spot_img
More

    Λεμονανθός: Ένα φιλόξενο εστιατόριο δημιουργικής παραδοσιακής κουζίνας που πατά γερά στην ελληνική γη

    Η Τζένη κι ο Μιχάλης έχουν σφυρηλατημένο στη μνήμη τους το άρωμα από εσπεριδοειδή. Οι παρεξηγημένες νερατζιές στα Πετράλωνα το χειμώνα, οι λεμονιές στις καλοκαιρινές διακοπές στα Νικολαίικα Αχαΐας. Όταν ήρθε η ώρα να ονομάσουν το γευστικό τους εγχείρημα, ο «λεμονανθός» ήταν μονόδρομος.

    Μεγαλωμένοι κυριολεκτικά μέσα στις κουζίνες κι ανάμεσα στις κατσαρόλες – αφού η γιαγιά τους είχε την περίφημη Γέφυρα του Τσαγρή έξω από το Αίγιο – τα προσηνή αδέρφια τη μαγειρική την έχουν στο DNA τους. Όπως έχουν και τη συνειδητοποίηση ότι ένα καλό πιάτο το κάνει – πέραν της συνταγής – η καλή πρώτη ύλη. Γι’αυτό ό,τι κι αν επιλέξεις εδώ, έχει μια φροντίδα μαμαδίσια, με πολλή αγάπη για τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά. 

    Στο νεοκλασικό που το στεγάζει, θα νιώσεις πλούσιος με τα ελάχιστα, θα δανειστείς για μια βραδιά κάτι από Κάπρι και Αμάλφη, κάτι από πολιτισμό στη γαστρονομία και ποιότητα στη γεύση. Την ώρα που ο ήλιος πέφτει, βάφοντας ρόδινο τον ουρανό και τη συμβολή των οδών Τρώων και Κυδαντιδών, και απλώνει τα τραπέζια του. Ενθουσιάζεσαι λίγο, γιατί αυτά τα παλιά τα θυμητικά έχουν ένα περίεργο τρόπο να τρυπώνουν και να σου γαργαλούν το συναίσθημα.

    Εκεί όμως που θα ενθουσιαστείς πραγματικά, είναι για όλα όσα απαρτίζουν το μενού του, που επιμελείται ο χαρισματικός – και βραβευμένος στην Ισπανία – chef του Μάριος Βεκρής: από παραγάδια ημέρας σε συνεργασία με καΐκια που οργώνουν τη Σκύρο και το Αίγιο, αγνά κρέατα, ολόφρεσκα λαχανικά, τσίπουρο που παράγει ο πατέρας τους και φέρνει κάθε βδομάδα από το χωριό. Η καλή αρχή γίνεται με τραγανή μπρουσκέτα με μους ταραμά και σκουμπρί, ένα κέντημα, μαζί με τη σαλάτα «Λεμονανθός», με ντοματίνια, κουκουνάρι, σύκο, κόπα Κερκύρας, νιφάδες παρμεζάνας και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών. Μαστέλο, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κρίταμο, κεφτεδάκια της γιαγιάς, ντολμαδάκια του παππού, ριζότο μανιταριών, όλα όσα χρειάζονται για να στεφθεί μια γύρα ορεκτικών απόλυτη επιτυχία.

    Μετά είναι το φαγκρί, τα μπαρμπούνια, οι αστακοί, που μοσχοβολάνε ιώδιο σα να βγήκαν μόλις από τη θάλασσα. Δοκιμασμένα από άλλους χίλιους πριν από σένα, με πιστοποιητικό τελειότητας! Τα πάντα, στις προδιαγραφές που τα επιθυμείς, ψητά, τηγανητά, στα κάρβουνα. «Παίζει» εξίσου καλά όμως και τον κάμπο, με τις πιο ζουμερές και θεριακλήδικες ποικιλίες κρεατικών, με το πιο «ατσαλάκωτο» και πεντανόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι με ξινόγαλο Κρήτης, τα μπριζολάκια, τα χειροποίητα μπιφτέκια, οι παπαρδέλες κοτόπουλου με flakes παρμεζάνας και λάδι τρούφας, το χοιρινό με σέλινο ή το βελούδινο γιουβέτσι. 

    «Το μενού μας εναλλάσσεται με τις εποχές», μοιράζεται μαζί μου ο Μιχάλης. «Κάθε εποχή έχει τους καρπούς της, τα προϊόντα της, τις χαρές της. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε αγνότητα και φυσικότητα. Φιλετάρουμε τα ψάρια μας με προσοχή, τα αξιοποιούμε σε πιάτα από σεβίτσε μέχρι κριθαρότο και σούπα, ψάχνουμε αέναα τον μικροπαραγωγό. Κάθε μέρα έχουμε και ένα πιάτο, αναλόγως του καιρού και του τι καλό βρήκαμε στην αγορά.». Πράγματι, εδώ μυρίζεσαι το μεράκι, μυρίζεσαι τη δημιουργικότητα και την αγάπη των ιδιοκτητών, που μαζί με την Έφη σε κάνουν με το χαμόγελο και την καλή τους διάθεση να αισθάνεσαι οριακά μέλος της οικογένειας, καλεσμένος σε φιλικό γεύμα. 

    Στον λεμονανθό, όλα είναι σωστά και σοφά: το αναπαυτικό κάθισμα, η απλωσιά, τα φώτα, η παράδοση και οι μνήμες της, το ευρύχωρο τραπέζι και κυρίως το προσωπικό. Και πόσο σημαντικό είναι τούτο, στους καιρούς που άνοιξε η γη και κατάπιε κάθε άξιο περιποιητή της εστίασης. Εδώ τα παιδιά είναι πλάι σου σαν αερικά, να σε καθοδηγήσουν και να σου φέρουν κάτι που ίσως εσύ δεν θα επέλεγες ποτέ, αλλά – τελικά – πόσο δίκιο είχαν! Για τον επίλογο, κράτα χώρο για τα συγκλονιστικά γλυκά τους. 

    Λεμονανθός
    Τρώων 34 & Kυδαντιδών, Πετράλωνα, τηλ. 2103453522
    www.lemonanthos-petralona.gr | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Οι πιο hot προορισμοί που απογειώνουν την γυναικεία ομορφιά

    Η ομορφιά είναι κάτι που ανήκει σε όλους. Δεν είναι τα φυσικά ωραία χαρακτηριστικά, αλλά η πηγαία γοητεία της...

    Tα καλύτερα οπωροπωλεία της Αθήνας: Η φρεσκάδα της φύσης στο τραπέζι σου

    Το σύγχρονο μανάβικο μπορεί να μην είναι καθεστώς, είναι όμως σίγουρα η ασφαλής επιλογή για έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot