spot_img
More

    Ψαροφαγία στην Αθήνα: Το «detox» της Σαρακοστής με όλα τα οφέλη + 10 κορυφαία μαγαζιά που θα την απολαύσεις στο έπακρο

    +1 στην Σαλαμίνα!

    Αν υπάρχει κάτι στο σαρακοστιανό τραπέζι που περιμένεις για να φας ξανά και με μεγάλη όρεξη είναι τα θαλασσινά, ο εθνικός μας θησαυρός κι ένα είδος φαγητού, του οποίου τα διατροφικά οφέλη είναι αναρίθμητα. Από τις πιο δυνατές στιγμές αυθεντικής απλότητας στο φαγητό είναι η ευωδιά των φρέσκων μπαρμπουνιών – που τσιτσιρίζουν στο τηγάνι και έρχονται στο τραπέζι χρυσοκόκκινα, τραγανά και ζουμερά. 

    Το ψάρι είναι σύμβολο. Σύμβολο του παντοτινού καλοκαιριού, της θάλασσας, των νησιών. Ξυπνάει μνήμες από διακοπές, παραθαλάσσια ταβερνάκια, χαρές, μονιασμένους συντράπεζους. Για τους νησιώτες είναι η ζωή η ίδια, τα παραγάδια, το αρχέγονο θαλασσινό κυνήγι. 

    Οι σύγχρονες γαστρονομικές επιταγές το αναδεικνύουν γευστικά με σεβασμό στη βελούδινη σάρκα του (βλ. sushi), το κάνουν σούπα, φρικασέ, το ψήνουν στο χυμό του, στα κάρβουνα, στο τηγάνι. Όπως και να το απολαύσουμε, ως μεζέ με το ουζάκι ή δροσερή ρετσίνα, ή ως κυρίως πιάτο συνοδευόμενο με καλό κρασί, το ψάρι είναι από τις πιο θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας και αναντίρρητα ένα γευστικότατο προϊόν. Αυτές είναι οι προτάσεις μας.

    Μικρές Κυκλάδες: Το νέο κεφάλαιο στην γκουρμέ ψαροφαγία, στην Κηφισιά

    Μοιάζει να βγήκε από μεγάλο γιοτ η σάλα με το εντυπωσιακό πλισέ ταβάνι, τις ναυτικές αναφορές στον διάκοσμο και την δυνατότητα για private dining. Το εστιατόριο που άνοιξε τον δρόμο στην προσιτή ψαροφαγία, μέσα από μια ιστορία που ξεκινάει από τη Σχοινούσα, συνεχίζει στην Ηλιούπολη - και στο «αδερφάκι» της ιδίας οικογενείας «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» στον Καρέα - εδώ τα δίνει όλα στις τεχνικές και τη φρεσκάδα, σερβίρει σεβίτσε και ταρτάρ χωρίς να απαρνιέται τη χάρη μιας πλούσιας, θρεπτικής ψαρόσουπας.  Εδώ οι αναμνήσεις, τα βιώματα και οι εκλεκτές πρώτες ύλες του Αιγαίου μετουσιώνονται σε ευφάνταστα πιάτα θαλασσινών και ψαριών σε...

    Μικρές Κυκλάδες: Η διαχρονική αξία στο ψάρι, στην Ηλιούπολη

    Συνήθως όταν ακούμε για Μικρές Κυκλάδες το μυαλό ταξιδεύει αυτόματα στα γραφικά σοκάκια, τις αμμώδεις παραλίες και προπαντώς στη μοναδική αύρα που ξεχειλίζει από τα παραδοσιακά ταβερνάκια της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς, της Δονούσας ή των Κουφονησίων. Μια αύρα, που από το 2005 έχει ρίξει κάβο όχι σε κάποια άλλη γραφική γωνιά του Αιγαίου, αλλά στην… Ηλιούπολη! Με τον κάβο αυτή τη φορά να μην είναι ναυτικός αλλά γευστικός, οι Μικρές Κυκλάδες όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν ιωδιούχα απόλαυση και ωραία ψαρογαστρονομία, όπως λίγα - μετρημένα στα δάχτυλα - εστιατόρια στην Αθήνα. Η ιστορία τους είναι λίγο-πολύ γνωστή: Ο Αντώνης Κωβαίος...

    Labros restaurant: Ένα κορυφαίο εστιατόριο ψαρικών, που γράφει ιστορία από το 1889!

    Το Labros Restaurant στην λίμνη της Βουλιαγμένης, γράφει ιστορία από το 1889 καθώς αποτελούσε από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων της πρωτεύουσας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Σήμερα, το ίδιο εστιατόριο στο ίδιο ακριβώς σημείο, με την μαρμάρινη πλάκα που μαρτυρεί την μακροχρόνια ιστορία του να κοσμεί την σάλα, το Labros Restaurant εξακολουθεί να αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό των προαστίων της Αθήνας.  Χαρίζοντας στους επισκέπτες του την πιο όμορφη θέα, και μια ατμόσφαιρα που ξεχωρίζει τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό του χώρο, το Labros Restaurant έχει ως σκοπό την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση. Με προτεραιότητα την...

    Σχίνος μπιστρό: Ένα λαμπρό κεφάλαιο στην αθηναϊκή γαστρονομία

    Απολαυστικές ασκήσεις γευστικής αρμονίας ανάμεσα στα διαλεκτά κρασιά και τις σπεσιαλιτέ του Κωνσταντίνου Λαλαούνη Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη των τελευταίων χρόνων είναι ο εκδημοκρατισμός της γαστρονομίας, που αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού και κάνει αυτό που θα λέγαμε τις γκουρμέ προτάσεις προσιτές σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. Ένα τέτοιο εστιατόριο είναι ο Σχίνος.  Εδώ η εποχικότητα σμίγει με τις πιο σύγχρονες τεχνικές κι η έμπνευση βρίσκει υπέροχα μονοπάτια συνδυασμών υλικών και υφών, για ένα άρτιο και αψεγάδιαστο γευστικό αποτύπωμα. Κι όλα αυτά τα απίστευτα, σε απίστευτα value for money τιμές, αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα, την παρουσίαση, τον μικροπαραγωγό, την εξυπηρέτηση και...

    Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: Γκουρμέ θαλασσογραφίες στον Βύρωνα

    Όταν δοκιμάσεις τις σπεσιαλιτέ του, θα συνειδητοποιήσεις ότι το κλισέ «ψάρι δίπλα στη θάλασσα» δεν είναι μονόδρομος. Εδώ θα το απολαύσεις με την πιο μεγαλειώδη θέα και το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, με ορίζοντα μέχρι τη θαλασσογραμμή του Πειραιά.  Συνώνυμο με το αγνό και το ολόφρεσκο, το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες χαρτογραφεί νέα μήκη και πλάτη στην θαλασσινή γαστρονομία, με παραδοσιακές γνώριμες γεύσεις, αλλά και ωραίους νεωτερισμούς, όπως το ολοζώντανο» σεβίτσε από ψάρι ημέρας, ψημένο σε χυμό εσπεριδοειδών, με κόλιανδρο και κουμ ή το το κριθαρότο με γαρίδα Αμβρακικού σε μπισκ καραβίδας. Θα το εκτιμήσεις όμως και στην απλότητα μιας πεντανόστιμης Κυκλαδίτικης ψαρόσουπας,...

    Οι μαγικές γεύσεις του θαλασσινού νερού στον Καραβίδα, στη Νέα Ιωνία

    Το να καταφέρεις να κάνεις ένα όνειρο πραγματικότητα είναι ευλογία! Όταν όμως το όνειρό σου γίνεται σημείο αναφοράς και πόλος έλξης, τότε μιλάμε για ένα μικρό θαύμα. Σε ένα από τα πιο όμορφα και ήσυχα σημεία της Νέας Ιωνίας, από εκείνα που ακόμα κρατάνε μια γεύση «αστικής εξοχής» και παλιάς γειτονιάς, εδώ και 25 σχεδόν χρόνια ο γνωστός « ΚαραβΙδας», σκορπάει απλόχερα τις θαυμαστές γεύσεις του, έλκοντας πιστούς από όλο το λεκανοπέδιο. Στο τιμόνι, ο κύριος Σπύρος, έχοντας ως εφόδιο την πολυετή πείρα του σε διάφορα εστιατόρια, έπλευσε με μεράκι προς ένα όνειρο ετών. Πολύτιμοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε αυτό...

    Μanu: Εκεί που η βιωσιμότητα συναντά τη θαλασσινή γαστρονομία

    Σύμφωνα με έναν μύθο, σε ένα ήσυχο χωριό δίπλα σε ένα ποτάμι, ζούσε ένας ταπεινός ψαράς ονόματι Μanu. Μια μέρα, καθώς περίμενε υπομονετικά να γεμίσει το δίχτυ του με ψάρια, παρατήρησε ένα μικρό πλάσμα παγιδευμένο στα δίχτυα του — ένα όμορφο ψάρι που πάλευε να απελευθερωθεί. Συμπονετικός όπως ήταν ο Manu άφησε προσεκτικά το ψάρι πίσω στο ποτάμι, βάζοντάς το στο δρόμο του για άλλη μια φορά. Τα χρόνια πέρασαν και ο Manu συνέχισε τη ζωή του δίπλα στο ποτάμι, ψαρεύοντας με ευγνωμοσύνη για την αφθονία που παρείχε. Έπειτα, μια θυελλώδη νύχτα, o Manu βρέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο. Τα νερά...

    Πεζούλας: Ιστορικός και ανανεωμένος, συνεχίζει δυνατά το μπάρκο της καλής ψαροφαγίας στις Τζιτζιφιές

    Από το καλωσόρισμα κιόλας, νιώθεις πως εδώ, θα σε νταντέψουν. Ή με άλλα λόγια πως θα σου φερθούν ιπποτικά, όπως φερόντουσαν πριν πολλές δεκαετίες ο παππούς Παναγιώτης Πεζούλας και η γιαγιά Παναγιώτα στους αναβάτες και επισκέπτες τους από τον ιππόδρόμο, που μεσουράνησε εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Πεζούλας από το 1951 κι έκτοτε, σταθερός στις επάλξεις, σερβίρει ό,τι πιο φρέσκο κι ευειδές βγάζει η θάλασσα, πάντα εξελισσόμενος και πάντα στην αιχμή των γαστρονομικών εξελίξεων, χωρίς να χάνει ποτέ το κύτταρο της παράδοσης.  Σήμερα, η επιχείρηση έχει περιέλθει στα χέρια του ομώνυμου εγγονού του εμπνευστή της ανοιχτόκαρδης...

    Mία «Λέσβος» στα Εξάρχεια

    Κάτι από ούζο και γαζία θα έλεγες πως μυρίζεις πλησιάζοντας στη Λέσβο στην Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια. Κι ενώ είσαι στην καρδιά της Αθήνας, ξαφνικά η ατμόσφαιρα αλλάζει, σαν να αλλάζουν και τα πρόσωπα...Σαν να αλλάζει κι η διάθεση… Σαν να αλλάζει κι ο αέρας και γίνεται νησιωτικός…  Σε μία εποχή που τα παλιά κλασσικά μεζεδοπωλεία και ουζερί αρχίζουν σιγά σιγά να φθίνουν και οι  παρεΐστικες καταστάσεις γίνονται διπλά τραπέζια σε εστιατόρια διάσημων και βραβευμένων, οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στη Λέσβο θα σε μεταφέρουν με το καλησπέρα, έστω και νοητά, στο νησί τους μία καλοκαιρινή βραδιά με ίσως λίγο...

    Βαρκούλες… η θάλασσα στο πιάτο, στη Νέα Ιωνία

    Μια ψαροταβέρνα, με φήμη και θαλασσινές νοστιμιές που έχουν συγκινήσει πλήθος κόσμου - αξίζει να την επισκεφθείς: Εδώ θα βρεις τους πιο φρέσκους, αλλά και τους πιο ιδιαίτερους θαλασσινούς μεζέδες σε γκουρμέ περιτύλιγμα, θα ταξιδέψεις στην ελληνική παράδοση, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψεις μοναδικούς κι ευφάνταστους νεωτερισμούς. Σε μια ιστορική γειτονιά στη Νέα Ιωνία, με έντονο το μικρασιάτικο στοιχείο εκεί όπου έζησε ο Στέλιος Καζαντζίδης, θα βρεις την ψαροταβέρνα – μεζεδοπωλείο Βαρκούλες, η οποία, να σημειωθεί, λειτουργεί εδώ και16 χρόνια και γεννήθηκε από την αγάπη των ιδιοκτητών της για το ψάρι. Ένας χώρος απλός, με λιτή και θαλασσινή διακόσμηση, τόσο όσο...

    Ένας παράδεισος φρέσκου ψαριού και πεντανόστιμων θαλασσινών γεύσεων στη Σαλαμίνα

    Αν είσαι λάτρης της θαλασσινής γαστρονομίας και ψάχνεις έναν value for money προορισμό κοντά στην Αθήνα για μονοήμερη βόλτα με την παρέα σου, αλλά και όχι μόνο, «Ο Κάκιας» σίγουρα θα σε ανταμείψει. Ο Νίκος Δημητριάδης, γνωστός και ως «Κάκιας» - συντομία του Νικάκιας όπως τον φώναζα οι συμμαθητές του στο δημοτικό - είναι ένας άνθρωπος γεμάτος μεράκι και αγάπη για τη θάλασσα. Σεβόμενος τους θησαυρούς που αυτή μας προσφέρει δημιούργησε μια ψαροταβέρνα μπροστά στη μεγάλη τη Σκάλα, στο λιμάνι της Σαλαμίνας που ως κύριο χαρακτηριστικό της έχει την προσοχή στην φρεσκάδα της πρώτης ύλης, καθώς τα περισσότερα υλικά που...

    keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,