spot_img
More

    Κεμπαπτζίδικον Το Γνήσιον: Το απόλυτο διαβατήριο στη γαστρονομία της Ανατολίας

    Η Ανατολή πάντα είχε τη νοστιμιά στο πολυπολιτισμικό κύτταρο, με τα βαθυκόκκινα μπαχαρικά της και τις εκρηκτικές συνταγές της, ήξερε να τρώει, ήταν καλοφαγού κι οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες αυτή την γαστρονομική παράδοση τη φέρανε εδώ μαζί με τις βαλίτσες της προσφυγιάς το 1922, κατακτώντας την καρδιά μας με το πιο αντιπροσωπευτικό της έδεσμα, το κεμπάπ.

    Το κεμπάπ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν έχει τόσα υλικά όσα τα μπιφτέκια ή οι κεφτέδες και ξεχωρίζει γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, για την ατόφια γεύση του καλοζυμωμένου, «απλού» του κιμά. Κι αν υπάρχει κάποιος που να το πρεσβεύει στην πόλη στην καλύτερη εκδοχή του, αυτό είναι το «Γνήσιον». Στα μαγαζιά του στη Βούλα και την Καισαριανή, η παράδοση του κεμπάπ αναζωπυρώνεται με μεράκι στο ψήσιμο και αγνές πρώτες ύλες, κάθε μπουκιά είναι κι ένας αναστεναγμός ευχαρίστησης, κάθε πρόταση του μενού και μια αποκάλυψη.

    Η νέα εποχή του κεμπάπ έχει αφετηρία τον σεβασμό στην ιστορία του, τις χειροποίητες παρασκευές αλλά και τη δυναμική του κάρβουνου, που προικίζει κάθε ψήσιμο με ανυπέρβλητα αρώματα. Στο Κασερλί κεμπάπ για παράδειγμα, τα κομμάτια από κασέρι λιώνουν στωικά στο στόμα, το Αδάνα, με την καυτερή πιπεριά του και τον συνδυασμό αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά είναι ένα ποίημα – μη το φοβηθείς – το Σις και το Ισκεντέρ εξίσου μοναδικά, όπως και το Γιαουρτλού, περιχυμένο με την γνωστή κόκκινη σάλτσα του και τη σως γιαουρτιού, είναι όνειρο. Σπουδή στο κεμπάπ που ανταμείβει!

    Τι άλλο καλό θα γευτείς εδώ; Τα άπαντα της Σμύρνης, διαλεχτό παστουρμά, σουτζούκι και παστουρμαλί με χειροποίητο φύλλο κρούστας, θα φας όμως και ντολμαδάκια γιαλαντζί, καπνιστή, βελούδινη μελιτζανοσαλάτα, φαλάφελ, τον ντοματοκεφτέ όπως δεν τον έχεις ξαναφάει. Συκωτάκια λαδορίγανη ή καβουρμά στο χάλκινο μπακίρι, τα πιο πεντανόστιμα αυγά μάτια με πατάτες και σουτζούκι. Την αποθέωση της πίτας, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα με επιλογές όπως Σουτζούκ Λουκούμ με φέτα, μοσχαράκι γάλακτος, καλαμάκια κοτόπουλου και χοιρινού.

    Κι όλα αυτά στις πιο ζεστές σάλες, όπου ο νους ταξιδεύει κι η απόλαυση οξύνεται, φέρνοντας στο νου εικόνες από παζάρια της Μικράς Ασίας, μνήμη κι ιστορία, σε ένα αστείρευτο ροβανιέμι γεύσης, καλής εξυπηρέτησης κι ακόμα καλύτερων τιμών. 

    Κεμπαπτζίδικον Το Γνήσιον
    Βασιλέως Παύλου 82, Βούλα, τηλ. 2108951131
    Υμηττού 50, Καισαριανή, τηλ. 2107227022
    www.kbb1922.com | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Χειροποίητο παγωτό στην Αθήνα: 10 διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείς

    Δροσερό, γλυκό, αναζωογονητικό, το παγωτό το αγαπάμε, ίσως επειδή τίποτα δεν αιχμαλωτίζει την αυθεντική χαρά και την αθωότητα όσο...

    Παγκράτι για πάντα: 20 μαγαζιά που θεσμοθετούν την πιο δημοφιλή γειτονιά της Αθήνας 

    Όλοι οι «μεγάλοι» της εποχής ζούσαν ή περνούσαν από κει, το Παγκράτι χάραξε την δική του ξεχωριστή πορεία του...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot