spot_imgspot_imgspot_img

Georgios Galifianakis: Δημιουργική και ποιοτική ζαχαροπλαστική με ιστορία

Το νεοαφιχθέν ζαχαροπλαστείο της Αγίας Παρασκευής φιλοξενεί στις προθήκες του μερικά από τα πιο σαγηνευτικά γλυκά της Αθήνας

Μια γλυκιά ιστορία σαν παραμύθι. Ο Γεώργιος Γαλυφιανάκης μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα χρόνια ήταν τέτοια, που έφηβος ακόμα ξεκίνησε να δουλεύει σε ζαχαροπλαστεία της γενέτειρας του, μαθαίνοντας την τέχνη και αλχημία του ζαχαροπλάστη – κάτι που κέντρισε ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον του και στο οποίο παρουσίασε τεράστια κλίση. Την δεκαετία του 60’ η περιρρέουσα αστυφιλία τον φέρνει στην Αθήνα, όπου συνεχίζει να εξελίσσεται στα εργαστήρια μεγάλων ζαχαροπλαστών, όπως το εμβληματικό «Ρωσικόν» στην Ομόνοια αλλά και ξενοδοχεία στις πάντα κοσμοπολίτικες Σπέτσες. Κάποια στιγμή, παίρνει τη γενναία απόφαση να ανοίξει κάτι δικό του. Στήνει λοιπόν το πρώτο του κατάστημα στο Πόρτο Ράφτη, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βλέπει τη φήμη του να εκτοξεύεται πέραν των στενών συνόρων του καλοκαιρινού θέρετρου, με κόσμο απ’όλη την Αθήνα (ανάμεσά τους και πολλοί επώνυμοι της εποχής) να τον επισκέπτονται για τα μεθυστικά γλυκά του. Η σκληρή δουλειά του, η εμπειρία του κι η δημιουργικότητά του δικαιώνονται! Η δεκαετία του 80’ του φέρνει ένα δεύτερο μαγαζί στο Γαλάτσι, που για όσους θυμούνται άφησε εποχή, ενώ το 1990 – δίπλα στο ζαχαροπλαστείο του Πόρτο Ράφτη -ανοίγουν οι θρυλικοί λουκουμάδες, που γίνονται ο απόλυτος προορισμός για το αγαπημένο, χρυσαφένιο έδεσμα, σε ολόκληρη την αττική.

Τα χρόνια παιρνούν, οι εποχές αλλάζουν, κι ο Γεώργιος Γαλυφιανάκης φεύγει από τη ζωή, ίσως για να προσφέρει πλέον τα μαγικά γλυκά του στον κόσμο των αγγέλων. Ο γιος του Μηνάς, μεγαλωμένος μέσα στα ζαχαροπλαστεία του πατέρα του όμως, όπως είναι και φυσικό, έχει μοιραία «κολλήσει» το μικρόβιο της δημιουργικής ζαχαροπλαστικής. Με σπουδές (Ecole Lenôtre Paris & L’Ecole Du Grand Chocolat Valrhona) και επαγγελματική πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα ζήλευαν πολλοί ζαχαροπλάστες αλλά και με έντονη την «ανησυχία» της δημιουργίας, ανοίγει τον Δεκέμβρη του 2018 το «Georgios Galifianakis», ένα ζαχαροπλαστείο πραγματικό κόσμημα για την Αγία Παρασκευή και ίσως τον πιο «γλυκό» φόρο τιμής στην ιστορία του μεγάλου patissier, με το ιστορικό κατάστημα του Πόρτο Ράφτη να συνεχίζει το legacy μέχρι σήμερα.

Τα ζαχαροπλαστεία «Georgios Galifianakis» αφηγούνται την ιστορία της σύγχρονης δημιουργικής ζαχαροπλαστικής, αυτής που κάθετί φτιάχνεται από το μηδέν με αγνά, φρέσκα υλικά, και αυτής που εξυψώνει κάθε επιμέρους πρώτη ύλη για ένα άρτιο και μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Είναι συνώνυμα με το γαλακτομπούρεκο (που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή), αλλά φημίζονται και για το βελούδινο προφιτερόλ τους, το εξαιρετικό tiramisu με μασκαρπόνε, την λεμονόπιτα με πραγματικό χυμό λεμονιού, την αυθεντική γαλλική creme brulee με βανίλια Μαγαδασκάρης, την μοναδική τάρτα Gianduja – γλυκά στο οποία η ποιότητα, το μεράκι κι η φρεσκάδα διακρίνονται από την πρώτη κουταλιά. Στο μαγαζί, μπορεί επίσης κάποιος να καταστεί μέρος της μυσταγωγίας της παρασκευής του μιλφέϊγ με χειροποίητη σφολιάτα βουτύρου, αφού συναρμολογείται à la minute μπροστά στα μάτια σου.

Θριαμβεύουν επίσης στο παγωτό τους, το οποίο φτιάχνεται με την «θερμή» μέθοδο, κατά την οποία φρέσκο βιολογικό γάλα από τη Θράκη παστεριώνεται στους 84oC και ψύχεται απότομα με συνεχή ανάδευση μέχρι τους 4oC, για να αφεθεί ένα 24ωρο ούτως ώστε να ωριμάσουν και να αποδοθούν οι γεύσεις του. (Ξεχωρίσαμε το παγωτό φυστίκι με 100% πάστα φυστικιού χωρίς χρώματα και αρώματα αλλά και το παγωτό σοκολάτα Valrhona, τη «βασίλισσα» της σοκολάτας!) Μνείας αξίζουν όμως και τα σιροπιαστά τους, που φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο που ανοίγει στο χέρι, και αιγοπρόβιο, ελληνικής προέλευσης βούτυρο (και είναι μια αποκάλυψη!)

Στο πελατολόγιό τους ανήκουν όλοι οι gourmands, όλοι όσοι εκτιμούν την επίπονη διαδικασία της δημιουργίας από το μηδέν, χωρίς χρήση κανενός πρόσθετου, συντηρητικού ή μίγματος. Κάθε γλυκό τους έχει δουλευτεί με φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια, κάτι που αποτυπώνεται και στα ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης στους αποδέκτες τους. Τόσο ο Μηνάς Γ. Γαλυφιανάκης όσο και η ομάδα του, έχουν σοβαρή γνώση της τέχνης τους, με προϋπηρεσία σε σημαντικά εγχώρια και διεθνή πόστα, κι είναι άνθρωποι που στοχεύουν στην ποιοτική εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής μέσα από ένα συνεχές «σκάλισμα» της γεύσης, με πρωτότυπες, δικές τους συνταγές. Και παρά το γεγονός της χρονοβόρας και επίπονης διαδικασίας της πρωτογενούς παραγωγής και των υψηλής ποιότητας πρώτων υλών, τα πάντα στα ζαχαροπλαστεία «Georgios Galifianakis» είναι τιμολογημένα έτσι, ώστε να είναι προσιτά σε όλους. «Την ποιότητα ένας εκπαιδευμένος ουρανίσκος δεν την ξεχνά ποτέ» καταλήγει ο Μηνάς. Κι εμείς συνυπογράφουμε.

Georgios Galifianakis
Αγία Παρασκευή: Λεωφ. Μεσογείων 398 & Αιγαίου Πελάγους, τηλ. 2106008669
Πόρτο Ράφτη: Λεωφόρος Αυλακίου, τηλ. 2299076692
www.georgios-galifianakis.gr

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Christmas in Athens: 21 απολαυστικές προτάσεις για έξοδο, φαγητό, ποτό & γλυκό

Χριστούγεννα. Η εποχή των παιδιών (και όσων νιώθουν παιδιά), των εντυπωσιακών φωτισμών, της ξεγνοιασιάς, των δώρων, των ατελείωτων φιλικών...

«Μαμαδίσιες νοστιμιές»: Πού θα βρεις τα καλύτερα μαγειρευτά στην Αθήνα

Το μαγειρευτό φαγητό ισούται με συναίσθημα. Με μνήμες. Με σωστή και υγιεινή θρέψη. Θρέψη από αυτές που ζεσταίνουν τα...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings