spot_img
More

    Αμοργός: Η μία και μοναδική των Κυκλάδων & οι hot προορισμοί της

    Άγριο το τοπίο, οδικές διαδρομές που κινούνται συνεχώς πάνω από τη θάλασσα σε ένα ορεινό νησί με βραχώδεις και τραχιές ακτές, πολυτραγουδισμένο από ντόπιους και ταξιδιώτες. Αμοργός όσο μικρή κι αν δείχνει, δεν είναι για μια φορά ούτε για λίγες μόνο ημέρες.

    Αξίζει να δείτε

    Το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, προστάτιδας του νησιού, όπου φυλάσσονται σπάνιες εικόνες και χειρόγραφα.

    Στη Χώρα βρίσκεται το Βενετσιάνικο Κάστρο, κτισμένο από τον Ιερεμία Γκίζι τον 13ο αιώνα, όπως επίσης η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην αγκαλιά του βράχου. Στο κέντρο της, στο Αρχοντικό του Γαβρά, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού.

    Στα Θολάρια υπάρχει τετράγωνος πύργος που ονομάζεται Βίγλα. Η Παναγία Πανοχωριανή απέχει ένα τέταρτο πεζοπορίας από τη Λαγκάδα και το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου μία ώρα περπάτημα από τη Λαγκάδα. Τον αρχαίο βωμό στη θέση προφήτης Ηλίας πάνω από το φαράγγι του Αρακλού στην Αιγιάλη. Βραχογραφίες, έργα ταπεινού καλλιτέχνη, συναντώνται κατά τις οδοιπορίες στα βουνά της Αιγιάλης στο παλιό μονοπάτι προς τη Χώρα. Στην Αρκεσίνη, στη θέση Καστρί, διακρίνονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης.

    Το ναυάγιο

    Το «ναυάγιο της Αμοργού» έγινε διάσημο όταν γυρίστηκαν εκεί το 1988 κάποιες σκηνές από την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο». Το υπό σημαία Κύπρου πλοίο προσάραξε και ναυάγησε στην περιοχή τον Φεβρουάριο του 1980, όταν κατά τη διάρκεια σφοδρής θαλασσοταραχής προσπάθησε να βρει καταφύγιο στον όρμο. Οι ντόπιοι διηγούνται εκείνη την ημέρα, γεμάτη με δυνατό βοριά, με το πλοίο να ψάχνει να προσεγγίσει κάποιο σημείο με λιγότερο αέρα. H εσφαλμένη εκτίμηση, όμως, εκείνου του σημείου, στην προσπάθεια να ρίξει άγκυρα, είχε ως συνέπεια να προσαράξει επάνω στα βράχια. Εκτοτε έχει μείνει εκτεθειμένο στη λύσσα των κυμάτων που κατατρώνε σιγά σιγά το σκαρί του δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

    Παραλίες

    Ξεκινώντας από την αγαπημένη μας παραλία θα σας πάμε από τη Χώρα προς τη νότια μεριά του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία του Μούρου. Αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας πάνω από την παραλία, θα χρειαστεί να κατεβείτε για πέντε περίπου λεπτά ένα μονοπάτι για να φτάσετε στην παραλία. Στον Μούρο υπάρχουν και δύο υποθαλάσσιες σπηλιές.

    Συνεχίζουμε για τη διάσημη από το «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν στην παραλία της Αγίας Αννας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα και το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και τα νερά της είναι χωρίς υπερβολή κρυστάλλινα! Για όλους όσοι προτιμάτε το γυμνισμό, εκεί κοντά θα βρείτε το Καμπί.

    Θα κινηθούμε και πάλι νότια, ήτοι προς την Αρκεσίνη. Οι παραλίες που θα συναντήσετε εκεί είναι ο Περιβολάς, αμμώδης παραλία μπροστά από το μικρό βραχώδες νησάκι Πεταλίδι, ο Κάτω Κάμπος, γραφικός κόλπος με άμμο και χαλίκι κοντά στην Κολοφάνα, το Αμμούδι, η Παραδείσια και η Καλοταρίτισσα, με την τελευταία να αποτελεί το νοτιότερο κολπίσκο του νησιού απ’ όπου μπορείτε να περάσετε με καΐκι στο πανέμορφο νησάκι Γραμβούσα που βρίσκεται απέναντι.

    Αφήνοντας τον λιγότερο γνωστό Νότο με προορισμό τον δημοφιλέστερο Βορρά, με τον όρμο της Αιγιάλης να βρίσκεται στο επίκεντρο, μπορείτε να κολυμπήσετε είτε στην ομώνυμη ενός χιλιομέτρου παραλία είτε πολύ καλύτερα, και αφού όμως αποδεχτείτε το γεγονός ότι θα περπατήσετε αρκετά στη Μεγάλη Βλιχάδα, περίπου μια ώρα πεζοπορίας από τα Θολάρια, στη Μικρή Βλιχάδα, βορειοδυτικά των Θολαρίων, επίσης μετά μισή ώρα πεζοπορίας από το χωριό.

    Η Ψιλή Αμμος είναι αμμώδης παραλία, όπου θα φτάσετε είτε με λάντζα είτε περπατώντας τριάντα λεπτά από το λιμάνι της Αιγιάλης. Η Λεβρωσσός στο δρόμο προς τα Θολάρια και αυτή (πριν από την Ψιλή Άμμο), ενώ αν έχετε αντοχές αξίζει και το κολύμπι στην παραλία Χάλαρα ύστερα από πεζοπορία μιας ώρας από το χωριό Ποταμός.

    Λίγο πριν από την Αιγιάλη, όπως την προσεγγίζετε από τη Χώρα, αριστερά θα βρείτε την απάνεμη παραλία του Αγίου Παύλου, ενώ διανύοντας με καΐκι μια απόσταση 300 μέτρων, ακριβώς απέναντι από τον Άγιο Παύλο, μπορείτε να κολυμπήσετε σε μία από τις δύο παραλίες της Νικουριάς, ένα μικρό ακατοίκητο νησί.

    Από την πλευρά των Καταπόλων βρίσκεται το Μαλτέζι, με beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες, προσβάσιμο είτε με λάντζα από τα Κατάπολα είτε από μονοπάτι. Επίσης, κοντά είναι ο Αγιος Παντελεήμονας και οι Πλάκες και ακόμα πιο κοντά το Κάτω Ακρωτήρι πριν συνεχίσετε για τις Φοινικιές και τους Άγιους Σαράντα.

    Αυτές είναι οι προτάσεις της συντακτικής ομάδας μας:

    Yakamos Restaurant: Κομψό και νόστιμο, το καινούργιο εστιατόριο της Αμοργού ανανεώνει όμορφα τον όρμο των Καταπόλων

    Άνοιξε μόλις πέρυσι το καλοκαίρι στα Κατάπολα, κι έκτοτε έχει κερδίσει δικαιωματικά τη θέση του στα κορυφαία του έναστρου εστιατορικού ουρανού της Αμοργού. Στιλάτο και ανοιχτόκαρδο, με μοντέρνα κουζίνα που αξιοποιεί την ποιοτική πρώτη ύλη, το Yakamos έχει θέα θάλασσα, βουτάς από την απέναντι μεριά της ακτογραμμής και προτού καλά καλά στεγνώσει το μαγιό έρχεσαι και κάθεσαι στις στιλάτες πάλλευκες καρέκλες του, για να απολαύσεις το ωραίο σου γεύμα και να ρεμβάσεις. Εδώ θα φας την παράδοση σε γκουρμέ περιτύλιγμα, αφού οι άνθρωποί του έχουν διακονήσει για περισσότερα από 20 χρόνια στην εστίαση στο ξακουστό «Τσαγκαράδικο», κι έχουν αυτή τη...

    Τρανζιστοράκι: Η νέα Αμοργιανή γενιά της δημιουργικότητας στον μεζέ

    Ο μεζές πάει πακέτο με την ελληνική ιδιοσυγκρασία της παρέας, είναι η ποικιλία της γαστρονομίας σ’ ένα τραπέζι με χρώματα, υφές, ιδέες και νοστιμιές. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Διονύσης Τσουγλάνης, δύο νέοι Αμοργιανοί με εμπειρία ετών στην εστίαση, «σκαλίζουν» με αυτοπεποίθηση τη γεύση κάθε σεζόν, και κάθε σεζόν κάνουν χαμό με τις προτάσεις τους, οι οποίες αξιοποιούν ωραίες τεχνικές και Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και μόνο απλοί μεζέδες δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Έλα όμως που έτσι βιώνεις καλύτερα τα γευστικά οφέλη του Τρανζιστορακίου. Στη μέση. Όταν για παράδειγμα μιξάρεις στο τραπέζι μια πατζαροσαλάτα με κατίκι Δομοκού, ψημένη αμυγδαλόψιχα και dressing...

    Γιουκάλι: Νόστιμη μεσογειακή κουζίνα με νου και φαντασία στο Ξυλοκερατίδι

    Σαν σύγχρονος Οδυσσέας και τολμών της αποκέντρωσης, ο χαρισματικός chef Λεωνίδας Μουμούρης με τη σύντροφό του Μέλη, βρήκαν το δικό τους Γιουκάλι - όπως το όρισε ο Κουρτ Βάϊλ στην «Χώρα των Πόθων μας» - στην ζωή στο νησί. Αυτή που είναι ευλογία να ζεις, σαν καθημερινή αποκάλυψη που σε συνδέει με τις πιο αρχέγονες δυνάμεις του πάλλευκου, Κυκλαδίτικου τοπίου.   Το Ξυλοκερατίδι έγινε το «σπίτι» της γαστρονομικής του πρότασης, που εμπνέεται από τις μνήμες του, αξιοποιεί την γκουρμέ πρώτη ύλη του κάμπου και της θάλασσας του νησιού, ταξιδεύει στις άκρες της Ελλάδας και τη Μεσόγειο και προσγειώνεται στο τραπέζι...

    Botilia Restaurant: Δημιουργική γαστρονομία με upscale πινελιά, στην Αμοργό

    Αν το Botilia Bar στην Αμοργό έγινε συνώνυμο με βραδιές δροσισμένες με άψογα cocktails, συναντήσεις, πάρτι, νέες γνωριμίες, πολύ ωραίες μουσικές κι ακόμα πιο ωραία ατμόσφαιρα για περισσότερο από μια δεκαετία, τα τελευταία 2 χρόνια, το Botilia Restaurant έχει βαλθεί να ανατρέψει όλα τα στερεότυπα για τη γαστρονομία του νησιού, με νέα προοπτική στην ελληνική κουζίνα και την ελληνική φιλοξενία. Kάνοντας έναν συστηματικό γευσιγνωστικό διάπλου στη Χώρα, θα το βρεις σε πολύ κοντινή απόσταση από το «αδερφάκι» του. Τα ωραία vibes σε χτυπάνε από την αρχή, αντικρίζεις ένα χαρούμενο crowd και τη χαρακτηριστική αύρα του design sensitive σκηνικού του, που...

    Botilia Bar: Ανεβασμένα vibes, τέλεια cocktails & οι πιο επικές καλοκαιρινές βραδιές της Αμοργού

    Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι το «Botilia Bar» διεκδικεί άνετα τον τίτλο της πιο σταθερής αξίας στην έξοδο στη Χώρα της Αμοργού. Κλείνοντας αισίως τα 14 χρόνια του, δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, φέρνει όλες τις τελευταίες τάσεις του σέικερ στο νησί, οργανώνει τα πιο ζωντανά και δημιουργικά χάπενινγκ, που αναστατώνουν με τις μουσικές τους τον κόσμο και γίνεται το meeting point ξένου κι ελληνικού κοινού που δεν συμβιβάζεται με το μέτριο.  Το «Botilia Bar» μοιράζει τη δράση του ανάμεσα σε μια υπέροχη ταράτσα - που σε συνδέει απευθείας με τον ρυθμό της Χώρας αλλά και τον Κυκλαδίτικο ουρανό...

    Καπετάν Δήμος: Ένας γευστικός «απόπλους» όλο νοστιμιά, στα Κατάπολα

    Η Αμοργός, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο, κρύβει μυστικές γωνιές που επιτρέπουν στον καθένα να βρει τον δικό του ιδιαίτερο παράδεισο. Ο Καπετάν Δήμος, που στεγάζεται σ’ένα πετρόχτιστο κτήριο 200 ετών, σαφώς είναι μια από αυτές, έχοντας δημιουργήσει μια φιλόξενη, γαστρονομική πιάτσα όλο νοστιμιά, λίγα μέτρα από το λιμάνι του νησιού, στα Κατάπολα.  Φωτεινός, γενναιόδωρος, με θέα στον καταγάλανο κόλπο, ο Καπετάν Δήμος σμίγει στα τραπέζια του ξένο κι ελληνικό κοινό που έρχεται να μοιραστεί τα καλύτερα της τοπικής και της μεσογειακής κουζίνας: το παραδοσιακό Αμοργιανό «πατατάτο», δηλαδή αρνάκι σιγοψημένο με πατατούλες στη γάστρα - ένα πραγματικό λουκούμι - φάβα...

    Αμοργιαλός: Καλύτερο από ποτέ, το αρχοντικό νεο-καφενείο της Αιγιάλης ανεβάζει στροφές στη γεύση και την διασκέδαση

    Ο Αμοργιαλός, που βρίσκεται στο λιμάνι της Αμοργού λίγο μετά την προβλήτα, με ορίζοντα ανοιχτό στη θάλασσα, προσφέρει ένα αυστηρά εποχικό μενού βασισμένο σε προτάσεις για τη «μέση», στο οποίο συνδυάζονται οι παραδόσεις και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες του νησιού με μικροζυθοποιούς και μικροοινοποιούς.  Το ιστορικό κτίσμα που φιλοξενεί τον Αμοργιαλό, αποτελούσε στο παρελθόν το τελωνείο του λιμανιού. Τη δεκαετία του 50’ απέκτησε την πρώτη εμπορική του μορφή ως «Της Μουγκής», άλλαξε στα χρόνια χέρια από μποέμ ρομαντικούς ιδιοκτήτες, μέχρι που το 1996 το ανέλαβε ο χαρισματικός Χρήστος Σουγλής. Με την πυξίδα στραμμένη στη εντοπιότητα, και συγκεκριμένα στην γηγενή αλιεία,...

    Ταβέρνα Πανόραμα: Ειδυλλιακή επιστροφή στις ρίζες, με υπέροχο, Αμοργιανό φαγητό

    Ένας από τους πιο όμορφους και όχι τόσο γνωστούς οικισμούς της Αμοργού είναι τα Θολάρια, πάνω στον λόφο Βίγλα, σε μικρή απόσταση από την Αιγιάλη. Τη Γιάλη, όπως λένε οι ντόπιοι. Μικρά, λευκά σπιτάκια, της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, καμάρες και στενά ασβεστωμένα δρομάκια αποτελούν τον μικρό αλλά γοητευτικό «λαβύρινθο» του οικισμού. Ανάμεσά τους, από το 1970 στέκει το Πανόραμα που σερβίρει τον κάμπο και τη θάλασσα στο πιάτο σου, απευθείας από το περιβόλι, το χωράφι και τη θάλασσα. Μια ιστορία που κάνει περήφανο όλο το νησί, αφού για κάθε πρώτη ύλη, κάθε συνταγή, κάθε παραγωγή, αναπιάνονται προσωπικά οι ιδιοκτήτες, με...

    Τα Παντοπωλεία Αμοργού S/M Captain φροντίζουν για κάθε ανάγκη του ιδιώτη αλλά και του επαγγελματία

    Το καλοκαίρι στο νησί οι συνήθειες αλλάζουν, όπως και τα στέκια, οι διαδρομές και οι τρόποι που διασκεδάζουμε. Υπάρχει όμως και μια σταθερή αξία που παραμένει κομμάτι της καθημερινότητας και την κάνει πιο εύκολη. Αυτή δεν είναι άλλη από τα Παντοπωλεία Αμοργού S/M Captain. Στα τρία σημεία τους στην Αμοργό - αλλά και μέσω του e-shop που εξυπηρετεί κάθε επαγγελματία HO.RE.CA με τις καλύτερες τιμές σε Αθήνα και Κυκλάδες - τα Captain αποτελούν αναπόσπαστο σύμμαχό σου με άνω των 5500+ κωδικών σε όλα τρόφιμα, καλλυντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριότητας, αναλωσίμων, ζωοτροφών, κ.α. Στα Captain ψωνίζεις ευέλικτα, οικονομικά και αβίαστα. Μένουν ανοικτά...

    Evdokia’s Car & Bike Rental: Η πιο αξιόπιστη ενοικίαση αυτοκινήτων & μηχανών στην Αμοργό

    Η επίσκεψη σε οποιοδήποτε νησί ολοκληρώνεται με την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου ή μηχανής. Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να απολαύσει πλήρως το τοπίο, τις παραλίες κι όσα έχει να προσφέρει ένας τόπος, μόνο έτσι μπορεί να έχει αυτονομία και πραγματική ελευθερία. Στην Αμοργό, για όλα τα παραπάνω η Evdokia's Car & Bike Rental είναι η εταιρία συνοδοιπόρος σου, προσφέροντας αξιοπιστία και ασφάλεια, με υπηρεσίες για τον καθένα ξεχωριστά.  Φιλική και γρήγορη εξυπηρέτηση, διαφάνεια χωρίς κρυφές χρεώσεις, ουσιαστική βοήθεια σε ό,τι χρειαστείς είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν και κάνουν να προσπερνά τον ανταγωνισμό. Κι όλα αυτά με μια...

    Ταβέρνα Μαρουσώ: Παράδοση, μια διαχρονική αξία

    Στα άπειρα χιλιόμετρα γαστροτουρισμού που έχουμε διανύσει, λίγες φορές ενθουσιαζόμαστε με ένα εστιατόριο όπως με την Ταβέρνα Μαρουσώ. Με μια κουζίνα που βασίζεται σε ποιοτικά αγνά υλικά, τοπικά προϊόντα και ολοκληρωτικά χειροποίητες παρασκευές, η Ταβέρνα Μαρουσώ προσφέρει παράδοση και ιστορία, αλλά και γαστρονομία με δυναμισμό, που ανεβάζει στροφές στην συνολική εμπειρία του επισκέπτη, η οποία είναι και υποδειγματική. Γι’αυτό είναι και πάντα γεμάτη στην Κάτω Μεριά όπου βρίσκεται, γι’αυτό και πλήθος κόσμου την επιλέγει για τη βάφτιση ή τον γάμο του, αφού έχει την τεχνογνωσία αλλά και την υποδομή για να τα κάνει αξέχαστα. Τι καλό θα γευτείς εδώ; Ολόφρεσκο...

    Λιοτρίβι: Για Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα όλο νοστιμιά, στη Χώρα της Αμοργού

    Kάνοντας έναν συστηματικό γευσιγνωστικό διάπλου στην Αμοργό, αν είσαι λάτρης της παράδοσης, οφείλεις στον εαυτό σου να επισκεφθείς το Λιοτρίβι στη Χώρα. Με τοποθεσία στο πιο προνομιακό σημείο και με μια ιστορία όλο νοστιμιά από το 1993, εδώ η θέα είναι σούπερ γοητευτική και η θαυμάσια ατμόσφαιρα σε ξεκουράζει. Απλωμένα τραπεζάκια κάτω από την πέργκολα κι ηλιοβασίλεμα, στο πετρόκτιστο κτίσμα με τις βουκαμβίλιες, ωραίο ξένο κι ελληνικό κοινό που σμίγει στα τραπέζια του για να απολαύσει την ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της: Η καλή αρχή γίνεται με υπέροχη τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο, αέρινους κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες όπως δεν τους έχεις...

    Το Λιμάνι της Κυρά Κατίνας: Παράδοση και νοστιμιά στην Αιγιάλη

    Θα κάνουμε μια βαρυσήμαντη δήλωση αλλά είναι κάτι που πιστεύουμε με όλο μας το είναι: Στο μέλλον όλα τα μαγαζιά θα θέλουν να γίνουν Λιμάνι της Κυρά Κατίνας. Ωραίοι οι αποδομημένοι μουσακάδες και τα διαστημικά σεβίτσε, αλλά σαν την παράδοση τίποτα. Άλλωστε οι ρίζες μας είναι αυτό το οποίο θέλουν να βιώσουν οι ξένοι όταν μας επισκέπτονται, οι ρίζες είναι αυτές που μας ξυπνάνε αγαπημένες μνήμες μαμαδίστικου, Κυριακάτικου φαγητού.  Άνοιξε το 1980, σε μια εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή, μια χωριάτικη, ένας μεζές, ουζάκι και ρέμβασμα στο θαύμα της φύσης, την Αιγιάλη. Κάθε χρόνο και κάτι ακόμα, μια ωραία...

    Viktoras Grill House: Νόστιμο σουβλάκι – κι όχι μόνο – στα Κατάπολα της Αμοργού

    Ζουμερά μπιφτέκια κεμπάπ και λαχταριστά ψητά κρέατα στη σχάρα, αλλά και σουβλάκια που δεν σε απογοητεύουν ποτέ, κάνουν το Viktoras Grill House στα Κατάπολα έναν σταθερά αγαπημένο προορισμό για όποιον λαχταράει καλό κρέας με θέα στη θάλασσα. Οι τρεις βασικές αρχές στο Viktoras Grill House είναι η εξαιρετική ποιότητα στα υλικά, το μεράκι, η άριστη εξυπηρέτηση και η συνέπεια ως προς τον πελάτη. Εδώ θα διαπιστώσεις ότι χρησιμοποιούνται μόνο επιλεγμένα κρέατα και αγνές πρώτες ύλες με αυστηρά κριτήρια από πιστοποιημένους προμηθευτές, τηρώντας αυστηρά τους υγειονομικούς κανόνες αποθήκευσης και παραγωγής. Θα καταλάβεις έτσι από την πρώτη μπουκιά ότι γεύεσαι πάντα ποιοτικό...

    keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,