spot_img
More

    Red Lion Pub: Επισκεφθήκαμε τη θρυλική pub του Παγκρατίου

    «Δεν στο’πα ότι θα’ναι σαν την pub που πηγαίναμε στο Εδιμβούργο;» ρωτάει ένας επισκέπτης τον φίλο του καθώς περνάνε το κατώφλι της. Λίγο πιο δίπλα, καθισμένες κατά μήκος της μπάρας δύο κοπέλες παρακολουθούν τον barman να τους εξηγεί τα χαρακτηριστικά μιας μπύρας, τον τρόπο που παράχθηκε, τις επιγεύσεις της, ενώ από τα ηχεία ακούγονται οι Fleetwood Mac. Δεν είσαι σε άλλη χώρα και δεν είσαι σε χρονοκάψουλα, είσαι στο Παγκράτι, σ’ένα από τα ιστορικότερα και εμβληματικότερα μαγαζιά που γέννησε ποτέ η πόλη, την Red Lion.

    Πως καταφέρνει ένα μέρος να παραμένει στέκι για περισσότερα από 50 χρόνια; «Συντηρώντας τα στοιχεία που το έκαναν στέκι εξαρχής», μας απαντάει ο Δημήτρης Αμπανούδης, γιος του Παντελή Αμπανούδη και συνεχιστή του legacy της Red Lion. «Τη φιλοξενία, την άρρηκτη επαφή με τον μικροπαραγωγό, την κλασικότητα». Κι είναι γεγονός, από το ξεκίνημά της, εδώ σερβιρίστηκαν ο Frank Sinatra, ο Sammy Davis Jr., σεΐχηδες, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Μάνος Λοΐζος. Η Red Lion όμως δεν επαναπαύεται στις δόξες του παρελθόντος. 

    Ο Δημήτρης πηγαίνει «ζυθοπεριοδείες», γυρίζει την Ελλάδα στην αναζήτηση της καλής μπύρας, γνωρίζει τους ζυθοποιούς, δοκιμάζει, και ό,τι ξεχωρίζει το φέρνει στο μαγαζί του. «Έχουμε πάνω από 45 ετικέτες και 6 βρύσες. Για να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια μας δημιουργήσαμε και τη δική μας μπύρα σε συνεργασία με τη Ζυθοποιία Αναστασίου». Καθώς μιλάμε, ένας νεαρός τον ρωτάει αν είναι ο Δημήτρης κι αν είναι καλά ο πατέρας του. Απαντάει καταφατικά. Τότε ο νεαρός αρχίζει να αφηγείται πως γνωρίστηκε ο παππούς του με τον πατέρα του, κάπου στη δεκαετία του 80’. «Αυτή είναι η μαγεία της διαχρονικότητας, εδώ έρχονται εγγόνια των πρώτων θαμώνων ή τα παιδιά ζευγαριών που πρωτοφλέρταραν εδώ». 

    Στον χώρο, που είναι πολύτιμος σαν σύγχρονο πολιτιστικό μνημείο – αν και δεν έχει ανακηρυχθεί σαν τέτοιος – λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Αυτό που αλλάζει είναι μόνο οι εποχές, σε μια αέναη εξέλιξη στην οποία η Red Lion δίνει πάντα το παρόν της στα δρώμενα: Η μεγάλη τζαμαρία της πρόσοψης φιλτράρει τα φώτα της Βασιλέως Αλεξάνδρου δημιουργώντας ένα καλεϊδοσκόπιο, στον τοίχο οικόσημα, λίγο πιο δίπλα darts, πίσω από τη μπάρα memorabilia και αφιερώσεις. 

    Ξεκινάμε να πίνουμε μια «ξανθιά», εκμαυλίζοντας ένα πλατό με finger food που απαρτίζεται από τυράκια, λουκανικάκια, σαντουιτσάκια, με πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στον κατάλογο βρίσκεις και κρασιά από τον εγχώριο αμπελώνα και ποτά. Συνεχίζουμε με μια υπέροχη πατατοσαλάτα. «Ενίοτε κάνουμε και burger nights ή βραδιές με θεματικές, όπως π.χ. με συγκεκριμένες ζυθοποιΐες και τοπικά προϊόντα», συμπληρώνει ο Δημήτρης. 

    Όσο και αν αλλάζουν οι εποχές, οι άνθρωποι και οι συνήθειες, κάποια πράγματα μένουν old time classics, συνειδησιακά ριζωμένα στο μέσα μας ως στέκια, καταφύγια και σημεία συνάντησης.  Γιατί ο ήχος της αυθεντικής μουσικής, οι μπύρες στο μπαρ με φίλους, πάντα δημιουργούν ένα ανεξήγητα οικείο περιβάλλον, όπου μπορείς χαλαρά απλά να είσαι ο εαυτός σου και να απολαμβάνεις τη στιγμή. Αυτό ακριβώς ήταν, είναι και θα είναι το Red Lion!

    Red Lion Pub
    Νηρηίδων 16, Παγκράτι, τηλ. 2107228149
    www.redlionpub.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    The Burger Guide 2021: Που θα φας τα καλύτερα burgers στην Αθήνα

    Η ιστορία του χάμπουργκερ είναι γεμάτη μυθολογία. Πολλοί λαοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι πρώτοι που τοποθέτησαν ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι...

    Τα nail bars που μας ενθουσίασαν το 2020 (+ μια σύντομη ιστορία του manicure)

    Το μανικιούρ είναι κάτι τελείως προσωπικό. Σε αντίθεση με τα μαλλιά ή το makeup, τα νύχια σου είναι κάτι που...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot