Η Día de los Muertos μπορεί να γιορτάζεται κάθε Νοέμβρη στο Μεξικό, όμως στην Αθήνα το μεξικάνικο πνεύμα έχει πλέον μόνιμη έδρα: κουζίνες που σιγοψήνουν carne asada και pastor, μπαρ που τινάζουν τη σκόνη από τις πιπεριές τσίλι πάνω από παγωμένες μαργαρίτες, και μουσικές που στήνουν καθημερινά γλέντι πίσω από πολύχρωμα ταπεράκια. Η πιο σπιρτόζικη κουζίνα του πλανήτη έχει απλώσει την ενέργειά της στην πόλη και – με αφορμή τη γιορτή των νεκρών – χαρίζει στους ζωντανούς ένα καλοδεχούμενο pretext για fiesta — με γεύση, φλόγα και χαρακτήρα. Αυτές είναι οι προτάσεις μας:
01 / Emiliano Zapata: Το νέο μεξικάνικο στέκι του Κορυδαλλού θα σε κάνει fan του tex mex
Ξενοφώντος 51, Κορυδαλλός, τηλ. 2104942628

Από τα μέσα Μαΐου, ο Κορυδαλλός απέκτησε το δικό του μεξικάνικο: Το Emiliano Zapata άνοιξε τις πόρτες του και ήδη έχει δημιουργήσει το πιστό κοινό του, που καταφθάνει σύσσωμο εδώ για να απολαύσει πλούσιες, πληθωρικές γεύσεις με πιάτα που ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στη μεξικάνικη κουζίνα, τις Tex-Mex επιρροές και κάποιες διακριτικές πινελιές Nikkei. Εδώ θα βρεις κάτι το γιορτινό και σκανταλιάρικο σε έναν πραγματικά εντυπωσιακό χώρο: ζεστά χρώματα, μεξικάνικα μοτίβα, πολύχρωμες λεπτομέρειες, sombreros και λουλούδια συνθέτουν μια ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει κατευθείαν σε μια αυθεντική fiesta. Μια μεγάλη προσωπογραφία του ίδιου του Emiliano Zapata δεσπόζει στον χώρο, δίνοντας ταυτότητα και χαρακτήρα. Ο εσωτερικός χώρος είναι ανοιγόμενος τόσο από πάνω όσο και από τα πλάγια, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο – ακόμα κι όταν κάθεσαι μέσα. Κι αν προτιμάς κάτι πιο ήσυχο, υπάρχει η όμορφη αυλή στο πίσω μέρος αλλά και ένα μικρό πατάρι για πιο cozy στιγμές. Το bar, φυσικά, είναι πανταχού παρών έτοιμο να σου φτιάξει τη διάθεση με τις δημιουργίες του. Στο μενού ξεχωρίσαμε τα fajitas με ψαρονέφρι ή κοτόπουλο (σύντομα και με μοσχάρι), το χοιρινό κότσι, το δροσερό ceviche γαρίδας, το λαχταριστό Emiliano Zapata burger με το πολύ ιδιαίτερο και πεντανόστιμο bun του, αλλά και τα tacos de pollo και tacos birria. Εδώ θα βρεις tacos smashed burger, μια αποκάλυψη! Η μεξικανική κουζίνα εδώ συναντά την comfort food διάθεση και δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Περισσότερα εδώ
02 / MENTIROSA: Μια Cantina Mexicana στον Κεραμεικό
Θερμοπυλών 41, Αθήνα, τηλ. 6981647031

Στον Κεραμεικό, σε μια υπερυψωμένη μονοκατοικία με κατάφυτο περιβάλλον, η Mentirosa στήνει τη σκηνή για τις πιο εκρηκτικές βραδιές, γεμάτες σπιρτόζικες γεύσεις και ωραία ποτά. Η σκάλα σε οδηγεί από τον δρόμο στο εσωτερικό bar γεμάτο χρώματα και ζεστασιά, ενώ η μουσική και οι άνθρωποί του σε βάζουν αμέσως σε mood απροσδόκητης φιέστας. Έξω, η θερμαινόμενη αυλή δουλεύει όλο το χρόνο. Είναι ένας πράσινος θύλακας όπου οι συζητήσεις κυλούν φυσικά και η πόλη μένει απλώς στο φόντο. Οι δύο χώροι επικοινωνούν σαν να είναι μια ενιαία εμπειρία που σου επιτρέπει να κινείσαι ανάμεσα στο μέσα και το έξω χωρίς να χάνεις τον ρυθμό. Στη Mentirosa η tequila, το mezcal και το ρούμι έχουν τον πρώτο λόγο: Η φιλοσοφία του bar εμπνέεται από τον Tomas Estes, Tequila Ambassador στην Ευρώπη και δημιουργός της premium Tequila Ocho, της πρώτης single estate τεκίλας στον κόσμο, η οποία και χρησιμοποείται στα περισσότερα Tequila Cocktails της Mentirosa. Ο Tomas δημιούργησε το 1976 στο Amsterdam το Café Pacifico φέρνοντας την έννοια της Cantina Mexicana στην Ευρώπη και αποτελόντας πηγή έμπνευσης για τη Mentirosa. Κι όπως σε κάθε πραγματική Mexican Cantina, εδώ έχεις την σιγουριά ότι θα πιείς καλά. Με την πιο μεγάλη ποικιλία tacos στην Αθήνα, με διαφορετικές γεμίσεις που καλύπτουν κάθε γούστο. Τα pescado tacos με τραγανό μπακαλιάρο, pico de gallo, λάχανο-καρότο, mayocream και πίκλα κρεμμύδι για να πάρεις μια ιδέα, είναι μόνο μια από τις συγκολινιστικές επιλογές που σε βάζει στο πνεύμα. Μαζί τους οι gringa quesadillas με μεξικάνικο γύρο al pastor, ανανά και salsa verde κουμπώνουν ιδανικά τη γευστική εμπειρία φέρνοντας ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό, το καυτερό και το αλμυρό. Περισσότερα εδώ
03 / Diferente: Ένα μεξικάνικο γαστρονομικό ταξίδι που θα σε κάνει να πεις olé από απόλαυση στα Ιλίσσια Κωνσταντίνου
Βεντήρη 7, Ιλίσσια, τηλ. 2107212080

Μία latin fiesta για τον ουρανίσκο και την ψυχολογία. Αν κάποιος μπορούσε να χωρέσει μέσα σε μία πρόταση την εμπειρία στο Diferente, θα κατέληγε κάπου κοντά στην αμέσως προηγούμενη φράση. Και δικαιολογημένα, καθώς το γαστρονομικό «παιδί» του χαρισματικού chef Δημήτρη Πολίτη κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια στα Ιλίσσια, όντας ένα διαχρονικό καταφύγιο αυθεντικότητας, ποιότητας, ιδεών, εντάσεων και fun πιάτων. Στην πολύχρωμη, easygoing σάλα του ανάμεσα στα σομπρέρο, τις τεχνοτροπίες, τα φυτά και τις 2 κούκλες βιτρίνας – την Γιάρα και τον Μαουριθιο – η ζωντάνια γίνεται νοστιμιά με πιάτα που απομνέουν ελεύθερη ματιά και focus στη φρεσκάδα: Κάθε πρόταση εδώ κλέβει την παράσταση, για παράδειγμα τα Tacos Birria είναι μια αποκάλυψη με χειροποίητη τορτίγια, τρυφερό slow cooked μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμυδάκι, κόλιανδρο, τη δροσιά της sour cream και την αψάδα της spicy sauce. Υπέροχα και τα πληθωρικά fajitas με το κρέας της επιλογής σου, τις τρυφερές, αχνιστές πιτούλες, τα σωτέ κρεμμύδια και τις χρωματιστές πιπεριές, τα burittos, οι quesadillas, οι chimichangas και τα jalapeños στη «μέση». Ο Δημήτρης – ανήσυχο πνεύμα γαρ – δεν επαναπαύεται ποτέ: Oι Κυριακές για παράδειγμα έχουν καθιερωθεί ως Paella Sundays, με την καλύτερη παέγια της πόλης να σερβίρεται αχνιστή-αχνιστή, αυθεντική και πεντανόστιμη. Οι προτάσεις του παίζουν και πρωτότυπα και κλασικά στο γήπεδο της έθνικ γαστρονομίας, προσθέτοντας έξυπνες πινελιές σε αγαπημένες ιδέες, κάτι που κρατάει και ακονισμένο το κοινό του που ξέρει πως όλο και κάποια νέα έκπληξη θα του επιφυλάσσει. Περισσότερα εδώ
04 / Picasso Athens: Μεξικανική κουζίνα έργο-τέχνης στο Χαλάνδρι
Καραολή Δημήτριου 22, Χαλάνδρι, τηλ. 2106814140

Στην Καραολή Δημητρίου, πίσω από την πόρτα μιας γοητευτικής μονοκατοικίας σε περιμένει μια αναπάντεχη έκπληξη: το Picasso Athens. Από το καλοκαίρι του 2022 έχει φέρει στη γειτονιά την αίσθηση μιας αυθεντικής μεξικανικής χασιέντας, που δεν θυμίζει σε τίποτα ένα τυπικό εστιατόριο όπως το έχεις καταγεγραμμένο στο συνειδητό ή το ασυνείδητό σου. Λιθότουβλα, κάκτοι, εξωτισμός, δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας από το «καλησπέρα», λίγο πριν καταφθάσουν στο τραπέζι σου γεύσεις που αναστατώνουν. Η ιστορία του Picasso ξεκινά από τη Νάξο, όπου αρχικά άνοιξε στη Χώρα και αργότερα μεταφέρθηκε στην Πλάκα, κερδίζοντας φανατικό κοινό με την αυθεντική του ατμόσφαιρα και τις γεύσεις του. Το εστιατόριο του Χαλανδρίου είναι η φυσική συνέχεια αυτής της πορείας, φέρνοντας το ίδιο πάθος για το Tex-Mex και την ίδια φινετσάτη αισθητική στην καρδιά της Αθήνας. Με το που περνάς την αυλή, διακτινίζεσαι στα καντούνια της Γουαδαλαχάρα. Τα φυτά γεμίζουν τον χώρο με εξωτική ζωντάνια και το περιβάλλον γίνεται ιδανικό σκηνικό για βραδιές που θες να κρατήσουν για ώρες. Το Picasso Athens όλα αυτά τα χρόνια προσελκύει ένα πολυσχιδές κοινό που αγαπά την καλή κουζίνα, την τέχνη και τους χώρους με χαρακτήρα – κοντοστέκεται στα έργα του Picasso που κοσμούν τον χώρο ή θέλει λίγο παραπάνω spicy το πιάτο του γιατί επιδιώκει την αυθεντικότητα. Το φαγητό εδώ είναι από μόνο του μια εμπειρία! Ό,τι κι αν επιλέξεις είναι χειροποίητο, φτιαγμένο με μεράκι και γεύση που μιλάει από την πρώτη μπουκιά. Το Tacos Platter είναι ιδανικό για να πάρεις μια γεύση από όλο το μενού, με taco κοτόπουλο, ζουμερό chili con carne με ωραία αψάδα, chorizo, μοσχάρι birria και el pastor. Περισσότερα εδώ




