spot_img
More

    Ίλιον: Οι καλύτερες προτάσεις για την έξοδό σου

    Η σύγχρονη ιστορία της πόλης του Ιλίου ξεκινά με την ίδρυση του οικισμού Ίλιον Τρωάς, το Μάρτιο του 1858, όπου αρχικά κατοικούσαν οι οικογένειες των εργατών του κτήματος Επταλόφου (γνωστότερο και ως Πύργος Βασιλίσσης), Βαυαροί αξιωματικοί, αυλικοί και εύποροι Αθηναίοι ευνοούμενοι της Βασιλικής Αυλής. Ο πληθυσμός του μικρού οικισμού ήταν μόλις 227 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 1861.

    Το Δημαρχείο

    Στα επόμενα χρόνια, μετά την έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα, το ενδιαφέρον για την περιοχή των χωρικών των Λιοσίων (Άνω Λιοσίων), της Φυλής και των Αχαρνών, καθώς και πλούσιων αθηναϊκών οικογενειών έκανε πολλούς από αυτούς να εγκατασταθούν στον οικισμό και άλλους να αγοράσουν κτήματα. Έτσι, ο οικισμός μετονομάστηκε αρχικά Κάτω Λιόσια -για να ξεχωρίζει από τα Λιόσια (Παλαιά)- και αργότερα, κατά το τέλος του αιώνα, πήρε το όνομα Νέα Λιόσια, το οποίο έφερε μέχρι και το 1994.

    Ο Δήμος Ιλίου με ολοκληρωμένες υποδομές στους τομείς της καθαριότητας, του πράσινου, του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στους τομείς του Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κοινωνικής Μέριμνας, αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο Δήμο της Δυτικής Αθήνας (κι έναν από τους πιο πυκνοκατοικημένους, με κατοίκους που ξεπερνούν τους 130.000).

    Εδώ θα βρεις το Λαογραφικό Μουσείο Ιλίου, στην είσοδο του οποίου δεσπόζει ένα παζλ από εικόνες της παλιάς πόλης, που συνθέτουν το αστικό τοπίο στο κέντρο της, ένας παλιός χάρτης των Λιοσίων, ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και οι παλιές κατοικίες της περιοχής, τα αρχοντικά των ντόπιων μεγαλονοικοκυραίων και οι μικρές κατοικίες των χωρικών. Στο χώρο του μουσείου εκτίθενται μοναδικά κομμάτια καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές, έπιπλα, οικιακά σκεύη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις οικογένειες των γηγενών και σημαντικών προσώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με την πόλη, όψεις της κοινωνικής ζωής κ.ά.

    Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου βρίσκεται και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με έκταση 1.150 στρεμμάτων, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της Αθήνας. Στο Πάρκο δραστηριοποιείται η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής.

    Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

    Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» σήμερα είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Ο περιβαλλοντικός θησαυρός του Πάρκου περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες, οι οποίες περιβάλλονται από καλαμώνες και αγροτικές καλλιέργειες. Η καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων γίνεται με βιολογική μέθοδο.

    Άξιος επίσκεψης είναι και ο επιβλητικός γοτθικός Πύργος της Αμαλίας με πολυγωνικούς πυργίσκους, επάλξεις και τοξωτά παράθυρα να δεσπόζει στον χώρο, που δημιουργεί ένα σκηνικό που θυμίζει παραμύθι. Πρόκειται για το κτήμα του Πύργου της Βασιλίσσης, ένα σχετικά άγνωστο μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το οποίο συνορεύει με το Πάρκο Τρίτση.

    Μια τόσο όμορφη και πολυποίκιλη περιοχή όπως το Ίλιον δεν θα μπορούσε παρά να φιλοξενεί και ξεχωριστούς χώρους για την έξοδό σου. Τους αναζητήσαμε, τους επισκεφθήκαμε και σου παραθέτουμε τα ευρήματά μας. 

    NooK
    Κάλχου 35, Ίλιον, τηλ. 2130437511 

    Το NooK έχει βρει αυτή τη μαγική συνταγή που θα σε κρατήσει ευχαριστημένο/η κάθε ώρα της ημέρας – όχι τυχαία – αφού «nook» στ’αγγλικά είναι η «φωλιά». Αυτή η φωλιά, που αναβαθμίζει την local έξοδο, αλλά μαγνητίζει και στη ζεστή της αγκαλιά κόσμο απ΄όλη την Αθήνα, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ενός νέου ανθρώπου – του Κωνσταντίνου Μητρόπουλου – που αφού εργάστηκε σε διάφορα πόστα στην καφεστίαση, αποφάσισε να μετουσιώσει την εμπειρία του αλλά και τις εικόνες από τα ταξίδια του σ’ένα στέκι-ορόσημο για το Ίλιον. Το NooK σε καλημερίζει κάθε πρωί με καλοψημένο specialty καφέ από τη Βραζιλία – που χαρίζει ένα μεστό αποτέλεσμα τόσο στη ζεστή, όσο και στην κρύα εκδοχή του – αλλά και guest μονοποικιλιακούς που εναλλάσσονται κάθε μήνα. Στον κατάλογό του θα βρεις επίσης μοναδικά τσάγια και απολαυστικές σοκολάτες, τη θρυλική σπιτική λεμονάδα με ginger και chilli (μια αποκάλυψη!) αλλά και χειροποίητα γλυκά που εναλλάσσονται για να κρατάνε το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο. Η διάθεση για ανανέωση και εναλλαγή δεν περιορίζεται μόνο στις προτάσεις του. Πρόσφατα, και με στόχο να εξυψώσει ακόμα περισσότερο την (καλοκαιρινή) σου εμπειρία στην αυλή του, η ομάδα του NooK την ομόρφυνε (κι άλλο) με καινούργια φυτά και φωτοσυνθέσεις στους τοίχους αλλά και εντυπωσιακά neon φώτα, δημιουργώντας ένα φουτουριστικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα – ό,τι πρέπει δηλαδή γι’αυτά τα καυτά summer nights στην Αθήνα που αναζητάς την μικρή σου όαση. Περισσότερα εδώ

    El Patron
    Θηβών 481, Ίλιον, τηλ. 2102636626 

    Ο Pablo Picasso είχε πει κάποτε «Υπάρχουν ζωγράφοι που μετατρέπουν τον ήλιο σε μια κίτρινη κουκίδα, κι υπάρχουν άλλοι που με την ευφυία τους και τη δεξιοτεχνία των χεριών τους, μετατρέπουν την κουκίδα σ’έναν εκτυφλωτικό, υπέροχο ήλιο». Οι ιδιοκτήτες του El Patron, Στέλιος και Λεωνίδας, ανήκουν σίγουρα στη δεύτερη κατηγορία, αφού με πολλή δημιουργικότητα, έμπνευση και προσωπική δουλειά μεταμόρφωσαν ένα άδειο οικόπεδο στον πιο εντυπωσιακό χώρο στη δυτική Αθήνα. Ανοιχτό και διαμπερές σαν club στο Miami, το El Patron χαρακτηρίζεται από ένα τεράστιο θολωτό υπόστεγο, μια εμβληματική ρεκλάμα με λαμπτήρες για να σου υπενθυμίζει ότι η μαγεία έχει όνομα (El Patron) και containers που λειτουργούν σαν μπάρα και κουζίνα για τα αναζωογονητικά (και εξαιρετικά) του cocktails και τα πεντανόστιμα. ευπαρουσίαστα πιάτα του αντίστοιχα. Έπιπλα που έχουν μεταποιηθεί με μεράκι και αγάπη, μαροκινά πλακάκια, ζωντανά χρώματα, πολυέλαιοι κι ένα larger-than-life mural δια χειρός ενός από τους πιο δυνατούς Έλληνες graffiti artist της εποχής μας, Taxis, συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό αποσυμπίεσης από την καθημερινότητα και απόλαυσης της ίδιας της ζωής. Το μενού του είναι κι αυτό αποκύημα του ακονισμένου κριτηρίου του Στέλιου. Σε συνεργασία με εγχώριους μικροπαραγωγούς, αλλά και αναλόγως του τι καλό θα βρεθεί στην αγορά, στο El Patron έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις ζουμερά κρέατα σε άριστες κοπές, όπως picanha και rib-eye (ψημένα σε κάρβουνο), χειροποίητα νιόκι με πατάτα Περού, δροσερές σαλάτες και άλλα πιάτα εμπνευσμένα από λατινική Αμερική. Όλα τα υλικά είναι χειροποίητα – από τα chutney μέχρι τη μαγιονέζα – κι όλες οι προτάσεις του κυριολεκτικά η μία καλύτερη από την άλλη (μνείας αξίζει και η t-bone αργής ωρίμανσης). Περισσότερα εδώ

    Il Gelaboratorio
    Πάριδος 94, Ίλιον, τηλ. 2102611162 

    Gelato όπως παγωτό, laboratorio όπως εργαστήριο. Δύο λέξεις που γίνανε μία για να εκπροσωπήσουν την ολόφρεσκη – όπως τα παγωτά της – gelateria που άνοιξε μόλις τον Ιούνιο που μας πέρασε στον καταπράσινο πεζόδρομο της Πάριδος στο Ίλιον. Το Il Gelaboratorio αναβιώνει την αίγλη των παραδοσιακών παγωτατζίδικων της γείτονος, σ’ένα περιβάλλον χαρούμενο, φωτεινό και χρωματιστό, στο οποίο πρωταγωνιστής είναι το artigianale, κορυφαίας ποιότητας παγωτό. Με αδιαπραγμάτευτη χρήση φρέσκου ελληνικού γάλακτος, και με ιδιαίτερη μέριμνα στην πρώτη ύλη, τα παγωτά εδώ εναλάσσονται για να κρατάνε το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο και θα σου δημιουργήσουν τα πιο γλυκά διλλήματα! Από τις κλασικές γεύσεις, όπως φυστίκι, βανίλια Μαδαγασκάρης και μαστίχα, μέχρι πιο… ιδιαίτερες όπως Freddo Capuccino, Bueno και Lila Pause, το Il Gelaboratorio έχει κάτι για όλους. Σταθερά – οποιαδήποτε μέρα κι αν το επισκεφθείς – θα βρεις προτάσεις με stevia, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, για άτομα με δυσανεξία ή διαβήτη. Τα σορμπέ είναι δροσερά και αναζωογονητικά και η παρασκευή τους γίνεται με φρέσκα φρούτα, με το ροδάκινο να βιώνει κυριολεκτικά μια ιδανική εκδοχή! Αν στο θέμα «παγωτό» είσαι μαξιμαλιστής (όπως εμείς!), το Il Gelaboratorio είναι η «συντεταγμένη» σου. Εδώ μπορείς να συνδυάσεις μοναδικά το παγωτό σου με τρυφερά, καλοψημένα βαφλάκια, bubble waffles αλλά και χειροποίητα, πεντανόστιμα γλυκά, όπως σουφλέ σοκολάτας, brownies αλλά και κορμό με λαχταριστό μπισκότο. Μνείας αξίζει επίσης το gelato burger, με τα scoops της επιλογής σου να αγκαλιάζονται από 2 βελούδινα «ψωμάκια» panini, σε ένα match made in heaven! Περισσότερα εδώ

    Κάπαρη
    Ελένης 8 & Ανδρομάχης, Ίλιον, τηλ. 2102638422 

    Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά είμαστε μέλη του κινήματος ότι η κάπαρη πάει σε όλα. Νοστιμεύει τα πάντα. Είναι μεγάλης διατροφικής αξίας και με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Και μπορεί να μην υπάρχει «κίνημα κάπαρης», αλλά στο πλαίσιο μεγάλων και συναισθηματικών δηλώσεων θα πούμε άλλο ένα πράγμα: Η Κάπαρη είναι και μεζεδοπωλείο στο Ίλιον και μάλιστα από αυτά που αξίζει να ξεβολευτείς από την άνεση της γειτονιάς σου για να τα επισκεφθείς. Σχεδόν κρυμμένη στο στενάκι της Ελένης, στις παρυφές της Πλατείας Αγαμέμνωνος, η Κάπαρη βάζει «τσεκ» σε όλα αυτά τα στοιχεία που καθιστούν ένα μεζεδοπωλείο κορυφαίο: φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα, πεντανόστιμα πιάτα που ενθαρρύνουν τη «μέση», άριστη αναλογία ποιότητας και τιμών, εξυπηρετικό, χαμογελαστό προσωπικό και ωραίες μουσικές. Η Κάπαρη μοιράζει τη δράση της μεταξύ μιας κατάφυτης, γουστόζικης αυλής και μιας σάλας ντυμένης στο πράσινο, με custom κατασκευές από καφασωτά, vintage λεπτομέρειες και πλήθος από καδράκια, από αυτά που σου μαγνητίζουν το βλέμμα και κάθεσαι και τα θαυμάζεις αποσβολωμένος. Στο μενού της – που μεταβάλλεται με την εποχικότητα – θα βρεις προϊόντα απ’όλη την Ελλάδα να μετουσιώνονται σε λαχταριστά πιάτα. Σκιουφιχτά με απάκι, πατατοκροκέτες με σαλάμι Λευκάδας, αναζωογονητική χωριάτικη με κουλούρι Θεσσαλονίκης, ζουμερά χοιρινά μπριζολάκια, μια γιορτή κυριολεκτικά της κουζίνας του τόπου μας που κρύβει τόσους γευστικούς θησαυρούς. Και στο μέτωπο της κάβας, η Κάπαρη δεν απογοητεύει, με κρασάκι από τη Νεμέα, και παντός είδους αποστάγματα, για κάθε γούστο – από ούζο μέχρι ρακή κι από τσίπουρο μέχρι μπύρα. Περισσότερα εδώ

    Mobby Specialty Coffee
    Πετρουπόλεως 24, Ίλιον, τηλ. 2121061645 

    Μια από τις πρόσφατες αφίξεις που σερβίρει μερικούς από τους καλύτερους ποιοτικά καφέδες στην Αθήνα είναι το Mobby στις παρυφές της Θηβών, στο Ήλιον. Πιθανόν, οφείλει το όνομά του στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Herman Melville – Moby Dick – αφού στον χώρο του θα εντοπίσεις έναν καπετάνιο – όχι σε αναζήτηση της ομώνυμης φάλαινας, αλλά σίγουρα στην αναζήτηση του τέλειου καφέ για τους επισκέπτες του. Εδώ ο specialty καφές δεν είναι μόδα, αλλά καθεστώς. Στο Mobby θα γευτείς το δικό τους χαρμάνι – ιδανικό τόσο στην ζεστή αλλά και την κρύα εκδοχή του – που ψήνεται αποκλειστικά γι’αυτούς, και έχει μια απολαυστική, μεγάλης διάρκειας επίγευση. Εδώ θα βρεις όμως και χαρμάνια από την Αιθιοπία και την Costa Rica, με ισορροπημένο σώμα, 100% arabica, χωρίς robusta. Κάθε τόσο, η ποικιλία εμπλουτίζεται για να κρατάει το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο. Το ίδιο ισχύει και στα to-go ποτήρια του, που αλλάζουν σχέδιο κάθε τόσο, κι έχουν περάσει από χρωματιστά σε bubble cup (και έχουν πολλάκις αποθανατιστεί στο instagram!) Στο Mobby – πέραν του εξαιρετικού καφέ – θα βρεις milkshakes με σοκολάτα Marchoc, απολαυστική σοκολάτα δικής τους εισαγωγής, δροσιστικά fredoccino, γρανίτες, αναζωογονητικά τσάγια (όπως αυτό με ρόδι και mix φρούτων), αλλά και το εμβληματικό smoothie Mobbyccino, με ροζ κακάο, φρούτα του δάσους και φράουλα. Περισσότερα εδώ

    Le Pain Du Chef
    Ιδομενέως 48, Ίλιον, τηλ. 2177037712

    Σημαίνει «το ψωμί του chef», και για τους μυημένους στις ψαγμένες εκδοχές του άρτου, αποτελεί μια συντεταγμένη-μονόδρομο. Ανοιχτή καθημερινά από το πρωί, η λιλιπούτεια boulangerie στις παρυφές της πολύκοσμης Ιδομενέως, έχει ό,τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ενέργεια, μοναδικές προτάσεις που θα σε γλυκάνουν, αλλά και τον πρωταγωνιστή-ψωμί, σε σταρένιο αργής ωρίμανσης, ζέας, καλαμποκιού, πετρόμυλου, λιναρόσπορου με γλυκάνησο και Μάνης! Στις (σαγηνευτικές) προθήκες του, θα βρεις χειροποίητα σφολιατοειδή που φτιάχνονται καθημερινά με φροντίδα στο κατάστημα (η τυρόπιτά του με φέτα Καλαβρύτων είναι απλά θεϊκή!) – πεντανόστιμες πίτες, όπως σπανακόπιτα, κοτόπιτα και πρασόπιτα, αλλά και χορταστικές μπαγκέτες, με αγαπημένη μας αυτή με κοτόπουλο, κοτοσαλάτα, τυρί, ντομάτα και αγγούρι. Το Le Pain Du Chef είναι όμως ξακουστό και για τα φρεσκότατα γλυκά του, που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα που θα σε βάλει απευθείας στα πιο (γλυκά) διλλήματα. Κολασμένη σοκολατόπιτα, φουντουκόπιτα που θα ξετρελάνει τους λάτρεις του φουντουκιού (και δεν είμαστε λίγοι!), σιροπιαστά-αποκάλυψη, τάρτες και τούρτες για τα πιο αξιομνημόνευτα κεράσματα. Και στα κέϊκς, το Le Pain Du Chef, θριαμβεύει, με δημιουργίες όπως carrot cake, American, velvet και cookies να γίνονται καθημερινά – συνοδοιπόροι του εξαιρετικού καφέ του – και ανάρπαστα! Στα «must» το βελούδινο προφιτερόλ του που παρασκευάζεται σε 2 μεγέθη (με ή χωρίς ζάχαρη) και το πεντανόστιμο cheesecake με μαυροκέρασο. Όταν ο καιρός σηκώνει κάτι πιο… δροσερό, εδώ θα βρεις κορυφαίες τούρτες παγωτό, όπως η γκοφρέτα με βάση βανίλια και σοκολάτα γάλακτος. Περισσότερα εδώ

    Πιτσαρία «Η Έλενα»
    Πάριδος 22, Ίλιον, τηλ. 2102635742 

    Πίτσα. Η μοναδική λέξη που όταν την ακούμε, θέλουμε να φάμε ακόμα και μετά από συμπόσιο στο χωριό του Αστερίξ. Ο συνδυασμός ζύμης, σάλτσας ντομάτας και τυριού είναι διατροφικά σωστός. Και μαγικά ακαταμάχητος. Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά η πίτσα έχει διάφορες «σχολές» – μία από αυτές είναι η καναδέζικη, που στην Αθήνα βιώνει την ιδανική εκδοχή της στην Πιτσαρία «Η Έλενα». Με ιστορία που ξεκινάει από το 1981, ήταν η πρώτη πιτσαρία στο Ίλιον κι από τις πρώτες στην Αττική. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της, Γιάννης Σπίνος, μεγάλωσε κυριολεκτικά στο παρασκευαστήριο – και αν ξέρει κάποιος πως φτιάχνεται η τέλεια πίτσα, είναι αυτός: «Οι συνταγές μας ήρθαν απευθείας από τον Καναδά και είναι στην οικογένειά μας 40 χρόνια. Η σάλτσα ντομάτας μας, η αφράτη ζύμη μας, όλα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στο μαγαζί». Με πυξίδα τις πικάντικες γεύσεις και τη χρήση υλικών όπως το πεπερόνι, το μπέϊκον και το λουκάνικο (χαρακτηριστικά της Καναδέζικης «σχολής» που λέγαμε – μαζί με την πληθωρική ζύμη), στην «Έλενα» θα γευτείς την πίτσα στα καλύτερά της. Αν είσαι μερακλής όπως εμείς θα εκτιμήσεις την – υπερπαραγωγή – Σπέσιαλ, με τυρί, ζαμπόν, διπλό μπέϊκον, πεπερόνι, απολαυστικό σουτζούκι, πράσινη πιπεριά και λουκάνικο, ενώ η Χωριάτικη με τυρί, φέτα, πράσινη πιπεριά, φρέσκια ντομάτα, ελιές, κρεμμύδι και μανιτάρια είναι μια ωδή στην ελληνικότητα (και την καλοφαγία!) Τη ναυαρχίδα-πίτσα, πλαισιώνουν εξίσου εξαιρετικά ζυμαρικά, με επιλογές στον φούρνο, όπως Μπολωνέζ, με ολόφρεσκο κιμά, και Καρμπονάρα με αυτό τον κολασμένο συνδυασμό λιωμένου τυριού, κρέμας γάλακτος, ζαμπόν και μπέϊκον. Όλα τα παραπάνω – πέραν του delivery – μπορείς να τα απολαύσεις σε μια απ’άκρη-σ’άκρη ρουστίκ αυλή, δροσερή, καλοκαιρινή και διαμπερή (για τους καπνίζοντες). Περισσότερα εδώ