spot_imgspot_imgspot_img

Ντίνος Φωτεινάκης: O χαρισματικός Executive Chef του Bill & Coo στη Μύκονο σε μια «συνάντηση» 12 ερωτήσεων

Μ’ένα δυνατό ξεκίνημα στο ταξίδι της τέχνης της μαγειρικής από πολύ νέος, τα πρώτα του βήματα τον βρήκαν στην Ελούντα, δίπλα σε κορυφαίους Γάλλους chef όπως ο Jean Charles Metayer και ο Divellec. Το ταλέντο του και η επιδεξιότητά του τον έκαναν γρήγορα να ξεχωρίσει, και η μετάβασή του στο εμβληματικό εστιατόριο Σπονδή των δύο αστεριών Michelin, ήρθε ως φυσική απόρροια. Ως ο sous chef του εστιατορίου για 7 συνεχή έτη, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί στενά με διακεκριμένους με Michelin διεθνείς σεφ της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής που έχουν φιλοξενηθεί στην Αθήνα, όπως ο Eric Frechon (Παρίσι) και ο Emmanuel Renaut (Megeve). Τα τελευταία χρόνια τον έχει «κερδίσει» η Μύκονος και ο ξενοδοχειακός όμιλος Bill & Coo, στα εστιατόρια του οποίου μυεί τους επισκέπτες του σ’ένα απογειωμένο ταξίδι γεύσεων.

– Είσαι ένας από τους πιο επιδέξιους και χαρισματικούς chefs της γενιάς σου. Κάνοντας μια ανασκόπηση στην πολύχρονη πορεία σου τι θυμάσαι με χαμόγελο και τι με απογοήτευση;

– Να πω για αρχή πως αν και φαίνομαι μικρός είμαι 20 χρόνια στον χώρο…. (γελάει). Θυμάμαι με χαμόγελο το 2003 την πρώτη φορά που πήγα στη Σπονδή και είχα στα χεριά μου άγνωστα υλικά που και με αυτόν τρόπο άρχισε η μύηση μου στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας. Με απογοήτευση θυμάμαι τα χρόνια τις κρίσης οπού μου έλειψε ο κόσμος και η έλλειψη διάθεσης στο να γευτούν να Ελληνική γαστρονομική κουζίνα.

– Τι σε σφυρηλάτησε σε αυτό που είσαι σήμερα;

– Το πείσμα, η όρεξη για την δουλειά και η επίτευξη των μικρών και μεγάλων στόχων που έθετα και ακόμα θέτω στον εαυτό μου.

– Δεδομένου ότι όταν αγαπάμε κάτι το κάνουμε και πάρα πολύ καλά, η αγάπη σου για τη μαγειρική πως προέκυψε; 

– Επειδή δεν θα ήθελα να αναφερθώ στα κλισέ, θα πω πως κατάγομαι από ένα σπίτι οπού η μόνη μας έννοια ήταν το καθημερινό μας τραπέζι και το τι θα φάμε, χωρίς όμως κανείς ποτέ από την οικογένεια να ακολουθήσει τον χώρο αυτό επαγγελματικά. Η αγάπη για την μαγειρική προέκυψε καθαρά μέσω του οικογενειακού περιβάλλοντος.

(Η κουζινα) χρειαζεται εναν ανθρωπο με ορεξη για δουλεια, πεισμα, επιμονη, λογικη και πανω απ’ολα αγαπη.

– Έχεις εργαστεί σε πόστα υψηλών απαιτήσεων. Τι είδος άνθρωπος χρειάζεται για να ανταπεξέλθει και να θριαμβεύσει σε τόσο πιεστικές και απαιτητικές συνθήκες;

– Χρειάζεται ένας άνθρωπος με όρεξη για δουλειά, πείσμα, επιμονή, λογική και πάνω απ’όλα αγάπη, όπως κι εσύ είπες προηγουμένως, για αυτό που κάνει. Σίγουρα χρειάζεται και λίγο τρέλα για να μπορείς να αποφεύγεις τις δυσάρεστες καταστάσεις. Όταν όμως το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο άρτια ισορροπημένο και εύγεστο, αυτή είναι η ανταμοιβή μου.

– Έχεις ζήσει στο εξωτερικό και ταξιδεύεις συχνά. Ποια είναι η αγαπημένη σου διεθνής κουζίνα και γιατί; 

– Λατρεύω την Βασκική κουζίνα γιατί θεωρώ πως είναι η βάση της Nouvelle Cuisine. Άρτια ισορροπημένες γεύσεις σε μικρές μπουκιές, τα γνωστά σε όλους μας tapas είναι ένα δείγμα της Βασκικής κουζίνας με ιδιαίτερη προτίμηση στο αυγό που είναι και για μένα ένα από το πολύ αγαπημένα μου υλικά.

– Τα τελευταία χρόνια σε βρίσκουμε στο Bill & Coo στην Μύκονο. Το ξενοδοχείο έχει κάνει viral το hashtag #BillAndCooWayOfLife. Τι σημαίνει για εσένα αυτό;

– Είναι τρόπος ζωής όπως αναφέρει και το # πολύ επιτυχώς. Δεν έχω παρά να σας παροτρύνω να ζήσετε το #BillAndCooWayOfLife για να έχετε προσωπική εμπειρία.

– Ποιο είναι το go-to πιάτο σου όταν θες να κάνεις το τραπέζι σε φίλους στην καθημερινότητά σου;

– Οσομπούκο με μανιτάρια και σιουφιχτά με γαλοτύρι. Είναι το αγαπημένο πιάτο των φίλων μου και πάντα το επιμελούμαι με αγάπη.

Εμπνεομαι απο την καθημερινοτητα που βιωνω, τα χρωματα της φυσης γιατι ολα υπαρχουν γυρω μας και μπροστα μας αρκει να μπορουμε να τα δουμε, να τα μυρισουμε και να τα αφουγκραστουμε. Το φαγητο ειναι αισθηση.

– Σαν επαγγελματίας στην εστίαση, ποια είναι αυτά τα γαστρονομικά trends που παρατηρείς διεθνώς και που θα ήθελες να τα απολαμβάνεις (ή να τα επιμελείσαι) περισσότερο στη χώρα μας;

– Παρατηρώ μια στροφή στο comfort food άρα και στα «μαμαδίστικα» φαγητά της Ελλάδας, με πιο απλές και καθαρές γεύσεις. Αυτό είναι κάτι που ήδη επιμελούμαστε στο Beefbar on the Coast στην Μύκονο.

– Αν μπορούσες να προτείνεις μόνο ένα πιάτο από το φετινό σας μενού, ποιο θα ήταν και γιατί;

– Θα πρότεινα το ραβιόλι αχινού μαγειρεμένο σε bisque γαρίδας. Θα το πρότεινα γιατι έχει τη γεύση της θάλασσας και σου θυμίζει το αιώνιο Ελληνικό καλοκαίρι.

– Εντοπιότητα, εποχικότητα, γεύση, παρουσίαση, τεχνική – τι σε εμπνέει περισσότερο απ’όλα και τι «σκαλίζεις» δημιουργικά περισσότερο;

– Εμπνέομαι από την καθημερινότητα που βιώνω, τα χρώματα της φύσης γιατί όλα υπάρχουν γύρω μας και μπροστά μας αρκεί να μπορούμε να τα δούμε, να τα μυρίσουμε και να τα αφουγκραστούμε. Το φαγητό είναι αίσθηση.

– Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα σαν επαγγελματίας στην κουζίνα;

– Υπομονή , ωριμότητα , σύνεση και πάνω απ όλα όρεξη και θετική ενέργεια για δουλειά.

– Σ’ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σου κι αν μου επιτρέπεται να μιλήσω κι εκ μέρους όσων έχουν γευτεί τα πιάτα σου, για την γαστρονομική χαρά που μας έχεις προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

– Εγώ σας ευχαριστώ!

Διάβασε επίσης

Titan: Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix έρχεται να ρίξει φως στην τραγωδία της OceanGate

Μια νέα παραγωγή του Netflix προσπαθεί να αναδείξει τις πτυχές μιας τραγωδίας που σημάδεψε την εξερεύνηση του Τιτανικού. Το...

Στην ίδια κατηγορία

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας: Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε και/ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως τα cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικοί αναγνωριστικοί και προσαρμοσμένες πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφήμισης και περιεχομένου, έρευνα ακροατηρίου και ανάπτυξη υπηρεσιών. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://50.87.249.193/~athensh3.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings