spot_img
More

    Ταβέρνα Πανόραμα: Ειδυλλιακή επιστροφή στις ρίζες, με υπέροχο, Αμοργιανό φαγητό

    Ένας από τους πιο όμορφους και όχι τόσο γνωστούς οικισμούς της Αμοργού είναι τα Θολάρια, πάνω στον λόφο Βίγλα, σε μικρή απόσταση από την Αιγιάλη. Τη Γιάλη, όπως λένε οι ντόπιοι. Μικρά, λευκά σπιτάκια, της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, καμάρες και στενά ασβεστωμένα δρομάκια αποτελούν τον μικρό αλλά γοητευτικό «λαβύρινθο» του οικισμού.

    Ανάμεσά τους, από το 1970 στέκει το Πανόραμα που σερβίρει τον κάμπο και τη θάλασσα στο πιάτο σου, απευθείας από το περιβόλι, το χωράφι και τη θάλασσα. Μια ιστορία που κάνει περήφανο όλο το νησί, αφού για κάθε πρώτη ύλη, κάθε συνταγή, κάθε παραγωγή, αναπιάνονται προσωπικά οι ιδιοκτήτες, με τον Παρασκευά Θεολογίτη να συνεχίζει την γευστική ρότα και την ανυπέρβλητη φροντίδα των γονιών του, του κύριου Νικόλα και της κυρίας Μαρίας. 

    Η οικογένεια δεν κάνει σεζόν εδώ, μένει όλο το χρόνο στο νησί και εκτρέφει τα ζώα της, φτιάχνει το τυρί της, καλλιεργεί τα λαχανικά της. Γι’αυτό εδώ θα φας την πιο ντοματένια, κατακόκκινη, ζουμερή ντομάτα στη χωριάτικη, γι’αυτό και το κρέας στο Αμοργιανό «πατατάτο» είναι πραγματικό λουκούμι κι εδώ θα το απολαύσεις στα καλύτερά του.

    Ο Παρασκευάς, ψήστης-μύστης είναι επικεφαλής στο κάρβουνο: επιμελείται ο ίδιος το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι, μαρινάρει, φτιάχνει τα πιο ωραία παϊδάκια και τις πιο ωραίες μπριζόλες. Από μαγειρευτά, καθημερινά σερβίρεται κατσικάκι στη γάστρα, ντόπιος κόκκορας κρασάτος με μακαρόνια, η σύζυγος του Παρασκευά η Ελένη φτιάχνει όμως και τις πιο λαχταριστές πίτες – σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα και κρεμμυδόπιτα – οι οποίες από μόνες τους είναι μια αποκάλυψη.

    Στον φόντο ακούγεται αμοργιανή μουσική, εμείς ρεμβάζουμε στο δροσερό απογευματινό μελτέμι, το μυαλό καθαρίζει, οι ρυθμοί χαμηλώνουν, το πνεύμα ηρεμεί. Η καλή αρχή γίνεται με αμοργιανή φάβα που θριαμβεύει στην απλότητα του ψιλοκομμένου κρεμμυδιού και της ελαφριάς αψάδας του λεμονιού. Η μελιτζάνα στο φούρνο με τυριά, είναι δε συγκλονιστική κι αποτυπώνει όλη την παράδοση της νησιώτικης γαστρονομίας.

    Εδώ λοιπόν, στα όμορφα, ειδυλλιακά Θολάρια, που οι ρυθμοί και το στιλ της σε φέρνουν στις δεκαετίες του 70 και του 80, εξελίσσεται ένα μοναδικό εστιατόριο- προορισμός στις Κυκλάδες. Θα κάνουμε μια βαρυσήμαντη δήλωση αλλά είναι κάτι που πιστεύουμε με όλο μας το είναι: Στο μέλλον όλα τα μαγαζιά θα θέλουν να γίνουν Πανόραμα. Για την εγκάρδια φιλοξενία, το αληθινό, πραγματικό φαγητό που δεν συμβιβάζεται με το μέτριο, για την πρώτη ύλη που καλύτερη δε βρίσκεις πουθενά. 

    Ταβέρνα Πανόραμα
    Θολάρια, Αμοργός, τηλ. 2285073349
    Social links: Facebook

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Beer-ό-τσαρκα στην Αθήνα: 9 διευθύνσεις που πρέπει να γνωρίζεις αν είσαι λάτρης του ζύθου

    Supernova απόλαυσης. Αυτή είναι η εντύπωση που αφήνουν οι νέας γενιάς μπύρες, και οι μπυραρίες και τα taprooms της...

    Ψαροφαγία στην Αθήνα: Το «detox» της Σαρακοστής με όλα τα οφέλη + 10 κορυφαία μαγαζιά που θα την απολαύσεις στο έπακρο

    Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με μεγάλη όρεξη είναι τα θαλασσινά,...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot