spot_img
More

    Αμοργιαλός: Καλύτερο από ποτέ, το αρχοντικό νεο-καφενείο της Αιγιάλης ανεβάζει στροφές στη γεύση και την διασκέδαση

    Ο Αμοργιαλός, που βρίσκεται στο λιμάνι της Αμοργού λίγο μετά την προβλήτα, με ορίζοντα ανοιχτό στη θάλασσα, προσφέρει ένα αυστηρά εποχικό μενού βασισμένο σε προτάσεις για τη «μέση», στο οποίο συνδυάζονται οι παραδόσεις και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες του νησιού με μικροζυθοποιούς και μικροοινοποιούς. 

    Το ιστορικό κτίσμα που φιλοξενεί τον Αμοργιαλό, αποτελούσε στο παρελθόν το τελωνείο του λιμανιού. Τη δεκαετία του 50’ απέκτησε την πρώτη εμπορική του μορφή ως «Της Μουγκής», άλλαξε στα χρόνια χέρια από μποέμ ρομαντικούς ιδιοκτήτες, μέχρι που το 1996 το ανέλαβε ο χαρισματικός Χρήστος Σουγλής. Με την πυξίδα στραμμένη στη εντοπιότητα, και συγκεκριμένα στην γηγενή αλιεία, τα organic λαχανικά από τα Κατάπολα και την βιολογική, μικρής κλίμακας βοσκή, το μαγαζί σερβίρει μερικά από τα καλύτερα – κατά κοινή ομολογία – πιάτα του νησιού.

    Την καλή αρχή κάνουν η Αμοργιανή σαλάτα με κατακόκκινη, ζουμερή, βιολογική ντομάτα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, πιπεριές, κάπαρη και ντόπια, βελούδινη ξινομυζήθρα, η υπέροχη μπρουσκέτα με πέστο κόκκινης πιπεριάς, λιαστή ντομάτα και γαύρο μαρινάτο, η ανυπέρβλητη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστό σκουμπρί, τα σωτέ πορτομπέλο και το εξαιρετικό τυρί μαστέλο με μαρμελάδα τομάτας. 

    Μετά είναι όλοι αυτοί οι θησαυροί της θάλασσας και του κάμπου, όπως αποτυπώνονται στην «Καλόγρια», μια παραλλαγή του ντόπιου «Καλόγερου», με μοσχαράκι-λουκούμι, μελιτζάνα και κεφαλογραβιέρα από τη Νάξο ή στον σωτέ ξιφία, που σερβίρεται με κολοκυθάκι, cherry τοματίνια, κρεμμυδάκι και lime, κι είναι μια αποκάλυψη. 

    Το φαγητό εδώ, που πάει πακέτο με τη διάθεση ραστώνης των λαών που σμίγουν στα τραπέζια του, εδώ προσφέρεται στα καλύτερά του, ζαλίζεται με λίγη ρακή και επιλεγμένους αμπελώνες, γίνεται ο απόλυτος αιγαιοπελαγίτικος καλοκαιρινός διονυσιασμός. Και αποδεικνύει ότι κάθε νησί, έχει αυτό το μαγαζί που δίνει τον παλμό στην γαστρονομία, εδώ και μετά ζωντανής μουσικής. Για το γλυκό φινάλε, δοκιμάστε την γλυκιά του, βελούδινη σοκολατόπιτα ή το cheesecake ξινομυζήθρας και θα μας θυμηθείτε. 

    Αμοργιαλός
    Αιγιάλη, Αμοργός, τηλ. 2285073017
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Christmas in Athens: 21 απολαυστικές προτάσεις για έξοδο, φαγητό, ποτό & γλυκό

    Χριστούγεννα. Η εποχή των παιδιών (και όσων νιώθουν παιδιά), των εντυπωσιακών φωτισμών, της ξεγνοιασιάς, των δώρων, των ατελείωτων φιλικών...

    Οι καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας: Νοστιμιά και ποιότητα καθημερινά, σε κάθε γειτονιά

    Κανένα ίσως άλλο τρόφιμο στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει υμνηθεί, δεν έχει λαχταρηθεί και δεν έχει αγαπηθεί όσο...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot