spot_img
More

    Slow Down Brewing Taproom: Η νέα εποχή της μπύρας, από την Ικαρία στα Πετράλωνα

    φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

    Η Ικαρία δεν έχει εποχές. Μόνο ένα αέναο καλοκαίρι, ήλιο τον χειμώνα, μια καταγάλανη θάλασσα την άνοιξη, τους δικούς της ρυθμούς και μια δική της ζωή που δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ό,τι παράγεται εκεί έχει τη στάμπα της μοναδικότητας, μια κουλτούρα χειραφετημένη από τα κλισέ, μια επαναστατικότητα που γίνεται δημιουργικότητα. 

    Γι’αυτό και το Slow Down Brewing ήρθε και «κούμπωσε» υπέροχα στον Εύδηλο – στο βόρειο λιμάνι του νησιού – το 2019, φέρνοντας μαζί του πάνω από 10 διαφορετικά είδη φρέσκιας, απαστερίωτης μπύρας αλλά και πολύ μεράκι για τον ζύθο. Ήταν φυσικό επακόλουθο κάποια στιγμή να ακολουθήσει κι ένα project που θα μπορούσε αφενός να τις συστήσει λοιπόν στο κοινό – σε περιβάλλον μαγαζιού – αλλά και να μυήσει και να παρουσιάσει τη δουλειά άλλων, νέων ζυθοποιών, οινοποιοιών και μικροπαραγωγών, με στόχο την εκπροσώπηση της κοινότητας ευρύτερα. Έτσι γεννήθηκε το Slow Down Taproom, πριν λίγους μήνες στα Άνω Πετράλωνα. 

    «Σε μια πόλη με τόσο έντονο ενδιαφέρον για την craft μπύρα, έχει νόημα η κάθε γειτονιά να έχει το δικό της taproom», μοιράζονται μαζί μας οι εμπνευστές του,η Νάσια Κυριάκου και ο Jonathan Spanos. «Τα μικρά beer bars με κάνουλες όπου η μπύρα σερβίρεται φρέσκια και δροσερή, τα συναντήσαμε αρκετά ζώντας στην Αμερική και παρακολουθώντας την πορεία της craft μπύρας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, θελήσαμε να φέρουμε την ιδέα στη δική μας πόλη και στη δική μας γειτονιά, στα Πετράλωνα». 

    Το Slow Down Brewing Taproom βρίσκεται στην οδό Κυδαντίδων, πίσω από τον λόφο Φιλοπάππου. Ωραίος χώρος, με μωσαϊκό κάτω, τζαμαρίες που ανοίγουν το καλοκαίρι για να «κοινωνικοποιούν» ακόμη περισσότερο τη μπάρα με τις βρύσες, στα δεξιά η τοιχογραφία του ζωγράφου Δημήτρη Κορδαλή με το logo του ζυθοποιείου. Από τις κάνουλες ρέουν σταθερά οι δικές τους ομώνυμες μπύρες, μαζί με guest βαρέλια άλλων συναδέλφων μικροζυθοποιών σε συχνή διαδοχή. 

    Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει την Saison, η οποία είναι και η μόνη που θα βρεις εμφιαλωμένη σε κουτάκι, έχει ήπια ξηρή γεύση, με νότες φρούτων και πιπεριών, την Porter, μια μαύρη μπύρα με 7% αλκοόλ, ελαφριά σε σώμα με νότες καφέ και σοκολάτας, την Amber Ale που έχει τέλειο κεχριμπαρένιο χρώμα, μέτριο σώμα και φρουτώδη, γλυκιά επίγευση, την Pale Ale, μια ανοιχτόχρωμη ξανθιά pale, με ελαφρύ σώμα και νότες από εσπεριδοειδή, την Weisse, μια κλασσική Bavarian Heffeweisen με νότες μπανάνας και την πιο πρόσφατη προσθήκη στην «φαρέτρα» του SlowDown, την IPA.

    Όποιος θέλει και το επιθυμεί, μπορεί να προμηθευτεί την μπύρα που θα ταιριάξει στο δικό του brewing όνειρο και για το σπίτι. Στον χώρο υπάρχει σύστημα επαγγελματικής εμφιάλωσης, κατευθείαν από την «πηγή»-κάνουλα, όπου γεμίζονται μπύρες κατά παραγγελία, σε όσες συνταγές δεν υπάρχουν ήδη εμφιαλωμένες. Μιλώντας για εμφιαλωμένες, στα ψυγεία του το SlowDown φιλοξενεί μια μεγάλη και ψαγμένη συλλογή από κουτάκια και μπουκάλια απ´όλη την Ελλάδα, πάντα από τον χώρο της craft μπύρας, ενώ τέλος, οι λάτρεις του κρασιού θα βρουν ετικέτες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και κρασιά φυσικής οινοποίησης από την Ικαρία, την Πάτρα, την Μακεδονία, την Λευκάδα, το Διακοφτό.

    Κι αν εκεί που απολαμβάνεις την μπύρα σου, σκιρτήσεις για κάτι συνοδευτικό σε φαγητό, το SlowDown έχει οργώσει τη μικρή παραγωγή σε όλη την Ελλάδα και προσφέρει πεντανόστιμα τυριά κι αλλαντικά μαζί με τις μαρμελάδες και τα chutneys του Συνεταιρισμού Γυναικών Ικαρίας και τις vegan σοκολάτες του Kakau Worship που συνοδεύουν και ιδανικά την Porter μπύρα τους. 

    Slow Down Brewing Taproom
    Κυδαντιδών 39, Aθήνα
    www.slowdownbrewing.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Τα αθηναϊκά εστιατόρια που σφυρηλατούν γευστικές διαδρομές στην απόλαυση και τη διασκέδαση

    Ο μεζές είναι η βουλιμία του μερακλή που θέλει να τα δοκιμάσει όλα, διψάει για τη «μέση» και αποστάγματα,...

    Τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα: Η τριλογία της απόλαυσης (Μέρος Γ’)

    Σουβλάκι. Η μοναδική λέξη που όταν την ακούμε, θέλουμε να φάμε ακόμα και μετά από συμπόσιο στο χωριό του...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot