβληματικό παράγοντα της πόλης των ουρανοξυστών και της τέχνης, κι αυτήν ήρθε να μας προτείνει στην απόλυτη street μορφή του, μόλις τον περασμένο Απρίλη, ο ελληνοαμερικάνος Σπύρος Τσιρανίδης.  Τι κάνει την κουζίνα του Σικάγο να ξεχωρίζει; Πολλά πράγματα και η επιρροή των Ιταλών μεταναστών τη δεκαετία του 1950, που με τόλμη εισήγαγαν...

    Το Τρελό Βιολί: Μάθημα στην πιο νόστιμη κρέπα, από το 2000

    «Ο τρελός που επιμένει στην τρέλα του είναι σοφός», είχε πει ο Γουίλιαμ Μπλέικ και στην περίπτωση του Τρελού Βιολιού αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι πραγματικότητα, αφού την σοφία της κρέπας την έχει κατακτήσει. Μια γνήσια κρεπερί που τιμά την τέχνη της κρέπας καθημερινά, με μιλιούνια κόσμου που ορκίζονται στο ανυπέρβλητο της φύλλο της αλλά και στη μαεστρία της ομάδας του πάνω από στα πυρωμένα μάτια.  Βρίσκεται στις παρυφές της Νέας Ελβετίας – μια ανάσα από το Πάρκο Βύρωνα – από το 2002. Όλες οι παρασκευές φτιάχνονται αυθημερόν στο εργαστήριό του, και με αφετηρία τις υψηλής ποιότητας πρώτες...

    Borghese: Το νεο-deli της Αρχελάου είναι ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις των εκλεπτυσμένων γεύσεων

    Η Αθήνα διψά για νέες ιδέες, και το Borghese - η νέα άφιξη στα γευστικά δρώμενα του Παγκρατίου - ήδη προκαλεί γευστικούς κραδασμούς στους ανυποψίαστους και μη επισκέπτες της Αρχελάου. Ένα ολοκαίνουργιο, ιταλικής φινέτσας deli - αδερφάκι του πλέον κλασικού και αδιαπραγμάτευτα ξεχωριστού Tre Sorelle - που ήδη διαπρέπει, αφού αφενώς συγκεντρώνει εκεί μερικά δυσεύρετα ιταλοτραφή κυρίως προϊόντα σε αλλαντικά, τυριά, σάλτσες και γλυκά, αφετέρου τα μιξάρει με δημιουργική μαεστρία σε πρωτότυπους συνδυασμούς σε σάντουιτς που θα σε κάνουν να επαναπροσδιορίσεις την έννοια «τυλίγω υλικά σε ένα ψωμί». Ο μίνιμαλ και καλαίσθητος χώρος του έχει αύρα Φλωρεντίας: ένας εκ των...

    keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,