spot_imgspot_imgspot_img

Black Salami, ή αλλιώς το ψωμί όπως δεν το έχεις ξαναφάει, στα Εξάρχεια

photo credits: Aντώνης Κατρακάζης

Ο Αντώνης Καζάκος διακόνησε στο ζυμάρι για χρόνια με την αρωγή του Ελληνοϊταλού αρτοτεχνίτη Μπρούνο Πέτσια σε οριακά εμμονικό επίπεδο: Διάβασε, παρακολούθησε σεμινάρια, παρήγγειλε άλευρα από παντού, πειραματίστηκε φτιάχνοντας αλλεπάλληλες πίτσες, μόχθησε πάνω από το ζυμάρι, δοκίμασε τεχνικές, χρόνους, παθιάστηκε με την τέλεια πίτσα. Όταν οι συναστρίες και η ανάμνηση της καραντίνας δώσανε το «οκ» της νέας εποχής, μπορεί να μην ανοίξανε την πιτσαρία των ονείρων τους – κάτι που θα γινόταν λίγο αργότερα με τη Valtezziana 2.0 – στήσανε όμως ένα microbakery που το hype του είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτή την πόλη της υπερβολής που δικαιολογείται στη νιοστή. 

Δε γίνεται να διασχίσεις τη Ζωοδόχου Πηγής και συγκεκριμένα τον αριθμό 71, που τέμνεται καθέτως με έναν υπέροχο πεζόδρομο – την Μεθώνης – και να μην απορήσεις με την πολυκοσμία που δημιουργείται από την ουρά των επισκεπτών. Αν πλησιάσεις, δε γίνεται επίσης να μη παρασυρθείς κι εσύ από τα αρώματα των φρεσκοφουρνισμένων του προτάσεων, λίγο πριν αποφασίσεις κι εσύ σαγηνευμένος πλέον να κοντοσταθείς για τη δικιά σου παραγγελία, αφού έχεις τσεκάρει φευγαλέα στη βιτρίνα τις ευειδείς φοκάτσιες, τις πίτες, τα επικά σάντουιτς και τους αλαλαγμούς ηδονής όσων τρώνε τριγύρω. Κι επειδή τυγχάνει να μένω Εξάρχεια, μπορώ να συνομολογήσω ότι πάντα όταν έρχεται στην κουβέντα η περιοχή μου, δίπλα – τσουπ – σκάει και η θετικότατη, ενθουσιώδης αναφορά στο Black Salami από τον συνομιλητή μου. 

Τι κάνει όμως αυτό το meta microbakery τόσο ξεχωριστό που κινητοποιεί τόσο αβίαστα δεκάδες συμπολίτες μας από κάθε γωνιά της Αθήνας να καταφθάνουν στο κατώφλι του με τόσο ζήλο και πάθος; Η απάντηση βρίσκεται στην πρώτη ύλη – που όπως μας έχει διδάξει ο εστιατορικός κόσμος – μαζί με την τεχνογνωσία και τη σωστή διαχείριση είναι αυτά που κάνουν και τη διαφορά: Για παράδειγμα, τα προζύμια και οι ωριμάνσεις του είναι τριήμερες, πράγμα που σημαίνει ότι η αρετή της «υπομονής» κάνει το ψωμί να μη στρεσάρεται και να μην αποκτά την οξύτητα με την οποία πολλοί το έχουν συνδέσει. Έτσι δημιουργείται ο ιδανικός «καμβάς» για να υποδεχτεί επιλογές όπως το σάντουιτς με παστράμι, πεκορίνο crosta Nerra, σος μουστάρδας και τουρσί – τύφλα να’χει το Katz’s στη Νέα Υόρκη – ή το εκμαυλιστικό BLT με καπνιστή πανσέτα Σερρών, φρέσκο μαρούλι και κατακόκκινη, ζουμερή τομάτα.

Η χορτόπιτα είναι επίσης τοπ σε πωλήσεις: Φτιάχνεται «αιρετικά» με ένα πολύ ιδιαίτερο προζύμι, που απαιτεί 3 ημέρες και υπομονή για να σερβιριστεί ιδανική και λαχταριστή στον επισκέπτη. Οι πίτσες του ακολουθούν τα μονοπάτια της pala romana, αφρατεμένες, με ωραίο crust εξωτερικά και μια λαχταριστή υγρασία εντός. Όλα τα άλευρα που χρησιμοποιούν έρχονται από το Torino κυρίως, είναι specialty και ημι-ολικής άλεσης, με αποτέλεσμα να είναι τρομερά εύπεπτα και το ζυμάρι να είναι πάρα πολύ υψηλό σε διατροφική αξία. Τα benedict αυγά τους ή ο καγιανάς από την άλλη, είναι από τα πιο άρτια της Αθήνας. 

Στα του ψωμιού τώρα, η παραγωγή είναι μικρή – πρέπει να εξοπλιστείς με υπομονή ή και να κρατήσεις ένα-δυό για την επόμενη μέρα. Διατηρούνται στο ψυγείο έως δέκα μέρες, κι όταν λέμε διατηρούνται, εννοούμε πως και τη δέκατη αυτό που θα φας θα είναι σαν τη πρώτη. Εξαιρετικό και το προζυμένιο ημιολικής άλεσης, και το σικάλεως ολικής αλλά και το πολύσπορο. Αν θες να βιώσεις κι εσύ το λεγόμενο third wave του ψωμιού και να αναθεωρήσεις ό,τι είχες καταγεγραμμένο στο συνειδητό ή στο ασυνείδητό σου γι’αυτό, now you know.

Black Salami Microbakery
Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια, τηλ. 2114187956
www.theblacksalami.com | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Οι πιο hot διευθύνσεις για έξοδο στου Ψυρρή

Πρώτη αναφορά στο όνομα της συνοικίας έγινε από τον Γάλλο γιατρό Ζακόμπ Σπον, σε ένα βιβλίο του με τίτλο:...

Τα 16 καλύτερα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα που πρέπει να γνωρίζεις 

Ο μεζές είναι απόγονος του Διονύσου, είναι το highlight της εξόδου, είναι το προνόμιο του Έλληνα, αφού πουθενά αλλού...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings