spot_img
More

    Αιόλου 68: Αιγαιοπελαγίτικα μπλουζ στην καρδιά της Αθήνας

    γράφει ο Βασίλης Γράβαρης

    Ήταν ένα μικρό καράβι, ήταν ένα μικρό καράβι! Που δεν ήταν όμως αταξίδευτο, αλλά που αυτή τη φορά έριξε γερή άγκυρα στη στεριά και συγκεκριμένα στο λιμάνι της οδού Αιόλου 68. Στο λιμάνι αυτό λοιπόν, είναι που με το ίδιο όνομα κατοικοεδρεύει ένα διαφορετικό στέκι ψαροφαγίας. Ο λόγος φυσικά για το πλέον γνωστό Αιόλου 68, τη γαλάζια πινελιά Αιγαίου μέσα στο κυκλοφοριακό κομφούζιο της Αθήνας, τις γκρίζες αποχρώσεις αλλά και τους urban δυνατούς σφυγμούς.

    Πίσω από την κεντρική ψαραγορά και ανάμεσα σε δύο θρυλικές στοές, την Πάππου και τη Δημητρακοπούλου, όπου παλαιότερα βρισκόταν ένας παραδοσιακός καφενές γνωστός για τους φοβερούς μεζέδες του, αλλά και η αρχαιότερη εταιρεία αποδελτίωσης Τύπου, τρεις φίλοι ήρθαν να γράψουν το δικό τους γευστικό πρωτοσέλιδο. Οδηγούμενοι από την αγάπη τους για τη θάλασσα, ο Βασίλης Ακρίβος, ο Άγγελος Φραντζής και ο Γιώργος Ταρνάρης ήρθαν με τη χερσαία τους τράτα να ρίξουν δίχτυα, θέλοντας κυριολεκτικά να μεταφέρουν το Αιγαίο στα αθηναϊκά σοκάκια. Με το Βασίλη και τον Άγγελο να είναι διακεκριμένοι σεφ σε Ψάριστον και BarBQ αντίστοιχα, και το Γιώργο επαγγελματία οινολόγο, θα έλεγε κανείς ότι το πλήρωμα είναι κάτι περισσότερο από ικανό και έμπειρο!

    Πολύ πριν όμως ο ελληνικός βυθός αρχίσει να χορεύει ρυθμικά στον ουρανίσκο σου, η Αιόλου 68 θα σου ρίξει τα πρώτα της βέλη με τα μάτια, κάνοντας έτσι ένα πρώτο, πεντανόστιμο φλερτ. Φλερτ που δύσκολα θα αντισταθείς, γιατί μέσα από τον πραγματικά μοναδικό της χώρο, που και μόνος του κυριολεκτικά αναβλύζει Αιγαίο, η Αιόλου 68 θα μετατρέψει μονομιάς τα ασπρόμαυρα από το καυσαέριο κτήρια σε ολόλευκους φάρους και τη γκριζωπή στοά σε μια παραδοσιακή νησιώτικη καμάρα. Έτσι απλά. Και τα μαγικά ραβδάκια; Δεν είναι άλλα από τα πανέμορφα ξύλινα τραπεζάκια με τις μπλε και άσπρες καρέκλες, τις καταγάλανες πόρτες, τις καλαμωτές που μετατρέπονται σε φωτιστικά και φυσικά τις μαγικές και σήμα κατατεθέν τσιμεντοκονίες με τους χτιστούς καναπέδες. Σειρά έχει ο επιβλητικός ξύλινος πάγκος του μπαρ, πάνω στον οποίο βρίσκεται ζωγραφιστός ο βασικός προσκεκλημένος του μαγαζιού, το ψαράκι! Προσκεκλημένος που επίσης θα δει κανείς να στολίζει τα τραπεζομάντηλα, να απεικονίζεται σε έργα ζωγραφικής στους τοίχους αλλά και να δίνει μια ακόμα θαλασσινή πνοή μέσα από ένα εντυπωσιακό φωτιστικό σε μορφή πολυελαίου στον κεντρικό χώρο. Μοναδική ομορφιά εντός εκτός κι επί τα αυτά, καθώς όταν άνεμος και καιρός είναι ευνοϊκοί, το όμορφο σκηνικό μεταφέρεται και στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού όπου πραγματικά σε διαπερνά μια καταγάλανη αύρα. Το κερασάκι σε αυτή την εικαστική πανδαισία βάζουν οι μεγάλες και industrial τζαμαρίες του μαγαζιού, που έρχονται και δένουν όπως ουρανός και θάλασσα. Σαν προς στιγμήν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα πλοίο έτοιμο να σαλπάρει, με τον κόσμο που περνά να θυμίζει τους γνωστούς – άγνωστους περαστικούς σε ένα λιμάνι.

    Η κουζίνα, δεν θα μπορούσε να μην είναι και αυτή με τη σειρά της ένα γνήσιο αφιέρωμα στους μόνιμους κατοίκους του ελληνικού βυθού. Με το Βασίλη να επιμελείται το μενού και να φέρνει καθημερινά ολόφρεσκιες ψαριές από Αιγαίο και Πρέβεζα, ο κατάλογος είναι απλά μια τέλεια παλέτα παραδοσιακών γεύσεων με μοντέρνες πινελιές. Στα παραδοσιακά ορεκτικά, ξεχωρίζουν η πεντανόστιμη φάβα, η ταραμοσαλάτα αλλά και αρκετά ψαγμένη καβουροσαλάτα. Στα μαλάκια τώρα, μη διστάσεις να δοκιμάσεις τα αχνιστά μύδια, τα κυδώνια τις bloody marry γαρίδες (ναι καλά άκουσες), την άκρως ερωτεύσιμη καραβιδόψυχα αλλά και το χταποδάκι μπουγιουρντί. Σειρά έχουν οι αλμυρές καπνιστές μπουκιές, όπως τις ονομάζουν, στις οποίες ξεχωρίζουν ο σπαρταριστός γαύρος μαρινάτος, το καπνιστό βουτυρόψαρο, καθώς και το δροσερό ceviche με σολομό και τόνο. Ακολουθεί η χιουμοριστική κατηγορία «κάτι να τσιμπήσουμε» που όμως δεν αστειεύεται καθόλου! Δοκίμασε, μεταξύ άλλων, τις φοβερές μακαρονάδες θαλασσινών, τη γαριδομακαρονάδα, τη μπουγιαμπέσα αλλά και τη σπέσιαλ μπραντάδα Σαντορίνης με μπακαλιάρο, σκόρδο και ντομάτα. Για το τέλος, αφήσαμε την πιο…τολμηρή κατηγορία του καταλόγου, η οποία έχει φυσικά ονομαστεί καταλλήλως. Ο λόγος για την «Το αντέχεις», όπου εκεί πλέον ο Βασίλης σαν καλός κουμπάρος, παντρεύει κρέας με ψάρι σε ένα surf & turt καμβά. Τα… παιδάκια αυτού του γάμου είναι πολλά και ακούν σε πολλά ονόματα, όπως φαρφαλίνες σαλσίτσια & μύδια, τατάκι μοσχάρι τούνα, καθώς και μπιφτέκια black angus με χέλι! Πραγματικά για τους γνήσιους Indiana Jones της γεύσης!

    Στην κάβα, τέλος, ο Γιώργος κάνει τα δικά του μαγικά! Μέσα από εξαιρετικές επιλογές ετικετών κρασιού από ελληνικούς αμπελώνες, καθώς και μια σειρά ούζων, τσίπουρων και ποιοτικών αποσταγμάτων, θα έρθει σαν ένας κυκλαδίτης καπετάνιος να σβήσει απαλά τις μηχανές σας. Εις υγείαν!

    Αν λοιπόν ήδη περιμένεις το καλοκαίρι πώς και πώς, βάλε πλώρη μια ώρα αρχύτερα και ανέβα στο καράβι της Αιόλου 68 για το πιο γευστικό και αξέχαστο γαλάζιο ταξίδι!

    Αιόλου 68
    Αιόλου 68, Αθήνα, 2103247925
    www.aiolou68.gr
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Τα αθηναϊκά εστιατόρια που σφυρηλατούν γευστικές διαδρομές στην απόλαυση και τη διασκέδαση

    Ο μεζές είναι η βουλιμία του μερακλή που θέλει να τα δοκιμάσει όλα, διψάει για τη «μέση» και αποστάγματα,...

    The Crepa Files: Οι καλύτερες κρέπες στην Αθήνα (Μέρος Α’)

    Είναι λεπτή, «ευέλικτη» και πολύ ελαφριά! Η απλούστατη αυτή λεπτή πιτούλα φτιάχνεται στα πυρωμένα μάτια των κρεπερί και είναι...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot