spot_img
More

    Καραγάτσι: Το new entry της Νέας Φιλαδέλφειας έχει καθημερινή μεζεδοκατάσταση κι ωραία vibes

    Μ’ένα «διπλής ανάγνωσης» όνομα, η ομάδα του Mimosa Neighborhood Bistrot, δηλαδή ο Θωμάς, ο Φίλιππος κι ο Θεοδόσης, μετά την επιτυχία του «καταπράσινου» και feelgood all day καφέ τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, βάλθηκαν να μας επανασυστήσουν με τις ρίζες μας. Τις γαστρονομικές αλλά και τις βοτανικές και τις πολιτιστικές, αφού καραγάτσι είναι ένα είδος της γνωστής φτελιάς, είναι όμως και το ψευδώνυμο του σπουδαίου πεζογράφου Μ. Καραγάτση.

    Στον αριθμό 1 της οδού Αγίου Ιωάννου στη Νέα Φιλαδέλφεια βρίσκεται ένα πραγματικά χαλαρό μαγαζί, ένα μέρος που μπορείς να πας κάθε μέρα χωρίς δεύτερη σκέψη για να απολαύσεις πιάτα κατανοητά, με ποιοτικά υλικά και σε πολύ λογικές τιμές, όπως θα τα απολάμβανες με απλότητα στην πλατεία ενός χωριού κάτω από τον πλάτανο.

    Το Καραγάτσι συστήνεται ως μεζεδοταβερνείο. Με το «έμπα» θυμίζει νησί, με την πρώτη μπουκιά θυμίζει το φαγητό που κουζινοπολέμαγε η γιαγιά τις Κυριακές για να τρατάρει τα αγαπημένα της πρόσωπα στο οικογενειακό τραπέζι. «Οι γιαγιάδες μας, σιγά-σιγά κι οι μαμάδες μας χάνονται και μαζί τους χάνεται η απλότητα στο φαγητό», μας λέει ο Θωμάς, που έχει αναλάβει χρέη chef και στο νέο project. «Έχουμε πλημμυρίσει με πειραγμένες γεύσεις και χάνουμε την ουσία της παράδοσης, τη νοστιμιά της πρώτης ύλης, τους θησαυρούς του παρελθόντος». 

    Σ’έναν οικισμό κατεξοχήν προσφυγικό, στον οποίο μαζί με τις βαλίτσες τους, οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες έφεραν ταυτότητα και θαλπωρή στη γαστρονομία, υπάρχει ιδέα που να «κουμπώνει» πιο όμορφα; Αυτό επιβεβαιώνει κι ο κατάλογος στο Καραγάτσι, ξεκινώντας από τις αλοιφές που είναι χειροποίητες, βλέπεις κομματάκια από τυρί στην τυροκαυτερή, νιώθεις τις υφές της μελιτζάνας στην υπέροχη μελιτζανοσαλάτα. Μετά είναι τα κεφτεδάκια του, ένα κέντημα, ένας ύμνος στο τηγάνι, τραγανοί έξω και αφράτοι μέσα, χωρίς ίχνος λαδιού ή ο παστουρμάς με ντομάτα και κασέρι, ζουμερός και νόστιμος, ιδανικός για «βούτα» με ψωμάκι.

    Μιλώντας για ψωμάκι, εδώ το κουβέρ έρχεται με προζυμένιο ψωμί του ονείρου, ρουστίκ σαν να είσαι στην εξοχή, μ’ένα φευγαλέο ψήσιμο στη σχάρα, δείχνει προσοχή στη λεπτομέρεια κι αίσθηση περιποίησης. Η φροντίδα επεκτείνεται και στους μεζέδες, το συκωτάκι με βαλσάμικο απερίγραπτο, μαλακό σαν λουκούμι, το καπνιστό σκουμπρί όνειρο με τη πίκλα κρεμμυδιού. Τον τραχανά, αυτό το τελευταίο προπύργιο με το «τότε» μην τον φοβηθείς. Εξαιρετικά χυλωμένος και απίθανο super food, είναι πεντανόστιμος. Τρίψε από πάνω λίγο φρέσκο πιπέρι και θα μας θυμηθείς.

    Το μενού έχει θαλασσινά, έχει και σχάρα, κάτι όμορφο για τον καθένα ξεχωριστά. Στο Καραγάτσι μπορείς να έρθεις κυριολεκτικά κάθε μέρα μετά τη δουλειά, να φας κάτι χειροποίητο και ποιοτικό. Μπορείς όμως να έρθεις και με τη παρέα σου το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο (με κράτηση) και να περάσεις τέλεια, πίνοντας αποστάγματα ή μπύρες, υπό τους ήχους εντεχνολαϊκών, ρεμπέτικων και πολύ ενδιαφέροντων επανεκτελέσεων στα παραδοσιακά.

    Ο καλός μεζές είναι κοινωνικοποίηση, χαλάρωση, απόλαυση, το φαγητό στο σπίτι από την άλλη, υποχρέωση. Ο μεζές πάει πακέτο με τη καλή διάθεση, έχει χρώμα και πληθωρικότητα, ποικιλία και ανακάλυψη. Αν συμφωνείς, σταμάτα να βράζεις μακαρόνια κι έλα Καραγάτσι. Αν πάλι θες να οργανώσεις το απόλυτο κοινωνικό event, έλα πάλι εδώ. Οι καλεσμένοι σου θα σε ευγνωμονούν.

    Το Καραγάτσι
    Αγίου Ιωάννου 1, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102510086
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    14 feelgood στέκια που θα σου φτιάξουν την ημέρα

    Η έξοδος στην Αθήνα δεν κρίνεται απαραίτητα πλέον από ένα ωραία στημένο μενού και μόνο. Η νέα εποχή έχει...

    Η Αθήνα σε τροχιά ηθικής διατροφής: Οι καλύτερες vegetarian & vegan γαστρονομικές προτάσεις

    Η διαδικασία της θρέψης είναι από τις πιο σημαντικές για τον οργανισμό, αλλά συνήθως επαφίεται λανθασμένα αποκλειστικά στο πεδίο...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot