spot_img
More

    Το Όμορφο στο Κολωνάκι, με παραδοσιακές γεύσεις μιας άλλης εποχής

    Τι σου είναι όμως η παράδοση. Είναι οι ρίζες πάνω στις οποίες στέκεται ένα δέντρο, είναι το συναίσθημα σε μια λέξη. Το Όμορφο την παράδοση την έχει στο κύτταρό του, αφού είναι από τα ιστορικότερα μαγαζιά στο Κολωνάκι, έχει όμως και το συναίσθημα, αφού η ιστορία του είναι γεμάτη από δαύτο.

    Πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1936 ως καφενεδάκι – μεζεδοπωλείο της εποχής που καθόταν ο κόσμος για κοινωνικοποίηση. Το 1982, το αναλαμβάνει ο κύριος Βασίλης Γεροδήμος και το μετατρέπει σε αμιγώς εστιατόριο. Οι δουλειές ανθίζουν και το Όμορφο επιβεβαιώνει συστηματικά και για δεκαετίες τον τίτλο του, σε κάθε επίσκεψη, με κάτι όμορφο στο πιάτο. Από εκεί περνούν οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής, από τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής.

    Σήμερα, ο κύριος Βασίλης έχει αποσυρθεί, το εστιατόριο έχει περάσει στα χέρια του γιού του Απόστολου, με αρχηγό της κουζίνας πάντα τη μοναδική κυρία Χρυσαυγή, σύζυγος του κύριου Βασίλη. Άλλοι στη θέση τους, θα είχαν στείλει την παράδοση στον καναπέ της, θα είχαν κάνει ανακαίνιση σε βιομηχανικό ντεκόρ και θα είχαν ξεχάσει πως κάποτε έφτιαχναν λαχανοντολμάδες και γεμιστά. Αυτό είναι όμως κι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Όμορφου, η πίστη στην παράδοση, το καλό μαγειρευτό φαγητό και τα χαμόγελα των ανθρώπων. Πράγματα που δεν μετριούνται εύκολα αλλά χαράζονται στο χρόνο και στις μνήμες. 

    Εκεί λοιπόν στην Ξενοκράτους, η νοστιμιά απογειώνεται με την χάρη των ολόφρεσκων, ποιοτικών υλικών, τα πιάτα αλλάζουν καθημερινά αναλόγως του τι καλό θα βρεθεί στην αγορά για να τα εμπνεύσει, αφού η εποχικότητα τα δίνει όλα στη γεύση. Μοσχαράκι νουά, τρυφερό σα λουκούμι, κατσικάκι λεμονάτο με μελωμένες πατατούλες, υπέροχα γεμιστά με σπυρωτό ρύζι, ανεπανάληπτη ρεβυθόσουπα που τρώγεται απνευστί με φρέσκο ψωμάκι. Τυχερός θα είσαι αν πετύχεις μια από τις πολλές χειροποίητες, ηπειρώτικες πίτες, πάντα και με κάτι διαφορετικό για να κρατάει το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο.

    Τα περισσότερα πιάτα είναι παραδοσιακά μαγειρευτά, ωστόσο υπάρχουν και πιο μοντέρνες συνταγές. Έτσι τα σκήπτρα της απόλαυσης κρατάνε πιάτα όπως ο ανυπέρβλητος μουσακάς και το παστίτσιο με φίνα μπεσαμέλ, οι μελιτζάνες παπουτσάκια, τα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και το γιουβέτσι. Καιρού επιτρέποντος, μπορείς να καθίσεις και να δειπνήσεις έξω, αναπολώντας την Αθήνα της παλιάς εποχής.

    Το Όμορφο είναι σαν την όαση στην έρημο. Εδώ, θα ικανοποιήσεις την ανάγκη σου για ένα θρεπτικό, υγιεινό, φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη γεύμα, εδώ θα βρεις τον εστιατορικό παράδεισο του μαγειρευτού. Κι ίσως και να ταξιδέψεις λίγο νοητά, με τις γκραβούρες του χώρου και τα γλαστράκια με τα λουλούδια, στις εποχές που η Αθήνα ήταν μια γειτονιά και η αθωότητα ήταν πηγαία και δεδομένη.

    Το Όμορφο
    Ξενοκράτους 50, Κολωνάκι, τηλ. 2107226830
    Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

    «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό...

    Γιατί πρέπει να αρχίσεις να αγοράζεις βινύλια το 2024

    Στέκομαι μπροστά από το καινούργιο μου πικάπ, ένα Sony PS-LX310BT. Το αγόρασα 250 ευρώ, έχει bluetooth, συνδέεται με το...

    Έχει η ανθρωπότητα πάθει burnout μετά το 2020;

    Είναι γεγονός πως η πανδημία έστρεψε τους προβολείς στα ζητήματα της ψυχικής υγείας ίσως περισσότερο από ποτέ. Οι ζωές...

    Υπάρχει πετυχημένος τρόπος για να ανοίξω μια κερδοφόρα επιχείρηση με διάρκεια;

    Πώς να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση; Μια επιχείρηση που θα είναι πετυχημένη, θα μπορεί να μου προσφέρει τα...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    17 διευθύνσεις στις οποίες θα φας το καλύτερο sushi στην Αθήνα

    Στο ντοκιμαντέρ του 2011 «ο Τζίρο ονειρεύεται σούσι» ο Daisuke Nakazawa είναι ένας μαθητευόμενος σεφ που ξεσπά σε κλάματα...

    Οι πιο hot διευθύνσεις για έξοδο στου Ψυρρή

    Πρώτη αναφορά στο όνομα της συνοικίας έγινε από τον Γάλλο γιατρό Ζακόμπ Σπον, σε ένα βιβλίο του με τίτλο:...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot