spot_img
More

    Σίφνος: Ταξίδι γεύσεων στο νησί του Τσελεμεντέ

    Το τέταρτο σε έκταση νησί των δυτικών Κυκλάδων μονίμως φιγουράρει στους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς, οι οποίοι την συνιστούν ως κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό κάθε χρόνο. Και πώς να μην συμβεί κάτι τέτοιο, άλλωστε, καθώς η Σίφνος ξεχωρίζει, αδιαμφισβήτητα, για την ομορφιά, την αρχιτεκτονική, τις πάλλευκες εκκλησίες και τη μεγάλη ιστορία της που ξεκινά από τους μυκηναϊκούς χρόνους;

    Το νησί των γεύσεων αλλά και των ποιητών – όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς καθώς από εδώ κατάγεται ο Τσελεμεντές αλλά και οι κορυφαίοι ποιητές Ιωάννης Γρυπάρης, Κλεάνθης Τριανταφύλλου ή Ραμπαγάς και Αριστομένης Προβελλέγιος – προσφέρει στον επισκέπτη έναν ξεχωριστό συνδυασμό παραδοσιακών και κοσμοπολίτικων προορισμών. Μοναδικά χωριά, οργανωμένες αλλά και απόμερες παραλίες, 227 εκκλησίες και… γεύσεις που μαγεύουν τον ουρανίσκο σας περιμένουν!

    Η Σίφνος εκπέμπει πολιτισμό και φινέτσα – από το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας (αρχές Σεπτέμβρη) και τα Γρυπάρεια Λογοτεχνικά Σαββατόβραδα (Αύγουστος) μέχρι τα τοπικά πανηγύρια (όλο τον χρόνο), τις εικαστικές εκθέσεις και τις εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων και φορέων, μέχρι τα συγκλονιστικά μουσεία αλλά και την πρόσφατη καθιέρωση πάνινης τσάντας αγορών (οι γνωστές tote bags) σε σχέση με τις πλαστικές. Χαρακτηριστικό είναι το  ηλιακό ρολόι στο λιμάνι των Καμαρών, προσφορά του ιδρύματος Ευγενίδη, με USB θύρες για φόρτιση μικρών συσκευών, που με το «καλώς ήρθατε», ενημερώνει πως βρίσκεστε σε ένα eco friendly νησί με κάδους ανακύκλωσης και διαχώρισης ανακυκλώσιμων υλικών παντού. 

    Το Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού από τον 6ο-19ο αι., εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του και είναι ένας από τους πιο γραφικούς και όμορφους οικισμούς της Σίφνου. Από αρχαιολογικής σκοπιάς είναι ο πιο σημαντικός, αφού κατοικείται ασταμάτητα από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό ως «άστυ», το οποίο άκμασε κατά τον 6ο αι. π.Χ. έχοντας ναό, θέατρο του Διονύσου και πολυτελή, δημόσια κτήρια από μάρμαρο. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στο «κάστρο» που σχηματίζεται από τα κτήριά του, το οποίο έχει ελλειψοειδή μορφή, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους, και ξεχωρίζει για τον αμυντικό χαρακτήρα του.

    Τη μακραίωνη ιστορία του μαρτυρούν τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολόνες που είναι εντοιχισμένες σε νεότερα κτήρια, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι λότζιες (6 συνολικά πύλες-στοές από τις οποίες γίνεται η είσοδος στο Κάστρο) καθώς και οι εκκλησίες του 16ου-17ου αιώνα. Στο κέντρο του οικισμού λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ στο ψηλότερο σημείο του δεσπόζει το κτήριο που άλλοτε φιλοξενούσε τον καθολικό καθεδρικό ναό. Μην παραλείψετε να περπατήσετε τον περιφερειακό του πλακόστρωτο δρόμο, να αγναντέψετε τη γραφική εκκλησία των Επτά Μαρτύρων, που στέκεται σ’ένα βράχο καταμεσής της θάλασσας, και οι ρομαντικοί να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με θέα την Αντίπαρο, σ’ένα παγκάκι.

    Η Απολλωνία (ή αλλιώς Σταυρί) είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και έδρα του Δήμου Σίφνου από το 1999. Το τοπωνύμιο Απολλωνία σημαίνει πόλη αφιερωμένη στον Απόλλωνα. Κοσμοπολίτικη και πολυπρόσωπη, η Απολλωνία έχει τα πάντα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις απαλόγραμμους λόφους και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Μια πρώτη βόλτα στον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο (οι ντοπιοι το ονομάζουν “στενό”) βοηθά τον επισκέπτη ν’ ανακαλύψει πόσες πολλές εκκλησίες υπάρχουν άρρηκτα συνδεδεμένες και απόλυτα ενσωματωμένες στο οικιστικό σύνολο. Εδώ μπορείτε να ψωνίσετε αναμνηστικά, πρωτότυπα κοσμήματα από Σιφνιούς αργυροχρυσοχόους και παραδοσιακά σιφνέϊκα κεραμικά, να “ταξιδέψετε” γαστρονομικά στα μοναδικά εστιατόρια ή να πιείτε ποτό στα πολυάριθμα μπαράκια. 

    Ο Αρτεμώνας είναι το δεύτερο σε μέγεθος χωριό του νησιού και βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από την Απολλωνία. Λευκά σπίτια με μαρμάρινες εισόδους, εσωτερικές αυλές, παλιά αλλά ανακαινισμένα αρχοντικά (όπως της οικογένειας Ι. Δραγάτση) και στην κορυφή του λόφου μερικά αλώνια και ανεμόμυλοι (παλιά λειτουργούσαν πάνω από δέκα). Εδώ θα βρείτε ένα concept υπαίθριο cinema, στον χώρο του σχολείου, που λειτουργεί με donations, στο πήλινο δοχείο στην είσοδο.

    Στις αμμουδερές παραλίες της Σίφνου συγκαταλέγονται ο παρασημοφόρος με γαλάζια σημαία Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ με τον οικισμό και τα ταβερνάκια του, οι Καμάρες με την πάντα ήρεμη θάλασσα και τα beach bars, ο Τσόπος με το παραδοσιακό εργαστήρι αγγειοπλαστικής, ο Φάρος, το Γλυφό και η Φασολού, το γραφικό ψαροχώρι Χερρόνησος στα Βόρεια με την ομώνυμη παραλία και το new entry άγριας φύσης, τα Βρουλίδια. Για τους πιο ψαγμένους, Σαούρες, στην Παναγιά την Χρυσοπηγή, Επταμάρτυρες κάτω από το Κάστρο και Παναγιά Πουλάτη, βραχώδεις παραλίες με ομορφιά “γαλάζιας λίμνης”. Για τους πιο περιπετειώδεις, η “Φυκιάδα” αν και όχι εύκολα προσβάσιμη, θα σας αποζημειώσει με την απαράμιλλή της ομορφιά. 

    Ατμοσφαιρικό σκηνικό, ζωντανές παραδόσεις, χαλαροί ρυθμοί. Ποιοτικές διακοπές στο νησί του μέτρου και της αρμονίας. Όσοι την επισκέπτονται την ερωτεύονται, όσοι δεν έχουν πάει, μένει να την ανακαλύψουν. 

    01 / Μωσαϊκό: Σιφνέϊκη φιλοξενία & δημιουργικοί μεζέδες στον Αρτεμώνα

    Το πάντοτε ερεθιστικό γαστρονομικό τοπίο της Σίφνου είναι ένα μωσαϊκό που σαν αιχμή του δόρατός του έχει την κληρονομιά του Τσελεμεντέ αλλά και τη μαεστρία των σύγχρονων μαγείρων, κατατάσσοντάς την ψηλά στον Κυκλαδίτικο γαστροτουριστικό χάρτη. Το Μωσαϊκό στον Αρτεμώνα, σαφώς ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, αφού με τους δυνατούς μεζέδες του και κάθε λογής αποστάγματα έχει καταστεί must στα δρώμενα του νησιού. Στο νεανικό αυτό μεζεδοπωλείο-τσιπουράδικο-ρακάδικο θα βιώσεις τη Σιφνέϊκη φιλοξενία και θα γευτείς δημιουργικά την Ελλάδα στο πιάτο: πατάτες με τζίντζερ και εστραγκόν, υπέροχα κεφτεδάκια από παραδοσιακή συνταγή, ρεβυθοκεφτέδες του ονείρου, θαλασσινό κριθαρότο στο πήλινο, σκιουφηχτά με λιαστή ντομάτα και κάπαρη. Το πρωί από τις 10 μέχρι τις 14.00 καφές και πρωινό, με αυγά με μπέϊκον ή καγιανά. Πως να μην το αγαπήσεις; Η δράση του Μωσαϊκού απλώνεται σε μια υπέροχη πετρόκτιστη αυλή, σ’ένα από τα πιο αρχοντικά χωριά του νησιού: τα πολύχρωμα τραπεζοκαθίσματα, η pop διάθεση, η όμορφη θέα στο πλακόστρωτο σε συνδέουν απευθείας με την ενέργεια του χώρου, όπου κάθε γωνιά είναι μια ανακάλυψη και κάθε σοκάκι έχει να διηγηθεί μια ιστορία. Μετά είναι το ψαγμένο κρασί, η γκάμα στα αποστάγματα, οι καλές τιμές, το καλό σέρβις. Περισσότερα εδώ

    02 / Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι: Γεύσεις ελληνικές με θέα το πιο ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου

    Τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια, στην περιοχή Τρουλλάκι, στη βόρεια πλευρά της Σίφνου, υπάρχει μια οικογενειακή ταβέρνα, που θα λατρέψεις για πολλούς λόγους. Το Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι όχι μόνο σερβίρει ό,τι καλύτερο έχεις γευτεί σε ψητό κρέας, αλλά και το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα κυριολεκτικά στο πιάτο. Το βασικό μενού στο Τρουλλάκι, γνωστό και αγαπημένο σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του νησιού, περιλαμβάνει τα καλύτερα ελληνικά κρέατα, ιδανικά ψημένα στα κάρβουνα, με πρωταγωνιστές ζουμερά παϊδάκια από αρνί ή κοτόπουλο, αλλά και εκλεκτά εδέσματα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας όπως ρεβυθοκεφτέδες, ζεστή πατατοσαλάτα, μυζηθροκεφτέδες ή φάβα με τηγανιτή κάπαρη. Σε κάθε πιάτο μπορείς να βρεις την ταυτότητα του νησιού, αφού τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται, έρχονται ολόφρεσκα κατευθείαν από το διπλανό μποστάνι, χαρίζοντάς σου γεύση και άρωμα, αληθινά. Φέτος ο χώρος σε περιμένει ανανεωμένος και με νέες προσθήκες στο μενού. Ιδιαίτερα πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται, έχουν ήδη κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Εξαιρετική Picanha Black Angus,  μοσχαρίσια ουρά με μακαρούνες και αλμυρά κανταΐφια με παστουρμά, γεύσεις που θα σου μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη. Περισσότερα εδώ

    03 / Χρυσοπηγή: Παράδοση, μια διαχρονική αξία

    Για το ομώνυμο με το μοναστήρι του ίδιου κολπίσκου εστιατόριο έχουν γράψει οι μεγαλύτεροι διεθνείς ταξιδιωτικοί οδηγοί. Η οικογένεια Λεμπέση όμως δεν επαναπαύεται στις δάφνες της και τις ενθουσιώδεις κριτικές, αλλά συνεχίζει μια παράδοση πάππου-προς-πάππου και μια πορεία με Σιφνέϊκη γεύση που κλείνει αισίως τα 30 χρόνια. Απλώνοντας τα τραπέζια της κάτω από τα δέντρα και με την πιο ειδυλλιακή θέα στο απέραντο γαλάζιο που γαληνεύει την ψυχή, η Χρυσοπηγή σερβίρει παραδοσιακό μαστέλο – δηλαδή αρνάκι στη γάστρα σιγομαγειρεμένο με κρασί και μυρωδικά – ανυπέρβλητη ρεβυθάδα, εξαιρετική ντόπια κρεατόπιτα και πλήθος από ψητά κρέατα και μαγειρευτά που κάνουν τη διαφορά στην γεύση. Κάθε φαγητό φτιαγμένο με προϊόντα του Σιφναίϊκου κάμπου και της θάλασσας, με αρώματα μποστανιού, ιωδίου, σε μια παραλία-κούκλα με αρμυρίκια και όλες της αποχρώσεις της μάνας-γης, που χαράζονται σαν καρτ-ποστάλ στο νου του επισκέπτη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πιο εγκάρδια και σβέλτη εξυπηρέτηση και ένα πλήθος από χύμα κρασιά και αποστάγματα το κατατάσσουν στις τοπ επιλογές μας για τη Σίφνο. Περισσότερα εδώ

    04 / Fasolu: Το ιδανικό γεύμα ή δείπνο δίπλα στη θάλασσα

    Η παραλία της Φασολούς είναι κατά κοινή ομολογία μια από τις καλύτερες στη Σίφνο, κι αυτό γιατί κρατάει τον φυσικό της χαρακτήρα με ησυχία, αρμυρίκια και μια ομορφιά που σε συνδέει με τις πιο αρχέγονες δυνάμεις της φύσης. Ένας κολπίσκος με καταγάλανα νερά και χαρακτήρα Κυκλαδίτικο, που είναι must για όλους τους επισκέπτες του νησιού. κεί, το ομώνυμο εστιατόριο δημιουργεί όλες τις συνθήκες για να απολαύσεις την ημέρα σου στο έπακρο, με κουζίνα που εξυψώνει την Σιφναίϊκη παράδοση αλλά επιβεβαιώνει και την Σιφναίϊκη φιλοξενία, αφού σε κάνει να αισθάνεσαι καλεσμένος σε νησιώτικο τραπέζι γεμάτο νοστιμιές, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. (Για τον λόγο αυτό προτιμάται και είναι ιδανικό για κάθε κοινωνική εκδήλωση, η οποία στέφεται πάντα σαν απόλυτη επιτυχία). Με αφετηρία τα ολόφρεσκα υλικά και μια μαεστρία στην κουζίνα που ξεφεύγει από τα στενά όρια μιας απλής διεκπεραίωσης, η Fasolu ψήνει στον ξυλόφουρνο, μαγειρεύει τοπικές συνταγές όπως το ξακουστό μαστέλο με αρνάκι στο πήλινο, κρασί και μυρωδικά, σερβίρει πληθωρικές γαριδομακαρονάδες και χυλωμένα στην εντέλεια κριθαρότα, γίνεται ένα διαβατήριο με την παράδοση, στους καιρούς των άνευ λόγων και ουσίας μοντερνισμών. Περισσότερα εδώ

    05 / Ο Αργύρης: Υπέροχη ελληνική κουζίνα με θέα «πιάτο» τις Καμάρες

    Στον κολπίσκο που σχηματίζει η φυσική ακρογραμμή στα δεξιά του λιμανιού των Καμαρών – στην Αγία Μαρίνα – ο ξακουστός Αργύρης δημιουργεί όλες τις συνθήκες για υπέροχες γευστικές κατανύξεις στα τραπέζια του που απλώνονται στο μώλο, με θέα το γαλάζιο και τα μικρά βαρκάκια. Μια ποδαλιά δρόμος από το προσκείμενο parking, το σκηνικό εδώ είναι απλό, όμορφο, ταβερνίσιο. Τον Αργύρη τον ξέρουν όλοι. Αυτό οφείλεται στο σαφώς θαλασσινό μενού του με μπόλικους εναρκτήριους μεζέδες, στην παραδοσιακή ρεβυθάδα και το μαστέλο του – που είναι κατσικάκι στη γάστρα με πατατούλες, απλά αλησμόνητο – αλλά και στα υπέροχα ψητά της ώρας, από διαλεχτά κρέατα. Εξαιρετική είναι και η κρεμμυδόπιτά του, σε μια συνταγή που έχει μεταλλαμπαδευτεί πάππου-προς-πάππου αλλά και η ελαφριά ρεβυθοσαλάτα του, η μόνη που θα βρεις στο νησί. Κοσμοπολίτικος τόσο-όσο, δεν προκαλεί με υλικά αλλότρια και αλαζονικούς νεωτερισμούς – βασίζεται στην παράδοση, το καλό μαγείρεμα, τις ποιοτικές πρώτες ύλες, τη νοστιμιά. Φανταστικό σημείο να ζήσεις τη δύση, αλλά υπέροχο επίσης για μεσημεριανό μετά το μπάνιο στην αμμώδη παραλία, με την Κυκλαδίτικη γαλήνη του και την χαρακτηριστική φιλοξενία του. Περισσότερα εδώ

    06 / Δόλωμα: Χωρίς «αγκίστρι» αλλά με ανεβασμένα vibes και τέλεια cocktails

    Αδιαμφισβήτητος παράγων στην περατζάδα του γνωστού «στενού» στην Απολλωνία, το Δόλωμα κρατά εδώ και χρόνια τα σκήπτρα της νυχτερινής διασκέδασης. Καλοκαιρινό, δροσερό, διαχρονικό, με ανεβασμένη διάθεση και μουσικές για κάθε γούστο, ανοίγει καθημερινά πριν ακόμα δύσει ο ήλιος για early aperitivos και κοζερί από την ελαφρώς υψωμένη βεράντα του, ενώ απλώνει τραπέζια και stools στον πλακόστρωτο δρόμο, δίνοντας καθημερινά το δικό του party όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Τι να πρωτοπεί και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για ένα bar που έχει διαγράψει 20+ χρόνια ξέφρενης, εκρηκτικής πορείας, που η διασκέδαση εδώ είναι συνηφασμένη με το ίδιο το καλοκαίρι, που ο χρόνος δεν το αγγίζει, αντιθέτως το εξοπλίζει με δημιουργικότητα, αέναη φρεσκάδα και παντοτινά feel good vibes; Εδώ τα cocktails μιξάρονται στην εντέλεια από την ικανή μπάρα του, ξεκινώντας από τα μοδάτα spritz όπως το ομώνυμο Doloma ή το «εγκληματικά» υπέροχο Love & Murder, μέχρι τα signatures όπως το Boogaloo, ενώ η πολύ καλά ενημερωμένη κάβα προσφέρεται για να ανακαλύψεις εκλεκτά spirits από όλο τον κόσμο. Περισσότερα εδώ

    07 / Μανταλού: Η πιο φρέσκια πρόταση για ποτό στην Απολλωνία

    Ο παλμός της νυχτερινής διασκέδασης της Σίφνου «χτυπάει» στο στενό της Απολλωνίας, εκεί που κάθε μαγαζί γίνεται στάση για ποτό ή κουβεντούλα, εκεί που τα τραπέζια απλώνονται στα άσπρα πλακόστρωτα κάνοντας τη Χώρα να μοιάζει με ένα ατελείωτο πάρτι καθημερινά. Κάπου προς το τέλος αυτής της «happy» διαδρομής από το 2017 υπάρχει κι ένας εξίσου happy προορισμός, και λέγεται Μανταλού. Μανταλού στη σιφναίϊκη διάλεκτο είναι αυτή που θέλει να τα μαθαίνει, να τα ακούει και να τα ξέρει όλα. Το ομώνυμο μαγαζί από την άλλη, ξέρει να τα κάνει όλα – και μάλιστα εξαιρετικά – από το design του ίδιου του χώρου που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, μέχρι τα cocktails και τη μουσική του που ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη στα δρώμενα του νησιού. Ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, στιβαρή μπάρα που μιξάρει signatures και classics στην εντέλεια σε περιβάλλον ρετρό – μάξιμαλ, η Μανταλού είναι place to be. Αυτό θα το καταλάβεις από την πρώτη γουλιά ενός καλοφτιαγμένου Mantalοu Mojito, με λάϊμ, βανίλια και σιρόπι μήλου – αφάνταστα καλοκαιρινό, δροσερό και παιχνιδιάρικο – ή ενός Sushi, ανυπέρβλητο, με ιαπωνικό ουίσκι, λικέρ τζίντζερ και μια ελαφριά αψάδα από κανέλα. Στα ράφια του φιγουράρουν όλα τα premium μπουκάλια της παγκόσμιας σκηνής, ενώ οι άνθρωποί της, στην περίπτωση που είσαι αναποφάσιστος/η θα σου προτείνουν το ιδανικό cocktail που θα «κουμπώσει» στη διάθεσή σου και τις προτιμήσεις σου. Περισσότερα εδώ

    08 / Cavo Sunrise – «Ο Κουβανός»: Κούβα-Κάστρο, ένα mojito δρόμος

    About icons: Ο Κώστας aka ο Κουβανός έχει την επανάσταση στο DNA του. Μάλλον και την Αβάνα, αν και βέρος Σιφνιός. Τελείωσε Πάντειο και ταξίδεψε στην Κούβα, όπου δούλεψε στα χωράφια μαζεύοντας ζαχαροκάλαμα. Γύρισε άλλος άνθρωπος και έκτοτε το Kavos Sunrise είναι το tribute του σε κάθε τι μη κομφορμιστικό. Ζει τον μύθο του και μαζί του κι εμείς.