
Το ζυμάρι είναι το Α και το Ω της διατροφής της ανθρωπότητας: Η βάση και η πεμπτουσία της. Χρειάζεται χάδι, γνώση, σοφία κι εμπειρία – είτε φτιάχνεις πίτσα, είτε πάστα, είτε ψωμί. Αλεύρι, αυγό, νερό. Με τις παραλλαγές τους, την τρυφεράδα τους, την comfort υφή που μας πάει απευθείας στις πιο χουχουλιάρικες γαστρονομικά στιγμές μας. Αυτό κι άλλα πολλά φάνηκε να σκέφτηκε η Άλεξ Βασιλάτου, που όχι μόνο μας σύστησε το πρώτο – και για πλήθος foodie συμπολιτών μας το καλύτερο – street στέκι της Αθήνας με θεματική το ζυμαρικό, αλλά έγινε σύμβολο ενός ανθρώπου που όταν κυνηγάει με πάθος το όνειρό του, αυτό τον κυνηγάει πίσω με αμείωτη επιτυχία.

Η φρέσκια pasta της είναι ένα σύμπαν απόλαυσης από μόνη της, με τους δικούς της κανόνες, τις εξελληνισμένες συνταγές που κατά καιρούς έχουν κοσμήσει το μενού της, με υλικά όπως η γραβιέρα, η πιπεριά φλωρίνης, παρασκευές όπως ο κόκκορας κρασάτος, ή συνδυασμοί όπως το λεπτοκομμένο αγγούρι, τα ντοματίνια, η μους φέτας, η φρέσκια ρίγανη και το σπιτικό παξιμάδι όπως τα συναντάς στην πιο πρόσφατη, δροσερή και καλοκαιρινή «χωριάτικη».

Κεφαλονίτισσα γιαγιά είναι αυτή, της μεταλλαμπάδευσε δημιουργικότητα αλλά και παράδοση, αγάπη και φροντίδα για το φαγητό. Χωρίς προσποίηση αλλά με «σπιτική» νοστιμιά που δεν θα βρεις αλλού. Κι η Άλεξ δεν έχει πατήσει ακόμα τα 30, και φιγουράρει ανάμεσα στους κορυφαίους στο «Forbes 30 under 30». Με αφοπλιστική ταπεινότητα και με μια καθησυχαστική «ζεστασιά» σαν άνθρωπος, πνευματικά έτη φωτός αποστασιοποιημένη από το hype.

Τι είναι αυτό που της δίνει κίνητρο να ξυπνάει καθημερινά και να «ψάχνεται» τόσο πάνω στην τέχνη της, αναρωτιέμαι όσο τρώω μια κρύα, καλοκαιρινή μακαρονάδα που απαρτίζεται από ceviche γαρίδας και φυστικι Αιγίνης. Η απάντηση έρχεται στη μπουκιά. Τα θαύματα δεν χρειάζονται εκλογίκευση ούτε αποδόμηση. Απλά τα αφήνεις να φωτίζουν την ταλαίπωρη καθημερινότητά σου. Πόσο μάλλον όταν δίνουν αυτή τη σπίθα του «ουάου» στο μαζικό παναθρώπινο υποσυνείδητο της τροφής. «Δεν θα ήμουν εδώ χωρίς την ομάδα μου», μου λέει, κι αυτό τελικά τα «λέει» όλα.

Το πολύ όμορφο εσωτερικό έχει εκρήξεις χρώματος στο πάλλευκο «τοπίο», έχει μινιμαλισμό αλλά και μια ανοιχτή κουζίνα στην οποία όλα γίνονται σε απόσταση αναπνοής από το βλέμμα σου, σαν γυμνή αλήθεια. Βέβαια η μαγεία αυτή την εποχή είναι το «εξω» του καλοκαιριού πάνω στον λουλουδιαστό πεζόδρομο της Καπλανών, όπου ο χρόνος φαίνεται να παγώνει σε κάθε αναστεναγμό ευχαρίστησης. Εκεί σερβίρει και το πιο – σοκ – παγωτό, αποτέλεσμα συνεργασίας της με Ελληνίδα μικροπαραγωγό. Το γυναικείο άγγιγμα αναδύεται μέσα από χίλιες δυό λεπτομέρειες.

Έχει και cocktails και κρασιά, αλλά και τις σάλτσες της σε βαζάκια που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι. Η φιλοσοφία είναι «first come first serve», γι’αυτό θα δεις κόσμο να μαζεύεται στωικά πριν καν ανοίξει το μαγαζί. Εκεί, που το λινγκουίνι, το μακαρόνι, η παπαρδέλα και κάθε άλλο εξωτικό ή καθημερινό ζυμαρικό έγιναν μανιφέστο.
άλ3ξ – the fresh pasta bar
Μασσαλίας 16, Κολωνάκι, τηλ. 2103644142
Facebook | Instagram


